Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale kto odśnieża 2000m2? Odśnieża się dojazd do bramy, bramę, dojście do drewutni i wygódki ; ), hehe.

Troszke zle mnie zrosumiałes.

gosc jedzie pługiem przez cała uliczkę

po prawej i lewej domki

moja posesja jest ostania i tam zostawia to co zgarnął z całej ulicy bo sie nie da zepchnąc dalej bo jest płot .

ano dlatego ze jak powiedziałem o tym pomysle mojemu ogrodnikowi ktory zakładał mi trawnik

(zreszta smiał sie pod nosem jak to robił) troszke szydząc ze mnie powiedział ze nie ma fizycznej mozliwoscie kompostowac tak sporej ilosc trawy i tylko trawy bo nie mam nic innego z odpadkow bo drzewa jeszcze małe i mało lisci

ale w przyszłym roku musze o czyms pomyslec bo sasiedzi zaczna sie skarzyc na hałas z kosiarki

ilez mozna kosic 4 godziny 6 ??

jesli ktos kompostuje ilsci z 1600 - 2000 m2 działki chetnie zaczerpnę pomysł

Faktycznie dużo tego trawnika. :)

Mieszkam niedaleko stadionu miejskiego i oni mają pryzmę kompostową schowaną "na tyłach". Fakt - jest dość spora.

Ze swojej 12-arowej działki trawę i liście spokojnie dajemy radę kompostować. Kompostownik mamy własnej konstrukcji, pojemność około 2,5m3. Ale też nie mamy typowego trawnika, tylko kosimy roślinność rodzimą, a ona nie produkuje aż tyle biomasy. No i spore obszary są już jakoś tam inaczej zagospodarowane - grządki użytkowe, rabaty ozdobne, ścieżki, zakątki wyściółkowane korą.

Cofam pytanie, już zobaczyłam - masz olbrzymie niezagospodarowane boisko, ale skoro tak lubisz :cool:

Kompost ,,robią" nie liście z drzew ale odpadki kuchenne dodane do trawy (możesz też specjalne preparaty wlewać do kompostownika, ale najlepiej kompost przetwarzają na wspaniałą ziemię dżdżownice, trzeba tylko zbudowac z kilku dech kopostownik i to dość duży na taki obszar. Z drugiej strony patrząc na zdjęcia to chyba nie czujesz potrzeby uprawiania ogrodu a więc i ziemia kompostowa nie jest Ci potrzebna :no:

:) spokojnie uporam sie z podłogami jeszcze kuchnia schody drzwi i dam radę sie tym zając

jak bedziemy mieszczac bedzie wiecej czasu na przebywanie wiec damy radę.

tylko teraz tak z doskoku ciezko.

bywa ze zwalniam sie z pracy o 12 na 4 godziny i dla sportu jade 500 metrow na 4 mm

nidgy nic nie miałem wiec przynajmniej trawę chę miec w miarę ładną.

a tu domek na łopatę i kossiarkę juz podswietlony odpowiednio

http://images65.fotosik.pl/228/2edf04c7bdff395dmed.jpg

przecież teraz muszą odbierać wszytskie, bez względu na ilość.

U nas sąsiad palił ostatnio śmieciami, bo zapomniał wystawić kubeł do wywozu. Ale się zadzwoniło po straż miejską, przylapali go i jest spokój.

no to macie sie dobrze. U nas nikt w życiu nie wpadłby na to, żeby zadzwonić po straż bo ktoś kopci... wszyscy się za dobrze znając i nie chcą robić sobie koło pióra.... Ja oprócz kominów w niedalekim sąsiedztwie mam jeszcze cukiernię, która spuszcza cały syf z szamba do rowu (myślę, ze to głównie woda którą wykorzystują do mycia). Śmierdzi okropnie- straż wzywana rozkłada ręce... My zamontowaliśmy dodatkowy filtr węglowy na rurach WM bo to jakaś paranoja. Dodam, że też działkę dostałam ale wracając do wątku na pewno przed kupnem działki trzeba pojechać na nią kilka razy o różnych porach dnia. Jak ktoś sie zastanawia przez długi czas to nawet o roznych porach roku

Z naszej 20-arowej działki spokojnie mogę oddawać trawę i liście w workach firmie wywożącej śmieci. Nie robię tego jednak bo koszę z twz mulczowaniem czy jakimś tam rozdrabnianiem. Dowiedzcie się czy nie ma też tak w Waszych gminach, bo często jest to skrzętnie ukrywane w regulaminie. To samo z popiołem. Wracając do odśnieżania, dalej twierdzę że wielkość działki nie ma nic wspólnego z ilością odśnieżania. Bardziej mają na to wpływ takie rzeczy jak posadowienie domu względem bramy wyjazdowej lub ewentualnie posiadanie swojej drogi. Zawsze jednak można dla sportu swoim traktorkiem, quadem czy choćby autem z paletą na łańcuchu poszaleć i spróbować zgarnąć cały śnieg. Tylko gdzie? : )

OK tutaj fotka https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/152012OgrodCD#5882676815587890130

z zabiegu wyczesywania siana z trawnika własnie po mulczowaniu.

Prawdopodobnie robiłem cos nie tak bo ta trawa została i nie pozwalała wyrosnąc nowej.

Miałem takie placki siana , nowa trawa po zeszłorocznej zimie nie potrafiła sie przebic.

w tym roku ani razu nie mulczowałem ale to byl podobno wyjątkowy rok i trawa prawie nie rosła.

tak twierdzą sąsiedzi, moj trawnik ma dopiero 2 lata.

Ja może nie mam trawy jak w golfparku, ale mulczuję od wielu lat i nawet nie chcę myśleć ile roboty pochłonęłoby opróżnianie kosza z kosiary. Trawa radzi sobie jakoś sama, ale na pewno nacinanie czy tam jakieś aero czy kultywator trzeba będzie zanabyć. Z tymi dwoma tysiącami metrów przesadziłem. Mamy przecież na nich postawioną parterówkę, między innymi po to właśnie, żeby tyle koszenia nie było, hehe.

proponuję walkę w kisielu ;)

Widzę że sporo zamętu wywołało moje nieśmiałe pytanie:) ale podczas tych wymian słownych można hurtem uzyskać sporo info.Jestem bardzo zainteresowana podłogówką i jest to bardzo interesująca perspektywa-wygoda,oszczędność powierzchni w sensie ścian,Z pewnością zainstalujemy na dole,ale nie jestem pewna odn.gabinetu( który wstępnie będzie służył za sypialnię) Natomiast góra to łazienka i hol na 100% a sypialnie i garderoba kaloryfery.Zdecydowana większość na tym forum zachwala podłogówkę w całym domu,a jeśli ktoś nie ma to żałuje.Mam problem z nogami latem miewam bóle nóg spowodowane zbyt wysoką temp.Moje pytanie jest skierowane do osób które maja podobny problem i mają podłogówkę w całym domu jak to znoszą .Nie chciałabym być więźniem we własnym domu stąd zapytanie.Pozdrawiam zaangażowanych w temat forumowiczów.

Mam problem z nogami latem miewam bóle nóg spowodowane zbyt wysoką temp.Moje pytanie jest skierowane do osób które maja podobny problem i mają podłogówkę w całym domu jak to znoszą .Nie chciałabym być więźniem we własnym domu stąd zapytanie.Pozdrawiam zaangażowanych w temat forumowiczów.

A gdybyś ogrzewała dom pompą ciepła, to przy odpowiednim modelu możesz sobie latem podłogę dodatkowo schłodzić