Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytałam o gniazdko :)

Pierwotnie właśnie planowałam wstawić tam zamrażarkę, ALE potem okazało się że jednak spiżarka jest na to za mała, a po drugie zamrażarka z tego co wiem też "grzeje" co jest w spiżarni niewskazane...

Tak czy siak zamrażarka będzie w kotłownie która jest gigantyczna. A gniazdko w spiżarce zostało i się zastanawiam czy zostawić czy nie...

Oliwkawawa ja zaplanowałam gniazdko w spiżarce (malutkiej) na stację dokującą (czy jak to ustrojstwo się zwie) do odkurzacza podręcznego. Lepiej zostawić i nie używać, niż zlikwidować i żałować ;)

Zamrażarki nie wstawiajcie do spiżarki, bo się zagotują wasze przetwory ;) Dawno temu pisała o tym Efilo, ona wstawiła lodówkę na wino - to bardzo ważna kwestia. No i podłogówki też nie róbcie w spiżarce, bo stojące tam zgrzewki wody podgrzewa ;)

oj tam oj tam, nie przesadzajcie - nie da się pomyśleć o wszystkim, do tego służy właśnie forum :p

a takich kumatych instalatorów, budowlańców... eh, ze świecą... :)))

oj tak, to prawda :)

już wiem do czego posłuży gniazdko. Wstawię tam klimatyzator, jak od kominka zrobi się za gorąco :rotfl:

Wierz mi,że da się,jeśli ktoś budowę domu traktuje poważnie a nie tylko jako budowę dachu nad głową.

Forum służy jak najbardziej do pomocy przy budowie,ale jeszcze przed a nie po,zanim wbije się pierwszą łopatę to trzeba wiedzieć na długo przed co chce się,jak się chce i czemu tak a nie inaczej.

o to to to, tak by było idealnie ;)

(tylko czemu ten wątek taki długi? nic nie mówię, bo to mój ulubiony, :)ale...może się jednak nie da? ale nie kłócę się już.)

już wiem do czego posłuży gniazdko. Wstawię tam klimatyzator, jak od kominka zrobi się za gorąco :rotfl:

:lol2:

Edytowane przez eveee

Arturo, naprawdę wiem o co ci chodzi. Wiem, że często inwestorzy wykazują się przerażającą ignorancją w tematach budowlanych, przesadnym zaufaniem do ekip, fachowców itp. Sama przestudiowałam forum wzdłuż i wszerz, zanim, jak mówisz, wbiłam łopatę. Ale nie znam osoby, która wybudowałaby dom i NIC by w nim nie zmieniła - nawet małej rzeczy.

Jest to też czasem wynik kompromisu - tak jak w przypadku kuchni, który przytoczyłeś. W temacie: (żeby nie było, że całkiem OT) mam na tapecie ostatnio okna kolankowe. Dolna część jest uchylana. Długo się zastanawiałam jaką wybrać, otwieraną, nieotwieraną czy uchylaną. Otwierana - dla dziecka lub zwierzęcia to balkon bez barierki - ale łatwo umyć. Nieotwierana - najlapiej, ale nie da się umyć bez rusztowania :), uchylana - ma opcję szerszego uchylenia, więc jakoś umyłam, ale plecki bolą.... Więc może mogłam wziąć otwierane z klamką wyposażoną w blokadę?.......ITP, ITD. I takich szczegółów i aspektów do przemyślenia jest tysiące, wg mnie gdzieś tam zawsze się potkniesz :)

Ale trzeba drążyć, myśleć, czytać i radzić się mądrych ludzi.

ps.

a taras zaplanowany jeden przy domu, a drugi w drugim końcu ogrodu, obok miejsca na ognisko :p

:)

Edytowane przez eveee

Dlaczego pytam - budowałes sie za miastem

Problemem to drogie dzialki w obrzezach miast.

Coraz wiecej ludzi wybiera parcele tansze ale oddalone od miejsca pracy w miescie.

moim priorytetem była wyłącznie lokalizacja

mam do pracy 10 minut do centrum 4 skrzyzowania ze swiatłami

moja zmieniła pracę i dojezdza z Tychow do Oswiecimia 20 kilometrów najszybciej 40 minut a zdarza sie ze 1:30

czyli dojazd zajmuje jej od 1:20 do 2 godzin dziennie.

w poprzedniej pracy miała na 9 wychodziła 8:35

konczyła o 17 była w domu z zakupami 18

w tej chwili pracuje od 8 do 16

wychodzi o 7 przychodzi 18

11 pieprzonych godzin poza domem w tym 2 w trasie

juz zdązyła rozwalic nowy samochód ( całe szczescie nie z jej winy ) nie mowiąc o kosztach paliwa i amortyzacji samochodu.

jesli u Ciebie wszyscy zmotoryzowani to brakuje Ci 1 - 2 miejsc garazowych bo chyba nie masz garazu na 3 samochody ???

Kto zimą nie będzie odgarniał Ty czy Zona ??? Syn jeszcze młody wiec nie on.

a co do czytania forum przed budową

to osobiscie nie znam żadnej osoby ktora by czytała to forum

fakt faktem mam specyficzne grono znajomych ale są to ludzie których nie przerazaja rachunki za gaz / prąd i budowali dom raczej z naddatków finansowych i dla lokaty kapitału a nie z mysla o domu na spokojną starosć.

W tej chwili rynek pracy dynamicznie sie zmiania co i ja czuje wiec moi znajomi chyba wychodzą z załozenia ze nie warto tracic czasu na pogłębianie wiedzy odnosnie budowy tylko ten czas pozytkują na pracę / zarobek i wypoczynek.

Takie moje wolne wnioski

Żona ma sporo znajomych lekarzy,budujących domy,nie dbających o kasę i bardzo dobrze zarabiających,mających także naddatki finansowe,którzy to ogrzewają lub będą ogrzewać swoje domy...ekogroszkiem lub gazem.

Takie jest pojęcie inwestorów.

A co jest wg Ciebie złego w ogrzewaniu gazem?

Ogrzewanie tak samo bezobsługowe jak prad, a tańsze w uzytkowaniu.

Ja też mam gniazdko w spiżarce. Na razie tylko jako ślepą puszkę, ale jak wymyślę co moze tam być na stałe podłączone, to nie będę musiala się głowić jak zasilać :)

w mojej malutkiej spiżarce mam na dwóch ścianach regały do sufitu z półkami o różnych odstępach między sobą np na flaszeczki wina;) lub inne

na trzeciej ścianie mam okno, pod oknem szafki ala kuchnia z lat 80-tych ;) i z 1.5 metra blatu. na blacie mam ekspres do kawy i turbodymomena - thermomix, do tego toster i czajnik elektryczny. wszystko schowane i jednoczesnie gotowe do użycia.

a wszystko zależy od potrzeb - tak mi się zdaje:)

Wierz mi,że da się,jeśli ktoś budowę domu traktuje poważnie a nie tylko jako budowę dachu nad głową.

Forum służy jak najbardziej do pomocy przy budowie,ale jeszcze przed a nie po,zanim wbije się pierwszą łopatę to trzeba wiedzieć na długo przed co chce się,jak się chce i czemu tak a nie inaczej.

ja traktuję budowę bardzo poważnie, nawet za bardzo, ale wierz mi że parę rzeczy przeoczyłam :( po prostu za mało czasu a czasami za mało siły na czytanie forum czy branżowych czasopism..

No cóż,po drugiej stronie spiżarki mam z premedytacją nie ocieploną ścianę garażu czyli naturalne chłodzenie ;)

Pan,który decydował o wydzieleniu z kuchni miejsca na spiżarkę(czyli ja ) wiedział,że tam musi być chłodno ;)

My naszą ścianę odizolowaliśmy z kolei płytami krzemianowymi, a z kominka korzystać będziemy raczej sporadycznie więc może nic mi się w spiżarce nie ugotuje :)

Arturo, naprawdę wiem o co ci chodzi. Wiem, że często inwestorzy wykazują się przerażającą ignorancją w tematach budowlanych, przesadnym zaufaniem do ekip, fachowców itp. Sama przestudiowałam forum wzdłuż i wszerz, zanim, jak mówisz, wbiłam łopatę. Ale nie znam osoby, która wybudowałaby dom i NIC by w nim nie zmieniła - nawet małej rzeczy.

Jest to też czasem wynik kompromisu - tak jak w przypadku kuchni, który przytoczyłeś. W temacie: (żeby nie było, że całkiem OT) mam na tapecie ostatnio okna kolankowe. Dolna część jest uchylana. Długo się zastanawiałam jaką wybrać, otwieraną, nieotwieraną czy uchylaną. Otwierana - dla dziecka lub zwierzęcia to balkon bez barierki - ale łatwo umyć. Nieotwierana - najlapiej, ale nie da się umyć bez rusztowania :), uchylana - ma opcję szerszego uchylenia, więc jakoś umyłam, ale plecki bolą.... Więc może mogłam wziąć otwierane z klamką wyposażoną w blokadę?.......ITP, ITD. I takich szczegółów i aspektów do przemyślenia jest tysiące, wg mnie gdzieś tam zawsze się potkniesz :)

:)

o to to :)

Arturo, chwała Ci .... o wielki budowniczy

nie lubie takiego sposobu wypowiedzi - lekko pogardliwego przemądrzalca... nie wiem, czy taki jesteś, czy tez błędnie Cię oceniam - co z założenia może być prawda, gdyż czytałam tylko kilka Twoich postów - ale trącasz mi mistrzem świata....:sick:

ja tez przed budową domu czytałam forum i mieszkam prawie dwa lata i jedyne co bym w moim domku zmieniła to odkurzacz centralny - na taki z rurą chowaną w ścianie...ale nie widze potrzeby ani sensu wychwalać się tym pod niebiosa - a tak to brzmi w Twoim wydaniu....

a wracając do tematu - bo wycieczki osobiste róbcie sobie w swoich dziennikach - i też przepraszam za :offtopic: powyżej, ale nie mogłam sie powstrzymać...

ja mam kuchnię w salonie prawie;) i bardzo cenie sobie takie rozwiązanie. dużo gotuję i jestem z rodziną cały czas a nie odizolowana w osobnym pomieszczeniu....takie samo rozwiązanie miałam w mieszkaniu - mieszkałam tam 12 lat więc mozna powiedzieć, że taki układ leży mi od zawsze. ale nie przekonuję innych do takiego rozwiązania, MI pasuje i na żadne inne bym nie zamieniła, ale rozumiem argumenty zwolenników zamkniętej kuchni - chociaż do mnie zupełnie nie przemawiają

Edytowane przez amglad1

a co do czytania forum przed budową

to osobiscie nie znam żadnej osoby ktora by czytała to forum

fakt faktem mam specyficzne grono znajomych ale są to ludzie których nie przerazaja rachunki za gaz / prąd i budowali dom raczej z naddatków finansowych i dla lokaty kapitału a nie z mysla o domu na spokojną starosć.

W tej chwili rynek pracy dynamicznie sie zmiania co i ja czuje wiec moi znajomi chyba wychodzą z załozenia ze nie warto tracic czasu na pogłębianie wiedzy odnosnie budowy tylko ten czas pozytkują na pracę / zarobek i wypoczynek.

Takie moje wolne wnioski

Ja dodam tylko że nie każdy ma też na to czas aby czytać forum. Nie oszukujmy się, teraz się nie pracuje od 8 do 16 i w ciągu pół godziny zwykle nie jest się w domu. Jednak większość ludzi (zwłaszcza w stolicy) traci mnóstwo czasu w korkach, albo pracuje dłużej. Wracasz do domu o 17.30-18.00, zjadasz szybko obiad/kolację i jeszcze chwilę jesteś z dziećmi, potem je kąpiesz, kładziesz spać, spędzasz czas z żoną/mężem której cały dzień nie widziałeś, a potem najchętniej idziesz spać bo rano pobudka o godzinie 6 (dzieci... ;) )

(no chyba że dzieci brak albo są dorosłe, wtedy po kolacji masz czas dla siebie i namiętnie czytasz forum ;) ).

Ja akurat nie pracuję, ale siedzę z dwójką małych dzieci i chyba mam nawet bardziej przechlapane niż gdybym pracowała :p bo w pracy mogłabym na chwilę siąść do forum, a w domu jednak dzieci z oczu spuścić nie można bo skutki mogą być opłakane ;) Więc moje czytanie forum odbywa się albo w czasie drzemki dzieci, albo późnym wieczorem kiedy już pójdą spać, choć najlepiej by było dla mojego organizmu gdybym szła spać razem z nimi ;) bowiem nocy też nie przesypiają i na dłuższą metę taki tryb nieco wykańcza, ale mimo wszystko siadam i do 1 w nocy czytam forum. I mimo najszczerszych chęci sporo rzeczy przeoczyłam, ale nie płaczę z tego powodu, nie będę przebudowywać, ani budować innego ani strasznie narzekać że coś mam źle (owszem napiszę tu kiedyś co bym zmieniła, ale absolutnie nie znaczy to że z tego powodu mi się tu źle żyje ;) ) , bo i tak się bardzo cieszę że wreszcie ten wymarzony dom mam :)

Prąd jest porównywalnyny tylko, kiedy jest w 2.taryfie.

A sam uwazasz,ze wiąże się to z pogorszeniem komfortu ;)

Inwestycja w powietrzną pompę ciepła jest droższa o 5 tysięcy złotych, a to ladne pare lat grzania. Do tego koszt obsługi kredytu powiększonego o te parę tyś....