Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja zmieniła pracę i dojezdza z Tychow do Oswiecimia 20 kilometrów najszybciej 40 minut a zdarza sie ze 1:30

czyli dojazd zajmuje jej od 1:20 do 2 godzin dziennie.

.......

Ale to są tylko przykłady. Te same 20km (tyle mamy do centrum) pokonujemy w 20 minut przed godziną siódmą. Realia dla każdego przypadku będą inne, podobnie jak cel inwestowania w budowę domu. Dzisiaj chyba bardzo ryzykowne jest budowanie z myślą o sprzedaży, o czym piszesz wyżej, ale czytanie forum i wypowiedzi innych, chociaż nieobowiązkowe, ryzyka już raczej z sobą nie niesie. Odgarnianie śniegu z choć jednego samochodu to chyba większość przerabia oprócz tych najzamożniejszych, ale i oni odśnieżyć podjazd muszą :). Plandeka za 40-50zł i śledzenie prognozy załatwia problem, tylko trzeba się trochę pogimnastykować przez parę minut.

Powyższe to tez wolne wnioski.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja tez przed budową domu czytałam forum i mieszkam prawie dwa lata i jedyne co bym w moim domku zmieniła to odkurzacz centralny - na taki z rurą chowaną w ścianie...

amglad, zabiłaś mi ćwieka, nie wiedziałam, że takie coś istnieje, fuck, mąż mnie udusi... :) ale zanim co, muszę mu to szybko pokazać ;]

Ty masz specyficzne grono znajomych,ciekawy jestem ilu z tych znajomych grzeje prądem zamiast węglem czy gazem.

Prąd jest totalnie bezobsługowym źródłem ciepła,idealnym dla osób z naddatkiem finansowym...

f.5 grzejesz prądem czy raczej nie masz naddatków finansowych i poszedłeś w ogrzewanie dla uboższych ?

Chwal się swoim systemem grzewczym,ośmiesz innych...

Żona ma sporo znajomych lekarzy,budujących domy,nie dbających o kasę i bardzo dobrze zarabiających,mających także naddatki finansowe,którzy to ogrzewają lub będą ogrzewać swoje domy...ekogroszkiem lub gazem.

Takie jest pojęcie inwestorów.

Osoby które znam grzeją w 100 % gazem moze dlatego ze w Tychach siec jest powszechna i prosta w realizacji.

Przed wyborem ogrzewania 2 miesiace drążyłem temat pomp ciepła był to rok 2008/2009 i nikt z instalatorów nie podjął sie tematu realizacji pompy ciepła.

Miałem na budowie 2 forumowych instalatorów i nie byli zainteresowani tematem dlaczego ?

ano dlatego ze w tym czasie zamiast pompy instalator zrobi 2-3 instalacje na piecu gazowym lub innym ekogroszku od szczału bez negocjacji i zbędnych wyliczeń.

Moj sąsiad przecierał szlaki i ma pompę gruntową na odwiertach pionowych cena podobno około 60 000 - 80 000 za całosc

Ale ma dom 3 X taki jak Twoj u mnie 200 m2 jego moze 300 m2

Generalnie młody czlowiek bardzo zamozny cena/ kwota dla niego nie problem więc zaryzykował.

Moj ogrodnik grzeje nie wiem czym ale brał odemnie deski wiec wnioskuję ze ma piec na węgiel ,

ale to człowiek młody i na dorobku wiec sam ON powtarza ze budował najtaniej jak mozna.

I teraz troszke o moim systemie dla UBOGICH

Piec to Viessmann 343F modulacja 3,8 do 19,0 kW zasobnik CWU 220litrow

Dlaczego Viessmann bo mam serwis 3 km od domu instalatora mam 15 - 20 km odemnie.

na dole podłogówka co 10 cm po całosci grzejnik w łazience i pom gospodarczym/suszarni.

na gogrze podłogowka w przedpokoju , garderobie i łaziece

Pokoje to grzejniki zasilane wodą o tej temperaturze co podłogówka starczają do - 5 stopni potem treba zasilic wodą o wyższej temperaturze

Posiadam tez kominek dla UBOGICH jest to Spartherm Varia Bh 11 kW na wylocie spalin zamontowałem urządzenie wodne słabe bo słabe 5 kW aby wykorzystac to co ucieka w powietrze i skierowac w bufor.

Korzystając z dofinansowania zdecydowałem sie na kolektory Viessmanna 200T 6m2, oprocz dostarczenia CWU włączone są do bufora

W okresie jesiennym i wiosennym pod warunkiem korzystnej pogody pokrywają straty cyrkulacji.

Najgorsze jest to ze to wszystko jest własnie na prąd bo nawet kominek potrzebuje prądu w jakims sensie lub akumulatora przynajmniej na dobę.

A teraz troszkę o kosztach ktore kazdemu towarzyszą przy budowie

Tak jak pisałem nie mam czasu siedziec zbyt czesto na forum bo praca dostarcza mi korzysci w postaci wynagrodzenia takiego ze :

- mam 0 kredytu na tą chwilę

- działkę wartosci 500 000 2000 m2 po 300/320 zł/m2

- mieszkanie kupione za gotówkę z 2 miejscami podziemnymi warte 300 000

- pewne nieruchomosci o ktorych nie wspomnę

- lokaty bankowe opiewające na siedem cyfr (pierwszej cyfry nie podam bo nie o to chodzi)

ale masz rację jestem w jakims stopniu ubogi bo nie mam czasu korzystać z tych dobrodziejstw bo ciągle jestem w pracy - mam taki charakter pracy ze muszę być.

jak liczyłem czy bedzie mnie stać na utrzymanie nieruchomosci

oczywiscie mam w projekcie zapotrzebowanie domu na ciepło ale ze nie jestem budowlancem i nim byc nie chcę a zmieniłem troszkę rozwiązania w domu liczyłem to tak

mieszkanie kosztowało mnie 600 x 12 miesiecy 7200 zł/rok prąd woda utrzymanie ogródka i garazy

dom mam 4 x wiekszy niz mieszkanie wiec 4x 600 zł 2400 x 12 miesiecy 28 000 - i załozyłem ze jak bedzie połowa tej kwoty bedzie dobrze. oczywiscie czysto hipotetycznie.

a pojecie inwestorów o ktorym piszesz nie ma nic do rzeczy

pojecie o budowaniu ma miec budowniczy , architekt , instalator hydraulik a u nas jest z tym kiepsko jak widac na moim przykładzie bo nikt nie potrafił mi zaproponowac taniego w eksplatacji rozwiązania.

mam nadzieje ze w tych czasach sytuacja sie juz zmieniła i instalatorzy mają wieksze pojecie o tym co robią aczkolowiek dalej w Tychach nie widzę firmy ktora montuje pompy ciepła bo ta w ktorej Ty byłes prezesem juz chyba nie istanieje ??? wybacz nie sledzę

powiem Ci nawet ze nie znalazłem firmy ktora wykonałaby instalacje rekuperatora dlatego miałem firmę z Sosnowca i mam nadzieje ze zrobili to poprawnie.

Tak Tak wiem ze Ty zamaiwłes wszystko przez internet i miałes wszystkie firmy nie ze Ślaska ale w koncu jestes jak to piszesz swiadomym instalatorem ktory zbudował wspaniały budynek z budzetem 300 000 :) ja go troszkę przekroczyłem ale nigdy nie poproszę Cie o pozyczkę nie przeszło by mi to przez gardło.

Narazie mmnie stać jeszcze :)

Pozdro wiecej luzu życzmy sobie i tak sądze ze większy kryzys jeszcze przed nami.

Ps sorki za błędy pisałem dosc szybko co mi slina na język.....

Edytowane przez f.5

Ale to są tylko przykłady. Te same 20km (tyle mamy do centrum) pokonujemy w 20 minut przed godziną siódmą. Realia dla każdego przypadku będą inne, podobnie jak cel inwestowania w budowę domu. Dzisiaj chyba bardzo ryzykowne jest budowanie z myślą o sprzedaży, o czym piszesz wyżej, ale czytanie forum i wypowiedzi innych, chociaż nieobowiązkowe, ryzyka już raczej z sobą nie niesie. Odgarnianie śniegu z choć jednego samochodu to chyba większość przerabia oprócz tych najzamożniejszych, ale i oni odśnieżyć podjazd muszą :). Plandeka za 40-50zł i śledzenie prognozy załatwia problem, tylko trzeba się trochę pogimnastykować przez parę minut.

Powyższe to tez wolne wnioski.

Śląsk jest strasznie zakorkowany 20 km w 20 minut to rwewlacja Compi Zyczył bym mojej Ewie takiego wyniku.

Znasz kogos kto poległ na inwestycji budowlanej ? osobiscie nie

fakt faktem ze ceny usług rosną i ze zwrotem jest coraz gorzej ale zyjemy w unii i ceny chcąc nie chcąc bedą rosnąc - tak mi sie wydaje.

Co do odsniezania to pogoda nas oszczędza JESZCZE

przyznam ze lekki wysiłek fizyczny jest wskazany ale czy koniecznie przed pracą to jak kto lubi

Pozdrawiam

Śląsk jest strasznie zakorkowany 20 km w 20 minut to rwewlacja Compi Zyczył bym mojej Ewie takiego wyniku.

Znasz kogos kto poległ na inwestycji budowlanej ? osobiscie nie

fakt faktem ze ceny usług rosną i ze zwrotem jest coraz gorzej ale zyjemy w unii i ceny chcąc nie chcąc bedą rosnąc - tak mi sie wydaje.

Co do odsniezania to pogoda nas oszczędza JESZCZE

przyznam ze lekki wysiłek fizyczny jest wskazany ale czy koniecznie przed pracą to jak kto lubi

Pozdrawiam

Śląsk ma wg mnie najlepiej zorganizowaną i rozbudowaną infrastrukturę drogową

w Polsce :). Mieszkam kilkaset metrów od ekspresówki i tylko to mnie ratuje. Jeszcze dwa lata temu był to jeden wielki plac budowy.

Inwestycje budowlane w moim regionie są bardzo mocno ryzykowne bo region po prostu się wyludnia i to w takim tempie, że naukowcy biją na alarm. Śląsk pod tym względem znowu chyba wygrywa w całej Polsce. Czytałem że macie chyba wyższą średnią zarobków niż Mazowieckie, ale też o wiele wyższe bezrobocie. Z jednym się zgodzę. Ktoś bardzo dobrze zarabiający nie będzie sobie zawracał głowy czytaniem choćby Muratora. Prędzej oprze się o doświadczonego i z referencjami dobrze płatnego, ale gwarantującego sukces wykonawcę lub projektanta z nadzorem inwestycyjnym niż będzie sprawdzał czy aby dobrze mu docieplono ściany szczytowe lub skosy. Nie będzie tez dla niego miało większego znaczenia czy dom ogrzeje gazem czy PC bo kilkutysięczne różnice będą pomijalne w skali całej budowy. Większe znaczenie będzie miał czas realizacji niż same wydatki.

a co do czytania forum przed budową

to osobiscie nie znam żadnej osoby ktora by czytała to forum

Zaproś mnie to poznasz pierwszą :) Czytałam od trzech lat forum, a papierowe Muratory od dzieciństwa. Rysowanie domów marzeń zaczęlam w szkole podstawowej.

skoro o spiżarni mowa, to zapytam poza tematem trochę ;) czy w spiżarni przyda się kontakt? i do czego?

Ja mam jedno gniazdko ze specjalnym przeznaczeniem: w spiżarni będzie stała maszyna do wypieku chleba. Używam jej często a jest cholernie głośna i duża - w spiżarni będzie miała dobrze a ja będę miała spokój trochę większy:)

ps. jestem fanką tego wątku, zaczęłam go czytać co prawda już po podjęciu decyzji o budowie ale w trakcie prac nad projektem. Myślę że pomógł mi ustrzec się kilku błędów;)

Śląsk ma wg mnie najlepiej zorganizowaną i rozbudowaną infrastrukturę drogową

w Polsce :). Mieszkam kilkaset metrów od ekspresówki i tylko to mnie ratuje. Jeszcze dwa lata temu był to jeden wielki plac budowy.

Inwestycje budowlane w moim regionie są bardzo mocno ryzykowne bo region po prostu się wyludnia i to w takim tempie, że naukowcy biją na alarm. Śląsk pod tym względem znowu chyba wygrywa w całej Polsce. Czytałem że macie chyba wyższą średnią zarobków niż Mazowieckie, ale też o wiele wyższe bezrobocie. Z jednym się zgodzę. Ktoś bardzo dobrze zarabiający nie będzie sobie zawracał głowy czytaniem choćby Muratora. Prędzej oprze się o doświadczonego i z referencjami dobrze płatnego, ale gwarantującego sukces wykonawcę lub projektanta z nadzorem inwestycyjnym niż będzie sprawdzał czy aby dobrze mu docieplono ściany szczytowe lub skosy. Nie będzie tez dla niego miało większego znaczenia czy dom ogrzeje gazem czy PC bo kilkutysięczne różnice będą pomijalne w skali całej budowy. Większe znaczenie będzie miał czas realizacji niż same wydatki.

Pewnie i masz rację bo ostatni raz jechałem przez nasz kraj dobre 5 lat temu wiec nie mam zdania w tej materii

mowie o podrózy z południa na północ.

Coz z tego ze mamy drogi jak cały moj rejon stoi w korku fakt faktem ze Jedynka od 2 lat jest rozbudowywana i jeszcze z rok to potrwa.

W Tychach mamy dodatkowo Fiata , isuzu , nexteer , strefę ekonomiczną pracy nie brakuje.

Tak czy siak gdy zadałem niedawno pytanie wykonawcy instalacji reku stwierdził ze nie ma czasu bo własnie robi instalacje za paręset tysiecy zł w jakiejs malarni.

no ręce mi opadły bo czekałem na niego - był z polecenia.

Nie ma tego złego elektryk dał radę przed zimą i włąsnie dzis odpaliłem lampy na elewacji wiec ten etap mozna uznac za zakonczony.

Troszke pozazdrosciłem Ci tych lampek (kiedys pokazywałes fotki ) latem bedzie mozna juz usiąs spokojnie i wypic Tyskie piwo.

http://images62.fotosik.pl/527/f5be481b5158c2bbmed.jpg

http://images61.fotosik.pl/525/9c018af93c81ab88med.jpg

http://images64.fotosik.pl/527/1b639906b214efefmed.jpg

http://images63.fotosik.pl/526/a5a67ddb3bdadddbmed.jpg

i jeszcze taras

http://images64.fotosik.pl/527/0bdcc9fb9be04801med.jpg

Zaproś mnie to poznasz pierwszą :) Czytałam od trzech lat forum, a papierowe Muratory od dzieciństwa. Rysowanie domów marzeń zaczęlam w szkole podstawowej.

Elfir moi klieci mi dobrze płacą.

Wyszedłem z załozenia ze jesli mi płacą ja zapłacę deweloperowi i wszystko było dobrze do momentu jak kolega ktory ma dosc spora firmę robi duze roboty CO na osiedlach uswiadomił mnie ze widzi pewne błędy - generalnie jakosc materiałów mierna

kiepskiej jakosci więzba dachowa

3 kategorii podbitka

nie mówiąc o słabym projekcie taki musiałem juz wybrac chcąc miec ta działkę.

Architekt zaprojektował schody na piętro wysokosc stopnia 18 cm długosc stopnia tylko 24 cm

Zaczęłem szukac i trafiłem tu i zaczęło się :

musiałem troszkę wrocic i poprawiac.

obyło sie bez sądu - polubownie rozwiązałem umowę z deweloperem i na własną rekę kulejąc probuje dalej.

tez mam stosy papierowych moratorów ale czasu na czytanie niestety brak.

w dodatku nie wiem co wybudowałem pod względem utrzymania bo została mi kuchnia i drzwi wiec jeszcze nie mieszkam

No to masz moc. Nie za jasno? Pytam bo moje 1,5 wata x 2 na jedna lampę jest już wystarczające. Dajesz zmierzchówkę, a za nią obwody przeznaczone do wcześniejszego wyłączenia na czasówce. Jedyne wymagania to takie, aby czasówka miała możliwość swojego podtrzymania z innego obwodu. Inaczej po odcięciu będzie pracowała na akumulatorze wewnętrznym, który szybko padnie. Ale to dla miłośników nocnego świecenia.

Czy jasno ?

Ano jasno to jedyne oswietlenie tarasów od wschodu i południa.

W taj chwili mam ogrodek około 50 m2 w mieszkaniu i brakuje mi oswietlenia.

mam czas posiedziec na ogródku tylko wieczorem :) wiec swiatło sie przydaje , czesto jem kolacje na dworze

lampki zapalają sie oddzielnie

koło wykusza 2 sztuki 1 wspolnym przełącznikiem

koło drewnianego tarasu te 3 lampki przełacznik podwójny czyli 1x 2 lewe i 1 x 1 prawa :)

Dajesz zmierzchówkę, a za nią obwody przeznaczone do wcześniejszego wyłączenia na czasówce. Jedyne wymagania to takie, aby czasówka miała możliwość swojego podtrzymania z innego obwodu. Inaczej po odcięciu będzie pracowała na akumulatorze wewnętrznym, który szybko padnie. Ale to dla miłośników nocnego świecenia.

Wybacz Compi ale tego nie rozumiem totalnie nie jestem w temacie

lampka przy wjezdzie ma czujkę i zapala sie jak podjezdzam jest na wysokosci około 2 metrow wiec za nisko i czujka słabo działa :(

nie jest zle tak musi pozostać

http://images61.fotosik.pl/525/9c018af93c81ab88med.jpg

Jesli chodzi o automatykę to miałem poblem z roletami.

17 rolet - otwieranie ich zajmowało troszkę czasu jak i zamykanie.

Elektryk zastosował zegar astronomiczny - nie bardzo mi sie to rozwiązanie podoba i ma to znienic na normalne czasowe (stałe) i wypiąc jedną roletę aby nie doszło do sytuacji ze zostajemy na zewnątrz a drzwi zamknięte i rolety też.

jesli chodzi o zmierzchowe bądz czujkę ruchu to widzę takie zastosowanie przy wejsciu gdzie jest ciemno jak w dupie

http://images62.fotosik.pl/530/e1ecf552118942b9med.jpg

mam juz takie same lampy jak przy tarasach tylko muszę dokupic jakąs rozsądną czujkę szczelną i tak dalej.

resztę zapalam z palca.

Podpowiedzcie drodzy forumowicze czym macie wyłożony/wylany/wybrukowany garaż. Co się Waszym zdaniem sprawdza najlepiej?

Ja mam zagwozdkę co zrobić. Wylewkę: muszę wybrać ziemię, dac chyba styro i zrobić dylatacje. Zastanawiam się czy nie wyłożyć kostką brukową.

Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Uważam ten wątek za najbardziej istotny dla przyszłego inwestora i dziękuję św. Izydorowi, patronowi internetu, że mnie tu przywiało w optymalnym terminie, czyli w fazie tuż przed projektowaniem domu. Skorzystałam z bardzo wielu porad, wiele się dowiedziałam. Swoje spostrzeżenia również opiszę, tuszę że dzięki przestudiowaniu wątku w całości, uda mi się uniknąć kardynalnych błędów. Pozdrawiam :D Edytowane przez Kejt_R