Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O tym pisałem,że szczawie nie mający pojęcia o życiu rodzinnym zabierają się za budowanie....

Tylko 42 lata życia za sobą,w tym równo 20 lat w jednym mieszkaniu z jedną żoną,w jednej kuchni,łazience,sypialni.

Przez te lata człowiek dowiedział się co dla niego będzie/jest dobre i korzystne w kuchni,łazience,salonie,sypialni...

I śmieszą mnie Wasze rozważania na ten temat...osób mających często zerowe pojęcie o życiu,byleby meble kuchenne ostro się świeciły i tuba z sufitu wystawała...[/QUOTE]

Nie dość, że całe forum zrywa boki (brawo duś), to jeszcze nikt w tym wątku nie jest zainteresowany tym, co Cię śmieszy u innych. Każdy ma prawo wstawić sobie świecące meble i tuby, jeśli tylko to jest dla niego ważne.

Temat jest o własnych przemyśleniach odnośnie tego co sami zrobiliśmy.

A niektórzy piszą o własnych przemyśleniach odnośnie tego co zrobili inni. :p:P:P im dziękujemy już.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182037-Dziennik-budowy-dom-kopu%C5%82a-Autorusa/page73

Edytowane przez autorus

A ja osobiscie Arturowi sie nie dziwię.

W koncu pisał kiedys ze na budowę na 100 % brał kredyt.

Mniemam ze kredyt jest bardziej na 30 lat niz na 2 lata.

mając kreskę na 30 lat na 300 000 tez bym tak pisał o szczawiach budujących bez wyobrazni mając dochody na jego poziomie (o tym tez kiedys pisał).

Coz zrobić w takiej sytuacji jak pisac jak na internet jeszcze starcza bo dom tani w eksplatacji i niczym innym sie nie mozna na forum pochwalić jak tylko licznikiem z prądu.

Tylko styl mnie niepokoi tego przelewania mysli na forum , styl jest słaby i wulgarny jak by pisał jego syn a nie 42 letni mężczyzna ktory ma jaja pomiędzy nogami tak wielkie jak jego posty na forum.

Ale zeby oddać typowi honor to zawsze bedę twierdził ze jego rozwiązania jak i jakosc zastosowanych materiałów są bardzo dobrze przemyslane i sprawdzają sie w 100 %

mikrofala to szczegół o ktorym nie warto pisac........

Edytowane przez f.5

Warto także poczytać o nowych rozwiązaniach w budownictwie.

Budujemy dom który będzie stał 50 a może nawet 100 lat. To co dla nas wydaje się ekstrawagancją czy nowinką za 20-30 lat będzie standardem. Kiedyś standardem były piece kaflowe, potem grzejniki. Za 10-20 lat grzejniki będą równie przestarzałe, niekomfortowe i śmieszne jak piece kaflowe dzisiaj.

Niestety wielu inwestorów o tym zapomina i nadal robi wentylację grawitacyjną i grzejniki. Podnosi parter metr nad ziemią, bo tak się budowało kiedy pod domem była piwnica.

Kupujemy nowoczesne samochody z najnowszymi rozwiązaniami które po paru (góra 10) latach sprzedamy, a skazujemy się na mieszkanie w nowych starodawnych domach. Podłogówka wcale nie jest droższa od grzejników (w eksploatacji nawet tańsza). Wentylacja mechaniczna daje komfort i możliwość zoptymalizowania jej wydajności do bieżących potrzeb (i też daje oszczędności na ogrzewaniu zimą).

A ja osobiscie Arturowi sie nie dziwię.

W koncu pisał kiedys ze na budowę na 100 % brał kredyt.

Mniemam ze kredyt jest bardziej na 30 lat niz na 2 lata.

mając kreskę na 30 lat na 300 000 tez bym tak pisał o szczawiach budujących bez wyobrazni mając dochody na jego poziomie (o tym tez kiedys pisał).

Coz zrobić w takiej sytuacji jak pisac jak na internet jeszcze starcza bo dom tani w eksplatacji i niczym innym sie nie mozna na forum pochwalić jak tylko licznikiem z prądu.

Tylko styl mnie niepokoi tego przelewania mysli na forum , styl jest słaby i wulgarny jak by pisał jego syn a nie 42 letni mężczyzna ktory ma jaja pomiędzy nogami tak wielkie jak jego posty na forum.

:rotfl:

Z tego co kojarze, to nie budowal 100% z kredytu:no:

A jesli chodzi o mikrofale, to wcale nie taki szczegol. No, chyba tylko dla faceta;) kobieta powinna przemyslec wczesniej takie rzeczy i tez sie dziwie osobom, ktore daja piekarnik i mikrofalowke tak wysoko.

Mimo że kuchni jeszcze nie mam to już się cieszę że nie będzie w niej mikrofali, bo jak widać może przysporzyć sporo kłopotów:lol2:

Budujemy dom który będzie stał 50 a może nawet 100 lat. To co dla nas wydaje się ekstrawagancją czy nowinką za 20-30 lat będzie standardem. Kiedyś standardem były piece kaflowe, potem grzejniki. Za 10-20 lat grzejniki będą równie przestarzałe, niekomfortowe i śmieszne jak piece kaflowe dzisiaj.

Niestety wielu inwestorów o tym zapomina i nadal robi wentylację grawitacyjną i grzejniki. Podnosi parter metr nad ziemią, bo tak się budowało kiedy pod domem była piwnica.

Kupujemy nowoczesne samochody z najnowszymi rozwiązaniami które po paru (góra 10) latach sprzedamy, a skazujemy się na mieszkanie w nowych starodawnych domach. Podłogówka wcale nie jest droższa od grzejników (w eksploatacji nawet tańsza). Wentylacja mechaniczna daje komfort i możliwość zoptymalizowania jej wydajności do bieżących potrzeb (i też daje oszczędności na ogrzewaniu zimą).

Podłogówka czy WM to nie taka nowinka znowu ;)

Poza tym, ja w tym domu (i większość inwestorów też) pewnie pomieszkam 50 lat (oby!), nie więcej, potem moja młodzież zrobi z nim co chce :)

Gość Konto usunięte_12*
Przez te lata człowiek dowiedział się co dla niego będzie/jest dobre i korzystne w kuchni, łazience, salonie, sypialni...

Dla niektórych forumowiczów [tak, jak pisała(a) duś] własne przyzwyczajenia są tak "święte", że gotowi je tu na Forum z całym przekonaniem narzucać innym w formie porad płynących "z głębi serca".

Są to jednak porady podobne do gustu - jeden lubi ogórki, inny ...sąsiada córki ;)

Tak więc nowi forumowicze powinni do porad w tych tematach podchodzić z rezerwą i zaplanować raczej coś dla siebie. Co innego porady (doświadczenia) w sprawach technicznych (np. ogrzewanie, wentylacja). Porady w tych tematach wynikające z wiedzy bądź własnych doświadczeń są już raczej "sztywne", bo technika (fizyka) są już wiedzą dość ścisłą i na eksperymenty wynikające z własnego gustu jest niewiele miejsca.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Oczywiście trzeba podążać za nowiknaki, ale musi miec to uzasadnienie ekonomiczne i/lub znacząco podnosić komfort!

Bo jeśli ta nowinka się nie zwróci w ciągu 10 lat, a za 10 lat to już będzie standard czy nawet przestarzałe ustrojstwo to jaki w tym sens? Można zawsze za jakieś 15-20 lat przy generalnym remoncie zastosować nowsze i sprawdzone rozwiązania które nie będą kosmicznie drogie.

Kredyt na budowę 100% na 30 lat,na działkę również:)

Jak tam zima w N ?

To cos mi sie pomerdalo, bo myslalam, ze tylko czesciowo z kredytu budowales.

Zima u nas w tym roku.... jeszcze chyba nie przyszla:lol2: Bylo moze 2-3 dni -10:rolleyes: A dzisiaj 2 stopnie na plusie:p

Na pewno dzisiaj bym nie zrobił dużych, ciężkich drzwi suwanych w salonie. Raczej podzielił bym na trzy części i zrobił dwa skrzydła normalnie otwierane.

Moje drzwi na taras maja tylko 180cm szerokosci, ale nawet gdyby byly szersze, to tez nie chcialabym suwanych:no:

W obydwu skrzydlach mam klamki i hamulce w klamkach. I mam jeszcze taki "przycisk palacza" na zewnatrz:p Nie wiem, jak to sie nazywa, taki uchwyt maly do zamykania i otwierania drzwi.

Moje drzwi na taras maja tylko 180cm szerokosci, ale nawet gdyby byly szersze, to tez nie chcialabym suwanych:no:

W obydwu skrzydlach mam klamki i hamulce w klamkach. I mam jeszcze taki "przycisk palacza" na zewnatrz:p Nie wiem, jak to sie nazywa, taki uchwyt maly do zamykania i otwierania drzwi.

Nie mam jeszcze dokończonej elewacji i coraz bardziej dorastam do wywalenia tej suwanki :)