Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale, nawet najsuprzej ocieplona chałupa z PC, jak tak parę dni postoi (czy to awaria czy brak prądu), oziębi się parę stopni, to czy nie zamrozi się DZ przy rozgrzewaniu setek Ton budynku ???

Nigdy nie słyszałem o takim przypadku, a wiesz dlaczego? Bo DZ liczone jest na szczytowe zapotrzebowanie budynku, czyli na pracę ciągłą w największe mrozy.

Ludzie, jak się budujecie to pomyślcie też o innych. Nie wszyscy lubią wdychać efekty palonego węgla, a często i śmieci. I na pytanie "czego w urządzaniu bym nie zrobił?" to kocioł na węgiel jest u mnie na 1 miejscu. Przecież to jest ciągły kłopot. Dlaczego sobie to robicie?

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bo mamy mało kasy?

Jeżeli się budujecie to znaczy że kasę macie.

Kolega w tym samym czasie się budował co ja. Ja poszedłem w PC, on w groch z kotłem z podajnikiem. Po wyliczeniu kosztów okazało się, że kwoty wyszły niemal identyczne. Po pięciu latach u mnie spokój a u niego ciągle coś. Jedyny plus jaki widzi swojej kotłowni, to że jest gdzie fajkę zapalić i małpkę chlapnąć. Innych sam nie widzi.

Jeżeli się budujecie to znaczy że kasę macie.

na początku budowy pewnie tak ale im dalej tym trudniej a nie każdy może lub chce na kredyt....

a czytałeś ilu inwestorów buduje sposobem gospodarczym?

ciekawe co kolega ma za kocioł, chyba z pozłacanymi rączkami:D mnie dobry kocioł kosztował 4 x taniej niż najtańsza pc

czwartą zimę hula bez najmniejszych problemów:yes: raz na 2 tygodnie zasyp, raz na tydzień wybranie popiołu, w domu 21st.:cool:

Edytowane przez Amelia 2

ciekawe co kolega ma za kocioł

Klimosza, złoceń nie widziałem :D

Dał za niego 10tyś, dokładnie tyle samo co ja za PC. Graty w kotłowni wychodzą podobnie. Ja musiałem zrobić odwierty (10tyś.) on musiał postawić komin i wybudować większą o kilka metrów kotłownie. Wyszedł niemal jeden chu..., jak to mawiają.

Problemem jest cos innego

firmy ktore u nas handluje piecami nie chcą sie bawic w pompy

nie potrzebują tego bo to sie wiaze z inwestycją w nowych ludzi szkoleniami i tak dalej.

sam kupiłem piec warty wiecej od Twojej pompy tylko dlatego ze nie znalazłem firmy ktora potratkuje mnie kompleksowo.

w moim miejscie jest chyba tylko jedna firma ktora robi odwierty pionowe jak 6 lat temu dzwoniłem do niej to usłyszałem jakąs chorą cenę ktora mnie zbiła z nog.

Juz pisałem nie raz to ze moj sasiad ma pompę z pionowymi odwiertami.

kupił wszystko kompleksowo bo nie ma czasu i ochoty bawic sie w szczegóły i zapłacił 80 klockow.

jest zadowolony jego dom to cos pod 300 m2

dziwne te twoje lub kolegi wyliczenia, komin systemowy to max 3 tys z wykończeniem, piec po rabatach (gdy bierze się całą hydraulikę) 7tys. czyli tyle co twój odwiert, kotłownia większa? w mojej gdzie stoi piec pompa z buforem ledwie by się zmieściła... groszek można kupować na bieżąco, nie jest potrzebny jakiś specjalny magazyn, u mnie przez sezon idzie 2 t. po 800zł, raczej moich kosztów nie przebijesz:D

gdyby to było takie oczywiste to wszyscy by mieli pompy, każdy ( no prawie jak widać) umie liczyć....

zresztą jest wiele wątków na ten temat, ten akurat służy czemu innemu:yes:

Klimosza, złoceń nie widziałem :D

Dał za niego 10tyś, dokładnie tyle samo co ja za PC. Graty w kotłowni wychodzą podobnie. Ja musiałem zrobić odwierty (10tyś.) on musiał postawić komin i wybudować większą o kilka metrów kotłownie. Wyszedł niemal jeden chu..., jak to mawiają.

hmm.. za odwierty wołają mi w granicach 18-20 tys., pompa - 30 tys netto.

gdzie Ty taką cenę znalazłeś???

dziwne te twoje lub kolegi wyliczenia, komin systemowy to max 3 tys z wykończeniem, piec po rabatach (gdy bierze się całą hydraulikę) 7tys. czyli tyle co twój odwiert, kotłownia większa? w mojej gdzie stoi piec pompa z buforem ledwie by się zmieściła... groszek można kupować na bieżąco, nie jest potrzebny jakiś specjalny magazyn, u mnie przez sezon idzie 2 t. po 800zł, raczej moich kosztów nie przebijesz:D

gdyby to było takie oczywiste to wszyscy by mieli pompy, każdy ( no prawie jak widać) umie liczyć....

zresztą jest wiele wątków na ten temat, ten akurat służy czemu innemu:yes:

U mnie za cały rok z CWU idzie około 1500zł.

O jakim buforze piszesz? Moim jest podłogówka po całości. U mnie PC zabiera 0,5m2 miejsca, u niego kotłownia musiała być o kilka m2 większa. To on sam mówi, że dzisiaj nawet jakby miał wydać 10tyś. więcej to wywalił by kocioł na zbity pysk. Niestety, w jego przypadku teraz to już po ptakach.

Co do samej PC to mam tą z serii A http://www.ppcpompy.eu/cennik/ . Wtedy były tańsze o różnicę w cenie euro. A odwierty robią już za około 70zł/mb. Ale dzisiaj samemu zrobiłbym poziomy za połowę tej kwoty.

Problemem jest cos innego

firmy ktore u nas handluje piecami nie chcą sie bawic w pompy

nie potrzebują tego bo to sie wiaze z inwestycją w nowych ludzi szkoleniami i tak dalej.

sam kupiłem piec warty wiecej od Twojej pompy tylko dlatego ze nie znalazłem firmy ktora potratkuje mnie kompleksowo.

No to jest jedna z przyczyn. Najczęściej jest to zbywane; "panie, ale to nie ogrzeje domu w duże mrozy". Przy -27 miałem w łazience +28 :) (przesadziłem z krzywą grzewczą)

Polecam temat zgłębić jeszcze przed wyborem projektu, wtedy już można zaoszczędzić choćby na tych kilku m2 kotłowni.

To mniej wiecej jak z rekuperacją.

W Tychach znam 1 firmę ktora sie tym zajmuje i wykonuje duze inwestycje dla duzych firm.

małe domki ich nie obchodzą.

reszta to partyzantka

z forum Mar z Bielska objezdza tu wszystkich na sląsku to widac jak temat pomp i rekuperacji jest mało popularny.

Swoja drogą probował wejsc tu miki z forum i jak to po Polsku wszystko sie rozsypało.....a dlaczego to nie moja sprawa, grunt ze nie dałem zaliczki na rekuperator a byłem bliski tego.

Swoja drogą probował wejsc tu miki z forum i jak to po Polsku wszystko sie rozsypało.....a dlaczego to nie moja sprawa, grunt ze nie dałem zaliczki na rekuperator a byłem bliski tego.

Za obronę forumowiczów przed mikim dostałem swego czasu banana-dożywotniego! Temat rzeka.

Ja do rekuperacji kupiłem wszystkie elementy i gościu po godzinach założył mi ją za 1000zł.

Chalupe mam gotowa, mozna brac sie za wykonczeniowke, ale... zakup pompy zablokuje mi dalsze prace, bo nie bede miala kasy.

Najtansza oferta, jaka na razie dostalam, opiewa na 41tys netto:yes: "Tania" polska pompa:eek: Co najsmieszniejsze oferta na pompe z gornej polki jest drozsza o jakies 5 tys brutto.

To naprawde nie jest latwy wybor, w sensie czy piec czy pompa. Wydalabym teraz max 10tys. i mam piec, do pompy musze jeszcze dolozyc ponad 30tys, ktore moglabym przeznaczyc na wykonczeniowke.

Co do samej PC to mam tą z serii A http://www.ppcpompy.eu/cennik/ . Wtedy były tańsze o różnicę w cenie euro.

kiedy euro było takie tanie?

http://bi.gazeta.pl/im/6/10388/z10388736Q,Kurs-euro-z-ostatnich-dwoch-lat.jpgKurs euro z ostatnich dwóch lat

w tym cenniku pomp co podajesz są ceny netto a kurs euro nie odbiega drastycznie od obecnego, w dodatku produkt który jest nowością na rynku jest bardzo drogi a z czasem tanieje nie mogłeś wiec zapłacić 10tys zł!

do tego zasobnik ok. 2500zł; bufor (może wyjątkowo u ciebie nie potrzebny) 1500-też ceny netto i robi się najtaniej 20tys. bez odwiertów, rzeczywiście atrakcyjna cena! a to cena najtańszej wersji dla malutkiego domku...

Edytowane przez Amelia 2