Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pitolicie Hipolicie. Woda zmiękczona to nie woda zdemineralizowana ( destylowana ). Oczywiście dobrze jest czasem popić mineralką, ale bez przesady. Jeżeli chodzi ci o to że w kolumnie jonowymiennej zastępowane są jony wapnia jonami sodu i będziesz miał za mało tych drugich to nie przesadzaj. Spożywając mleko, jogurty, sery nie będziesz miał niedoborów wapnia. Podobnie jeżeli nie przesadzasz z soleniem potraw i nie wypijasz dziennie wiadra wody to hipernatremia ( nadmiar sodu w organizmie ) ci nie grozi - nerki działają .

mleko, jogurty i sery jako główne źródło wapnia, dobre ;)

Hej Elfir jak tam idzie picie destylowanej wody ??

Moi znajomi piją od kilku lat wodę z osmozy.

Zalożyli filtr bo maja akwarium morskie.

Zyją.

Pitolenie z tą wodą, jak z tą zmękczoną.

Wiele grup ludzi pije deszczówkę, z braku innego źródła wody (większosc wyspiarzy na wyspach koralowych - tam nie ma wód podziemnych) a minerały uzupełnia w diecie.

A w naszym cywilizowanyk kraju deszczówki nie zaleca się ani do kąpieli ani do zmywarki, o jej piciu nie wspominając. We wszystkich artykułach, które kiedyś czytałam deszczówkę zalecano wyłącznie do mycia samochodu, prania w pralce i spłukiwania kibelków (to ten nasz deszcz to jakiś skażony...?)

No chyba, że coś się zmieniło odkąd się interesowałam tym tematem i już można myć się i zmywać naczynia deszczówką? Ktoś może ostatnio zgłębiał ten temat ?

A w naszym cywilizowanyk kraju deszczówki

Bo nasza deszczówka nie nadaje się bezpośrednio do picia z powodu skażenia pyłami znajdującymi się w powietrzu (pył z kominów, spaliny samochodowe). To samo ze zmywarką - pobrudzi naczynia. Ale po oczyszczeniu H2O nie jest trucizną.

"Woda destylowana, jako pozbawiona mikroelementów i czysta, nie dostarcza do organizmu żadnych substancji, jak robi to woda mineralna czy nawet woda z kranu. W wyniku procesu osmozy może zaś zabierać z niego niektóre mikroelementy, co może być bardzo szkodliwe dla organizmu. Spożywanie jej wpływa także na, wydawałoby się paradoksalnie, odwodnienie organizmu i czasem jest w tym celu używana. Wypicie większej ilości wody destylowanej może być bardzo szkodliwe dla zdrowia, a nawet grozi śmiercią. Dlatego przede wszystkim używa się jej w przemyśle, maszynach, wytwórstwie i chemii, a nie w produkcji spożywczej."

Czy mikroelementy czerpiesz tylko z wody? Czy odżywiasz się tylko wodą? Czy jak na destylce zrobisz herbatę, to minerały z herbaty nagle znikną? A jak na destylce ugotujesz rosół, to co? Też nie bedzie tam minerałów? Albo jak kanapkę popoijesz destylowaną?

To są głupoty.

Jak ktoś jest anorektykiem i pija tylko zdemineralizowaną wodę zajadając ją listkiem sałaty, to faktycznie może mieć niedobór minerałów. Albo biegnie w maratonie i zamiast izotonika popija mineralkę.

Ale nie w normalnym życiu.

O czym świadczy przykład moich znajomych, którzy śmieją się na głos z takich tekstów.

Jakie minerały masz w deszczówce - czyli skroplonej parze wodnej? Pomijam deszczówkę z miejsc zanieczyszczonych.

Woda deszczowa jest pozbawiona minerałów.

Edytowane przez Elfir

Elfir czytaj ze zrozumieniem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_opadowa

Dla mnie możesz pić samą deszczówkę i destylowaną tylko nie okłamuj innych że to zdrowo.

Jak wypijesz 1 czy 2 litry wody deszczowej czy destylowanej nic Ci się nie stanie , natomiast regularne spożywanie wody destylowanej nie jest zdrowe. Wiem, wiem Elfir twoi znajomi piją i żyją ale przytocz chociaż jedną wiarygodną pracę naukową która to potwierdzi.

PS poczytaj sobie co to jest przewodnienie hipotoniczne ( ryzyko jego przy piciu wody destylowanej nie jest duże ale istnieje ).

Surgi - dlatego napisałam o deszczówce z czystych rejonów świata.

Masz takie same argumenty jak pawko do wody zmiekczonej :D

A co do przewodnienia hipotonicznego - napisałam, ze wykluczam maratończyków i anorektyczki zywiące się wodą.

Większosc ludzi je posiłki a wodę stosuje do ich popijania. Nie wypełniają cały dzień brzucha czystą wodą.

OK Elfir ale powtarzam z pełną odpowiedzialnością przewlekłe picie wody destylowanej ( nie mylić z zmiękczoną wodą ) nie jest zdrowe dla człowieka - nie wierzysz zapytaj lekarza, dietetyka ( któremu ufasz ) lub przeczytaj sama.

Sam mam w domu zmiękczoną wodę i piję ją bez obaw ( ale nie tylko i wyłącznie ) , natomiast na pewno nie zalecałbym picia wody destylowanej ( całkowicie zdemineralizowanej ) zwłaszcza osobom starszym i dzieciom.