Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dopiero buduję, ale mieszkam w mieszkaniu gdzie na 11 okien - 8 okien jest dachowych.

Oknom dachowym stanowcze nie. Zimą jak śnieg spadnie jest ciemno,przy otwarciu większośc śniegu wpada do środka pomieszczenia, a latem pomieszczenia się przegrzewają masakrycznie. Od zimy do jesieni okna są non stop brudne. Nieważne ile razy je myjemy. Wystraczy trochę wilgotności w nocy i cały syf spływa nam z dachu na okna.

Cormac - to ja Cię tylko utwierdzę w podjętym przez Ciebie wyborze :) Zanim wybudowałam dom mieszkałam na poddaszu gdzie były TYLKO! okna dachowe. Z tych samych powodów co Ty zrezygnowałam z nich budując dom. Te, które miałam w projekcie zamieniłam na okna w ścianach szczytowych. Mieszkam pół roku i jestem szczęśliwa, że nie mam okien dachowych :)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też nie chciałam okien dachowych, ale jeszcze bardziej nie chciałam lukarn. Niestety nie bardzo się dało tych pierwszych uniknąć, więc będą 3 sztuki na południowej połaci i 1 lub 2 na północnej. Planuję dopłacić do szyb samoczyszczących. Czytałam kiedyś wypowiedzi użytkowników/użytkowniczek i odobno to działa. Co do przegrzewania pomieszczeń, to chyba trzeba będzie zainwestować w jakieś rolety, przynajmniej do dwóch od południa - czyli kolejne wydatki :mad:

Skuteczność markiz w ochronie przed słońcem jest znacznie mniejsza niż rolet zewnętrznych z prostej przyczyny - materiał chroniący nagrzewa się i jeśli jest w środku a nie na zewnątrz to podnosi temperaturę wewnątrz.

Wydaje mi się, że Liwko myślał o markizach zewnętrznych (są wogóle wewnętrzne markizy?).

No ja też od razu pomyślałam o zewnętrznych. Na pewno skuteczniejsze niż rolety wewnętrzne. A w porównaniu z roletami zewnętrznymi są duuużo tańsze, oczywiście pod warunkiem, że własnoręcznie będziemy je obsługiwać, a nie silniczek elektryczny.

Traf chciał, że akurat dziś po południu dostałam w swe łapki czasopismo, gdzie jest artykuł o roletach, markizach i żaluzjach do połaciówek. Z wykresu wynika, że w ochronie przed przegrzewaniem sie pomeiszczeń, najlepiej sprawdzają się rolety zew. , a zaraz po nich markizy zew. Wszelkie wewnętrzne osłony są dużo dużo gorsze.

No i znam też orientacyjne ceny owych przesłon.

Ceny FAKROwskie za markizę manualną to jakieś 250zł, za elektryczną ok.1500zł.

Rolety manualne od 1350zł, elektryczne 1650zł, a wspomagane przez słońce ok.2300zł.

Patrząc na ceny łatwo jest podjąć decyzję - markiza manualna. Okna są w jedny pokoju, więc nie będzie trzeba biegać po całym poddaszu.

W przypadku okien połaciowych, w ogóle nie brałam pod uwagę zakupu rolet czy żaluzji wewnętrznych - zasłaniają tylko słoneczny blask, ale ciepło pozostaje wewnątrz domu.

EDIT:

wykres.jpg to ten wykres

Edytowane przez moniss
dodanie obrazka

Sorki Liwko ale musisz zmienić stopkę ,bo piszesz że ,,w domu wszystko na prąd'' a tu markizy manualne :lol2:

Wiesz, bałem się, że część mechanizmu który jest na zewnątrz (podobnie PC PW), może zwyczajnie szybciej mi paść :p

Roletę (1szt) też mam manualną. Mi nawet Ksawery nie straszny ;)

Niestety te markizy rozpina się przy otwartym oknie i może to komuś przeszkadzać. Dodam tylko, że są bardzo mocne i wytrzymały już u mnie wiele burz i jedną trąbę powietrzną :yes:

Liwko rozumiem ze ten zmiękczacz masz w pom.gosp

nie zgłebiałem tematu ale tak na szybkęsa przeczytałem ze to cos musi byc koło kanalizy bo trzeba go płukac co jakis czas?

masz gdzies foto tego ........jak to u Ciebie wygląda.

dlaczego pytam.

główne ujecie wody mam w garazu (konsole z filtrami wstępnymi)

i tam mógłby stac zmiękczacz

problem taki ze tam nie mam kanalizy

to znaczy mam ale na innej scianie za daleko od konsoli i ujęcia wody

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/GarazStyczen2012?noredirect=1#5734379124605166002

w pom gdzie jest piec zasobnik i będzie pralka nie mam miejsca

Witam wszystkich:-)

jak już wcześniej pisałam mieszkam od roku w nowym domku i jestem praktycznie z wszystkiego zadowolona-o plusach już pisałam wcześniej więc nie będę się powtarzać...szukałam cały czas jakiegoś minusa i w końcu znalazłam...;-) Zapomniałam zrobić dzwonka do domu na zewnątrz na tarasie, tak żebyśmy słyszeli dzwonek jak jesteśmy na tarasie albo z tyłu domu-a zdarza się to baardzo często bo ogólnie lubimy spędzać każdą wolną chwilę na podwórku, lubimy wszelkie prace w ogrodzie i jak ktoś przy wejściu dzwoni to niestety nie słychać...w swoim domu rodzinnym też tego nie miałam i też to było wkurzające...zrobiłam sobie na tarasie oświetlenie, gniazdka, nawet wyjście na TV i antenę:-) a zapomniałam o dzwonku:-( ...będę musiała z moim elektrykiem pogadać czy coś da się z tym zrobić...jak coś to się zamontuje bezprzewodowy dzwonek:-)

Liwko rozumiem ze ten zmiękczacz masz w pom.gosp

nie zgłebiałem tematu ale tak na szybkęsa przeczytałem ze to cos musi byc koło kanalizy bo trzeba go płukac co jakis czas?

masz gdzies foto tego ........jak to u Ciebie wygląda.

dlaczego pytam.

główne ujecie wody mam w garazu (konsole z filtrami wstępnymi)

i tam mógłby stac zmiękczacz

problem taki ze tam nie mam kanalizy

to znaczy mam ale na innej scianie za daleko od konsoli i ujęcia wody

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/GarazStyczen2012?noredirect=1#5734379124605166002

w pom gdzie jest piec zasobnik i będzie pralka nie mam miejsca

Tak, musi być kanaliza i zasilanie.

Nie idzie poprowadzić teraz rur od punktu za filtrami sznurkowymi do miejsca koło zlewu? Idealnym miejscem było by miejsce między zlewem a rozdzielaczem podłogówki. Mój ma szerokość 30cm.

Pomiędzy zlewem a rozdzielaczem znalazłbym spokojnie 30 centów tylko prowadzenie rur od konsoli do punktu docelowego zmiękczacza i z powrotem mnie martwi bo etap garazu i roboty w nim uznałem za zakonczony i zapomniany.

Meczy mnie osad który powstaje na stalowej emeliowanej wannie i emaliowanym brodziku.

jak zamieszkam zweryfikuje i podejmę decyzję (zawsze mozna to wykonac)

dzieki

Meczy mnie osad który powstaje na stalowej emeliowanej wannie i emaliowanym brodziku.

jak zamieszkam zweryfikuje i podejmę decyzję (zawsze mozna to wykonac)

dzieki

U mnie jest bardzo twarda woda. Wystarczyły dwa tygodnie bez zmiękczacza, żeby na trwale wystąpiły przebarwienia na armaturze. Jeżeli ktoś ma tak twardą wodę jak u mnie, to radzę od razu zainwestować w stację uzdatniania.

jakie koszty obsługi urzadzenia /1 miesiac (woda i sol)

sma deszczownica kosztowała mnie 3700 wiec nie che aby mi sie cos zatkało nie mowiac o innych kiblach i kranach.

z kuchnią juz tak nie bede przeginał czasy się zmieniają klienci nie płaca wiec i ja muszę zbastować.