Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niby drobiazg ale...

Nie przyszło nam do głowy zastanowić się nad odległością grzejnika łazienkowego od wanny. Albo trzeba będzie zrobić uchwyt na ręcznik w dziwnym miejscu, albo przyzwyczaić się do faktu, że ręcznik trzeba ze sobą brać przed kąpielą, bo z wanny się po niego nie dosięgnie.

Chyba czas poszukać fikuśnego krzesełka/pomocnika do łazienki.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakie koszty obsługi urzadzenia /1 miesiac (woda i sol)

sma deszczownica kosztowała mnie 3700 wiec nie che aby mi sie cos zatkało nie mowiac o innych kiblach i kranach.

z kuchnią juz tak nie bede przeginał czasy się zmieniają klienci nie płaca wiec i ja muszę zbastować.

Jeśli chodzi o zużycie wody do płukania to jest tego trochę. Jak pamiętam 180l na cylk płukania. A takich cykli w miesiącu sa dwa. Co nie zmienia faktu , że i tak warto.

Na rynku polskim ponoć sprzedają zmiękczacze 4 firmy, a wszystko to jeden ...uj, bo wszystkie produkuje jedna amerykańska firma. Różnią się tylko obudowami, znaczkami i ceną ;)

O mógłbyś się zdziwić - na rynku jest mnóstwo chinoli! Amerykańskie to pakowane są czasami głowicę (mowa o firmie Clack) :)

• 2 weeks później...
Kurcze, a ile garderób i pralni można zmieścić na 102 mkw?

A mając do wyboru dom bez garderoby albo brak domu?

Na naszych 102mkw zmieściła się kotłownia i spiżarnia, a praniem niestety będę przyozdabiać łazienkę. Może wytrzyma stylistycznie :lol: (patrz wątek o architektach wnętrz)

Może warto pomyśleć o suszarce kondensacyjnej

No i dobrnąłem do (mojego) końca wątku. Pomijając zdecydowanie denerwujące dyskusje na raczej nie związane tematy jak zmiękczacze wody, kredyty, i Bóg wie co jeszcze - to jednak wątek bardzo ciekawy. Notatek zrobiłem blisko 1000 linii - ale jeszcze muszę je posortować.

Sam mam ~50 latek, kilka domów/mieszkań które znam/mieszkałem, większość nieco starsza. Część w Polsce, część w Irlandii.

Moje trzy grosze:

• Nie tarasom z deskami z felcem. Fatalnie się czyści. Zbiera się woda, paprochy, po kilkunastu latach zaczynają gnić, a nie musiały by. Już lepiej robić z dylatacją - woda piasek spłynie dużo łatwiej, większa trwałość
  • Nie jednolitym, błyszczącym intensywnym kolorom kafelków na ścianach w łazienkach i kuchniach miałem granatowe, pomarańczowe, białe, czarne, Na wszystkich widać brud, paprochy, zacieki (nawet te od pary). Jednolite, intensywne kolory w łazience czy garderobie fałszują kolory - to istotne gdy się ubieramy lub gdy kobieta się maluje
  • Nie za małym kabinom prysznicowym (teraz mieszkam w wynajmowanym domu gdzie jest 75x74 cm i to jest dla mnie - dużego chłopa 185cm koszmar
  • Nie schodom w domu jeżeli planujemy tam mieszkać po 50-tce. Sporty lepiej uprawiać wtedy kiedy chcemy i na zewnątrz. Spacer fajniejszy, a jak trzeba to można bieżnię włączyć czy wskoczyć na rowerek (swoją drogą zastanawiam się gdzie je najlepiej ustawić - sypialnia?, może w dużej garderobie?)
  • Dla mnie na tak kuchnia łączona z salonem i ew lekko wydzieloną częścią wejściową - bar, murek, może "daszek" (nie wiem jak to się nazywa) nieco oddzielający przestrzeń akustycznie (i nieco zapachowo ;) ) - ale nadal jesteśmy w kontakcie z rodziną/znajomymi. Nie traktuję mieszkania jak "Miejsca Przyjmowania Oficjalnych Wizyt" i w związku z tym Międzynarodowy Protokół Dyplomatyczny mnie w domu nie obowiązuje, wystarczy przyzwoitość. Jestem za wydzieleniem strefy niewidocznej i mniej uciążliwej akustycznie (mikrofala, actifry, pralka, zmywarka itp - jeżeli są w kuchni). Oczywiście wtedy wiatrołap do przyjęcia listonosza czy urzędnika w takim wypadku konieczny.
  • Tak dla parowaru i actifry (w tym drugim robię oprócz frytek genialne kiełbaski w plasterkach - coś pomiędzy grillowanymi i smażonymi, tyle - ze nie trzeba pilnować :) )
  • tak osobnej zamrażarce - u nas stoi w garażu - ze względu na wejście od kuchni i temperaturę, ale może być inne zimne pomieszczenie
  • Nie stopniom w domu i przed nim. Mieliśmy stopień oddzielający część wejściowo - kuchenną od salonu i to strasznie przeszkadzało - łatwo się potkać, jeżeli jest impreza i się np. tańczy to tym bardziej :)
  • Tak antenie satelitarnej montowanej relatywnie nisko, np. na ścianie dostępnej z tarasu. Wygodne do regulacji (natomiast nie wiem jak to się ma do kradzieży - w Irlandii relatywnie mniejsze zainteresowanie). "Moda" na instalowanie wysoko przy kominie wynika chyba z przyzwyczajenia do instalacji w tym miejscu anten RTV :)
  • Tak dobrym żarówkom LED. Jeżeli w tym samym pomieszczeniu potrzebujemy świetlówek to polecam te "fotograficzne" o wysokim Ra (~85-95) i tej samej lub podobnej temperaturze barwowej. LED'y godne polecenia to LIVARNO (lidl albo aldi) 3000K (temperatura barwowa) Ra>70. Testowałem tez tanie LED z e-bay'a i to koszmar, trupioblade światło idealne do kostnicy (albo oświetlenia na Halloween).
  • Tak lampom na wysięgniku z lupą - fajne do drobnych prac.
  • Tak wysokim blatom roboczym w kuchni i nie tylko. Teraz mam 92cm i wołał bym 100cm, boli mnie kręgosłup jak coś dłużej robię (w domu nie ma dzieci, oboje wysocy)
  • Tak blatom roboczym z grubej, czarnej sklejki na zawiasie w warsztacie czy garażu - podnoszone do ściany, nóżka także na zawiasie. Można zwiększyć powierzchnię, dobrze się pracuje na stołku barowym i/lub na stojąco
  • Tak wspólnemu zadaszeniu tarasu i domu (ekonomicznie nieuzasadnione może, ale ładniejsza bryła budynku)
  • Nie złym sąsiadom - lepiej nie kupić działki, niż się z kimś gryźć całe życie
  • Nie wąskim i długim salonom - dla mnie koszmar - nieustawne
  • Nie sypialniom koło WC (poza własnym)

No i z marszu to tyle. Starałem się nie duplikować (poza stopniami i schodami, bo to cholernie paskudne)

P.S. i jeszcze prawdopodobnie zrobił bym coś takiego: http://www.invisible-deer-fence.com/products/gates-grates/driveway-grates.htm - tutaj jest to przedstawione jako "zapora" przeciwko jeleniom, krowom i koniom - ale i dzikie psy myślę, że miały by drobny problem z forsowaniem takiego wjazdu. Tu w Irlandii są one bardzo popularne, myślę że spełniają także częściowo rolę "wycieraczki" do zabłoconych opon, a jednocześnie można puścić dołem wodę np. z rowu odpływowego. Wyjęcie rur skutecznie blokuje wyjazd.

Edytowane przez abyss

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie :)

od dłuższego czasu czytałem ten wątek, bardzooo dłuugi, ale warto było.

Zrobiłem mały skrót ostatnich prawie 150 stron, może coś się komuś przyda :)

podzieliłem informacje na kilka kategorii aby łatwiej go przeczytać:

Na tak:

• minimalnie podniesiony dom – podczas deszczu woda nie wlewa się do środka gdy jest równo z ogrodem

• drewnianych tarasów z drewna egzotycznego - nie są śliskie po deszczu, nie parzą w stopy na słońcu i ziębią w stopy w cieniu, nie odparzają się jak płytki

• garderoba w domu, miejsce dla trzymania wszystkich ubrań

• w garderobie warto zrobić miejsce na deskę do prasowania

• spiżarnia przy kuchni – niezbędna na przetwory, itp.

• Matowa/połmatowa glazura, dodatkowo lekko chropowata

• Należy pamiętać, że im większa płytka/gres tym większa powinna być fuga by miały jak pracować (1mm fugi na 600mm płytki to za mało)

• przemyśleć gniazdka antenowe do satelity, nie można całego domu podłączyć pod 1 konwerter ponieważ można podłączyć wtedy tylko 1 satelitę, osobno w pokojach gniazdka od tv naziemnej

• rurki w ścianach do poprowadzenia kabli audio-video, listy przy podłogowe nie zawsze wystarczą

• rurki do kabli od kina domowego lub od razu poprowadzić kable w wylewce, można pociągnąć na 2 kombinacje, w razie zmiany aranżacji

• warto do każdego pomieszczenia pociągnąć kable od sieci przewodowej (Ethernet), nawet do kuchni, gdyż nie wiadomo, co pojawi się w przyszłości

• dużo gniazdek elektrycznych, zawsze mogą się przydać

• dobrze przemyślane oświetlenie aby nie było za ciemno

• oświetlenie led tylko dobrej jakości, z odpowiednią barwą

• w korytarzu parę ciepłych LEDów przy podłodze z czujką ruchu

• Drzwi wewnętrzne pełne lub bardzo małe szybki: większa intymności i wygłuszenie pomieszczenia

• okna fixy -zwłaszcza na parterze, moment i umyte, żadnych szczelin, żadnego szorowania

• pralnia przy łazience- nie trzeba latać z brudnymi ubraniami przez pół domu

• rekuperator- zero much w domu, mniej o jeden komin

• wyciąg (wentylację mechaniczna) bezpośrednio z miejsca gdzie są buty w przedpokoju oraz gdzie jest kosz na śmieci – nie czuć nigdzie zapachów

• zmiana okno dachowego nad klatką schodową (duża trudność umycia) na dłuuuuugie 3-metrowe okno z mleczną szybą w ściance kolankowej. Pięknie doświetla, nie brudzi się i nie przeszkadza w komunikacji.

• Dobra farba zmywalna na ścianach, niezastąpiona przy dzieciach

• drzwi wejściowe otwierane do środka, pomimo, że straci się troszkę miejsca wewnątrz to nie wyrywa drzwi podczas dużego wiatru, podczas deszczu nie trzeba się wychylać, aby je zamknąć, zawiasy ochronione przed warunkami atmosferycznymi, dodatkowo można założyć żaluzje zewnętrzne, które nie będą uniemożliwiać otwarcia drzwi

• gniazdka na zewnątrz domu, nie tylko z tyłu do ogrodu ale i z przodu do lampek choinkowych

• cyrkulacja ciepłej wody z ustawieniem obiegu w określonych godzinach w celu oszczędności na prądzie(np. 6-8, 14-17, 20-22)

• kominek dwuszybowy - widok ognia z dodatkowych miejsc, większa powierzchnia grzania

• kominek widoczny zarówno ze stołu jak i z wypoczynku

• sypialnia rodziców nie jest obok sypialni dzieci ( nastolatkowie)

• osobna łazienka przy sypialni (jeżeli kogoś na to stać to warto)

• suszarka mechaniczna do prania – bardzo przydatna

• klamki z zamkami magnetycznymi - wystarczy lekko pchnąć i się zamykają same

• w sypialni światło z włącznikiem schodowym, jedno przy drzwiach i drugi przy łóżku

• odkurzacz centralny – cisza i wygoda (jak kogoś stać)

• stół w jadalni który można rozłożyć, gdy przyjdą goście

• w wiatrołapie oświetlenie na czujnik ruchu

• kran na zewnątrz domu (jednak odpowiednio zabezpieczony przed zamarznięciem w zimę

• schody i taras bez wylewania betonu tylko usypane i na to kostka, lepsze od płytek, gdyż m.in. w zimę nie są ślizgie, ogólnie bardziej wytrzymałe

• właz na poddasze - w kotłowni lub garażu, przy chowaniu nie ma problemu ale otwierając wylatuje dużo brudu oraz ucieka dużo ciepła na nieocieplone poddasze

• niezbędne pomieszczenie gospodarcze w domu na szczotki, itp., dobrze spisuje się miejsce pod schodami, często o takim pomieszczeniu się nie myśli, co jest błędem

• pralnia w domu, niezastąpione pomieszczenie

• odpowiednia ilość płytek przy kominku, zwłaszcza narożnym, w celu ochrony przed tym co może wylecieć z niego

• miejsce na opał do kominka

• dobrze przemyślane schody by stopnie nie były za wysokie i ogólnie zbyt strome

• dobra farba lub faktura na ścianach w wiatrołapie, dużo osób dotyka ścian, często z brudnymi rękoma i od razu jest ona brudna

• w wiatrołapie miejsce dla 2 osób aby mogły usiąść i założyć spokojnie buty

• Szafki w wiatrołapie na buty w odpowiedniej wysokości aby spokojnie weszły kozaki

• Na korytarzach włączniki z podświetleniem/małą lampką dzięki czemu bardzo szybko można je znaleźć

• Wszystkie rogi w domu obrobione z narożnikami metalowymi, a nie tylko gipsem

• Parapety w odpowiedniej szerokości, tak by można zasłonić rolety bez zahaczenia o kwiatki

• Bardzo dobrze sprawiają się tynki gipsowe na diamancie, mają odpowiednią twardość

• Garaż – jeżeli ma nie być ogrzewany to nie ocieplamy go od ziemi gdyż w zimę będzie ocieplał go grunt i wystarczy zwykła kostka, jeżeli ma być ocieplany wtedy powinien być styropian

• W garażu można trzymać nieużywane buty (najlepiej w kartonach, ochraniając od kurzu) ponieważ w wiatrołapie jest mała kubatura i szybko może pojawić się niemiły zapach

• Wszystkie rury z ciepłą wodą w dobrej izolacji (szara pianka lub styropian

• stacja uzdatniania wody - brak kamienia, który osiada na wszystkim

• osobna zamrażarka, może być w garażu

• Płotki na dachu w celu ochrony rynien przed śniegiem

• Podniesienie ścianki kolankowej domu – jest praktyczne, bardziej ustawne, przestronne pokoje, ale trzeba sprawdzić czy nie popsuje proporcji domu, który będzie wyglądał nieestetycznie,

Na nie:

• Balkony - ładnie wyglądają ale same z nimi kłopoty – w domu ma się ogród

• duży balkon nad garażem, prawie w ogóle nie używany, a tylko trzeba go czyścić oraz są to wysokie koszty budowy i powstaje mostek cieplny. Na kawę i tak idzie się do ogrodu

• taras od południa – za bardzo się nagrzewa w lato i nie można wysiedzieć

• zadaszona tylko minimalna część tarasu

• podłoga tarasu powyżej podłogi domu przy zacinającym deszczu i zalegającym śniegu powoduje większe ryzyko przeciekania takiego układu.

• Żadnych bardzo jasnych (białe), bardzo ciemnych (czarne) lub bardzo gładkich i błyszczących powierzchni, obojętnie czy mowa o podłogach czy o frontach szafek - są niepraktyczne

• otwarte półki – siedlisko kurzu oraz brak estetyki (zarówno łazienka, kuchnia, salon, itp.)

• Cała szafa w szkle, zbyt dużo czyszczenia, a wystarczy jedno lustro do przeglądania

• Wszędzie halogeny – bardzo prądożercę, chyba, że będą to dobrej jakości LEDy

• Halogeny są punktowe, nie oświetlą dokładnie pomieszczenia

• Wnęki oświetlane przez halogeny – wygląda ładnie ale to tylko miejsce na kurz

• Źle pogrupowane oświetlenie- 1 włącznik włączający jednocześnie kilka punktów oświetleniowych - aż się prosi aby je rozdzielić.

• białe ściany, sufity – lepsze kremowe lub jaśminowe. Chodzi o czystość

• klamki z kwadratowymi szyldami - ciężko zamontować je prosto, odchylenie od pionu bardzo widoczne

• nie kremowa kanapa bez zdejmowanego pokrowca - brudzi się okropnie

• wypoczynek w czarnej skórze, jasna skóra w utrzymaniu to pikuś w porównaniu do czarnej

• włochaty dywan - syf i brud albo ciągle trzepanie i czyszczenie

• zbyt wąski garaż – musi mieć miejsce na szafki oraz maksymalne otwarcie drzwi od kierowcy i pasażera

• okna dachowe, po tygodniu od mycia brudne, bardzo nagrzewają pomieszczenia w lato, w zime gdy snieg zalega przy otwarciu wpada do środka

• brak szerokiej i wygodnej garderoby w wiatrołapie

• brak rolet zewnętrznych na oknie tarasowym - ograniczenie świecenia słoneczka latem

• schody ażurowe, lepsze lane drewniane, można pod nimi zrobić skrytkę na szczotki, odkurzacz, itp.

• Schody zabiegowe - nigdy więcej. Powinniśmy być dwubiegowe powrotne. Chodzi o te nieszczęsne trójkątne schody, można się na nich przejechać

• Stopnie w domu, utrudniają tylko chodzenie i można się potknąć

Podłogi:

• Nie dla wykładzin – chociaż ciche i miłe to zbierają bardzo dużo kurzu

• Nie dla ciemnych jednolitych płytek – widać każdy okruszek czy kurz, niedługo po sprzątaniu

• Panele, deska podłogowa, płytki – każdy z nich ma plusy i minusy, zależy co komu się podoba (nie ma 1 najlepszej opcji)

• Płytki z wyglądem drewna – jw. Ma swoich zwolenników i przeciwników, o gustach nie ma co rozmawiać

• Nie dla gresu polerowanego – trudno o utrzymanie czystości

• Nie dla gresu z mocną fakturą na powierzchni. Brud schodzi w zagłębienia, ciągle zdziera podkładki filcowe przyklejone pod krzesła i kasuje podeszwy kapci

• żadnych ciemnych podłóg, choćby nie wiem jak pięknie wyglądały (oczywiście w katalogach i czasopismach) - wszędzie kurz, paprochy, włosy itp.

• Ogrzewanie podłogowe w całym domu, oprócz sypialni, grzejniki nieładne i zajmują miejsce

• Nie tarasom z deskami z felcem. Fatalnie się czyści. Zbiera się woda, paprochy, po kilkunastu latach zaczynają gnić. Lepsze deski z dylatacją – woda, piasek spłynie dużo łatwiej, większa trwałość

kuchnia:

• piekarnik w zabudowie słupkowej na wysokości 1,4m nie trzeba się zginać, żeby wyciągnąć pieczeń

• kosz na śmieci wysuwany z możliwością otwarcia go nogą - gdy rączki brudne

• zmywarka obok zlewu (po prawej) – po przepłukaniu brudnych naczyń od razu wkłada się do zmywarki

• Zlew ceramiczny - fajnie wygląda i bardzo praktyczny

• Zlew 1,5 komory z ociekaczem

• Stołu w kuchni – bardzo przydatny przy dziecku

• Szafki kuchenne na cokole betonowym - super się sprawdza, brak miejsca na brud (pamiętać by go delikatnie cofnąć by było miejsce na stopy gdy stoimy przy szafce

• duże płytki pomiędzy górnymi i dolnymi szafkami kuchennymi kładzione "bezfugowo" - tłuszcz zmywa się tylko z płytek a nie z fug

• dobrze przemyśleć wysokość blatu roboczego, dobrze jest zrobić wyżej by się nie męczyć, np. 92cm

• płyta indukcyjna/ kuchenka w rogu – może gotować tylko 1 osoba

• blat w kuchni z laminatu – tandeta, szybko się niszczy i przebarwia

• żadnych obrotnic w szafkach narożnych - koszt niewspółmierny do korzyści

• nie parapet kuchenny połączony z blatem kuchennym a właściwie jego brak, zawsze trzeba coś było ściągnąć z blatu żeby otworzyć okno

• brak oświetlenia zlewozmywaka umieszczonego pod oknem, gdy jest noc sama sobą zasłaniam światło centralne

• blaty robocze z drewna lakierowane - nie ma takiego lakieru, który by wytrzymał pracę na nim w kuchni

• okrągłe komory w zlewie - kwadratowe są pojemniejsze przy tej samej szerokości zlewu

• żłobienia we frontach szafek w kuchni - siedlisko kurzu

• uchwyty zbyt odstających od szafek, można łatwo się uderzyć

• Kontakty w kuchni pod szafką a nie w blacie grafitowym

• Zmywarka w dobrej odległości od kuchenki by można z niej korzystać gdy ktoś inny gotuje

• blaty kuchenne granitowe, zamiast płytek nad kuchenką (albo całością blatu) płyta z kamienia (żadnych fug, łatwość czyszczenia). Oczywiście nie zamawiane przez żadne studio tylko u jakiegoś kamieniarza żeby nie zbankrutować

• szuflady tylko z hamulcami – akcesoria blum

• płyta indukcyjna śliczna, designerskie cacuszko, ale cała szklana tafla już poobijana na krawędziach i lekko pęknięta w rogu (ale działa) Następną kupię z metalową opaską dookoła i WSZYSTKIM TAK RADZĘ !!! Byle garnkiem można uszkodzić w chwili nieuwagi

• oświetlenie montowane pod szafkami wiszącymi

• elektrykę rozmieszczać po projekcie kuchni, minimalizuje się przeróbki

• w zlewie kuchennym dodatkowy otwór na podajnik płynu do naczyń, butelki nie szpecą(60zł)

• wąska i niska szafka cargo - na ściereczki i płyny

• tylko częściowo otwarta kuchnia, chociaż całkowicie otwarta ma także swoich zwolenników, pół otwarta to mniej zapachów, hałasów w pokoju z kuchni (robot kuchenny, zmywarka, lodówka)

• oddzielenie kuchni od salonu szklanymi pustakami

Łazienka:

• krany na umywalce - po każdym myciu rak trzeba wycierać żeby jakoś wyglądały

• lustra na szafach które się otwiera - nawet jak się myśli o tym to i tak przez przypadek zostanie jakiś paluch podczas otwierania

• umywalka na szafce na nie - jest mało stabilna i woda nalewa się od ściany

• umywalka bez kwadratowego kształtu wewnątrz, jest problem ze spływem wody, może być kwadratowa z zewnątrz ale w środku powinna być zaokrąglona

• Szafa na ręczniki i kosz na pranie – ukryta we wnęce.

• Szafki w łazience na cokole, zabezpieczenie podczas zalania

• Tak usytuować odpływ od pralki, aby nie mógł ulec awarii, która spowodowałaby rozkuwania płytek

• Nie dla automatycznego wyciąg – zabiera całe ciepło

• Koniecznie mleczne szyby w łazience

• Nie dla małych kabin prysznicowym zwłaszcza gdy jest się dużą osobą

• Wymyśle kabiny prysznicowe z wieloma zakamarkami, których nie można doczyścić

• kabiny prysznicowe narożne z przesuwanymi drzwiami - wyhaczają się to trudno doczyścić prowadnice

• półka szklana nad umywalką pod lustrem, można zahaczyć głową płukając usta

• Kabina prysznicowa z powłoką zapobiegającą osiadaniu się kamienia (mniej czyszczenia)

• Kabina tylko ze szkła oraz jak najbardziej prosta czyszczenie plastików bardzo uciążliwe

• Jeśli prysznic to tylko ścianka z glazury

• Bateria z termostatem pod prysznicem, oszczędność wody oraz wygoda, temp wody zawsze taka sama

• dobrej jakości armatura łazienkowa (np. grohe)- brak denerwowania się, że po roku coś się zepsuło

• Kabina otwierana do środka, nie zabiera miejsca

• Nieprzeźroczysta szybka, najlepiej wyglądająca jak zmrożona, łatwa w utrzymaniu

• Najlepiej jak najprostsze baterie pod prysznicem, brak problemu z awariami a bajery szybko się nudzą. Najlepiej dobrze zainwestować w zwykłą baterię niż jakiś tani panel prysznicowy

• Brak brodzików w prysznicu, oszczędność czasu przy czyszczeniu, brak zakamarków

• Wielkie lustro w łazience, aby 2 osoby mogły się spokojnie przeglądać, wtedy zbędna druga umywalka.

• Lustro nie za nisko nad umywalką, gdyż wtedy nie będzie się go chlapać podczas mycia rąk

• W całej łazience fugi epoksydowe, nie brudzą się tak szybko i nie nasiąkają wodą

• Kibelki tylko podwieszane – mniejszy problem z myciem podłóg i brak zakamarków przy nich

• Wanna, zobaczyć ile ma miejsca w środku, nie tylko na zewnątrz

• Żadnych otwartych półek w łazience – ciągle brudne i nieestetyczne

• Kaloryfer drabinka z możliwością podłączenia do prądu, aby w lato miały na czym schnąć ręczniki

• Ciemne płytki na podłodze w łazience - błąd! Każdy okruch widać i każdą smugę po ścierze

• Nie jasnym fugom na podłodze oraz w kuchni na ścianach, szybko robią się szare i się nie doczyści

• wanna z hydromasażem – użyta tylko kilka razy a problem z czyszczeniem

• Niezbędne zabezpieczenie przeciw wilgociowe w łazience, folia w płynie i lecisz we wszystkich strefach mokrych tworząc barierę dla wody, aby nie przenikła w głąb

• Okno dachowe w łazience nad wanną, pięknie sobie leżeć i oglądać gwiazdy

• Jeżeli ktoś ma łazienkę na piętrze a pralnie w piwnicy to warto pomyśleć nad zsypem dla brudnego prania

Na szybko z jedną bardzo ważną rzeczą się nie zgadzam. Dlaczego nie dla ogrzewania podłogowego w sypialniach? Jeszcze nie słyszałem ani jednej osoby, która takie ogrzewanie posiada (prawidłowo działające), która by tego żałowała. Nie ma takich osób!

Mam ogrzewanie podłogowe w całym domu od pięciu lat. Jeżeli wybuduję 100 następnych domów, to w 101 będzie podłogówka w całym domu :yes: Bardzo polecam.