Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szowinista powie, że otwarta lepsza, bo ma żonę na widoku.

Ja powiem, że wolę otwartą bo lubię pichcić a robiąc to w otwartej kuchni, widzę i mogę pogadać z żoną i córką. Przecież wszyscy dziś mamy ograniczony czas dla najbliższych, więc i taka możliwość "pobycia' jest istotna. Gotujemy na tyle smacznie, że zapachy są raczej przyjemne i apetyczne, więc domu nie zasmradzamy ;-)

No tak, flaków już się po trzy razy nie wygotowuje, ale zapach gotowanych warzyw kapustnych, czy nawet smażonych kotletów, to nie jest to co chciałabym czuć w salonie. Co innego zapach kawy, czekolady czy pieczonego ciata (oby tylko nie przypalonego ;).

Ostatnio smażyłam schabowe i śmierdziało w całym domu (kuchnia otwarta na salon i hol). Nie, nie przypaliło się nic :) to był po prostu zapach smażenia. A nie ukrywajmy - pochłaniacz/okap, a nawet pootwierane okna wszystkiego od razu nie usuną.

U mnie w nowym domu będzie więc kuchnia zamknięta.

Chyba, że "idiotyczne" jest po prostu posiadanie innego zdania czy wymagań niż Michał Warszawiak...

Oj i zaraz to leczenie kompleksów prowincji...:)

A kuchnia otwarta jest idiotyczna o ile się jej używa zgodnie z przeznaczeniem, czyli gotowanie, pieczenie, zmywanie itp. A więc jest źródłem wielu zapachów i hałasów. Przyjmując gości w salonie kuchnia bywa w tym momencie także mało sterylna i średnio estetyczna.

Ale jeżeli ma służyć głównie do extra-wyglądania to może być otwarta ;)

Ps. Nawet zmywarka pracując wydaje hałasy które np. dla mnie wieczorem nie są specjalnie pożądane.

Oj i zaraz to leczenie kompleksów prowincji...:)

jakich kompleksów???

osobiście mieszkając na wsi w nowym domu postawionym na urokliwej dużej działce przyległej do lasu, czuję się kimś lepszym od Warszawiaków:yes: do tłocznej, śmierdzącej, pełnej chamstwa stolicy jeżdżę " za karę" i tylko gdy naprawdę muszę......

a ile jest w Warszawie rodowitych Warszawiaków to najlepiej widać we Wszystkich Świętych gdy masowo wyjeżdżają do miejsc swojego pochodzenia:D

jakich kompleksów???

osobiście mieszkając na wsi w nowym domu postawionym na urokliwej dużej działce przyległej do lasu, czuję się kimś lepszym od Warszawiaków:yes: do tłocznej, śmierdzącej, pełnej chamstwa stolicy jeżdżę " za karę" i tylko gdy naprawdę muszę......

a ile jest w Warszawie rodowitych Warszawiaków to najlepiej widać we Wszystkich Świętych gdy masowo wyjeżdżają do miejsc swojego pochodzenia:D

i w każdy długi weekend, i nie tylko :)

Ale my nie o tym ;)

Uwielbiam moją otwartą kuchnię. Lubię widzieć moje dzieci, co tam broją w salonie, lubię widzieć gości, mieć z nimi kontakt nawet stojąc przy garach. Zapachy.. A czy to restauracja że ma tylko w tle grać muzyczka i nic nie czuć? Widok kuchni w trakcie gotowania? Nic co ludzkie nie jest nam obce, jakby Ci goście nie wiedzieli jak wygląda kuchnia z bałaganem...

Mi to osobiście wcale nie przeszkadza, ani jak jestem u siebie, ani jak jestem u innych.

PS. A wiecie że najlepsze imprezy kończą się/są zawsze w kuchni? :)

Dzięki za komentarze o "kompleksach" przede mną, bo mnie zawsze od tego podnosi. Kolega ma Warszawę w nicku, a jak o tym wspomniałem w odpowiedzi, to wychodzę na zakompleksionego...

A gości jak wyżej, przyjmuję na tyle "nieformalnych" - rodzinę i przyjaciół, że jakby kuchnia była zamknięta, to byśmy wszyscy w niej siedzieli ;-)

Natomiast pralki w kuchni-nie przebije nic :)

Teraz mam pralkę w kuchni (bo do mikroskopijnej łazienki nie zmieści się nawet miska do prania ręcznego) i faktycznie daje w kość (hałasuje).

-----

Co do zapachów z kuchni, przedostaną się nawet z tej zamkniętej - wentylacją.

Poza tym od czego jest wyciąg (włączony! bo to nie dekoracja) i okno (otwarte!)?

U mnie wyciąg pracuje, a okno otwieram podczas smażenia lub gotowania mniej pachnących dań (np. gołąbków czy bigosu). Palę świeczki i często wietrzę mieszkanie. Nie rozumiem więc argumentu o przedostawaniu się aromatów do salonu.

To co mi przeszkadza, to brak miejsca (za mało blatu roboczego) i brak zmywarki (więc naczynia w trakcie przygotowywania potraw piętrzą się w zlewie). No, ale trudno zmieścić wszystko w kawalerce.

PS. A wiecie że najlepsze imprezy kończą się/są zawsze w kuchni? :)

Zawsze imprezy - te dobre- zaczynają i kończą się w kuchni :) Przyjaciele i tak łażą i rządzą się w kuchni , więc...

Miałam różne kuchnie, wiem ,że życie domowe u mnie toczy się w okół kuchni , będę miała kuchnię otwartą na salon, a co więcej, w kuchni będzie stała sofa.

Znajomi będą nie tylko wąchać, ale oglądać i próbować na bieżąco. Schabowe i bigos też :)

Zawsze imprezy - te dobre- zaczynają i kończą się w kuchni :) Przyjaciele i tak łażą i rządzą się w kuchni , więc...

Miałam różne kuchnie, wiem ,że życie domowe u mnie toczy się w okół kuchni , będę miała kuchnię otwartą na salon, a co więcej, w kuchni będzie stała sofa.

Znajomi będą nie tylko wąchać, ale oglądać i próbować na bieżąco. Schabowe i bigos też :)

albo zrobic kuchnie otwarto zamknieta :) my tak robimy, generalnie kuchnia otwarta a w przypadmu smazenia czy innych smrodow zamykamy kuchnie, takimi wielkimi drzwiami chowanymi w sciane, praktycznie otwierana sciana :)

• 2 weeks później...