Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja też nie jest zdecydowanie zimna - zwłaszcza jak się wejdzie na nią bosymi nogami, kiedy na dworze jest bardzo zimno i stopy w butach ziębły na lód.

Ale nie na tyle ciepła by podgrzewać stopy, które "marzna mi okropnie"

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moja też nie jest zdecydowanie zimna - zwłaszcza jak się wejdzie na nią bosymi nogami, kiedy na dworze jest bardzo zimno i stopy w butach ziębły na lód.

Ale z czego wynika Twoja temperatura wewnątrz ?

Piszesz ze masz 20 oC

dla mnie to ważne bo przy takiej temperaturze czuję dyskomfort w moim (budowie jeszcze) domu

coraz częsciej tam bywam i dłuzej i zauwazyłem ze 21 oC to temperatura minimalna

oczywiscie 17 oC tez jest ok ale jak pracuję wewnątrz.

21 oC to dla mnie 25 oC- do nawet 30 oC (przy mrozach) wody na zasilaniu i 28 oC i 35 oC w kotle

dlatego drązę temat co moze być powodem ze dla niektórych 20 oC jest ok , a inni potrzebują dla komfortu 22 oC a nwet są na forum osoby ktore mają 24 oC

zakladam ze termometry mają dobre.

moze moje wykrzywienie jest spowodowane sytuacją ze w tej chwili od 6 lat mieszkam nad garazem nieogrzewanym (wysoki parter) i czuję zimno od spodu i jak jestem na budowie to dla mnie podłoga jest ciepła bo nie jest zimna jak w mieszkaniu nad nieogrzewym garazem.........:)

jeszcze jedno zakładam ze sercowo jestes ok i badasz (sprawdzasz) regularnie cisnienie sprobuj przed zasnięciem wieczorem na poł godziny zrobić szybki spacer.

taka moja najprostsza rada na zimne stopy i polepszenie krązenia

a to ze spadłem od stycznia 5 kilo traktuje jako wartosc dodaną

Edytowane przez f.5

Moja nie jest ciepła. Ma max 24 stopnie. Ciepło odczuwane jest gdy temperatura jest w okolicach ciepła ludzkiego ciała. Gdybym miała taką na podłogówce, ugotowałabym się w domu. Musze chodzić w skarpetkach i papciach.

Chyba , że macie duże straty ciepła w domu i musicie dawać wysoką temperaturę w podłogę?

Nie, u nas na zasilaniu 26-27 stopni, jak są mrozy 30. Pisząc "ciepła" nie miałam właśnie na myśli takiej odczuwalnie ciepłej dla człowieka, tylko przyjemną, nie zimną. Zimną mamy w spiżarce gdzie są kafle, i tam jest zimna i nieprzyjemna. Obstawiam, że u nas podłogi (tam gdzie jest podłogówka) mają też w okolicach 23-24 stopni, tylko dla mnie te 24 stopnie w porównaniu z podłogą, która ma 20 stopni to już jest odczuwalnie "ciepło" :)

Mimo to chodzimy boso :) Ale u nas zimny chów na maxa ;)

Edytowane przez oliwkawawa

Piszesz ze masz 20 oC

dla mnie to ważne bo przy takiej temperaturze czuję dyskomfort w moim (budowie jeszcze) domu

coraz częsciej tam bywam i dłuzej i zauwazyłem ze 21 oC to temperatura minimalna

Bo ja lubię zimą chłodno w domu :) W bloku też tyle mieliśmy.

Cytat o stopach dotyczył wpisu agusi, której marzy się podłoga podgrzewająca zmarznięte stopy.

Piszesz ze masz 20 oC

21 oC to dla mnie 25 oC- do nawet 30 oC (przy mrozach) wody na zasilaniu i 28 oC i 35 oC w kotle

dlatego drązę temat co moze być powodem ze dla niektórych 20 oC jest ok , a inni potrzebują dla komfortu 22 oC a nwet są na forum osoby ktore mają 24 oC

moze moje wykrzywienie jest spowodowane sytuacją ze w tej chwili od 6 lat mieszkam nad garazem nieogrzewanym (wysoki parter) i czuję zimno od spodu i jak jestem na budowie to dla mnie podłoga jest ciepła bo nie jest zimna jak w mieszkaniu nad nieogrzewym garazem.........:)

jeszcze jedno zakładam ze sercowo jestes ok i badasz (sprawdzasz) regularnie cisnienie sprobuj przed zasnięciem wieczorem na poł godziny zrobić szybki spacer.

Kwestia przyzwyczajenia i upodobań - mówię o temperaturze w domu. U nas 20, czasami nawet 19 :) I dla nas to jest ok. Ale jak pisałam, u nas zimny chów, problemy skórne i astma wymagają aby temperatura nie była zbyt wysoka, zwłaszcza nocą. I ja się przyzwyczaiłam do tego i mi to nie przeszkadza. Chodzę boso i w krótkim rękawie. Córka to nawet lubi sobie teraz tylko w letniej sukience pobiegać, z gołymi ramionami i nogami :D

Jak przyjeżdża teściowa, która lubi ciepło to podgrzewam o jeden stopień więcej, do max. 21. Więcej to dla nas katorga, zwłaszcza w nocy (a bezwładność podłogówki niestety nam nie sprzyja), a teściowa musi założyć gruby sweter i kapcie ;)

Aczkolwiek co do termometrów to ten na sterowniku nam zaniża zdecydowanie. On wskazuje 20, a na termometrze w domu (a mam dwa) o prawie jeden stopień więcej. Może ma tu znaczenie fakt, że ta czujka jest zaraz przy wyjściu do wiatrołapu, gdzie jest chłodno jednak i ten chłód wpada do domu.

Edytowane przez oliwkawawa

No ale myśle, że bedzie lepiej niż bez podłogowki, bo jednak jakies odczucie ciepła bedzie. Poza tym nie zycze nikomu takiej choroby, przy której marzna stopy "okropnie". Nie musi sie nikt nabijac z tego, bo mi jest wystarczajaco z tym ciezko :(

Piszesz ze masz 20 oC

No niestety na moją przypadłosc lekarze rozkładaja rece, choc niby sa jakies leki, które cos niby pomagaja na chwile, ale nie mi. Ja sie czuje po nich fatalnie. :(

No niestety na moją przypadłosc lekarze rozkładaja rece, choc niby sa jakies leki, które cos niby pomagaja na chwile, ale nie mi. Ja sie czuje po nich fatalnie. :(

moja mama ma z tym problem zdiagnozowali chorobę autoimmunologiczną dosłownie miewa białe ręce brak czucia o nogach nie wspomnę.

Ale pocieszę Cię ze każdy w jakimś stopniu zmaga się z czyms

Osobiscie zmagam się z azs stopowe zapalenie skóry o ironio jako lekarstwo zafundowałem sobie 1500 m2 trawnika no po prostu rewelacja

głowa do gory i do przodu

moja mama ma z tym problem zdiagnozowali chorobę autoimmunologiczną dosłownie miewa białe ręce brak czucia o nogach nie wspomnę.

Ale pocieszę Cię ze każdy w jakimś stopniu zmaga się z czyms

Osobiscie zmagam się z azs stopowe zapalenie skóry o ironio jako lekarstwo zafundowałem sobie 1500 m2 trawnika no po prostu rewelacja

głowa do gory i do przodu

Od kiedy masz AZS? Sorry za offtop.

Cięzko powiedziec muszę sięgnąc pamięcią.

jakies 20 lat ??? czyli 20 lat temu

pierw zaczeło sie katarem siennym czyli standard do tego stopnia ze musiałem sprzedać nawet motor bo przy tej chorobie to zagrozenie.

katar sienny przerodził sie w uczulenie na siersc.

po paru latach ale oczywiscie nie ciągłej choroby tylko lekkich i mocniejszych ataków przyszedł czas na AZS :)

trafiłem do dermatologa lekarki której mąż chorował na azs zawsze twierdziła ze AZS mnie oszczędza ale dla mnie lekkie zaczerwienienie to dramat.

ogolnie w tej chwili od dobrych 3 lat nie mam wogole tego tematu ale pozostał katar sienny i dolegliwosci związane z pyleniem roslin.

nigdy nie byłem na testach bo jak mam problem to biorę Zerano 1x dziennie wystarczą 2 dni 2 tabletki i mam spokoj na tydzien.

no i zyję higienicznie przynajmniej się staram.

najgorzej jak była ekipa od wylewek :) moje ciało w połaczeniu z cementem tym pyłem cięzko to zniosło.

no i uwielbiam zimę czyli sniegi i niską temp dla mnie rewelacja

Cięzko powiedziec muszę sięgnąc pamięcią.

jakies 20 lat ??? czyli 20 lat temu

pierw zaczeło sie katarem siennym czyli standard do tego stopnia ze musiałem sprzedać nawet motor bo przy tej chorobie to zagrozenie.

katar sienny przerodził sie w uczulenie na siersc.

po paru latach ale oczywiscie nie ciągłej choroby tylko lekkich i mocniejszych ataków przyszedł czas na AZS :)

trafiłem do dermatologa lekarki której mąż chorował na azs zawsze twierdziła ze AZS mnie oszczędza ale dla mnie lekkie zaczerwienienie to dramat.

ogolnie w tej chwili od dobrych 3 lat nie mam wogole tego tematu ale pozostał katar sienny i dolegliwosci związane z pyleniem roslin.

nigdy nie byłem na testach bo jak mam problem to biorę Zerano 1x dziennie wystarczą 2 dni 2 tabletki i mam spokoj na tydzien.

no i zyję higienicznie przynajmniej się staram.

najgorzej jak była ekipa od wylewek :) moje ciało w połaczeniu z cementem tym pyłem cięzko to zniosło.

no i uwielbiam zimę czyli sniegi i niską temp dla mnie rewelacja

Dlatego u nas 20 stopni w domu ;) Syn ma, od urodzenia. Niestety przebieg ciężki. Pytałam od kiedy bo byłam ciekawa przebiegu, i czy złagodniało z wiekiem. Czekam kiedy to u nas nastąpi....

nie jest tak do konca bo swietnie się czułem na przykład w Egipcie gdzie jest sporo słonca sucho i swietna słona woda która działa chyba gojąco.

pomogły mi tez okłady z gazy / zminej wody gdy miałem problem na powiekach proszę ja Ciebie.

kazde mrugnięcie okiem to ból i wowzas zimny kompres łagodzi.

no i na sam koniec dodam bez kremu nivea sie nie ruszam

elokom który na pewno znasz to fatalna sprawa.

radzę tez udac sie do dietetyka lub probowac samemu co moze wpływac na taki stan rzeczy (podobno stres ale ja nie mam stresu zyję bardzo spokojnie wręcz bezstresowo)

Babaeczka dermatolog twierdziła ze podobno z wiekiem mija ale osobiscie łączę AZS z kazdego rodzają uczuleniem wiec AZS juz dawno nie miałem a uczulenie się u mnie zdażają. wystarczy ze przyjadzie jakis kot do mnie od sasiada i juz czuję temat nie mówiąc o wiosnie ale wowczas śa rozne specyfiki do nosa.

rok temu odkryłem rewelacyjny biały proszek do nosa :) fajnie to zabrzmiało hehe

ale ma on na celu spowodowac ze alegreny nie przedostają sie czuc bardzo intenesywny mientowy zapach przez 30 minut

Edytowane przez f.5

No ale myśle, że bedzie lepiej niż bez podłogowki, bo jednak jakies odczucie ciepła bedzie. Poza tym nie zycze nikomu takiej choroby, przy której marzna stopy "okropnie". Nie musi sie nikt nabijac z tego, bo mi jest wystarczajaco z tym ciezko :(

Mnie marzną stopy bardzo.

Ale choroby lekarz się nie dopatrzył. Ot, taki urok organizmu.

nie prawda Czekałem na ten post i w koncu go napisałas :)

aby uzyskać 20 oC wewnątrz grzejesz wodę w podłodze do 24 oC

tylko 20 oC to dla wielu za niska temperatura

przy mojej temp zasilania 26 a nawet 28 oC jest juz wyczuwalnie ciepła podłoga

nie wiem jaką temp ma podłoga / okładzina / wylewka ale jest ciepła czuję to.

mówie o płytkach w łazience i kuchni

w pokojach mam drewno i ono zawsze jest cieplejsze niz płytka moze dlatego musze podniesc temp zaslinia z uwagi na drewno

zakładam ze sterowniki i termometry mamy podobnie kalibrowane i pokazują prawdę

Może to śmieszne zabrzmi, ale czekałam gdy ktoś wreszcie napiszę o tej magicznie niskiej temperaturze podłogi. 90% os. twierdzi, że wystarczy 24st.c. na podłogówce i w domu jest super. Tylko to super dla jednych oznacza temperaturę w domu 20 st.c a dla innych super, to jest dopiero wtedy kiedy jest 22-23st.c. i ja należę do tych drugich. Jestem ciepłolubna. Ale do rzeczy.

O podłogówce marze od momentu kiedy to moja siostra postawiła sobie dom, a było to w roku 2000. Zrobili mieszane ogrzewanie. Podłogówka jest tylko pod kafelkami. W nóżki ciepło, tak jak lubię. Zaznaczam ciepło, a nie gorąco.

Po czym jak wystartowała budowa naszego domu, to zaczęliśmy się zastanawiać nad system ogrzewania. Na początku oczywiście mówiliśmy, że chcemy podłogówkę na całości. Później jak zaczęłam czytać forum oniemiałam jak ludzie pisali, że w dzisiejszej dobie podłoga przy podłogówce jest ledwo wyczuwalna. I zgłupiałam w tamtym momencie. Na spotkaniu z hydrą przedstawiłam swoje żale. On mi powiedział, że wszystko zależy od tego jaką temp. lubimy w domu. Oczywiście lubimy 22-23st.c, no to on odparł, że po prostu trzeba ustawić sobie jakiś tam mieszacz i będzie ok, on po prostu ma się częściej załączać. Jest tylko jedno ale, mój mąż boi się bezwładności tego typu ogrzewania w sypialniach.

No i co doradzicie drodzy forumowicze?

Może to śmieszne zabrzmi, ale czekałam gdy ktoś wreszcie napiszę o tej magicznie niskiej temperaturze podłogi. 90% os. twierdzi, że wystarczy 24st.c. na podłogówce i w domu jest super. Tylko to super dla jednych oznacza temperaturę w domu 20 st.c a dla innych super, to jest dopiero wtedy kiedy jest 22-23st.c. i ja należę do tych drugich. Jestem ciepłolubna. Ale do rzeczy.

O podłogówce marze od momentu kiedy to moja siostra postawiła sobie dom, a było to w roku 2000. Zrobili mieszane ogrzewanie. Podłogówka jest tylko pod kafelkami. W nóżki ciepło, tak jak lubię. Zaznaczam ciepło, a nie gorąco.

Po czym jak wystartowała budowa naszego domu, to zaczęliśmy się zastanawiać nad system ogrzewania. Na początku oczywiście mówiliśmy, że chcemy podłogówkę na całości. Później jak zaczęłam czytać forum oniemiałam jak ludzie pisali, że w dzisiejszej dobie podłoga przy podłogówce jest ledwo wyczuwalna. I zgłupiałam w tamtym momencie. Na spotkaniu z hydrą przedstawiłam swoje żale. On mi powiedział, że wszystko zależy od tego jaką temp. lubimy w domu. Oczywiście lubimy 22-23st.c, no to on odparł, że po prostu trzeba ustawić sobie jakiś tam mieszacz i będzie ok, on po prostu ma się częściej załączać. Jest tylko jedno ale, mój mąż boi się bezwładności tego typu ogrzewania w sypialniach.

No i co doradzicie drodzy forumowicze?

Wszystko zależy od ocieplenia domu. W jednym gorzej ocieplonym jak podłoga będzie miała 26 stopni, to w domu będzie 22, w lepiej ocieplonym wystarczy że podłoga będzie miała 24. U mnie tylko podczas dużych mrozów podloga dochodzi do temperatury 26 stopni.

Jaki mieszacz, czym będziecie grzali?

Jako posiadacz grzejnika w sypialniach moj głos na podłogówkę dlaczego ?

ano dlatego ze prawdopodobniej bedzie taniej niz postawic tam najtanszy grzejnik

podpinasz wszystkie pętle podłogowki do rozdzielacza bez żadnych zaworór trojdroznych które ja mam i wszystko idzie Ci doskonale.

tylko wyregulujesz przepływy na rotametrach i masz ciepło

nawet zapomnisz ze ciepło pochodzi od podłogi

tylko jedno ale

- musisz miec dostateczna ilosc izolacji na ścianie

- musisz nie miec mostkow termicznych

- musisz miec dobrze ocieplony dach

na swoje usprawiedliwienie dodam ze zrobiłem grzejnik z uwagi ze nie wiedziałem jak zbudowałem dom i na gorze jednak postawiłem na grzejnik aby moc go zasilic wyzszą temperaturą.

tak czy siak zasilam go tą samą temperaturą jak podłogowkę ......no dobra o 2 oC - 4 oC wyższą niz idzie mi na podłogę i na gorze mam zawsze o stopien cieplej niz na dole.

oczywiscie na gorze w przedpokoju , łazience , garderobie podłogowka

tylko w sypailnach jej brak

tyle odemnie