Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

widziałaś przepraszam ten kurz co lata czy może ktoś Ci powiedział i w to porostu uwierzyłaś??

mam podłogówkę w całym domu, mieszkami już kilka lat i jeszcze nie widziałem żeby się coś unosiło samodzielnie.

a ten kurz to się sam unosi?

to raczej grzejniki powodują znacznie większy ruch powietrza ze względu na dużą różnicę w temperaturach i efekt konwekcji

wpisz w wujka go..gle i poczytaj

pozdrawiam

nikt nie musi mi mówić, mam swoje zdanie i dobry wzrok, wystarczy najmniejszy ruch - zdjęcie z wieszaka ubrania czy ręcznika, zwykłe przejście, a w słońcu wyraźnie widać fruwające drobinki

nie muszę sugerować się googlem, mam w domu podłogówkę ale mam też alergię i moje twierdzenie opieram na faktach a nie na wyczytanej teorii...

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kurz jest zawsze i wszędzie, nawet przy codziennym sprzątaniu i wciąż się mnoży, a jeśli u Ciebie go wcale nie ma to zdradź tajemnicę jak to robisz a ulżysz milionom alergików:eek:

Kurz jest wszędzie, ale można znacznie go ograniczyć. Wystarczy szczelny dom i wentylacja mechaniczna z dobrymi filtrami. Oczywiście to nie zwalnia nas z sprzątania, ale kurzu jest znacznie mniej. Do tego przy podłogówce większość tego kurzu zalega na podłodze, przy grzejnikach jest wszędzie.

kurz jest zawsze i wszędzie, nawet przy codziennym sprzątaniu i wciąż się mnoży, a jeśli u Ciebie go wcale nie ma to zdradź tajemnicę jak to robisz a ulżysz milionom alergików:eek:

Właśnie Liwko niżej ubiegł mnie z odpowiedzią.

Kurzu nie da się całkowicie pozbyć ale mocno ograniczyć jak najbardziej.

Kurz jest wszędzie, ale można znacznie go ograniczyć. Wystarczy szczelny dom i wentylacja mechaniczna z dobrymi filtrami. Oczywiście to nie zwalnia nas z sprzątania, ale kurzu jest znacznie mniej. Do tego przy podłogówce większość tego kurzu zalega na podłodze, przy grzejnikach jest wszędzie.

albo mam słabe filtry w reku, albo u Was żony sprzątają na bieżąco kiedy nawet o tym nie wiecie, i wydaje się że tego kurzu faktycznie nie jest dużo ;)

ja mam na całym parterze kafle i ogrzewanie podłogowe i naprawdę odkurzam max dwa razy w tygodniu i nie ma żadnego problemu z kurzem a juz w ogole z "unoszeniem się kurzu"

Na poddaszu w pokojach mam grzejniki (w sumie to nie używam ich bo póki co nie ma takiej potrzeby i do tego jeszcze śpie przy uchylonym oknie;-) i na podlodze mam korek. Jest to rewelacyne rozwiązanie...w goóle nie przyciągaja kurzu-myśle że dla alergików to jest rewelacyjne rozwiązanie.

Natomiast w jednym małym pokoju (grzejniki ale też póki co nieużywane) w którym zrobiłam sobie garderobę mam położone panele i jestem ogromnie szczęliwa że mam je tylko w jednym małym pomieszczeniu a nie w całym domu! Przy najbliższym remoncie je wymienie na korek bo mam wrażenie że te panele to przyciągają kurz z całego domu, i tam rzeczywiscie mozna by codziennie odkurzać ;-(

Jedyne co zauważyłam przy podłogówce to w pomieszczeniach gdzie jest cieplejsza podłoga np. łazienka to zbiera się trochę więcej kurzu (oczywiście nie unosi się on w powietrzu tylko gromadzi się na podłodze) niż np w salonie i kuchni gdzie ta podłoga jest taka obojętna ( w sensie nie tak ciepła jak w łazience) i tam nie mam żadnego problemu z kurzem

Czyli kurz jest, ale nie wszędzie go widać :):) Ok :) Odkurzanie 2 x w tygodniu rozwiązuje problem.

Kurzu więcej jest na dole nie z powodu podłogówki, tylko z powodu, że zawsze na parterze jest go więcej - większy ruch,. przeciągi (otwieranie drzwi, goście, listonosz, zakupy, biegające do ogrodu zwierzęta etc.)

W kuchni nie ma problemu z kurzem - za to jest z zalaniem, brudzeniem w czasie gotowania - wszystko się zgadza :)

U mnie kurz jest na ciemnych kaflach... najbardziej widoczny.... bo jest wszędzie :) Na korku też jest tylko że nie zbiera się w kłęby tylko może lepiej sie przyczepia i osiada równomiernie;) Na kaflach w kuchni gdzie jest "poślizg" zbiera sie w takie kłaki ;)

Kurz jest wszędzie, bez względu na rodzaj ogrzewania i tego co lezy na podłodze :)

Spójrzcie czasem na szafki w kuchni na górze;) albo na klosze lamp ;)

A jak miałam ostatnio 17 sztuk gości w domu to dopiero miałam odkurzanko potem;)

jest sens puścić skrętkę do każdego lub niemal każdego pomieszczenia

tv pod net po skrętce, domowe centrum multimedialne, piec w kotłowni jak nie teraz to niedługo, kamery monitoringu IP

Tylko, że kotł, telewizory, lodówki maja wifi to po co kable platac? Ludzie radza mi klaść, ale czy jest sens?