Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne, że warto, 300m skrętki alu 100pln wystarcza chyba na każdy typowy dom, koszt żaden.

Ja na 7 pomieszczeń zużyje 150-200m nieco droższej CU - w 2 pokojach dałem po 2 szt (tel VoIP i internet), w każdym pokoju koncentryk do TV lub nawet 2 TV/radio. Nawet na najtańszych stalowych drutach to lepiej niż wcale i później kombinować, wiercić, przewlekać.

Kable 6x0,5 do czujek alarmu też warto - są WIFI ale droższe, bardziej zawodne i w każdej bateria, do czujek zalania, dymu, CO gdy się ma gaz lub węgiel też warto - są bez kabli ale znowu baterie i nie wyślą ci SMS-a jak się zacznie coś palić.

Do kamer monitoringu koncentryczny + 2x0,5mm2 - zestawy rekorder + 4 kamery z podświetleniem podczerwienią od 450pln więc dziś to już niewielki wydatek + skrętka na przyszłość.

Można też do barier podczerwieni wokół domu, tyle że to już chyba więcej kosztuje. Kamera IP w domu też się może kiedyś przydać, skrętka lub kabel telefoniczny do każdego włącznika światła z rozdzielnicy i z rozdzielnicy do alarmu jak by się w przyszłości zachciało zrobić namiastkę inteligentnego domu.

Skrętki lub kable tel. z miejsca gdzie może być centrala went, klima, alarm do wygodnego miejsca - nawet jak by miało być w puszcze pod deklem schowane na wieki wieków (u mnie dodatkowa puszka obok manipulatora strefowego alarmu).

Temat rzeka.

Wszystko ma wi-fi? A nawet jeżeli, to pamiętaj że kabel to kabel, zawsze lepszy transfer. Zdecydowanie bym kładł, tym bardziej że to groszowe sprawy.

U nas też dla świętego spokoju są podociągane kable. Tak na wszelki..I chyba nadszedł czas aby skorzystać. Mamy wifi, tyle tylko że jak router stoi w sypialni to w salonie już się nieźle net muli (a to sąsiadujące pokoje!). A w pokojach dzieciaków w ogóle zasięgu nie ma.

U nas też dla świętego spokoju są podociągane kable. Tak na wszelki..I chyba nadszedł czas aby skorzystać. Mamy wifi, tyle tylko że jak router stoi w sypialni to w salonie już się nieźle net muli (a to sąsiadujące pokoje!). A w pokojach dzieciaków w ogóle zasięgu nie ma.

Taki to właśnie urok WiFi.

Ja podciągnąłem internet do wszystkich pokoi i w niektórych dodatkowo mam gniazdko za TV.

A co myslicie o swiatlowodzie?

Powoli zaczynamy swiat doganiac.

Moj znajomy wlasnie w Sierpcu zaczyna wdrazac swoja infrastrukture swiatlowodowa.

Jeszcze dosc kosztowne, ale mysle powolutku o przeskoczeniu na swiatlowodowy internet.

Oczywiscie swiatlowod>skretka>WiFi :)

Mam, ale do niczego :( Ale to od naszego dostawcy internetu dostałam, może warto kupić samemu coś lepszego w tym rodzaju?

ANTENA, o ile oryginalna jest odłączalna, jeżeli nie jest można przerobić by była (gniazdo i gość z lutownicą). Najmniejszy markowy panel mikropaskowy powinien pomóc - zysk z 12dB a nie 2dB a inwestycja niedroga więc gdyby sie nie udało to i strata niewielka.

U mnie swego czasu testowałem i pomogło, i to na śmieciowej antenie z allegro.

A jeżeli potrafisz robić "na drutach" to biquad na testy za darmo nawet:

https://www.google.pl/search?q=biquad&biw=1920&bih=920&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=GroVVbnxK4_raPj2gcAL&ved=0CB8QsAQ

Edytowane przez _olo_

A co myslicie o swiatlowodzie?

Powoli zaczynamy swiat doganiac.

Moj znajomy wlasnie w Sierpcu zaczyna wdrazac swoja infrastrukture swiatlowodowa.

Jeszcze dosc kosztowne, ale mysle powolutku o przeskoczeniu na swiatlowodowy internet.

Oczywiscie swiatlowod>skretka>WiFi :)

Również mam w planie podciągnąć światłowód, tzn. przyłącz już mam, a w domu rodzinnym już z tego cudeńka korzystam :)

U nas przyłącz jest za darmo z projektu UE, natomiast opłata 30 zeta za 30Mb/s (download) i 3 Mb/s (upload).

W budowanym domku planuje dokładnie tak samo: światło, router WiFi + skrętka.

Pozdrawiam

Marcin

Podpowiedzcie jak to jest z tym przyłączeniem światłowodu ? U nas w gminie też puszczają kable, wzdłuż drogi. Ale nikt nic nie wie. Czy to bezpośrednio kablem by ciągnęli do domu. Czy te światłowody idą do jakiegoś głównego nadajnika na wiosce i wtedy działa to na zasadzie takiej jak w telefonach ? Przepraszam za pytanie w tym dziale, ale cienki jestem w te klocki.

Czyli czego nie zrobilibyście ponownie w domu? WiFi? Światłowodu? Kabla innego? Bo nie ogarniam. ;)

Zdecydowanie polecam światłowód i sieć domową opartą na skrętce. Samo WiFi (bez sieci domowej opartej na skrętce) może sprawiać problem przede wszystkim z przebiciem się przez strop pomiędzy kondygnacjami budynku.

Pozdrawiam

Marcin

Podpowiedzcie jak to jest z tym przyłączeniem światłowodu ? U nas w gminie też puszczają kable, wzdłuż drogi. Ale nikt nic nie wie. Czy to bezpośrednio kablem by ciągnęli do domu. Czy te światłowody idą do jakiegoś głównego nadajnika na wiosce i wtedy działa to na zasadzie takiej jak w telefonach ? Przepraszam za pytanie w tym dziale, ale cienki jestem w te klocki.

Tak. światłowód ciągną do domu, zakładają urządzenie do zamiany sygnału optycznego na elektryczny, a następnie podpinają pod router. Z routera można wyprowadzić kable do pomieszczeń lub kupić router z anteną bezprzewodową (WiFi), gdzie mamy dodatkową możliwość dostępu do Internetu dla urządzeń mobilnych (telefony, tablety, laptopy itd).

Patrze na Tpsa, spoko

http://www.orange.pl/kid,4003790790,id,4003903613,title,ftth,article.html

300Mbps na swiatlowodzie za 80zl :) tylko ze tylko Warszawa i Lublin poki co...

No nic to trzeba czekac na lokalnych operatorow. Swiatlowod do domu a wewnatrz juz po skretce, no i oczywiscie WiFi dla telefonu i innych "zabawek"

Ja nie rozumiem, o co tyle szumu z tym światłowodem.

Jaka to niby korzyść jest dla końcowego odbiorcy w stosunku do miedzi?

Ja mam teraz 50 Mb po dwóch parach miedzianych.

Dla mnie bez różnicy, czy to dostawca używa miedzi, czy światłowodu - byleby usługa była stabilna.

Natomiast używanie światłowodu w domu to chyba jakieś nieporozumienie. Poza kosztami i trudnością wykonania nie wnosi niczego nowego do lokalnej sieci domowej.

Spokojnie można iść w skrętkę - dla bardziej zamożnych w 6 kategorię i wyżej.

Co do kosztów okablowania w domu - u mnie poszło w sumie prawie 2km skrętki. Nie są to groszowe sprawy, szczególnie, jak potem doliczy się gniazdka ścienne, szafę, panele krosownicze itp itd.

a po to swiatlowod, zeby ten internet byl szybki i stabilny.

ja mam jakies pseudo lacze 30Mb z Vectry.. bo nie bardzo mialem alternatywe. Bez sensu jak dla mnie jest zwiekszanie pozornej predkosci tego lacza, natomiast zalezy mi na stabilnosci lacza i niskim czasie reakcji.

Nie ma nic bardziej wkurzajacego niz oczekiwanie na ladowanie sie stron lub - zrywanie polaczenia. Wiem ze ta sa w zasadzie ulamki sekund, ale czasami jak to wlasnie "zamuli" to sie odechciewa pracowac.

Dlatego mysle o swiatlowodzie.