Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zdecydowałbym się na prysznic, a nie wannę w łazience. Jednak zabiera mi ona zbyt dużo miejsca.

Z wanny rzadko korzystam, ale jak złamałem rękę, to wanna była jedynym wyjściem żeby nie zamoczyć gipsu. W dodatku od czasu do czasu można w wanie miło spędzić czas (nie tylko na kąpiel :D )

Ja zdecydowałbym się na prysznic, a nie wannę w łazience. Jednak zabiera mi ona zbyt dużo miejsca.

Jedyne czego brakuje mi w domu to wanna. O ile prysznic w wannie można wziąć, kąpiel pod prysznicem nie wychodzi.

Już nie mogę doczekać się wykończenia drugiej łazienki tej z duuużą wanną.

• 2 weeks później...

Na pewno przearanżowałbym kuchnie, takie głupoty jaką zrobiłem na pewno nie powtórzę.

Zabudowałem sobie lodówkę, miało być jednolicie z resztą wyposażenia, a doprowadziłem do tego że porysowałem sobie nową lodówkę.

Szczególnie, że podobala mi się bez obudowy, ale żona uparła się na "oblepienie".

Także, nowa lodówka i nie byle jaka, bo znalazłem fajny model na ceneo, marki gorenje, opinie też ma spoko, a co tu duzo gadać...

Zniszczyłem sobie lodówkę ;]

• 3 weeks później...

Tak po prawie 4 latach od zamieszkania, niewiele niedogodności odczuwamy na co dzień. Jednak jest 1 rzecz do zmiany w przyszłości.

Ufni w parę postów na FM, postanowiliśmy na kuchennych ścianach pomiędzy szafkami umieścić pleksiglas. To był chyba największy błąd w wykończeniówce. Na dzisiaj na pewno wisiałoby tam szkło.

W codziennym użytkowaniu, szczególnie przy płycie grzewczej, mamy kłopoty z dokładnym doczyszczeniem tego, tak by zanadto nie porysować. Do tego wybrzuszyło się w 1 miejscu, przy długotrwałym, intensywnym gotowaniu.

Przy montażu dodatkowo, pojawił się problem z małą sztywnością tej płyty. Umieszczona między ścianami nie przysparzała kłopotów. Jednak krawędź pleksi na płaskiej ścianie, nijak nie chciało się trzymać, przyklejona bezbarwnym silikonem. Musieliśmy dodatkowo dołożyć listwy mocujące. Nie wygląda to atrakcyjnie.

Odradzam wszystkim! Jeśli coś przezroczystego (lub prawie) na ścianę, to tylko szkło.

• 2 weeks później...
Ja bym drugi raz nie położył paneli klasy A3. Niby są odpowiednie do sypialni, ale jak dla mnie nawet w takim pomieszczeniu, gdzie mało się chodzi, za szybko się ścierały. Nie wiem, może trafiłem na kiepską partię albo w ogóle producenta. Jak mi budżet pozwoli, to niedługo wymienię sobie na A5 Sensy.

Co tanie to drogie AC4 w pokojach to miniumum

jeszcze nie mieszkam ale już widzę moje błędy....Pomimo że będę grzał gazem, to zrobiłem komin na paliwa stałe..tak na wszelki wypadek :( Totalna głupota. Teraz bym tego nie robił. Co najwyżej zakończył bym komin na strychu i nie wyprowadzał ponad dach. W razie czego ściągam dachówkę i robię wyżej. A tak to stracona kasa na klinkier, murarza, wątpliwy efekt estetyczny i mostek cieplny :(

Dodatkowo nie budowałbym z ceramiki...Silikat lub BK. Będę sam ocieplał dom i już mam poważne wątpliwości czy uda mi się to zrobić za pomocą kleju w piance z uwagi na niezbyt równą powierzchnię :(

Edytowane przez hektor80

. Będę sam ocieplał dom i już mam poważne wątpliwości czy uda mi się to zrobić za pomocą kleju w piance z uwagi na niezbyt równą powierzchnię :(

Od kleju w piance to się trzymaj z daleka sam robiłem ocieplenie więc wiem co mówię. Kupiłem tytana żeby sobie poprzyklejać w miejscach gdzie będą problemy ale okazał się totalną porażką posłużył jedynie na łączeniach oczywiście do zatykania dziur tam gdzie musiałem styropian przyciąć. Poza tym wg mnie łatwiej przykleić do ceramiki gdyż nie jest gładka a na końcu i tak trzeba tarką przejechać :p

Gość Arturo72
Od kleju w piance to się trzymaj z daleka sam robiłem ocieplenie więc wiem co mówię. Kupiłem tytana żeby sobie poprzyklejać w miejscach gdzie będą problemy ale okazał się totalną porażką posłużył jedynie na łączeniach oczywiście do zatykania dziur tam gdzie musiałem styropian przyciąć. Poza tym wg mnie łatwiej przykleić do ceramiki gdyż nie jest gładka a na końcu i tak trzeba tarką przejechać :p

Kleiłem styro na Tytana,nie zauważyłem,żadnych niedogodnosci a wręcz same zalety.

3 lata minęły i elewacja ciągle bez zarzutu :)

A do czego kleileś i dlaczego okazał się totalną porażką ?

Totalna porazka pod jakim wzgledem? pewne doświadczenie z klejeniem na piance już mam i uważam to za super sprawę jeżeli chodzi o szybkość i trwałość ale mam wątpliwości co do ekonomiki tego rozwiązania w przypadku klejenia styropianu do ceramiki

ja używałem kleju Insta stik i jestem bardzo zadowolony

Chyba że już od razu założyć że będę styropian szlifował i nie przejmować się nierównościami płyt wynikającymi z nierówności ściany?

Odpowiadam zainteresowanym

1. kleiłem na ceramice porothermie wienerberga

2. problem był taki że po nałożeniu kleju trzeba długo czekać nim zwiąże (kupując myślałem że działa jak zwykła pianka)

3. ekonomie pomijam zapewne wychodzi 1000% drożej od zwykłego kleju

4. nie wiem w czym miałaby pomóc pianka jeżeli chodzi o równe położenie wręcz zwykłym klejem będzie łatwiej

5. i tak na końcu lepiej przeszlifować tarką dla pewnośći :)