Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sumie, to mój mąż też napalił w kominku ze 2 razy. I nie, temperatura nie spadła na termometrze, ale prawdopodobnie przy zmianie wilgotności zmienił się jej odbiór i zrobiło się tak niemiło, że napaliliśmy. Bawi mnie to ścisłe trzymanie się wskazań termometru bądź twierdzenie, że nigdy nie napalę przed wrześniem/ październikiem lub czymś tam. Zapewne gdybym miała podłogówkę, nie uruchomiłabym jej z powodów przytoczonych wyżej, lecz też nie miałabym komfortu.

W sumie nie mam nic przeciw podłogówce ani WM lecz uważam, że najważniejsze jest poznanie własnych potrzeb. Ja z góry wiedziałam, że chcę kominek i będę otwierać okna (śpię przy otwartym często nawet zimą) a to ma swoje konsekwencje ;)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
W sumie, to mój mąż też napalił w kominku ze 2 razy. I nie, temperatura nie spadła na termometrze, ale prawdopodobnie przy zmianie wilgotności zmienił się jej odbiór i zrobiło się tak niemiło, że napaliliśmy. Bawi mnie to ścisłe trzymanie się wskazań termometru bądź twierdzenie, że nigdy nie napalę przed wrześniem/ październikiem lub czymś tam. Zapewne gdybym miała podłogówkę, nie uruchomiłabym jej z powodów przytoczonych wyżej, lecz też nie miałabym komfortu.

W sumie nie mam nic przeciw podłogówce ani WM lecz uważam, że najważniejsze jest poznanie własnych potrzeb. Ja z góry wiedziałam, że chcę kominek i będę otwierać okna (śpię przy otwartym często nawet zimą) a to ma swoje konsekwencje ;)

Ale to nie jest "bawienie" się w temperaturę,też jestem w szoku,żeby po paru godzinach chlodniejszych nocy w domu zrobiło się "nie przyjemnie" żeby trzeba bylo w kominku palić w środku lata,dla mnie też to się w głowie nie mieści i to nie zależy od "upartosci" i zawziecia się na nie grzanie ale po prostu nie było takiej potrzeby domu i domowników.

Szok naprawę :)

Ale skoro tak było to pokazuje to jak ważne jest zbudowanie dobrego domu i jak niezbyt poprawnie zbudowany dom wpływa na "przyjemność lub nie przyjemność" użytkowania :D

Edytowane przez Arturo72

Ale to nie jest "bawienie" się w temperaturę,też jestem w szoku,żeby po paru godzinach chlodniejszych nocy w domu zrobiło się "nie przyjemnie" żeby trzeba bylo w kominku palić w środku lata,dla mnie też to się w głowie nie mieści

nie chodzi o temperaturę ale o wilgoć. Mieliśmy ok. 3 tygodni z temperaturą w dzień ok. 20st a w nocy poniżej 10 i ciągłymi deszczami, powietrze stało się niemiłe i przepalenie w kominku je wysuszyło.

nie mam wm ale to bzdura że kosztuje tyle samo co kominy chyba że super wypaśne systemowe, gdy ja sie budowałam to oferowana wm była droższa od moich kominów 8-krotnie:o ale ja lubię świeże powietrze i swój dziurawy dom, taki był mój wybór i nie jest to powód do wytykania nieudolności czy niepoprawności. I nie płaczę żeby ktoś za mnie spłacał kredyt we frankach bo zachciało mi się wypasionego domu, bo nie mam żadnego kredytu i mogę spać spokojnie przy swoim otwartym oknie:wiggle:

Np. w Kanadzie nie robią wm, gwc i żyją dłużej i zdrowiej niż my;)

Edytowane przez Amelia 2

Gość Arturo72
nie chodzi o temperaturę ale o wilgoć. Mieliśmy ok. 3 tygodni z temperaturą w dzień ok. 20st a w nocy poniżej 10 i ciągłymi deszczami, powietrze stało się niemiłe i przepalenie w kominku je wysuszyło.

nie mam wm ale to bzdura że kosztuje tyle samo co kominy chyba że super wypaśne systemowe, gdy ja sie budowałam to oferowana wm była droższa od moich kominów 8-krotnie:o ale ja lubię świeże powietrze i swój dziurawy dom, taki był mój wybór i nie jest to powód do wytykania nieudolności czy niepoprawności. I nie płaczę żeby ktoś za mnie spłacał kredyt we frankach bo zachciało mi się wypasionego domu, bo nie mam żadnego kredytu i mogę spać spokojnie przy swoim otwartym oknie:wiggle:

Dla dobra przyszłych inwestorów trzeba "wytykac" głupoty popełnione przez innych i prostować głupie myślenie.

Mówisz,że nie zadluzylas się we frankach żeby nie mieć wypasionego domu ? Ja też się nie zadluzylem w CHF a sądzę,że mój dom wyszedł znacznie taniej w budowie niż Planeta II i to z WM i ogrzewaniem tańszym niż węglowe w inwestycji i w eksploatacji czyli nie wypasiony tylko komfortowy.

Zauważasz teraz swoje głupie pisanie i myślenie ?

WM kosztowała mnie 5,5tys.zł.I nie mam uczucia "nie przyjemnie" bo wentylacja działa cały czas.

I taka myśl mnie naszła,mając ponad 300tys.zł gotówki w kieszeni,głupotą a nawet ..... jest pakowanie węgla do domu i wspomaganie wentylacji przez wpuszczenie komarów do domu :D

To tak jakby kupować nową S klase w salonie za taką kasę, zazyczyc sobie korbki zamiast elektrycznych szyb i nawiew bez klimy.

Czyż to nie kretynstwo albo jakiś odchyl ? :D

Edytowane przez Arturo72

..nie mam wm ale to bzdura że kosztuje tyle samo co kominy chyba że super wypaśne systemowe,

Mnie WM z super wypaśnym rekuperatorem i centralą z możliwością programowania (6 lat temu) kosztowała 14 tys zł. Komin systemowy z klinkierową częścią nad dachem kosztował 8 tys zł. Gdybym robił wentylację grawitacyjną musiał bym postawić dwa kominy wentylacyjne. Może by były trochę tańsze, ale pewnie niewiele.

Czyli nowoczesność do nich jeszcze nie dotarła? Myślę że dotarła.

I twierdzisz że żyją dłużej i zdrowiej bo nie robią wn i gwc?? A co ma to wspólnego ze zdrowiem i długością życia?

nie mam wm ale to bzdura że kosztuje tyle samo co kominy chyba że super wypaśne systemowe, gdy ja sie budowałam to oferowana wm była droższa od moich kominów 8-krotnie:o ale ja lubię świeże powietrze i swój dziurawy dom, taki był mój wybór i nie jest to powód do wytykania nieudolności czy niepoprawności. I nie płaczę żeby ktoś za mnie spłacał kredyt we frankach bo zachciało mi się wypasionego domu, bo nie mam żadnego kredytu i mogę spać spokojnie przy swoim otwartym oknie

Brawo Amelia!

Brawo!

Ja nie tylko uchylone okno, ale rozwalone na maxa skrzydło tarasowe.

I tak trzymaj!

Reszta niech nie otwiera i niech włącza tylko reku. Będą mieli na pewno lepsze samopoczucie (przynajmniej swoje własne)

Pozdrawiam

Reszta niech nie otwiera i niech włącza tylko reku. Będą mieli na pewno lepsze samopoczucie (przynajmniej swoje własne)

Powiem ci tak. Czasami otwieram latem okna i drzwi tarasowe, nie jest to u mnie jakoś specjalnie pilnowane. Jednak jak wymieniam, nawet latem, filtry w rekuperatorze, to tylko utwierdzam się w przekonaniu, o słuszności WM. Faktycznie mam wtedy lepsze samopoczucie :)

Ja nie wiem skąd się wzięły opinie, że jak ktoś ma WM to nie otwiera okien. Ja kompletnie nie mam z tym problemu, żeby mieć otwarte okno tarasowe latem nawet przez cały dzień. Dla mnie WM to przede wszystkim korzyść w zimę i okresy przejściowe, kiedy nie otwieram okien na oścież z uwagi na pogodę.

Gość Arturo72
Ja nie wiem skąd się wzięły opinie, że jak ktoś ma WM to nie otwiera okien. Ja kompletnie nie mam z tym problemu, żeby mieć otwarte okno tarasowe latem nawet przez cały dzień.

No cały czas to wbijam niektórym do głów ale ciężko wchodzi :D

Ja byłam przeciwniczką WM ale M się uparł i miał rację jednak ja uparłam się aby zrobić okna otwierane wszystkie i wyszło że bardzo dobrze.

Mieszkamy od czerwca więc zima przed nami,ale wiem już że WM super się sprawdza choć ja czasem wietrzę.

Tarasowe mam zamknięte w oczekiwaniu na moskitery bo muchy by nas zjadły w dzień a wieczorem inne fruwające owady,po zamontowaniu tego udogodnienia też będą otwarte.

W porównaniu do poprzedniego domu durszlaka jest naprawdę lepiej sama byłam sceptyczna bo naczytałam się opinii tych co nie mieli nie mają a ....

Dla WM tak ale fixy nie.

Ja byłam przeciwniczką WM ale M się uparł i miał rację jednak ja uparłam się aby zrobić okna otwierane wszystkie i wyszło że bardzo dobrze.

Dla WM tak ale fixy nie.

Dlaczego fixy nie? Ja planuję je wszędzie na parterze (jedyne otwieralne to drzwi tarasowe), ale może o czymś nie wiem i powinnam zrobić otwieralne...?

Gość Arturo72
Dlaczego fixy nie? Ja planuję je wszędzie na parterze (jedyne otwieralne to drzwi tarasowe), ale może o czymś nie wiem i powinnam zrobić otwieralne...?

W niczym nie przeszkadzają fixy,po prostu jak ktoś ma potrzebę otwarcia okien to przy fixach ich nie otworzy :D

Bo ja mimo WM lubię czasem przewietrzyć szybciej robiąc przeciąg schłodzić wieczorem dom np w upał,otwierałam jak coś malowaliśmy, i oczywiście jak się coś przypali, dla mnie rolety zewnętrzne i fixy z powodu mycia rolet też nie do przyjęcia.

Ja mam dom parterowy więc fixy mogłyby być poza tarasowymi wszędzie .....

Gość Arturo72
Uśmiałam się do łez...

No właśnie,nie wiem jakie jest ludzkie myślenie,całkowicie na opak :)

Za każdym razem jak ktoś do nas wchodzi to od progu w szoku jest że w takim "malutkim" domu takie przestrzenie sa.