Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jak ktoś ma miękka wodę?

Miękka woda to raj dla różnej maści glonów. Dlatego z wodociągów dociera do nas twarda.

A potem, to filtr przerobi ją na miękko - i to chyba może działać, pod warunkiem, że glony nie dostaną się do instalacji zmiękczającej od dupy strony.

A nawet, gdyby się dostały, to zawsze można odcedzić wodę i zawinąć w nie sushi :cool:

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"nie budować z Porothermu ekipą partaczy, która nie potrafi budować w tej technologii."

Z tą TECHNOLOGIĄ budowania z Porothermu, to bym nie przesadzał...

Te pustaki układa się jak klocki Lego - wystarczy żyłkę pociągnąć i równo włożyć. No chyba, że majster pijany, to będą nierówne łączenia, ale TECHNOLOGIA jest taka, że wybacza te błędy - wystarczy zaciapać i nie będzie przewiewów. A potem, to niech się tynkarz martwi, jak tu położyć styropian, żeby równo było :cool:

Edytowane przez portaga

• 2 weeks później...
Okapu nad kuchenką bym nie zamówiła u tej samej firmy, u której zamówiłam, bo ciągle jest coś nie tak i się blokuje. Było dwóch niezależnych fachowców do naprawy i oboje twierdzili, że został źle zamontowany. Najgorzej, że ja się na tym nie znam i nie wiem, kto kłamie i kto schrzanił robotę.

Z tą TECHNOLOGIĄ budowania z Porothermu, to bym nie przesadzał...

Te pustaki układa się jak klocki Lego - wystarczy żyłkę pociągnąć i równo włożyć. No chyba, że majster pijany, to będą nierówne łączenia, ale TECHNOLOGIA jest taka, że wybacza te błędy - wystarczy zaciapać i nie będzie przewiewów. A potem, to niech się tynkarz martwi, jak tu położyć styropian, żeby równo było :cool:

ja mam porotherm profi czyli nie na zaprawe a klej nanoszony wałkiem. Z założenia szczeliny nie są zaciapane tyllko powietrze przepływa na całej wysokości ściany w szczelinach. Wystarczy że gdzies powietrze dostanie się dołem przez nieszczelność i juz wchodzi w całą ścianę. I za wiele tu nie ma technologia połozenia pustaka bo co niby miałaby mieć do rzeczy jeśli ściana równa

Aha to juz wiem dlaczego musze myć wiecznie kibeel pod lustrem wody i robi się tam jakby zielony i śliski. To te glony ze 100% zmiekczonej wody... Czyli jeednak zmiekczacz ma wady

Pudło. W domu mam zmiękczacz, a w firmie nie. Kibelki zachodzą syfkiem podobnie.

Kto ci pozwolił zmiękczyć wodę 100%??? :o

Pudło. W domu mam zmiękczacz, a w firmie nie. Kibelki zachodzą syfkiem podobnie.

Kto ci pozwolił zmiękczyć wodę 100%??? :o

To na maksymalne zmiękczanie wody do użytku domowego potrzebne jest pozwolenie? Pierwsze słyszę.

Inna sprawa, że bardzo miękka woda nie jest dobrodziejstwem w domu.

Chodzi o zawartość wapnia i magnezu czyli pierwiastków dobrych dla zdrowia (co nie koniecznie jest dobre dla urządzeń). Po prostu woda aby spełniała wymagania opisane w Rozporządzeniu dotyczącym wody pitnej musi zawierać pewną ilość tych pierwiastków.

Czasami też (zależnie od innych parametrów) woda zupełnie miękka może być bardziej korozyjna.

Niektórzy twierdzą też, że picie takiej wody może powodować wypłukiwanie tych elementów z organizmu.

No i spłukanie mydła z ciała przy wodzie zupełnie miękkiej jest bardzo trudne.

Zdecydowalem sie w kuchni doprowadzic wode bezposrednio z siec z pominieciem zmiekczarki.

Wracając do tematu wątku- to nie umieściłbym anemostatu bezpośrednio nad sofa w salonie. Siedząc w koszulce z krótkim rękawku bezpośrednio pod nim czuć delikatny dyskomfort. Zwłaszcza gdy żona uwielbia ciepełko w domu.

W innych pokojach dopilnowałem by znalazły się w odpowiednich miejscach, a salon mi jakoś umknął :(

Wypicie kilku litrów wody całkowicie zmiekczonej (zdemineralizowanej) jest śmiertelne. Jeśli dobrze pamiętam to coś około 5l wystarczy.

No to już ewidentna bzdura! Poproszę o jakieś potwierdzenie? Owszem, można dyskutować (też nie ma jeszcze jednoznacznych badań) na temat wpływu na zdrowie czystej wody RO czy demi ale żeby śmiertelne po 5L?!

I musisz też doczytać (na początek o twardości ogólnej i węglanowej potem o przewodności), ponieważ woda zmiękczona to nie zawsze to samo co woda demineralizowana czy destylowana (woda destylowana w nadmiarze może szkodzić) , szczególnie dotyczy to domowych zmiękczaczy, których (w większości) złoża stosują WYMIANĘ jonów wapnia na jony sodu, więc z pewnością nie jest to woda pozbawiona "minerałów".

Widziałeś kiedy na butelkach/kanistrach sprzedawanych w każdym sklepie, CPN'nie ostrzeżenie "uwaga trucizna" ? A w instrukcji filtra z membraną osmotyczną (RO) ?

Wodę ze zmiękczacza mam w kuchni i w łazience od kilku lat, wcześniej korzystaliśmy w kuchni z filtra RO (teraz RO już tylko do akwarium - za dużo wody "odpadowej" moim zdaniem, ale w każdej chwili mogę 5L odfiltrować i wypić. A co tam - "zaryzykuję" i 10L :), tylko czy dam radę "na raz"?).

Wątpliwości w temacie spożywania wody RO bez mineralizatora biorą się z niepełnych jeszcze badań dotyczących reakcji osmotycznych zachodzących w organizmie po jej wypiciu, woda ze zmiękczaczy jono-wymiennych nawet ustawionych na max. zmiękczenie jest bezpieczna - pozbawiono ją tylko soli wapnia i magnezu (podobnie zresztą dzieje się podczas gotowania wody - wytrącone sole to właśnie kamień na ściankach czajnika - zna ktoś przypadek śmiertelny po wypiciu 5L wody gotowanej?) a w zamian dostarczono sód.

Warto też pamiętać, że przy zbilansowanej diecie minerały dostarczane w wypitej wodzie to tylko część tego, co dostarcza nam pożywienie.

Wybaczcie przydługie wywody - ale uważam, że takie wypowiedzi trzeba prostować.

Edytowane przez przemo1