Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

garaż w bryle to akurat nie jest dobry pomysł (wychłądzanie domu i zabranie powierzchni parteru) choć wygodny w sensie wchodzenia do garażu z domu. Lepszy pomysłem jest garaż doklejony do domu - wtedy wejscie z domu ale bez wychładzania i pomniejszania parteru. Za to potrzeba większej działki

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słaby...

1 łazienka w domu? no chyba ze dla 2 osób a i to komfortu nie da. i to mała na 8,5m2

Mała kuchnia

Porąbane okno w kuchni.

Garaż też troche za mały jak na 2 samochody + graty (najlepiej aby na szerokośc miał garaż 7 metrów. Tutaj ma 595, odejmij 2cm na tynk i 12 cm na styropian na ścianie z mieszkaniem i juz zostaje 581 czyli dwa samochody z biedą wchodzą bez żadnego komfortu.

spiżarnia 1,4m2 to wstawisz tam lodówkę i koniec spiżarni.

Pralnia 3,3m2 - to jakiś żart. ja mam pralnię 8m2 i jest za mała. Pralnia to miesce do prania, prasowania, suszenia, a także moze byc uzyta do przechowywania prania (pościel ręczniki) ze zlewem etc. Jedno z częściej używanych miejsc w domu. Dodatkowo w projekcie pralnia daleko od sypialni a więc noszenie w kółko ubrań

Strych - właściwie stracone pieniądze (po co komuś taki strych wielki)

To juz lepiej 2 kondygnacje pełne i wtedy strych jako wartość dodana

Jedna dobra rzecz - wspólny wiatrołap przy wejsciu z garażu i z podwórka

dla mnie ten projekt to kompletna porażka

Edytowane przez Adam626

Łazienka mogła by być większa.

Garaż mógłby być odrobinę szerszy.

Kuchnia jak dla nas wystarczająca.

Okno w kuchni ? cenna uwaga. muszę to przemyśleć.

Spiżarnia wystarczająca. Nie planujemy extra zamrażalki. W planach ziemianka na działce.

Pralnia w niczym nie przeszkadza że jest daleko od sypialni. W zasadzie to zaleta bo jak nastawisz pranie lub suszenie na NT to jej nie słychać.

Strych. To prawda. ale takie uroki takiego dachu, w MPZP dach musi mieć co najmniej 30 stopni.

Co do dwóch kondygnacji to cały czas mi chodzi to po głowie ale na działce ma WZ zagrodowej i mogę stawiać tylko z poddaszem użytkowym lub parter. Chyba że przekwalifikuję działkę ale teraz to nie taka łatwa i szybka sprawa.

Podobają mi się nowoczesne dwukondygnacyjne formy ale mojej żonie już nie.

Bardzo ciekawy wątek. Przeczytałem ostatnie 78 stron tego wątku.

na plus

duży salon min 35m2 z przejściem do jadalni i częściowo otwartej kuchni Osobna kuchnia nie jest zła ale ma też swoje wady tj. separacja życia rodzinnego lub też przeniesienie go właśnie do kuchni.

duża łazienka z wanną, prysznicem i podwójną umywalką

pduży wiatrołap z miejscem do siedzenia

garaż w bryle budynku

do przemyślenia

podłoga. w salonie zastanawiam się czy deska 3 warstwowa czy zwykła deska barlinecka.

na nie

oknom drewnianym

małym wiatrołapom

.

Może, żeby nie było nieporozumień. Mój komentarz do przemyśleń na TAK- kto bogatemu zabroni ;) Ale trzeba pamiętać, że duuży wiatrołap służy tylko do wchodzenia, w duuużej łazience ładnie wyglądają meble i w ogóle można udawać, że się ma spa, ale... jak się weźmie duuuży kredyt, to można nie mieć na to spa czasu. Innymi słowy- to wszystko kosztuje. Najpierw wybudowanie, potem urządzenie a na koniec ogrzanie. WIĘC PRZY SWOBODNYCH ŚRODKACH OCZYWIŚCIE- jestem za TAK dla salonu kąpielowego z sauną, basenu w obrębie domu (jak bym chciała!!!), dużej garderoby i oddzielnej pralni, dużego wiatrołapu i dołożyłabym jeszcze pokój telewizorowy dla fanów tego urządzenia i pokój fitness (to moja preferencja).

Podobnie garaż w bryle domu. Bardzo wygodny ale kosztuje.

Niestety, przy ograniczonych zasobach metrażowych mam mały wiatrołap i jakoś z nim żyję. W sumie nawet mi nie przeszkadza a jeżeli, to rzadko bo rzadko kilka osób się komasuje w wiatrołapie akurat. Co do dużej łazienki to tak, jeżeli się doda szerokie wejście (dla wózka dla niepełnosprawnych) i kabinę do której można wjechać. Bo niestety, niepełnosprawność (nasza, rodziców) bywa, szczególnie w pewnym wieku, bardziej prawdopodobna, niż czas na domowe spa :(

A dlaczego nie lubisz drewnianych okien? Moi rodzice mają od 15 lat, ja mam plastiki od 10 (swego czasu bardzo dobrej firmy) i muszę powiedzieć, że ich okna bez żadnej konserwacji (bo nie ma kto tego zrobić) wyglądają już o niebo lepiej, niż moje. Teraz żałuję, że mnie nie namówili na drewniane, ale bałam się pracy przy nich.

Pewne rzeczy okazują się dopiero jak się zamieszka. Dla mnie np druga lodówka to podstawa bo raczej nie ma lodówek tak duzych zeby pomieścić wszystko czego potrzebujesz dla 4-osobowej rodziny. no i dobrze aby taka lodówka była blisko kuchni.

Kuchnia musi być duża bo sama lodówka zajmie min 70cm szerokości , jak odejmiesz jeszcze zlew, płytę to przy kuchni którą masz w tym projekcie okaze się ze nie ma gdzie robić obiadu nie mówiac o tym ze nie masz gdzie przechować talerzy i sprzętu kuchennego.

W ogóle wygodny dom to dla mnie kuchnia około 18m2 i tyle samo jadalnia. Salon nie musi być duży. W kuchni i jadalni spędzasz większość rodzinnego czasu.

Dla mnie pralnia i garderoba i łazienka stanowią wraz z sypialnią nierozłączną całość - jest to strefa komfortowego mieszkania - spanie/kąpiel/rozbieranie/ubieranie/ przechowywanie brudów i czystych rzeczy

Inwestycja ma być realizowana za środki własne.

Wiatrołap musi być większy. Często mamy gości i mały wiatrołap nam przesadza.

Okna drewniane mamy od 15 lat z Stolarki Wołomin. Malowane były już kilka razy. U teściów ponad 18 lat plastiki z MONTEXu i wszystko w porządku.

Co do basenu to plan jest taki że basen musi być ale najpierw muszę wybrać właściwy projekt domu.

Może ktoś ma sprawdzonego architekta co by ogarnął projekt indywidualny?

Edytowane przez kileksy

Inwestycja ma być realizowana za środki własne.

Wiatrołap musi być większy. Często mamy gości i mały wiatrołap nam przesadza.

Okna drewniane mamy od 15 lat z Stolarki Wołomin. Malowane były już kilka razy. U teściów ponad 18 lat plastiki z MONTEXu i wszystko w porządku.

Co do basenu to plan jest taki że basen musi być ale najpierw muszę wybrać właściwy projekt domu.

Może ktoś ma sprawdzonego architekta co by ogarnął projekt indywidualny?

Hmm, też realizowałam za środki własne, moze dlatego rzadko mam gości, po prostu jak się ma mieć środki, to się nie jest w domu :rolleyes:

Ciekawe, po co te okna malowaliście? To było konieczne?

A co do architekta, popatrz na grupie bliżej miejsca zamieszkania. lepiej mieć kogoś pod ręką, niż w drugim końcu kraju.

My mimo że jesteśmy bardzo zajęci aby mieć środki własne, zawsze znajdziemy czas dla przyjaciół i znajomych.:welcome:

Okna najzwyczajniej w świecie oblazły z farby. kupowałem różne cudowne farby ale żadna nie wytrzymuje dłużej niż 3 lata.

Bardzo ciężko jest znaleźć optymalny projekt który by spełniał nasze oczekiwania. Dlatego powoli zaczynam myśleć o projekcie indywidualnym.

W wyborze projektu przede wszystkim patrzę na ustawienie i funkcjonalność wnętrza ale liczy się też wygląd zewnętrzny, wysokość pomieszczeń i wiele innych rzeczy.

Edytowane przez kileksy

poszukaj innego projektu,

ja projektowałem dom tak, żeby sypialnia rodziców nie kolidowała z pokojami dla dzieci :no: tak jest lepiej.

Dla 4 osób dwie łazienki muszą być, jesli nie to przynajmniej trzeba powiększyć wc o prysznic,

ważna jest komunikacja, w tym projekcie (ciąg komunikacyjny jest w salonie) a lepiej jest, jak jest oddzielony ciąg komunikacyjny,

salon też mało ustawny, TV pod dużym kątem

Mój sąsiad ma garaż połączony z domemi faktycznie wychwadza calosc

Ja mam garaż (nie ogrzewany) przylegający do salonu (dzieli je zaledwie 5cm styropianu) i nie zauważyłem aby wychładzało mi salon.

I uważam że wejście z garażu przez wiatrołap do domu to jedna z najlepszych decyzji.

Jedyny minus który widzę w nieogrzewanym garażu (w sensie brak podłogówki) to w okresie zimowym woda nie odparowuje, a wystarczyło położyć kilka rurek co 20cm.

A tak to muszę używać ściągaczki do wody.

pomoże ale nie wyeliminuje kwestii. Zawsze podłoga nad garażem będzie zimniejsza niż nad pomieszczeniem ogrzewanym. Oczywiście - ze styropianem da się żyć. Ja mam 10cm na suficie, 7cm pod wylewką nad garażem ale mimo to czuję różnicę w stosunku do innego pomieszczenia które nie jest nad garażem