Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz wiem co i jak byc powinno . Okienek dachowych mam 2 ( w wiatry piździ okrutnie , a były z " górnej" półki cenowej . nie chce mi sie ich wymieniać - miało byc 8 szt :jawdrop:

A czemu piździ? Masz okna dachowe z dolnym, czy z górnym otwieraniem? Rozumiem, że masz wentylację grawitacyjną?

Pytam, bo sam mam 7 okien dachowych i nie zaobserwowałem przeciągów.

Dopiero będę budował domek, ale miałem okazje pomieszkać w świeżo wybudowanym z rodzicami, więc jakieś wnioski się nasuwają .

Co mi się nie podoba :

- schody w salonie to jakaś farsa. Mój dom będzie miał użytkowe poddasze i naturalnie schody, niewielki 100 m2 i prawie w każdym projekcie znajdują się w salonie i ciężko coś z nimi zrobić .

- garaż jednostanowiskowy to nieporozumienie. Zazwyczaj jest niewielki, zagracony, po czasie trzeba myśleć o nowym schronie na auto. Garaż dwustanowiskowy min 35 m 2 albo w ogóle.

- blachodachówka można jej wybaczyć, jak domek jest parterowy, a na górze jest tylko strych. Jeżeli poddasze użytkowe to tylko dachówka. Wystarczy mi tylko jeden argument - izolacja od słońca . Przy zakupie blachodachówki powinni gratis dorzucać klimatyzator i farbę, żeby ją pomalować raz na 5 lat (przynajmniej kolor czerwony, bo wyjątkowo nie nawiedzi go słońce)

-pompa ciepła gruntowa, która ogrzewa dom 240 m2 od 7 lat rodziców, to nie był dobry pomysł. Przynajmniej w moim mniemaniu. Koszt instalacji to wartość mieszkania w bloku, który nigdy się nie zwróci. Aby utrzymać temperaturę, przy której domownicy są w pełni szczęśliwi, rachunki za prąd przyprawiają o zawrót głowy. Nie znam się na tym, wiem tylko, że pompa-piec ...... od wiess........ na. Przez 7 lat popsuło się coś 5 razy. Trzy poważne awarie z którymi nie poradził sobie sam importer, przysyłając do nas najlepszy serwis w Polsce. Koszt napraw 20 tys. zł po rabatach i wyrazach współczucia. Kolejne usterki dotyczyły tylko podgrzewania wody. Tutaj wydatki za części kosmetyczne średnio po 1000 zł. Piec na gaz za 5000 zł i tyle w temacie, po co mi problemy .

- kominek-hmm żona chce ..... : )

Co warto :

- płytę fundamentową z podgrzewaniem

- warto dołożyć do dobrych okien

- przemyślane i szczelne ocieplenie

- wentylacja mechaniczna

- dobry wydajny piec na gaz

Edytowane przez dancos

Jeśli chodzi o pompy ciepła to nie generalizowałbym. Oprócz tej niemieckiej marki, głównie koncentrującej się na kotłach są jeszcze inne, sprawdzone firmy produkujące o wiele tańsze i trwalsze jednostki.

Z Vieśkiem tak niestety jest, na prawie każdym tutaj wątku poświęconym Pci znajdzie się jakaś osoba która poznała jakość niemca.

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie

Wracając do tematu, poniżej moje przemyślenia na podstawie mieszkania w blokach i przebywania w domu rodziców:

Na NIE :bash:

- kuchnia od zachodu (gotowanie latem w 35 stopniowym pomieszczeniu jest niemozliwe)

- deszczownica (my nie uzywamy a sprzatac trzeba)

Z tymi punktami nie mogę się*zgodzić. W każdym pomieszczeniu z odpowiednio dużym oknem od zachodu będzie gorąco. Trzeba się przed tym słońcem zabezpieczyć. Nie wyobrażam sobie niczego innego jak deszczownica pod prysznicem. Zwykła słuchawka i 2/3 dziur zapchane kamieniem to nie dla mnie. Choć wiem, że takie rozwiązanie ma wielu amatorów.

@dancos: a ty jesteś pewien, że Twoi rodzice mają PC gruntową? Bo raczej wygląda to na te magiczne pompy indukcyjne z allegro, co mają 2x lepszą wydajność od zwykłych.

Ale za duże zużycie prądu to chyba nie pompa odpowiada tylko słaba izolacja domu?

Jak pamiętam dom był budowany z solidnych materiałów, kwestia montażu… hmm systemem zleconym to raczej wszystkiego nie da się upilnować. Co by nie było rachunki za prąd przekreślają dla mnie pompę, pomimo że mam zniżkę na energie to i tak nie jest to zbyt rentowne.

Jak pamiętam dom był budowany z solidnych materiałów, kwestia montażu… hmm systemem zleconym to raczej wszystkiego nie da się upilnować. Co by nie było rachunki za prąd przekreślają dla mnie pompę, pomimo że mam zniżkę na energie to i tak nie jest to zbyt rentowne.

A możesz powiedzieć czy dom jest w ogóle ocieplony?

Swój dom w miarę dobrze zaizolowałem, pompa ciepła jest jedynym źródłem ciepła. Jest krajowej produkcji, spełnia swoją rolę z nawiązką, a wykładnikiem tego są rachunki za prąd.

Zużycie w stopce.

Postaraj się zrozumieć, że żródło ciepła jaką jest Pci nie dokońca odpowiada za zużycie prądu, grunt to dobrze ocieplony i szczelny budynek.

Od lipca zeszłego roku.

To najważniejsze że jesteś zadowolony .

Przez pierwszy rok sie cieszyłem z piwnicy . Ale to raczej w kategoriach co tam sie zrobi i co tam bedzie w przyszłości .Nie z tego co jest .

Teraz po 7 latach , zrobiła sie tam graciarnia a planowane ,zamierzane słlownie , bilardy itd jednak nie powstały bo nie lubię tam chodzić (mam nieogrzewaną , także średnia przyjemność tam siedzieć ) Jedynie garaż w piwnicy jako tako mi pasuje( wiązało się z wygrzebaniem do niego wjazdu ,postawienia murków oporowych , poprawek , dodatkowej bramy , tynku na tych murkach bo wygladały obskurnie , no i po 4 latach zaczeło mi je przechylać ... koparka , gruchy z betonem ,kamień bo od razu mój spec nie zrobil uczciwie -ogólny pierdolnik ...koszty i i co za to - goowno,goowno i jeszcze raz goowno .

Edytowane przez Tomaszs131
Żle wklejony post

To najważniejsze że jesteś zadowolony .

Przez pierwszy rok sie cieszyłem z piwnicy . Ale to raczej w kategoriach co tam sie zrobi i co tam bedzie w przyszłości .Nie z tego co jest .

Teraz po 7 latach , zrobiła sie tam graciarnia a planowane ,zamierzane słlownie , bilardy itd jednak nie powstały bo nie lubię tam chodzić (mam nieogrzewaną , także średnia przyjemność tam siedzieć ) Jedynie garaż w piwnicy jako tako mi pasuje( wiązało się z wygrzebaniem do niego wjazdu ,postawienia murków oporowych , poprawek , dodatkowej bramy , tynku na tych murkach bo wygladały obskurnie , no i po 4 latach zaczeło mi je przechylać ... koparka , gruchy z betonem ,kamień bo od razu mój spec nie zrobil uczciwie -ogólny pierdolnik ...koszty i i co za to - goowno,goowno i jeszcze raz goowno .

U mnie sprawa wygląda trochę inaczej. Piwnicę mam ogrzewaną. Podzielona jest na trzy pomieszczenia, pokój gier, graciarnia i kotłownia. W pokoju gier stoi bilard, podczas gdy dzieci śpią na poddaszu wraz kumplami w piwnicy nie zakłucami ciszy nocnej. Czasem z żonką pogrywamy. W kotłowni znajduje się sprzęt, na który w domu nie znalzłbym pewnie miejsca. Jeżeli juz to kosztem np gabinetu lub wcisnąłbym go gdzieś w garażu. Piwnicę w moim przekonaniu traktuję jako pomieszczenie, które spełnia swoje zadanie. Odmienna sprawą jest koszt takiej inwestycji. Tą kwestię pozostawiam do indywidualnego rozpatrzenia.

Dla mnie ta piwnica po prostu za dużo kosztowała w stosunku do tego co daje .Za te pieniądze mialbym spokojnie te metry(70) obok domu , wraz z wykończeniem itd .Zawsze to suche , bez schodów , wjazdów , dren,hydroizolacj,ziemi , duuuzo ziemi. Działkę miałem na tyle dużą . Teraz dodatkowo kawałek działki zabrał mi wjazd do garażu piwnicy . Z czasem może połącze pomieszczenia bezpośrednio -może dzięki temu choć troche to będzie praktyczne .Podsumowując - nigdy więcej puke.gif