Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy potrafisz przyjąć do wiadomości, że inne osoby mają inne potrzeby, inne zdanie, inny pogląd na tą samą sprawę niż Ty? Czy nie rozumiesz tego?

Wada dla Ciebie może być zaletą dla kogoś innego. Dla Ciebie nie posiadanie skosów na poddaszu jest ważniejsze niż miejsce zamieszkania. Dla kogoś innego, położenie/charakter działki może być ważniejsze niż kształt piętra domu.

Tylko tyle tolerancji i aż tyle.

Potrafie ale ciągle nikt nie podał ani jednej zalety skosów która nie jest naciągana. Piszesz o tym że może to być lepsza lokalizacja działki... to nie jest zaleta skosów tylko jest to MPZP który nas do tych skosów zmusił. Rozumiesz? Nie ma zalet skosów no chyba, że komuś to naprawdę podoba się z wyglądu... ale już na pewno nie od środka budynku.

Strych się przydaje.

Ale często to miejsce na które trafiają rzeczy które powinny trafić na OLX lub śmietnik...

Ja na strychu schowałem sanki, rower, jakieś elementy bo budowie (zapasowa glazura, złączki hydrauliczne, rury, dachówka). Ogólnie rzeczy które może kiedyś się przydadzą. Posiadanie strychu na pewno jest atutem.

Mebli ogrodowych nie wciągałbym tam bo to jednak za małą wygoda.

Rada dla innych - róbcie duży właz np 150x100 jeśli takie są;)

ja mam chyba 120x80 i jednak ogranicza - np wciągnięcie roweru.

Z drugiej strony lepiej rowery trzymać na strychu niż przez całą zimę mijać się z nimi w garażu.

Strych mam, a jakże.

Domy z użytkowym poddaszem mają tą zaletę, że nad przyklejonym garażem można sobie zrobić strych. A jako że mam garaż podwójny, to i strych jest dość spory.

A rowery (trzy), mimo że garaż podwójny, w którym stoi jeden samochód, na zimę wieszam pod sufitem.

nie wiem czy wiecie ale w domach z poddaszem użytkowym pokoje nie są do samej kalenicy, też nad nimi jest przyzwoity stryszek:D

Obraz z płyty 997.jpg

w najwyższym miejscu swobodnie mogę się wyprostować czego raczej się nie da w parterówce która strych ma wielki powierzchniowo ale niziutki...

Edytowane przez Amelia 2

Liwko - ja nad tym garażem w c 118 zrobiłem taras i dzięki temu mam okno balkonowe w sypialni( zamiast dachowego w skosie ) Teraz nie wyobrażam sobie aby było inaczej . Jest ono od południa i fajnie doświetla cały korytarz poddasza . ( im mniej dachowych okienek, tym lepiej )

Co do skosów , to mam je nie dla tego że je chciałem mieć , tylko dlatego że tak wynikło z projektu który ( pochopnie) wybrałem .

W ogóle to są jakieś projekty domków do 110 m z poddaszem użytkowym bez skosów ? Gdzie powierzchnia podłóg na poddaszu = powierzchni podłóg na parterze?

Liwko - ja nad tym garażem w c 118 zrobiłem taras i dzięki temu mam okno balkonowe w sypialni( zamiast dachowego w skosie ) Teraz nie wyobrażam sobie aby było inaczej . Jest ono od południa i fajnie doświetla cały korytarz poddasza . ( im mniej dachowych okienek, tym lepiej )

Co do skosów , to mam je nie dla tego że je chciałem mieć , tylko dlatego że tak wynikło z projektu który ( pochopnie) wybrałem .

W ogóle to są jakieś projekty domków do 110 m z poddaszem użytkowym bez skosów ? Gdzie powierzchnia podłóg na poddaszu = powierzchni podłóg na parterze?

Ja mam obecnie taki dom. Szeregowiec o powierzchni mieszkalnej około 110 m 2 na dwóch kondygnacjach i bez skosów. Ale budowany był dawno. :D

A strych w mojej parterówce jest dość wysoki. I nad garażem też będzie mały stryszek. Na strychu parterówki forumowicz Artur zrobił sobie zarąbistą stolarnię :)

85% lokalizacji ma dachy 30-45 stopni i domy z poddaszem to konieczność.

W MNIE ŚCIANKA KOLANKOWA 105 CM + 38 STOPNI + pokoje 16-18 m2 i jest wygodnie. Jedyne miejsce gdzie skosy stanowią wyraźne utrudnienie to garderoba. Dom o powierzchni 150 m najtaniej wychodzi jako dom z poddaszem z dwuspadowym dachem. Wiem, bo miałem budować dwa piętra i policzyłem.

W domu z poddaszem jak wspomniano spokojnie można zrobić duży stryszek, gdyż zazwyczaj jest 150-200 cm przestrzeni.

Zaleta domów z poddaszem jest też taka, że bardzo fajnie wyglądają domy w stylu nowoczesnej stodoły i można znaleźć dużo efektownych, fajnie wykończonych domów.

nie wiem czy wiecie ale w domach z poddaszem użytkowym pokoje nie są do samej kalenicy, też nad nimi jest przyzwoity stryszek:D

[ATTACH=CONFIG]380863[/ATTACH]

w najwyższym miejscu swobodnie mogę się wyprostować czego raczej się nie da w parterówce która strych ma wielki powierzchniowo ale niziutki...

Czy 1,9 m to aż tak nisko w najwyższym punkcie? Na graciarnie chyba wystarcza

Ze strychu to się robi graciarnia i do tego zakurzona. To żadna zaleta. Zresztą ja mam domek ogrodowy gdzie mogę upchać tego typu rzeczy.

MPZP jest chore w tym kraju. Ja musiałem wykorzystać wyjątek w MPZP żeby wybudować dom piętrowy z dachem płaskim.

I tak jest bałagan i tak jest bałagan. Ja buduję z dachem płaskim, a obok wszyscy stawiają dachy spadziste. Bo z zewnątrz wyglądają ładniej, a skosy widocznie nie przeszkadzają. A parterowe to jednak rzadkość, więc mogli by spokojnie budować piętrowe z dachem płaskim . Ale dach płaski to synonim kostki i jest ble.

[ATTACH=CONFIG]380863[/ATTACH]

A czym Ty piszesz ?

Na powierzchni 30m2 mam podłogę i chodzę tam wyprostowany, a nad głową mam jeszsze 1-1.5 metra....

I mógłbym mieć takiej powierzchni z 75m2, ale aż tyle na strych nie było mi potrzebne....

biorąc pod uwagę wielkość dachu parterówki to droga ta graciarnia....

A co ma zrobić osoba która chce mieć parterówkę ok 100 m? Wg twojego myślenia ma zrobić dom piętrowy? Po prostu przestrzeń powstaje przy takim domu i czemu jej nie wykorzystać? Czy wg Ciebie muszę zrobić płaski dach?

ja mógłbym to samo napisać o twoim poście.

Pisanie że skosy nie przeszkadzają i że nie szkodzi, że zmniejszają pomieszczenia bo zawsze można zbudować sypalnie 30m2 to już ociera się o kuriozum. Spoko, zbuduje sobie piętro 130m2 żeby mieć 3 wielkie sypalnie, nie szkodzi że całość to 260m2 i same funadamenty pochłoną 100tyś.

Wiele osób broni tu skosów ale nikt nie podał ani jednej prawdziwej zalety. Pewnie dlatego że takiej nie ma... Ok mniejsza powierchnia do ogrzania ale co z tego skoro tez mniejsza do mieszkania...

Najlepsze są argumenty że skosy nie przeszkadzają bo w "sypialniach tylko spimy"... wow, wydać kilkaset tyś zł żeby przebywać wyłącznie w salonie 30metrowym a do sypialni wchodzić po to żeby pochylonym dostać się do łóżka... przypominam że wykonczenie metra podłogi to taki sam koszt niezależnie od tego czy mamy skosy czy ich nie mamy. Moje dzieci mimo że malutkie i jeszcze się nie uczą w szkolach, pół dnia spędzają w swoich pokojach, a to powoduje że i dorośli sporo czasu tam przebywają. Nie wyobrażam sobie jak dzieci w wieku szkolnym odrabiają lekcje i spędzają cały dzień w salonie z rodzicami...

I argument że w wielu przypadkach MPZP nie pozwala na budowanie bez skosów... ja wybierając działkę pierwsze co sprawdzałem czy mogę tam wyboduwać dom jaki mi się wymarzył a nie odwrotnie. Poza tym bardzo mało jest MPZP które całkowicie eliminują możliwość budowania bez ostrych skosów.

Ty wybierałeś działkę, a ja już ją miałam...

Długo myśleliśmy jaki dom wybudować i co od niego oczekujemy a nie mieliśmy łatwo bo dosyć,że MPZP to na dodatek wąska działka. Mamy poddasze ale;

mamy tylko jedno okno dachowe w łazience, reszta pomieszczeń ma duże okna balkonowe

ściana kolankowa ma 110 cm

dach ma 45 stopni

Stwierdzam,że skosy mi nie przeszkadzają, mam swobodne dojście do każdego miejsca. Co Ty na to?

Potrafie ale ciągle nikt nie podał ani jednej zalety skosów która nie jest naciągana.

Pisałem że skosy to racjonalne wykorzystanie przestrzeni pod dachem, zamiast dużego wielkopowierzchniowego strychu z nisko opadającą połacią mamy pomieszczenia w pełni użytkowe. Do tego zostaje pomniejszony strych jak pisała Amelia2 (dzięki za zdjęcie) który jest w sam raz żeby trzymać tam rzeczy mało używane i po które nie trzeba ciągle biegać. Taka mała graciarnia. To chyba jest powód racjonalny ?

To chyba jest powód racjonalny ?

Jest to raczej mało racjonalny powód głównie ze względu na proporcje tego co "wykorzystujesz" (stan surowy) vs to co wkładasz(instalacje, wykończenie, podłogi - kilkakrotność wartości stanu surowego) vs to co dostajesz ( wnętrza o ograniczonej funkcjonalności i niekorzystnych proporcjach -przestrzeń życiowa vs powierzchnia podłogi)

Zwyczajnie wykończenie takiego poddasza kosztuje praktycznie tyle ile normalnej kondygnacji a funkcjonalność jest gorsza.

Być może jest to jakaś opcja jeśli MPZP nie pozwala na dom piętrowy. Natomiast sam fakt tworzenia takich niezbyt mądrych MPZP niedobrze świadczy o urzędnikach którzy kopiują inne MPZP ograniczając wolność ludzi w wybudowaniu bardziej funkcjonalnego domu.

Edytowane przez Adam626

Mam skosy , ale wolę sobie tłumaczyć że to ciekawy charakter nadaje poddaszu ,niż się na to wqrwiać - i tak z tym nic już nie zrobię

Co do skosów to wolałbym ich nie mieć i się na siłę do nich nie przekonywać . Jednak są i pomimo tego , daje się całkiem komfortowo spędzać czas pod nimi .

Edit - tutaj ciekawy materiał dla co niektórych - warto obejrzeć całość ( taki mały off-top )

Koniec końców, wychodzi na to że postawiłem dom najlepszy z możliwych do postawienia Będę żył w tej błogiej świadomości

Myślę że kolega Widmo80 zaprezentował zdrowe podejście i dystans do swoich wyborów.

Wydaje się że temat skosów został wyczerpany.

Edytowane przez Adam626