Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrafie ale ciągle nikt nie podał ani jednej zalety skosów która nie jest naciągana. Piszesz o tym że może to być lepsza lokalizacja działki... to nie jest zaleta skosów tylko jest to MPZP który nas do tych skosów zmusił. Rozumiesz? Nie ma zalet skosów no chyba, że komuś to naprawdę podoba się z wyglądu... ale już na pewno nie od środka budynku.

Tak tylko napisałem o działce, dając do zrozumienia, że skosy w sypialniach nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Wcześniej mieszkałem długie lata w domu z pełnym piętrem (kostka, 70-te lata), teraz ze skosami, jest mi to obojętne.

Zwyczajnie wykończenie takiego poddasza kosztuje praktycznie tyle ile normalnej kondygnacji a funkcjonalność jest gorsza.

.

Dziś liczyłem koszt ocieplenia podłogi na gruncie, mam 55 mkw na parterze do solidnego ocieplenia pod podłogówkę to daje koszt dla płyt PIR ok 3,5 tys zł. Gdybym miał parterówkę koszt ocieplenia pozostałych 75 mkw wzrósłby do ok 8,5 tys zł. Ale nie muszę dawać tak solidnego ocieplenia po na podłodze poddasza wystarczy mi zwykły styropian podłogowy i nie będę grzał gruntu ;).

Dziś liczyłem koszt ocieplenia podłogi na gruncie, mam 55 mkw na parterze do solidnego ocieplenia pod podłogówkę to daje koszt dla płyt PIR ok 3,5 tys zł. Gdybym miał parterówkę koszt ocieplenia pozostałych 75 mkw wzrósłby do ok 8,5 tys zł. Ale nie muszę dawać tak solidnego ocieplenia po na podłodze poddasza wystarczy mi zwykły styropian podłogowy i nie będę grzał gruntu ;).

Ale po co płyty PIR w podłogę ?

Zwykły grafit i jest OK.....

Może gdybyś pomyślał wcześniej i zaplanował wiecej miejsca na styropian to pewnie wystarczyłoby dać grafit tak jak pisze fotohobby - albo nawet zwykły biały tyle że więcej centymetrów. Ta ostatnia opcja pewnie była by najtańsza.

Ale po co płyty PIR w podłogę ?

Zwykły grafit i jest OK.....

Zwykły grafit to za mało, chcę mieć dobrą izolację pod podłogówkę. Poza tym zaprojektowano 12 cm ocieplenia i wiedziałem o tym od samego początku, nawet chciałem to zmienić kilka razy i dodać na 15 cm albo 20 cm. Wymagałoby to zmiany poziomów w projekcie który i tak wygląda jakby ktoś dało go do pokolorowania. Proponowano mi obniżenie chudziaka na gruncie o te kilka cm ale tego nie chcę, chudziak ma być równo z końcem ściany fundamentowej, izolacja pozioma ma mieć ciągłość. Poza tym podniesienie wszystkiego tak żeby upchnąć te 8 cm dodatkowej grubości izolacji też niesie za sobą koszty gdzieś trzeba to nadrobić, a już sporo podniosłem budynek ;)

Może gdybyś pomyślał wcześniej i zaplanował wiecej miejsca na styropian to pewnie wystarczyłoby dać grafit tak jak pisze fotohobby - albo nawet zwykły biały tyle że więcej centymetrów. Ta ostatnia opcja pewnie była by najtańsza.

Pomyślałem wcześniej, już od samego początku, to świadoma decyzja. Chciałem pokazać że im więcej podłogi na gruncie tym koszty są większe, wykonanie musi być solidniejsze i niestety całkowicie nie unikniemy ucieczki ciepła do gruntu.

Zwykły grafit to za mało, chcę mieć dobrą izolację pod podłogówkę. Poza tym zaprojektowano 12 cm ocieplenia i wiedziałem o tym od samego początku, nawet chciałem to zmienić kilka razy i dodać na 15 cm albo 20 cm. Wymagałoby to zmiany poziomów w projekcie który i tak wygląda jakby ktoś dało go do pokolorowania. Proponowano mi obniżenie chudziaka na gruncie o te kilka cm ale tego nie chcę, chudziak ma być równo z końcem ściany fundamentowej, izolacja pozioma ma mieć ciągłość. Poza tym podniesienie wszystkiego tak żeby upchnąć te 8 cm dodatkowej grubości izolacji też niesie za sobą koszty gdzieś trzeba to nadrobić, a już sporo podniosłem budynek ;)

Masz 15cm, biorąc pod uwagę, że dT pomiędzy gruntem jest mniejsza, to wystarcza.

I nie dramatyzuj, że zmiana grubośći izolacji podłogi na etapie adaptacji to taki problem....

Gdybym jeszcze raz mógł budować, to nie robiłbym balkoniku na poddaszu ( taki 1.5 m2) . Używa się tego , czas pokazuje, praktycznie wcale ( kiedyś, jak paliłem papierosy wychodziłem czasem na dymek ) A już w ogóle nie widze tego na nim robić do czego miał z założenia być - leżak ,opalanie , relax . Kosztowało to troche kasy i zamieszania - ewentualnie pełni teraz funkcję ozdoby ( wątpliwej )

Gdybym jeszcze raz mógł budować, to nie robiłbym balkoniku na poddaszu ( taki 1.5 m2) . Używa się tego , czas pokazuje, praktycznie wcale ( kiedyś, jak paliłem papierosy wychodziłem czasem na dymek ) A już w ogóle nie widze tego na nim robić do czego miał z założenia być - leżak ,opalanie , relax . Kosztowało to troche kasy i zamieszania - ewentualnie pełni teraz funkcję ozdoby ( wątpliwej )

Nie przejmuj się, mój sąsiad ma trzy balkony :) Nie pamiętam żebym ich tam raz widział.

Tylko wówczas skosy są elementem wymuszonym przez MPZP a niekoniecznie dobrowolnym wyborem :)

Skosy - czasami to nie jest wymysł inwestora, lecz wymóg warunków zabudowy. I u mnie tak było, ale od czego jest architekt?

:)

Na obecny czas, istotniejsza dla mnie jest lokalizacja domu, niż jego bryła. Ale jak pisałam wcześniej :

Każdemu według potrzeb i możliwości drodzy Państwo
:)
nie ma się co spinać.

Czego bym jeszcze nie zrobił ? - Nie podłączał bym gazu do domu i nie przechodził tej całej papierologi z nimi . Koszta przyłączy , instalacji , jakaś tam kara( 1000 zł) za nie w terminie odkupowanie gazu , bo gdzies w warunkach przyłączenia ( kupa makulatury) gdzieś prawniczym języku jest o tym wspomniane . Teraz jak już ten gaz jest do ceny samego gazu dochodzi opłata za różne inne . Wolał bym mieć butle i nie przechodzić tego wszystkiego + koszta oczywiście . Je.ał ich pies . Z niczym innym nie było tylu kwasów ..

Tak sobie czytam i czytam... i w sumie za długo tu jestem by wdawać się w dyskusje o wyższości świąt...itd.

Lepiej skomentuje to poniższy obrazek:

the great debate.jpg

Niektórzy nie uwierzą, ale bardzo lubię 'skosy', ba, moja Mama jest taką wielbicielką strychowych klimatów, że - o tempora, o mores! - zupełnie specjalnie kupiła sobie dwupoziomowe mieszkanie, oba poziomy pod skosem :) Kominek uwielbiamy i używamy regularnie, dlatego w kolejnym domu zainwestujemy w jeszcze większy i lepszy :)

Rozumiem, że ktoś może czegoś nie lubić w swoim domu i po to jest ten wątek, ale niezmiennie zadziwia mnie niezłomne i bezrefleksyjne przekonanie o słuszności tylko jednej racji - swojej.

Oczywiście . Ale po to jest to forum , aby każdy mógł wyrazić swoją własną opinię na dany temat . Czytający zrobi sobie z tym co zechce ..

Jak dla mnie takie wypowiedzi są dużo cenniejsze jak porady w hurtowniach budowlanych , czy tam prasie .. I wiem że głupota powtarzana 100 razy nadal jest głupotą ..

Co do skosów , to słyszałem o przypadku ,( autentycznym) że jakiś ich miłośnik postanowił sobie w bloku takie zrobić ( nie pamiętam na którym piętrze - niech będzie że 7 ) Miał proste mieszkanie i chciał sobie urozmaicić troche i zrobił za pomocą stelaży paneli skosy ..8-) :rolleyes: Po jakims czasie je rozebrał bo stwierdził że mieszkanie jest przez to nieustawne :bash: Tak więc co kto lubi ...

Mnie np . mocno wqrwiała kuna , która przez dziury w podbitkach sobie wchodziła i z mojego strychu nad poddaszem zrobiła mieszkanie :) Problem znikł jak pozapiankowywali dziury . Ktoś może tutaj napisać, że to sympatyczne zwierzątka i jak mogłem to zrobić ..

drewniane belki a strop betonowy

witam jestem tu pierwszy raz. mam pytanie chcialbym miec belki drewniane na suficie w salonie i kuchni jak to zrobic ? strop chcialbym betonowy i nie wiem jak to sie wykonuje co pierwsze jak montowac belki przed wylaniem betonu.jak je zabespieczyc jak polaczyc ze scianami.a nie chce imitacji drewna

Tak sobie czytam i czytam... i w sumie za długo tu jestem by wdawać się w dyskusje o wyższości świąt...itd.

Lepiej skomentuje to poniższy obrazek:

[ATTACH=CONFIG]381210[/ATTACH]

.... sama zaczynasz!

Niedawno w Wiedzy i Życie przeczytałem, że stwierdzono iż ten pierwszy przypadek (chodzi o obrazek "Yes!") jest charakterystycznie dla osób z tendencją do dominacji nad otoczeniem, niezależnie od jego praktyczności.

Zmartwiłem się, że też uważam, że ten sposób mocowania rolki "Yes!" to najlepsze rozwiązanie.

Sory za off-topic. ;--