Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co z tłuszczami jak już o farbach rozmawiamy?

kolezanka robila mi test oleju przez kilka godzin - zmywa sie, u mnie co najwyzej prysnie cos przy myciu patelni. mam wyspe wiec nie ma jak tluszcz po scianach pryskac. ale ostanio dzialalam z burakami - tez sie zmyly, monter przewrocil kubek z kawa i oblal sciane - zmylo sie bez problemu. sama bylam zaskoczona, farbe wzielam na probe, gdyby sie nie sprawdzila plan byl taki by szklo polozyc, na razie nie musze. mieszkamy nieco ponad 5 miesiecy, kuchnia jest uzytkowana bardzo intensywnie.

Edytowane przez TAR

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wyobraź sobie, że w kuchni czasem pryska na ściany. Jeśli się ją używa. I nie zawsze się zauważy każdą kropkę.

To był żart! ;) - odniosłem się do składni zdania:

Mam farbę magnata - do szorowania.

Schodzi spokojnie zaschnięty sos pomidorowy ze ścian (mam w kuchni, zamiast kafelków)

... z którego wynika, że masz w kuchni ścianę z zaschniętego sosu i ścierasz to farbą Magnata ;)

Taki tam żarcik sytuacyjny - myślałem, że załapiesz :p

Witam wszystkich.

Cześć!

Przebrnęłam przez cały wątek , ciężko się czytało tylko momenty przepychanek o zmiękczaczach wody,"złych"skosach, kominkach nigdy nie odpalanych ������

Czemu ciężko? Z takich wymian dyskusji, można wyciągnąć jakieś wnioski dla siebie. Temu służy to forum.

Mieszkamy w naszym domu od czerwca 2016 , pierwszą łopatę wbiliśmy rok wcześniej.Przy wyborze projektu wzięliśmy pod uwagę potrzeby wszystkich mieszkańców.Cześć dzienna,otwarta na parterze i tam ma sypialnię dziadek ,którego musieliśmy zabrać do siebie(jeździ na wózku) ,łazienka na parterze musiała pomieścić prysznic (bez brodzika) 90x90,WC,umywalkę 60cm i wannę,musi jeszcze przejechać wózek.Dziadek ma wyjście ze swojego pokoju na taras.Nad garażem mamy drugi salon 30m2 ,zwany imprezownią i kinem.Mamy tam narożnik,projektor do oglądania filmów,a moje córki zapraszają tam swoich znajomych jak robią imprezę.Na piętrze mamy dużą łazienkę z wanną ,prysznicem,WC i jedną, dużą umywalką oraz jedną pralką(drugą w kotłowni) Oraz trzy sypialnie.Nasza jest bez skosów 13m2, córki mają pokoje ze skosami( 16 m2 i 18m2), ścianę kolankową na wysokości 111cm,pod nią zagłówek łóżka i nikomu skosy nie przeszkadzają.Mamy też dwa balkony ,z których korzystamy .Córki mają wspólny,my mamy osobny.Są super zaizolowane,bardzo tego pilnowaliśmy od początku budowy.Mamy też ogrzewany garaż z wejściem z domu ,duży schowek pod schodami i kotłownię z wejściem do garażu i ogrodu.W kotłowni mamy drugą pralkę i lodówkę.Jest też spory strych.Mamy kominek w salonie, który wszyscy uwielbiamy,jest dekoracją salonu.W zimie odpalamy go prawie codziennie,zwłaszcza jak wrócimy ze spaceru z psami .Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszego domu i projektu.

ŁO MATKO! :o:jawdrop: Żeś się tera rozpisaaałaaa.... Przebrnąłem przez cały opis. Ciężko się czytało niektóre momenty, zwłaszcza te o wymiarach waszych pokoi, ale spoko...

....ważne, że dziadek zadowolony!

A czego w urządzaniu domu nie zrobilibyśmy ponownie ? Są dwie rzeczy : Drzwi wejściowe bez doświetlenia (przedpokój bez okna )i okna dachowego. Córka się uparła ,dodam,że to była jej fanaberia,bo ma w pokoju normalne okno i drzwi balkonowe od strony południowej , więc pokój dobrze doświetlony.

No to macie dom praktycznie IDEALNY! Jedno okno dachowe (przez córkę) + drzwi bez świetlika - to jest pikuś! Cieszcie się i radujcie :wiggle:

To był żart! ;) - odniosłem się do składni zdania:

... z którego wynika, że masz w kuchni ścianę z zaschniętego sosu i ścierasz to farbą Magnata ;)

Taki tam żarcik sytuacyjny - myślałem, że załapiesz :p

O 22 chyba mi sie mózg wyłącza :D

kolezanka robila mi test oleju przez kilka godzin - zmywa sie, u mnie co najwyzej prysnie cos przy myciu patelni. mam wyspe wiec nie ma jak tluszcz po scianach pryskac. ale ostanio dzialalam z burakami - tez sie zmyly, monter przewrocil kupek z kawa i oblal sciane - zmylo sie bez problemu. sama bylam zaskoczona, farbe wzielam na probe, gdyby sie nie sprawdzila plan byl taki by szklo polozyc, na razie nie musze. mieszkamy nieco ponad 5 miesiecy, kuchnia jest uzytkowana bardzo intensywnie.

Noo właśnie pytałem, bo też mam flugera i beckersa 5 i tłuszcz się nie zmywa :)

Innych rzeczy nie próbowałem.

Noo właśnie pytałem, bo też mam flugera i beckersa 5 i tłuszcz się nie zmywa :)

Innych rzeczy nie próbowałem.

jesli mialabym plyte przy scianie to jednak polozylabym okladzine, jakies kafle albo szklo. tluszcz to tluszcz predzej czy pozniej usyfi sciane. farba z czasem tez pewnie traci swoje wlasciwosci. tak jak pisalam plyte mam na wyspie i po scianach nic tlustego nie pryska :)

Na pewno nie zatrudniłbym tych samych ludzi do stawiania domu wcześniej. Zamo wiłem sobie dom pasywny, piękny projekt, osoba kontaktowa - szef - miły, widać., że ogarnięty w temacie itd. Podpisana umowa i ok. Roboty na hali, mogłem sobie przyjechać zobaczyć jak robią ściany czy izolują itd wiec spoko. Jak już miałem płytę to przyjechałem jak już przyjechały ściany z dźwigiem i co się okazało? 4 chłopaków (bez kasków, w normalnych butach, rękawiczki ogrodowe) ustawiają ręcznie ściany, które mają 2 warstwy, ściany wypełnione pianą PUR i ze szkieletem z drewna KVH więc ciężkie ... bardzo. No lipa, później wyszły nierówności i szpar, które trzeba było później naprawiać, a nerwów sporo

Nie warto.

Takie wkłady są droższe, niż odpowiedniki bez płaszcza. Do tego dochodzi koszt instalacji. Tańsze wkłady w płaszczem z uwagi na niższą temp w komorze spalania czesto brudzą szybę.

Żeby wydatek się spłacił musiałbyś palić kilkadziesiąt dni w sezonie, co jest absurdem w 21.wieku.

Jeśli będziesz palił okazjonalnie to wydatek okaże się niepotrzebny.

Lepiej zwykły kominek z wyprowadzeniem ciepłego powietrza do 2-3 pomieszczeń.

Nie warto.

Takie wkłady są droższe, niż odpowiedniki bez płaszcza. Do tego dochodzi koszt instalacji. Tańsze wkłady w płaszczem z uwagi na niższą temp w komorze spalania czesto brudzą szybę.

Żeby wydatek się spłacił musiałbyś palić kilkadziesiąt dni w sezonie, co jest absurdem w 21.wieku.

Jeśli będziesz palił okazjonalnie to wydatek okaże się niepotrzebny.

Lepiej zwykły kominek z wyprowadzeniem ciepłego powietrza do 2-3 pomieszczeń.

Głównym źródłem ogrzewania będzie kocioł gazowy kondensacyjny ...raczej okazjonalnie będzie używany kominek...Wyprowadzenie ciepłego powietrza do pomieszczeń to duży koszt?

Obsługa kominka nie jest wielkim problemem, gdy się nie jest w domu gościem i ma sensowne klocki oraz wielkość kominka.

Problemem może okazać się brudzenie pomieszczenia, z czasem robi się to obowiązek,nie przyjemność.

Jako ogrzewanie awaryjne sprawdza się, tylko trochę bez sensu, gdy się ma drugi kocioł za ścianą.

Głównym źródłem ogrzewania będzie kocioł gazowy kondensacyjny ...raczej okazjonalnie będzie używany kominek...Wyprowadzenie ciepłego powietrza do pomieszczeń to duży koszt?

Jeśli planujesz tylko okazjonalnie to nie ma sensu pchać się w płaszcz wodny. Ja taki użytkuję ale grzeję tylko kominkiem. Gdybym miał palić w kominku sporadycznie to poszedłbym w rozwiązanie bez wody. Ale nawet najtańszy kominek z obudową parę tysięcy wyciągnie z kieszeni. Nie mówiąc już o tych, które dają jakąkolwiek jakość palenia bo takie zamkną się co najmniej w kilkunastu tysiącach.