Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drewno daje komfort mieszkania (przyjemna podłoga nie zimna jak płytki).

Płytki mogą być co najwyżej wygodne (no nie nieszczą i nie trzeba o nie dbać). Płytki z ceramiki/gresu doskonale nadają się go garażu, kotłowni, kuchni czy łazienki.

Jak masz podłogówkę to płytki nie są zimne zima.

Za to latem zimne płytki to błogosławieństwo.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale ciekawa jestem mięciutkich wykładzin na poddaszu. Długo już je macie? jaka byla cena za 1 m2?

W sypialni osiem lat. Była dość droga, jakieś 70zł/m2. U syna i na korytarzu już wymieniliśmy. U syna bo wiadomo jak to u chłopaka, a na korytarzu rozlałem glikol i odbarwiła. Jakieś 20-30zł/m2.

Wymiana prosta bo starą wziąłem do sklepu i przycięli na ten sam wymiar :)

a ja mam na panelach, zeby moje psiaki sie nie slizgaly przy zabawie :lol2: kazdy ma swoje priorytety:D

prawda taka, ze jeden lubi zapach fiolkow inny pomaranczy :p

wracajac do meritum w obecnym domu ponownie nie wzielabym tej samej firmy od kuchni a reszta jest miodzio - nic bym nie zmienila. po prostu zmienilam dom w ktorym zbyt wiele mi nie pasowalo :lol2:

mąż ten sam ;)

Witam wszystkich.

Mam jedno pytanko do was bo nie chce zakładać nowego tematu.

Przeglądając wiele projektów domów zauważyłem iż przestrzeń nad garażem (2 stanowiska) bardzo często nazywana jest "strychem" tak jak chociażby w linku poniżej:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-24-g2n-m94a22780b25af

Nawet jeśli dach na całym domu jest prosty i bez żadnych udziwnień to akurat zawsze ta powierzchnia nad garażem nazywana jest strychem, a nie np. powierzchnia nad kuchnią. Dodatkowo w wielu projektach strych jest największym powierzchniowo pomieszczeniem na piętrze.

Czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje jeśli chodzi o zagospodarowanie tego miejsca w przyszłości ? Mogę tam zrobić np. pralnie ? Nie będzie problemu z podciągnięciem wody itp ?

Inne pomieszczenia są nazywane typu pokój, garderoba, łazienka itp. a czemu często jest tak, że pomieszczenie nad garażem to strych ?

Przecież o wiele lepiej brzmi wg mnie "pokój" i zawsze to jedno pomieszczenie więcej w projekcie, co przekłada się przecież na kasę bo "strych" do powierzchni liczony nie jest. Może mi to ktoś wytłumaczyć ? Z góry byłbym bardzo wdzięczny.

W moim projekcie nad garażem dwustanowiskowym jest strych. Po podniesieniu ścianki kolankowej o 50 cm, strychem tego pomieszczenia nazwać ż nie można. Zagospodarowałem je na- pokój gościnny, łazienka przy naszej sypialni i garderoba małżonki przy tejże łazience.

Przeglądając wiele projektów domów zauważyłem iż przestrzeń nad garażem (2 stanowiska) bardzo często nazywana jest "strychem" tak jak chociażby w linku poniżej:

[...]

Nawet jeśli dach na całym domu jest prosty i bez żadnych udziwnień to akurat zawsze ta powierzchnia nad garażem nazywana jest strychem, a nie np. powierzchnia nad kuchnią.

[...]

Inne pomieszczenia są nazywane typu pokój, garderoba, łazienka itp. a czemu często jest tak, że pomieszczenie nad garażem to strych ?

No faktycznie, ciekawe czemu? Przecież mogli by w projekcie napisać:

>>>PUSTA PRZESTRZEŃ NAD STROPEM BUDYNKU MIESZKALNEGO, ŚREDNIO NADAJĄCA SIĘ DO ZAGOSPODAROWANIA NA POTRZEBY UŻYTKOWE<<< < W skrócie PPNSBMSNSDZNPU

A ci idioci twierdzą, że to STRYCH :bash:

Edytowane przez Zagurski

No faktycznie, ciekawe czemu? Przecież mogli by w projekcie napisać:

>>>PUSTA PRZESTRZEŃ NAD STROPEM BUDYNKU MIESZKALNEGO, ŚREDNIO NADAJĄCA SIĘ DO ZAGOSPODAROWANIA NA POTRZEBY UŻYTKOWE<<< < W skrócie PPNSBMSNSDZNPU

A ci idioci twierdzą, że to STRYCH :bash:

Czyli z takiego pomieszczenia ok. 30mkw nad garażem 2-stanowiskowym zwanym strychem nie będę miał żadnego pożytku (czyt. pralnia, garderoba) ?

Przykłady z nawiasu nie są przypadkowe. Takie przeznaczenie chciałbym owego strychu tylko czy jest w ogóle taka szansa ?

Czym się różni dywan na płytki, od zwykłego dywanu :-?

Witam

Może tym ,że nasza Elfir położyła pod dywan , matę antypoślizgową.W sieci jest tego dużo.Zwykły leżący dywan (mam w domu) , nazwę to w newralgicznych miejscach z konkretnym przeznaczeniem to taki dywan który jest np.czymś "przyciśnięty", albo dla upiększenia .To ostatnie nie jest dla mnie zrozumiałe.Teściowie mieli kiedyś dywan na ścianie.;)

Czyli z takiego pomieszczenia ok. 30mkw nad garażem 2-stanowiskowym zwanym strychem nie będę miał żadnego pożytku (czyt. pralnia, garderoba) ?

Przykłady z nawiasu nie są przypadkowe. Takie przeznaczenie chciałbym owego strychu tylko czy jest w ogóle taka szansa ?

pytasz poważnie czy żartujesz? Twój dom, twój strych , zrobisz z nim co zechcesz...