Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dyskusje nalezaloby zakonczyc podsumowaniem ze zarowno brodzik jak i brak brodzika sa dobrym rozwiazaniem. Wiecej nie ma co pisac bo kazdy ma swoje doswiadczenia a i tak nikt nikogo nie przekona:)

I to jest kluczowa kwintesencja dyskusji, a tak na marginesie mieliśmy w poniższej dyskusji świetny przykład dysonansu poznawczego w zastosowaniu niektórych forumowiczów, którzy za wszelką cenę uzasadniają swoje decyzje.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale w czym problem? Fuga wygląda jak piasek na plaży.

z brudzeniem (np. osad z mydła). Kamień, płytkę łatwiej czyścić niż fugi. Więc użyłam maksymalnie dużego, dostępnego mi finansowo formatu, by zminimalizować fugi.

1. maly wiatrolap - nie sprawdza sie, w tym domu mam sporo wiekszy i miescimy sie ze wszystkim szafami, ciuchami, kurtkami, torebkami i butami. a co najwazniejsze mieszkancy i goscie swobodnie moga sie ubrac/rozebrac

Tak, tak po stokroć tak - jeśli miałabym techniczną możliwość, to jedyna rzecz , którą zmieniłabym w naszym domu.

Duży wiatrołap/korytarz to, to czego mi brakuje.

2. nie dla brodzikow - zdecydowanie lepszym jest odplyw liniowy tak w sprzataniu jak i uzytkowaniu

Brodzik "na poziomie zero" też jest dobrym rozwiązaniem, na plus - brak fug.

3. nie dla progow - rowna powierzchnia jest super zrówno dla sprzatania i uzytkowania

4. okna balkonowe w kazdym pokoju - bez sensu

5. balkony - zbedny wydatek

6. okna suwane - super wynalazek

i znów TAK:) nigdy nie pojmowałam idei balkonu w domu jednorodzinnym.

Niskie brodziki tak jak prysznice z odplywami liniowymi również wymagają odpowiedniego doprowadzenia i przygotowania kanalizacji. Te z niskie nue są z akrylu a z kongromelatu i wcale już takie ciepłe nie są. Kwestia fugi to jedynie kwestia wyłożenia pieniędzy na epoksydy i dopłatę za ich nałożenie. Chemia pod tym względem poszła do przodu i nie ma z nimi już takich kłopotów na etapie aplikacji.

Niskie brodziki sa zarowno z konglomeratu i akrylu. Niskie tj 3cm. Polecam akryl bo jest cieply a konglomeratowy daje maly komfort o ile nie jest podgrzewany. W obydwu przypadkach trzeba kuc wylewke pod syfon ale to nie jest problemem. Wygodne sa niskie brodziki nie sa tak niebezpieczne jak te z ktorych wychodzac trzeba pokonac roznice poziomow. Przy brodziku 3cm stoimy praktycznie na wysokoscibpodlogi w lazience max 2cm ponad

łatwiej sie czysci, brodzik ze swoja iloscia załaman, sylikonami musialam niestety robic na kolanach czy kucaku. gabki, spraye, itp. kazda szpara zwlaszcza przy drzwiach do czyszczenia. oblesnie wyglada tez sylikon po kilkunastu miesiacach. dla mnie malo wygodne rozwiazanie. do tego akryl po czasie matowieje, jest po prostu brzydki. a brodziki metalowe sa wlasnie zimne i śliskie.

:)

Brodzik a brodzi to też trzeba rozróżnić. Bo obecnie popularne są brodziki bardzo cienkie 3 czy 5cm i można je nawet zlitować z płytkami. I w zasadzie są to raczej dość proste powierzchnie. Więc nie ma zakamarków.

CO do tych silikonów to przy brodzikach z płytek przecież też trzeba zasilikonować łączenie szklanych ścianek z podłogą i ścianą. I jeżeli nie mamy otwartej kabiny to drzwi występują i tu i tu.

Brodzik a brodzi to też trzeba rozróżnić. Bo obecnie popularne są brodziki bardzo cienkie 3 czy 5cm i można je nawet zlitować z płytkami. I w zasadzie są to raczej dość proste powierzchnie. Więc nie ma zakamarków.

CO do tych silikonów to przy brodzikach z płytek przecież też trzeba zasilikonować łączenie szklanych ścianek z podłogą i ścianą. I jeżeli nie mamy otwartej kabiny to drzwi występują i tu i tu.

wiem, ze tak jest. mialam w poprzednim domu brodzik klasyczny sredniowysoki i o takim pisalam. byl niewygodny do sprzatania i w uzytkowaniu. dlatego zdecydowalam sie na rozwiazanie wg. mnie prostsze i bardziej mi odpowiadajace. ja nie przekonuje nikogo zeby sobie robil bez brodzika czy z brodzikiem, napisalam jedynie o swoich odczuciach i o swoich wyborach. nikomu nie narzucam tych rozwiazan. nie rozumiem skad takie obruszenie milosnikow brodzikow ;):cool:

wiem, ze tak jest. mialam w poprzednim domu brodzik klasyczny sredniowysoki i o takim pisalam. byl niewygodny do sprzatania i w uzytkowaniu. dlatego zdecydowalam sie na rozwiazanie wg. mnie prostsze i bardziej mi odpowiadajace. ja nie przekonuje nikogo zeby sobie robil bez brodzika czy z brodzikiem, napisalam jedynie o swoich odczuciach i o swoich wyborach. nikomu nie narzucam tych rozwiazan. nie rozumiem skad takie obruszenie milosnikow brodzikow ;):cool:

Ja się nie obruszam tylko chodzi o to by pisać precyzyjnie i nie wrzucać wszystkiego do jednego worka.

qrcze czegos nie rozumiem, watek jest o tym czego bysmy nie zrobili ponownie a nie moje rozwiazanie jest lepsze niz twoje, bo ile ludzi tyle opinii. wiec skad to ocenianie. nie chcesz - nie rob i tyle

a poklasku mi nie potrzeba, nie musze sie dowartosciowywac w ten sposob:p

.....i pewnie znowu wloze kij w mrowisko alc rybka mi to:p nie zrobilam ponownie kominka

Zapalne wątki w tym temacie:

zlew jednokomorowy, czy dwukomorowy

prysznic z brodzikiem, czy bez

kuchnia otwarta, czy zamknięta

kuchenka gazowa, czy indukcyjna

itd

wiem, bo przeczytałem wszystkie 400 stron :D

Mój głos w tej kwestii:

-zlew 1,5 komory

- miałem i jedno i drugie nie mam zdania bo nie ja sprzątałem pewnie

- kuchnia otwarta przymknięta częściowo wyspą i półkami nad nią przy suficie (wyspa w wersji blatu roboczego i szafek na gary i inne gadżety kuchenne)

- zdecydowanie indukcyjna (miałem również oba rozwiązania)

acha i jeszcze głos na pralkę na dole a nie przy sypialniach