Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie przypadek, bo właśnie najczęściej ludzie używają duluxa, to i problem niejednorodności podłoża wychodzi najczęściej.
Tylko czemu to najczęściej przy Duluksie to się zdarza, a nie przy Flugerze, Parze, Benjaminie, Caparolu, Sigmie, Beckersie, Tikurilli itp ? W necie od lat to właśnie Dulux króluje przy błyszczyczącej powłoce na trasie przewodów z izolacją z poliwinylu. Teorii jest sporo, tyle mniej więcej ile lat ten problem występuje.

Tylko czemu to najczęściej przy Duluksie to się zdarza, a nie przy Flugerze, Parze, Benjaminie, Caparolu, Sigmie, Beckersie, Tikurilli itp ? W necie od lat to właśnie Dulux króluje przy błyszczyczącej powłoce na trasie przewodów z izolacją z poliwinylu. Teorii jest sporo, tyle mniej więcej ile lat ten problem występuje.
napisałem przecież, "bo najczęściej ludzie używają duluxa, to i problem będzie występował najczęściej"

na 100 osób 80 używa duluxa, a problem występuje w 20% czyli przy których farbach pojawi sie najczęściej?

Aby ocenić czy na pewno tylko przy duluxie, trzeba pół ściany pomalować duluxem a pół inna farbą.

Oczywiście nie bronie duluxa, tylko tok rozumowania jest błędny.

ja wybrałam duluksa bo śliczny kolorek mieli, jakoś nie mogłam trafić z tym ecri gdzieś indziej, i białe noce też piękne... no i faktycznie po roku mam trasy kabli jak biegną na "białych nocach".. ale sądziłam że to wlaśnie z tego powodu że ta izolacja.. a nie że farba kiepska??

a czego bym nie zrobiła ponownie, odpowiem odwrotnie - jak teraz bym robiła to bardziej skupiłabym się na narożach budynku ... dziwnie się wyziębia poddasze, wręcz na górze jest chłodniej niż na dole a chyba powinno być odwrotnie? dopiero była 1 zima ale jak się tylko trochę chłodniej robi to od razu poddasze chłodniejsze, na schodach juz da się odczuć. Pomijam fakt, że najlepiej to wylać skosy z betonu, lub bez skosów... zobaczymy jak w najbliższą zimę wyjdzie, może to pierwszy sezon taki dziwny....

osoby z poddaszem z KG i ogrzewaniem podłogowym - też tak macie że góra chłodniejsza jak dół?? :?

osoby z poddaszem z KG i ogrzewaniem podłogowym - też tak macie że góra chłodniejsza jak dół?? :?

Przecież to się reguluje. Trzeba odkręcić więcej na górze, a przykręcić na dole.

Ja mam jeden pokój na parterze (od zachodnio północnej strony), w którym drzewa dają cień i jest najbardziej oddalony od skrzynki rozdzielacza podłogówki i tam zawsze mam odkręcone na maxa bo byłoby najchłodniej.

Jeśli masz poddasze chłodniejsze niż dół, to albo masz zdecydowaną nierównowagę ogrzewania na korzyść parteru, albo masz bardzo źle ocieplony dach. Ja muszę ostro tłumić podłogówkę na poddaszu, bo jeśli ustawię przepływy tak samo (mimo mniejszego rozstawu rurek na poddaszu), to mam tam o 3-4 stopnie cieplej, niż na parterze.

to czemu moj chlop mówi że się nie da?? :( , czyli powinnam w skrzyneczce dolną przykrecic a górną odkręcić?? bo mąż ustawia żądaną temperaturę w tym sterowniku co jest na dole... i na dole jest 21 a na górze zazwyczaj okolo 18-19.. może faktycznie mamy źle ustawione .. :)

jak się ochłodzi to muszę poćwiczyć :) - dzięki chłopaki :), muszę spróbować :)))

może faktycznie mamy źle ustawione .. :)

jak się ochłodzi to muszę poćwiczyć :) - dzięki chłopaki :), muszę spróbować :)))

Sterownik pilnuje temperatury przy sterowniku. Nie wie że na górze marzną nogi po północy;)

Ze względu na bezwładność podłogówki regulacja może trwać kilka dni (zanim temperatura się ustabilizuje). Ja odkręcam na maksa pętlę (lub pętle) pokoju gdzie jest najchłodniej, a pozostałe przykręcam aż wszędzie będzie odpowiednia temperatura.

Wahania mogą się pojawiać jeśli masz duże okna i słońce pewne pomieszczenia będzie bardziej dogrzewać niż te nienasłonecznione.

napisałem przecież, "bo najczęściej ludzie używają duluxa, to i problem będzie występował najczęściej"

na 100 osób 80 używa duluxa, a problem występuje w 20% czyli przy których farbach pojawi sie najczęściej?

Aby ocenić czy na pewno tylko przy duluxie, trzeba pół ściany pomalować duluxem a pół inna farbą.

Oczywiście nie bronie duluxa, tylko tok rozumowania jest błędny.

Możesz przytoczyć jakieś statystyki z tymi 80% sprzedaży Duluxal na naszym rynku? Chyba trochę popłynąłeś :)

nie ma statystyk, liczby wziąłem z głowy czytając różne fora. Większość napisała , ze użyła duluxa. jakie są prawdziwe liczby nie wiem. Chodziło mi o obrazowe przedstawienie problemu, ze raczej nie jest to wina duluxa, tylko wina chłonności i jednorodności podłoża. nie wiadomo jakich gruntów ludzie uzyli, jak było przygotowane podłoże itp.