Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Porotherm czarna lista rowniez potwierdzam.

ogrzewanie pod szafkami musi byc bo jak nie ma to podloga ma mnjejsza moc i nie dogrzewa pomieszczenia.

Pozniejsze kombinawanie z przeplywami etc to juz tylko polsrodki. W dobrze zrobionym ogrzewaniu wszystkie petle powinny byc otwarte a w pomieszczeniach temperatura docelowa bez kombinowania

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ogrzewanie pod szafkami musi byc bo jak nie ma to podloga ma mnjejsza moc i nie dogrzewa pomieszczenia.

Pozniejsze kombinawanie z przeplywami etc to juz tylko polsrodki. W dobrze zrobionym ogrzewaniu wszystkie petle powinny byc otwarte a w pomieszczeniach temperatura docelowa bez kombinowania

E tam. Po to są rotametry, żeby takie rzeczy dostrajać. W większości kuchni da się też wyznaczyć miejsca, gdzie szafki będą zawsze na pewno. Na przykład w mojej - wiadomo, że będą obwodowo. Może się kiedyś zmienić jakiś detal półwyspy itp., ale nie reszta.

Ja mam nawet pod lodówką, bo też miała stać w innym miejscu.

Podłogówka pod szafkami to nie jest na pewno błąd, ale też nie ma moim zdaniem istotnego znaczenia w bilansie cieplnym pomieszczenia. Jeśli ktoś ma za zimno w kuchni, to podłogówka pod (dość szczelnymi obecnie - cokoliki z uszczelką, szuflady itd.) szafkami niewiele zmieni.

Przeciez to tylko płyta 18mm, słaby izolator. Spójrz na rzut kuchni od góry. Zwykle ponad połowe powierzchni podłogi zajmują szafki (zwłaszcza w małych kuchniach) i to ma być niegrzane? Nawet jak zageścisz rurki to nie odzyskasz na tyle tego ciepła. Dla mnie niedawanie rurek pod szafkami to istotny błąd.

Nie mam cokołów, tylko nóżki ok 8cm, więc ciepło nie zostawałoby zamknięte pod szafkami, rurek nie ma na ok 50cm, szafki mają 60cm głębokości. Nie jest tak, że w kuchni jest przez to odczuwalnie zimniej (w pozostałej części parteru parkiet, woda grzana do 28/29C), ale gdy otwiera się szafki narożne (90x90cm, jedna w rogu dwóch ścian zewnętrznych, druga jednym bokiem przy zewnętrznej) to czuć chłód - co byłoby fajne, gdybym potrzebowała chłodnej spiżarni, ale od tego mam piwnicę. Zakładam, że ocieplenie ścian znacząco pomoże, ale zrobienie pętli bliżej ścian zewnętrznych było tanie, proste i do zrobienia w 5min, a wad takiego rozwiązania widzę mało (nie licząc lekkiego podgrzewania jedzenia trzymanego w szafkach). Nie jest to sprawa, która spędza mi sen z powiek lub znacząco wpływa na komfort mieszkania, ale gdyby ktoś się zastanawiał to dorzucam swoje długie, kilkudniowe doświadczenie ;) Edytowane przez Niechaj

Przeciez to tylko płyta 18mm, słaby izolator. Spójrz na rzut kuchni od góry. Zwykle ponad połowe powierzchni podłogi zajmują szafki (zwłaszcza w małych kuchniach) i to ma być niegrzane? Nawet jak zageścisz rurki to nie odzyskasz na tyle tego ciepła. Dla mnie niedawanie rurek pod szafkami to istotny błąd.

Też tak uważam, brak pętli pod szafkami w kuchni to mniejsza moc podłogówki.

Ja pod szafkami mam dwie rury - czyli rozstaw 30cm, przy 20cm na pozostalej czesci kuchni.

Ja jedną (głębokość szafek 60cm, ostatni zwój pętli ok. 45cm od ściany). Kuchnię mam w formie wykusza (zewnętrzne dwie ściany i metr trzeciej) i w rogu, gdzie mam narożne okno, jest wyraźnie chłodniej - po prostu to czuć. Ale uważam, że szafka z blatem będzie izolatorem na tyle dobrym, że pętla aż do ściany i tak nie wyrówna w tym miejscu temperatury. Przy 0C na zewnątrz, z kotła wychodzi 30C, ze sprzęgła 28C, nie mam pojęcia ile dociera do kuchni i ile się przedziera przez panele - załóżmy, że 25C. W kuchni jest co do zasady 22C, tam przy oknie może 19-20C. Te 5C różnicy ma małe szanse się "przebić i wyrównać" przez blat MDF.

Zajrzałem do swoich zdjęć z rozkładem rurek. Nie mam rurek pod szafkami, nie mam pod wanną. Ale mam pod prysznicem (prysznic bezbrodzikowy).

To co bym zmienił to bym delikatnie zaizolował rurki, które idą z kuchni, przed salon do pokoju najbardziej oddalonego od rozdzielacza. Pętlę do tego pokoju trzeba zawsze odkręcać na maksa, bo zanim ciepła woda pokona kuchnie i salon zdąży się wychłodzić. Grzeję kuchnię i salon czy tego chcę czy nie.

My od ścian(tam, gdzie będą szafki) mamy podłogówkę odsuniętą bardziej od ścian niż w reszcie pomieszczenia. Wydaje mi się, że to bez sensu grzać podłogę pod garnkami i talerzami. ;) Do tego- jak piszą forumowicze powyżej- bez docieplenia budynku ciężko cokolwiek mówić o temperaturze wewnątrz budynku, bo ogrzewanie zostało zaprojektowane do budynku ocieplonego.

A wracając do tematu "czego byście nie zrobili w urządzaniu wnętrz ponownie", to uważam, że my zrobiliśmy jednak za mało gniazdek :( Jeszcze nie wykończyliśmy domu, ale już na etapie tynkowania widzę, że jeszcze tu przydałoby się gniazdko, i tu też.... A wydawało się, że planujemy sporo. :(

Nic się nie martw, przy zamawianiu gniazdek odczujesz delikatną ulgę, że nie jest ich zbyt wiele.

Swego czasu, gdy sam podliczyłem koszt gniazdek i włączników światła to lekko mi się kolana ugięły :). Oczywiście wszystko zależy od powierzchni mieszkalnej domu.

Edytowane przez Tomaszs131