Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- klamki z zamkami magnetycznymi

A po co?

- Kanał w garażu

Jak lubisz babranie się w błocie przy czyszczeniu go zimą

- Tylko nie poler w łazience na podłodze

Mam poler i nie widzę problemu (nawet pod prysznicem) - łatwiej się myje

- Zlew z młynkiem w kuchni

Dodatkowy gadżet który jak się kiedyś popsuje, to już nie będzie do niego części.

- okno tarasowe suwane

Są problemy ze szczelnością takich drzwi

- Drewno na tarasie

Mam cegłę klinkierową, na drewno bym się nie zamienił

- domofon

Jeśli lubisz domokrążców

- duuuży ogrzewany garaż

Ogrzewanie garażu to studnia bez dna - ale jak cię stać

a czy ja oraz inni użytkownicy możemy mieć inne zdanie?

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich dyskutantów.Dołączę się swoim doświadczeniem że ponowną budowę domu oparł bym na mediach w jakie chciałbym go zaopatrzyć tj. np. solary do wody i prądu, instalację ppoż, stację prądotwórczą itd. a przede wszystkim to budynek byłby z podpiwniczeniem i max 2 kondygnacje do góry solidnie konstrukcyjnie ze sobą powiązane z dachem którego Katrina by nie zabrała i wiele innych rozwiązań na które dziś i jutro stać mnie nie będzie. Ale choć namiastkę z tego wszystkiego staram sobie zafundować. Ale jedno zrobiłem od początku dobrze, tj, *INDUKCJA* nie zamienię na nic innego:).

Pozdrawiam wszystkich.

Gość Arturo72
w jakie chciałbym go zaopatrzyć tj. np. solary do wody i prądu.

No cóż...Czy pisze to użytkownik trujący siebie i innych "paliwem stałym" ?

Bo po "solarach" można wyczuć,że jest to ktoś niezbyt lotny ;)

Prorok czy co ? :D

Mam pytanie do forumowiczów bo przymierzam się do koła na pellet. Ile potrzeba wsypać worków 15kg pelletu w kosz 300l bo ciekaw jestem na ile starczy przy katalogowym zużyciu . Jak nikt nie będzie wiedział to kupię worek bo i tak pod świnki morskie pójdzie i przy okazji zmierzę.A obliczenia podam.
Edytowane przez Arturo72

- klamki z zamkami magnetycznymi

A po co?

- Kanał w garażu

Jak lubisz babranie się w błocie przy czyszczeniu go zimą

- Tylko nie poler w łazience na podłodze

Mam poler i nie widzę problemu (nawet pod prysznicem) - łatwiej się myje

- Zlew z młynkiem w kuchni

Dodatkowy gadżet który jak się kiedyś popsuje, to już nie będzie do niego części.

- okno tarasowe suwane

Są problemy ze szczelnością takich drzwi

- Drewno na tarasie

Mam cegłę klinkierową, na drewno bym się nie zamienił

- domofon

Jeśli lubisz domokrążców

- duuuży ogrzewany garaż

Ogrzewanie garażu to studnia bez dna - ale jak cię stać

Wiesz po co zamki magnetyczne (mam takowe we wszystkich drzwiach wewnętrznych)? A no po to, żeby nie zajechać się wystającym językiem zamka, szczególnie w przypadku drzwi bez przylgowych. Przesuwka nieszczelna? Dobre sobie, dobre. Użytkuję HS-a dobrej firmy i nieszczelności tego typu tarasówek można między bajki włożyć. Ktoś, kto tak pisze nie miał z nimi do czynienia. A jeśli lubisz biegać do furtki to domofonu możesz nie montować.

Ja tam z suwanką problemów nie mam.

Ale drugi raz bym ich nie wybrała, z innych powodów niż techniczne. Po prostu ich nie otwieram na oścież, bo muchy wlatują albo koty włażą (nawet cudze !). Czyli nie wykorzystuję ich możliwości. Korzystam z wyjścia przy kuchni przez normalne balkonowe drzwi z zamontowaną moskitierą.

Przecież są też moskitiery do HS-ów. Fakt, że drogie ale są.

Przecież są też moskitiery do HS-ów. Fakt, że drogie ale są.

Ale kiepsko z estetyką.

Po prostu przy drugim domu robię wielkie przeszklenie fix do podłogi, bo jest to super efekt, a z boku mniejsze drzwi do codziennego użytkowania.

u mnie to na pewno troche wieksze łazienki niby diw e ale takie malew jednej prysznic w drugiej wanna ale 2 osoby jak wejdą to ciasno bardzo. a druga sprawa to albo piwnica z wejściem od tyłu domu albo dodatowa wiatka. bo niestety obecnie w garażu zamiast samochód stoi wszystko tzn( stoł do ogrodu, tramplona, rowery, kosiarka itp)

Ale kiepsko z estetyką.

Po prostu przy drugim domu robię wielkie przeszklenie fix do podłogi, bo jest to super efekt, a z boku mniejsze drzwi do codziennego użytkowania.

Po otwarciu HS-a na taras mam przejście szerokości 140 cm, sąsiad ma większy taras a wyjście z domu ...około 70 cm. Śmiesznie to wygląda jak zaiwania z wózkiem dziecięcym przez drzwi wejściowe dokoła domu. Nawet wyjście z salonu z jakąś większą tacą jest prawie nie możliwe.

Po otwarciu HS-a na taras mam przejście szerokości 140 cm, sąsiad ma większy taras a wyjście z domu ...około 70 cm. Śmiesznie to wygląda jak zaiwania z wózkiem dziecięcym przez drzwi wejściowe dokoła domu. Nawet wyjście z salonu z jakąś większą tacą jest prawie nie możliwe.

Przecież można mieć otwór 140cm, wystarczy zamówić drzwi w ruchomym słupkiem...

...i haczyć tymi drzwiami o wszystko. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na HS-a, a drogi był.

Cieszę się razem z tobą twoim szczęściem posiadania HSa.

Jednak proszę nie wmawiaj ludziom, że przez balkonówke nie wejdą z wózkiem, teraz chyba już wszystkie mają ruchomy słupek.

Cieszę się razem z tobą twoim szczęściem posiadania HSa.

Jednak proszę nie wmawiaj ludziom, że przez balkonówke nie wejdą z wózkiem, teraz chyba już wszystkie mają ruchomy słupek.

Tak ale sąsiad ma wykusz, w którym jest kilka pojedynczych pionowych okien (fixy i jedno otwierane) i tu jest te wąskie gardło. Co do ruchomego słupka to nie przy każdym rozmiarze jest możliwość jego zrobienia. Ja mam dwa okna po bokach domu o szerokości 208 cm i słupek być musiał ze względu na masę skrzydła (wysokość 235 cm).