Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze nie mieszkamy, ale już mam wątpliwości co do praktyczności pełnowymiarowego okna w łazience. Mam na myśli takie jak w pokojach, np szer 145/wys 150cm. Mam sporą łazienkę, dzięki czemu nie muszę nadmiernie troszczyć się o dobre wykorzystanie przestrzeni. I dobrze - bo jedyne, co według mnie pasuje w okolicach takiego okna, to wygodny fotel i kącik z kwiatami. Żeby wszystko było jasne - okno w łazience powinno być, ale może takie mniejsze (podłużne) i na wysokości 1,70 od podłogi ...

Przy takim "pełnowymiarowym" oknie dobrze trzeba się nafilozofować, co na nie powiesić lub jak zasłonić. (patrz powyżej o roletach)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

A myślał ktoś nad rozbudowaną instalacją elektryczną. Położeniem kabli sieciowych najlepiej kat.7 gniazdka do sieci obok elektrycznych. Centralne zautomatyzowanie kontaktów - zastosowanie jakiegoś sterownika- ustawiamy że w odpowiednich godzinach ma być np. wyłączany prąd?

Jestem informatykiem i zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami co później nie będzie do zrobienia.

Pozdrawiam

Jeszcze nie mieszkamy, ale już mam wątpliwości co do praktyczności pełnowymiarowego okna w łazience. Mam na myśli takie jak w pokojach, np szer 145/wys 150cm. Mam sporą łazienkę, dzięki czemu nie muszę nadmiernie troszczyć się o dobre wykorzystanie przestrzeni. I dobrze - bo jedyne, co według mnie pasuje w okolicach takiego okna, to wygodny fotel i kącik z kwiatami. Żeby wszystko było jasne - okno w łazience powinno być, ale może takie mniejsze (podłużne) i na wysokości 1,70 od podłogi ...

Przy takim "pełnowymiarowym" oknie dobrze trzeba się nafilozofować, co na nie powiesić lub jak zasłonić. (patrz powyżej o roletach)

ja mam właśnie takie pełnowymiarowe okno w łazience i jest ok, mamy rolety zewnętrzne, które opuszczamy po zmroku, a w dzień swoją funkcję dobrze spełnia taka nieprzezroczysta zazdrostka (sięga do wysokości klamek)

My jeszcze nie wykończyliśmy domu, ale na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że garaż poza bryłą budynku to porażka - jak dla nas oczywiście. Ale działka była za wąska, żeby go dokleić do domu :cry:

W garażu będziemy mieli składzik na paliwo stłe, więc trzeba będzie się trochę nanosić. Poza tym koszty osobnego budynku - brak ścian łączących, samodzielny dach, itp

I jeszcze jedno - otoczenie, no powiem szczerze - nie jest pięknie. Z okna tarasowego mam widok na "stracha na wróble" u sąsiada na działce. Muszę w tym miejscu drzewo zasadzić :evil:

Otoczenie to podstawa. Dobrze, że sąsiadów mamy fajnych, i to nie jednych.

My jeszcze nie wykończyliśmy domu, ale na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że garaż poza bryłą budynku to porażka - jak dla nas oczywiście. Ale działka była za wąska, żeby go dokleić do domu :cry:

W garażu będziemy mieli składzik na paliwo stłe, więc trzeba będzie się trochę nanosić. Poza tym koszty osobnego budynku - brak ścian łączących, samodzielny dach, itp

Dodaj do tego jeszcze odpowiednio większy podatek za pomieszczenie gospodarcze a nie mieszkalne.

no już tak nie" hihoczcie" ja np. nie uzywam kubka do mycia ZĘBÓW więc schylam się do kranu , a moja wylewka widocznie za krótka :D więc nie sięgam ale jak to komuś nie przeszkadza to OK.

Dobrze Duduś, że nie sięgasz, bo jakbyś sobie sam sięgał to pewnie byś z domu nie wychodził :) :wink:

Na NIE:

- garaż poza bryłą budynku

- pralnio - suszarnia z wejściem przez wiatrołap

- bidet w łazience dla gosci na parterze przy równoczesnym jego braku w łazience na piętrze, najczęściej używanej

- brak zewnętrznego ujęcia wody

- brak miejsca do WYGODNEGO napełniania wodą wiadra

- parkiet w kuchni w dodatku olejowany (chociaż zweryfikuję to za pare lat, ale na razie permanentny stres)

- duża piwnica z wejściem od hallu

- okna ze szprosami - chociaz tu sie waham - mycie to masakra, ale są takie cudne...

Tyle na ten moment pamiętam, resztą dopiszę..

Na NIE:

- brak miejsca do WYGODNEGO napełniania wodą wiadra

- okna ze szprosami - chociaz tu sie waham - mycie to masakra, ale są takie cudne...

Tyle na ten moment pamiętam, resztą dopiszę..

wystarczy kran z wyciąganą wylewka i zycie staje sie prostsze:)

co do szprosów-ja mam je między szybami i myje okna normalnie???????? o co chodzi z tym masakrycznym myciem?

co do szprosów-ja mam je między szybami i myje okna normalnie???????? o co chodzi z tym masakrycznym myciem?

okna drewniane zazwyczaj maja szprosy na zewnatrz i faktycznie trzeba sie troszeczke namęczyć aby je umyc. Sa rowniez drewniane z "odsuwanymi" szprosami wtedy jest ok (chyba urzedowski takowe produkuje)

Co do wylewki - to zgadzam sie w zupelnosci ...super wynalazek :D

A myślał ktoś nad rozbudowaną instalacją elektryczną.

Pewnie, że myślał (pewnie każdy). To co i jak - to już kwestia wyobraźni.

Ja dla przykładu mam pociągnięte kable UTP w pionie (2 pokoje) i poziomie salon-pokój (centrala). Mimo, że w planach jest wi-fi, to i tak gniazdko eth w salonie może się przydać choćby do VoD (Video on Demand) - no chyba, że dekodery sat będą już wkrótce wyposażone w radio.

Co do sterowania gniazdkami elektrycznymi, to stanęło na tym, że to przerost formy nad treścią. Inaczej - zbyt drogo wychodzi taka instalacja - do tego potrzebne miejsce na sterowniki centralne itp. A w praktyce wyszło tak, że w kotłowni, gdzie potrzebne mi programator czasowy, zastosowałem zwyczajny (no, elektroniczny rzecz jasna) kontaktowy programator (koszt ok 50 pln), a problem wyłączania instalacji na czas nieobecności w domu rozwiązują obejścia różnicowe w skrzynce elektrycznej (tzn. pstrykam różnicówkę i zostaje prąd tylko tam gdzie trzeba tj. alarm, lodówka itp.)

pzdr.

okna drewniane zazwyczaj maja szprosy na zewnatrz i faktycznie trzeba sie troszeczke namęczyć aby je umyc. Sa rowniez drewniane z "odsuwanymi" szprosami wtedy jest ok (chyba urzedowski takowe produkuje)

Mam drewniane okna ze szprosami (firma Dziadek) i bardzo wygodnie się te szprosy ściąga (są na takie malutkie, prawie niewidoczne zatrzaski).

A myślał ktoś nad rozbudowaną instalacją elektryczną.

Mimo, że w planach jest wi-fi, to i tak gniazdko eth w salonie może się przydać choćby do VoD (Video on Demand) - no chyba, że dekodery sat będą już wkrótce wyposażone w radio.

Jednak utp to utp. Wi-fi na razie to 108Mb/s a realnie wychodzi duuuzo mniej. A ethernet to bez problemu 1GB/s. Niebawem HD będzie standardem i im szybciej tym lepiej.

Tak, jak dokładnie przemyślałam układ kuchni, czy łazienki - tak nie zajełam się miejscem dla mojego psa. Wydawało mi się, że na pewno ! gdzieś będzie miał swoje legowisko. :o Pies jest duży - labrador - ma swoje wymagania :roll: . Byle gdzie nie będzie leżał: lubi mieć wszystko i wszystkich na oku itp. fanaberie.

I teraz, okazuje się, że albo pies, albo komoda. Albo pies, albo szafka na buty. Albo pies, alboswobodne dojście do drzwi...

Wniosek: pies też domownik, swój "pokój" musi mieć!