Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł c.o. gazowy to max 5000 zl.

Pompa ciepła to min. 25.000 zl plus koszt wymiennika gruntowego.

W sumie ponizej 45.000 zl tudno to wykonac.

Roznica to 40.000 zl.

W obecnych czasach wiekszosc buduje małe domy ~ 150 m2.

Dobrze zaizolowany dom w ciagu sezonu zuzyje na koszty ogrzewania gazu za 2000 zl. Pompa ciepła korzysta z "darmowego" ciepła, lecz w pewnym uproszczeniu pompa ciepła to taka duza i wydajna spręzarka. Na jednym z watkow dotyczacych pompy ciepła padła kwota 700 zl rocznie jako koszt energii elektrycznej zuzytej przez pompe ciepła.

Zatem nasza oszczednosc to 1300 zl rocznie przy wydatkach o 40.000 zl rocznie wiekszych. Inwestycja zwraca sie po ~ 30 latach.

Optymista powie - "gaz szybko drozeje".

Pesymist powie - "dodatkowe 40.000 zl wydatków zwiekszaja nasze zadłuzenie od ktorego trzeba płacic odsetki".

Tak wiec BungoI nie masz co żałowac na tym, ze nie masz pompy ciepła, chyba, ze zalezy Ci na tym by odwiedzajacym Cie znajomym "opadała kopara" - wtedy budowa pompy ciepła byłaby jakos uzasadniona.

Taką metodą można wykazać słuszność każdej teorii (bo z praktyką ma to niewiele wspólnego).

Kocioł gazowy za 5000 zł ? Może i tak, ale jak do tego doliczysz komin, przyłacze gazowe, pomieszczenie dostosowane do kotła gazowego (wentylacja), to już nie jest 5000 zł :(.

Koszty instalacji z pompą ciepła przesadzasz w drugą stronę. Zapytaj większość użytkowników pomp ciepła ile rzeczywiście zapłacili za ich montaż (w tym przypadku bez instalacji co i cwu).

Dopiero na tej podstawie możesz wydać osąd zgodny z rzeczywistością.

Pomijam już zupełnie przypadek, kiedy gazu w pobliżu działki nie ma. Wtedy zostaje kocioł na paliwo stałe (czy przypadkiem nie jest tańszy w eksploatacji od gazu ? :lol: ), energia elektryczna, gaz ze zbiornika, lej lub ... pompa ciepła.

Pompa ciepła to oprocz solarow ulubiona "zabawka" dla facetow. Jak juz taki ma kasy jak lodu i buduje dom, to pragnie jakos sie odroznic od zwyklego "plebsu" co tez domy buduja. "Strzela" sobie solary i pompe ciepła. Ekonomicznie obie rzecza sa w sytuacji braku dotacji do tych ekologicznych zrodel energii nieoplacalne.

Roznica to 40.000 zl.

Dobrze zaizolowany dom w ciagu sezonu zuzyje na koszty ogrzewania gazu za 2000 zl. Pompa ciepła korzysta z "darmowego" ciepła, lecz w pewnym uproszczeniu pompa ciepła to taka duza i wydajna spręzarka. Na jednym z watkow dotyczacych pompy ciepła padła kwota 700 zl rocznie jako koszt energii elektrycznej zuzytej przez pompe ciepła.

Zatem nasza oszczednosc to 1300 zl rocznie przy wydatkach o 40.000 zl rocznie wiekszych. Inwestycja zwraca sie po ~ 30 latach.

Pesymist powie - "dodatkowe 40.000 zl wydatków zwiekszaja nasze zadłuzenie od ktorego trzeba płacic odsetki".

Tak wiec BungoI nie masz co żałowac na tym, ze nie masz pompy ciepła, chyba, ze zalezy Ci na tym by odwiedzajacym Cie znajomym "opadała kopara" - wtedy budowa pompy ciepła byłaby jakos uzasadniona.

Pierwsza czesc wypowiedzi o facetach, ktorzy chca sie odroznic od plebsu jest pozniej krytyki. Swiadczy o Twoim prymitywnym podejsciu do ludzi i decyzji, ktore oni podejmuja.

Podejrzewam, ze zamiast wydac na PC wolisz kupic sobie nowy samochod, ale to Twoja decyzja, ja nie musze zarabiac na Twoje wydatki i nie przemyslane decyzje.

Kociol CO za 5k? Kupisz, ale umowmy sie, ze porządny kondensat to 10k.

Czas zwrotu 30 lat? Ciekawe... U mnie bez dotacji wyszlo kolo 10 lat. Wystarczy policzyc. Skad roznica w kosztach rzedu 40k ??

Zanim kogos skrytykujesz w sposob, ktory to robisz - zastanow sie co piszesz, i sprawdz swoje wyliczenia.

Kondensat u mnie będzie kosztował 9k.

Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad PC i reku ale po pierwszych wycenach rzeczywiście odpuściałam - byc może mam zbyt duży dom.

Co nie znaczy, że tylko głupek zakłada PC. Ja jednak podziwiam ludzi, ktorzy wchodzą w nowe technologie - mnie nie starczyło odwagi.

I generalnie to sprawa każdego człowieka na co wydaje swoje pieniądze.

Wiem, że możńa kupić wkład kominkowy za 2k. I na pewno wiele osób postuka się w głowę, że można wydać i 10k. Ale w końcu to moje pieniądze i moja sprawa, (prawda Pluszku) ? Jedni wydają na PC inni na samochód inni na dziwki a inni na wędki. I bardzi dobrze, że nie jesteśmy tacy sami

Wracając do tematu :

Obecnie mam mieszkanie, ale jedyną zmianę jaką uczyniłam budując dom to nie branie szemranych ekip - szybkich i tanich. Po 8 latach moja podłoga jesion wygląda jakby po niej przebiegło stado nosorożców.

Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad PC i reku ale po pierwszych wycenach rzeczywiście odpuściałam - byc może mam zbyt duży dom.

Co nie znaczy, że tylko głupek zakłada PC. Ja jednak podziwiam ludzi, ktorzy wchodzą w nowe technologie - mnie nie starczyło odwagi.

Z PC nie zrezygnowałaś :). Zainstalowałaś przecież klimatyzację z funkcją grzania, a to nic innego jak PC. W okresach przejściowych (wiosna, jesień), takie urządzenie zapewnia ogrzewanie tańsze niż piec gazowy.

Z PC nie zrezygnowałaś :). Zainstalowałaś przecież klimatyzację z funkcją grzania, a to nic innego jak PC. W okresach przejściowych (wiosna, jesień), takie urządzenie zapewnia ogrzewanie tańsze niż piec gazowy.

Ale wiesz - PC wykorzystuje temepraturę ziemi ... fajne ...

A u mnie to sztucznizna .. :)

Ale wiesz - PC wykorzystuje temepraturę ziemi ... fajne ...

Niekoniecznie. Są też PC, które wykorzystują ciepło powietrza. Najlepsze modele potrafią to zrobić przy dobrej sprawności nawet do -25 st. C na zewnątrz.

Zobacz np. Tutaj :

http://forum.muratordom.pl/post2540659.htm#2540659

i Tu http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/content/view/813/145/ :).

Szymon_J U mnie, w tzw. Polsce B 99% budujacych nie ma ani solarow ani pompu ciepła. Moze to wynika z "nieświadomości" a może z oszczedności. Wiekszosc kończac budowe jest spłukana na reszte życia i marzy by wreszcie zamieszkac. Dodatkowy wydatek 40.000 zl moglbym taka przeprowadzke opoznic o rok.

Koszt komina? - czy kazdy budujacy pompe ciepła rezygnuje z komina? Bo jaka jest oszczdnosc z pompy ciepła skoro i tak komin sie buduje (dla potrzeb kominka).

Kotłownia nie jest straconym pomieszczeniem. Kocioł kondensacyjny zajmuje 50 cm x 30 cm x 80 cm - prawie jak bagaz w samolocie. Kotłownia jest tylko z nazwy, pomieszczenie to bywa zwykle wykorzystywane na składzic wszelkich "drobiagow" takich jak sprzet ogrodowy, rowery itp.

Majac pompe ciepła i nie majac kotłowni gdzie bedziesz trzymac te rzeczy?

Gdzie wstawisz sama pompe ciepła która jest znacznie wieksza od kotła gazowego?

Kocioł gazowy za 5000 zl? Swojego Junkersa Cerapur kupiłem legalnie z faktura za 3600 zl. Chyba sie bede bał go używac. Skoro dobre kondensaty kosztuja 10.000 zl to mój jest chyba totalnym złomem.

Pluszku,

Patrzysz na świat przez pryzmat swoich potrzeb i doświadczeń - rozejrzyj się.

Skąd wiesz, że 99% - jakieś analizy ? Badania ? To demagoggia.

Jaka większość jest spłukana ? Ja nie będę spłukana. NIe wierzę, że większość. Ludzie sprzedają mieszkania i działki, żeby zbudować dom. Zostają z kredytem jak na większy i lepszy samochód -nie demonizujmy.

Kotłownia jest składzikiem albo nie - ludzie czasem myślą budując i maja inne pomieszczenia na rowery i koła. Więc nie potrzebują kotłowni, żeby trzymać węże ogrodowe.

Komina nie buduje się tylko i wyłącznie do kominka. Ja nie mam zbudowanego komina do kominka, bo w tym tygodniu będę miała założoną kwasówkę - po to by obsłużyć kominek.

Twój Junkers może być bajeczny - ale ludzie mają różne domy - ja swoich 300 mk raczej nie ogrzeję Twoim kotłem ...

Pluszku -staram Ci się tylko unaocznić, że LUDZIE SĄ RÓŻNI I MAJĄ RÓŻNE POTRZEBY, dlatego to co Twoje nie zawsze jest dobre dla wszystkich. Pozwól ludziom decydować co dla nich dobre...

Ge Money Bank - drugi kredyt i jest jeszcze gorzej niż za pierwszym razem a myślałam, że to niemożliwe :(

Ten bank to jedna wielka porażka, nikomu nie polecam, po 1,5 miesiąca przeciągania i kręcenia w zakresie przyznanego kredytu podziękowałam za "współpracę" która była beznadziejna, nieprofesjonalna, oparta na totalnym ściemnianiu i indolencji.Po prostu tragedia..

Tak, GE to totalna porażka :evil:

Kocioł gazowy za 5000 zl? Swojego Junkersa Cerapur kupiłem legalnie z faktura za 3600 zl.

Zajrzałem do Twojego dziennika :

http://forum.muratordom.pl/post2755329.htm#2755329

http://forum.muratordom.pl/post2535187.htm#2535187

Podsumowanie kosztów związanych z kotłem gazowym sięga ok. 10.000 zł.

No ale oczywiście :

- kotłownia może się jeszcze na coś przydać,

- wkład kominowy ze stali nierdzewnej może służyć dodatkowo jako np. odgromówka,

- komin budujesz "przy okazji",

- gaz i tak byś doprowadził do kuchenki,

- itp, itd.

:lol: :lol: :lol:

...............

Pompa ciepła to oprocz solarow ulubiona "zabawka" dla facetow. Jak juz taki ma kasy jak lodu i buduje dom, to pragnie jakos sie odroznic od zwyklego "plebsu" co tez domy buduja. "Strzela" sobie solary i pompe ciepła. Ekonomicznie obie rzecza sa w sytuacji braku dotacji do tych ekologicznych zrodel energii nieoplacalne.

Kocioł c.o. gazowy to max 5000 zl.......................

Tanie kotly gazowe kupuja nieudacznicy,ktorzy nie sa w stanie zarobic na jakiekolwiek nowoczesne rozwiazanie.To tak jakby w dobie motoryzacji jezdzili do pracy furmanka a nie autobusem,bo autobus kosztuje.Jednak,zeby zrobic wrazenie na sasiadach montuja przed domem talerze do odbioru tel .sat choc nie oplacaja nawet abonamentu podstawowego .

Co paluszku sadzisz o takiej wypowiedzi?

Masz taki a taki piec to dobrze.To powiedz, czy zainstalowal bys go ponownie ,bo to miejsce na takie uwagi.

Nie rozwalajcie takiego fajnego watku dyskusja o pc,bo jest juz kilka watkow na ten temat!!!!!(rownie skutecznie zniechecajacych do czytania ).

Tanie kotly gazowe kupuja nieudacznicy,ktorzy nie sa w stanie zarobic na jakiekolwiek nowoczesne rozwiazanie.

Farida, nie obrazaj ludzi.

Zanim zaczniecie krytykowac innych za ich decyzje wezcie pod wszystkie (a przynajmniej wiekszosc) uwarunkowania - nie sluchajcie demagogow ze cos jest drozsze o 40k, gorsze o 50% itd...

A tak przy okazji - ja zrezygnowalem z budowy komina.

Tanie kotly gazowe kupuja nieudacznicy,ktorzy nie sa w stanie zarobic na jakiekolwiek nowoczesne rozwiazanie.

Farida, nie obrazaj ludzi.

......................

Daj spokoj,Szymon_J!Nie mam zamiaru nikogo obrazac.Wogle tak nie mysle.Mialam tylko nadzieje,ze adresat mojej wypowiedzi zrozumie,jak bardzo jest krzywdzaca jego opinia o urzytkownikach PC i jak latwo jest urazic innych nieslusznymi skojarzeniami.

2. Ogrzewanie gazowe - przekonało mnie obniżenie cen przyłączy. Teraz żałuję, że nie zdecydowałam się na pompę ciepła.

Roznica to 40.000 zl.

Strasznie mnie wkurzają takie pseudo wnikliwe opinie oparte na bo ktoś sobie coś zrobił i u niego to tyle kosztowało.

Ja miałam i mam nadal bardzo konkretne oferty i opieram je na konkretnych ofertach przeznaczonych dla mnie i na porównaniu kosztów mojej instalacji.

Oczywiście, że można sobie zafundować pompę ciepła za 70 tys. - takie oferty również otrzymałam. Można także kupić piec gazowy za 26 tysięcy.

Ja porównywałam 2 konkretne oferty:

1. Pompa ciepła - oferta 26.000 zawierająca wszystko: pompę, dolne źródło + podłogówkę

2. Gaz - podciągnięcie gazu (1000), instalacja gazowa zewn.(1500), inst. wewn.(3500), komin (2000), kocioł (5500), podłączenie kotła (wsad do kondensata, akcesoria do montażu, regulatory i inne badziewia, które nie są na wyposażeniu kotła) - 4000, podłogówka (6000) = 23500

Różnica - niewielka. Niestety, kiedy przeprowadzałam kalkulację jakoś tak nie policzyłam tych dodatków przy instalacji gazowej :(

Zdecydowałam się ponieważ gazownia zmieniła warunki naliczania kosztów przyłączenia. Pierwotnie miał to być koszt rzędu 13000 i w tej sytuacji to nawet PC wychodziłaby taniej.

Teraz kiedy już wiem dokładnie ile kosztuje impreza zwana kotłownią gazową - bardzo ale to bardzo żałuję. I jeszcze raz podkreślam, że nie interesuje mnie to ile można wydać na dane rozwiązanie bo takie granice nie istnieją, ale to ile ja konkretnie musiałabym wydać decydując się na określone rozwiązania.

Tak, GE to totalna porażka :evil:

No cóż. Mam o nich inne zdanie. Właśnie kilka miesięcy temu przeniosłam do nich kredyt z innego banku, który był dla mnie porażką. Jakoś inne banki nie chciały o tym słyszeć i nie chciały dać takich dobrych warunków jak GE. Wniosek? Nie należy uogólniać mając doświadczenia z jednego oddziału, bo w innym może być zupełnie inaczej.

Tanie kotly gazowe kupuja nieudacznicy,ktorzy nie sa w stanie zarobic na jakiekolwiek nowoczesne rozwiazanie.To tak jakby w dobie motoryzacji jezdzili do pracy furmanka a nie autobusem,bo autobus kosztuje.Jednak,zeby zrobic wrazenie na sasiadach montuja przed domem talerze do odbioru tel .sat choc nie oplacaja nawet abonamentu podstawowego .

Rewelacja !!!

Szkoda, ze mi sie nie zmieści do sygnaturki

:cry: