Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Takiej wysokiej, stojącej na podłodze?

nie nie takiej normalnej stojącej na murku przy wannie(ja mam 4 punktową). Po każdej kąpieli stoi tam woda...po jej zaschnięciu dolna część baterii biała, bardzo trudna do umycia !. A płytkarz uprzedzał :roll:

Uprzedzał i nie zrobił odpływu? :o

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja będę mieć tak samo (pewnie też będzie woda stała), ale odpływu nie potrafię sobie wyobrazić...

Te "lepsze" baterie wielootworowe mają w zestawie tzw.skraplacz. Taki zbiorniczek na wodę montowany od spodu (pod kaflami) z bezpośrednim odprowadzeniem wody do odpływu. Rozwiązuje to problem "kapania" do otworu, gdy sluchawka prysznicowa jest w użyciu. Nie wiem jak ze stojącą wodą po odłożeniu słuchawki...

pzdr.

Wtedy robi się niezależny odpływ na tej półce i odpowiedni spadek.

Przepraszam, że tak drążę, ale nie mogę tego zakumać - zostawiasz dziurę w tej półce? To by brzydko wyglądało.

No to robisz ładną dziurę :) A po za tym co gorzej wygląda, ładny odpływ czy stojąca woda, zarastające fugi i kamień?

Nie trzeba rezygnować z przestrzeni na rzecz zlewu 1-komorowego!

Polecam zlewozmywak FRANKE PPX 110-52. Jedna komora, ale za to ogromna i przy tym ładna.

Poprzednio mieliśmy dwie komory, wcześniej jedną małą + ociekacz - z tych trojga najlepiej wypada duży "Franek". Zmieści się największy garnek czy talerz i nie trzeba od razu do zmywarki wszystkiego pakować, zawsze jest miejsce by coś tam opłukać (do tego celu wyjmowana wylewka się przydaje).

pyciu, świetny ten zlewozmywak, robi wrażenie faktycznie super pojemnego. Masz do niego super blat, czy mógłbyś zdradzić z jakiego on jest materiału? No i jeszcze jedno pytanko - zlewozmywak jest montowany pod blatem, jak z uszczelnieniem, czystością i estetyką miejsca łączenia?

pozdrawiam

nastka79 wlasnie mialam jakis temat zaczac z mlynkiem pod zlew.Masz juz jakis wybrany? mysle intensywnie o takim sprzecie wlasciwie jestem w 100 % przkonana ze chce... tylko kwetsia wyboru firmy.

Na razie w planie mam sciagniecie mlynka z USA. In-sink -elevator tak sie chyba nazywa.Kosztuje o polowe taniej.

Ja dolacze do tego tematu. Tez planuje mlynek wlasnie pod zlewozmywakiem 1,5 komory. Mlynek chce zamontowac pod polowka komory.

Nie wiem ile w Stanach taki mlynek ale ostatnio widze ceny nieco spadly

http://www.kuchnia-online.com/mlynki-rozdrabniania-teka-c-50_65.html

Mam parkiet i gres ... i korek pomiędzy :)

A wiecie może na jakim etapie to się wykonuje np. przy połączeniu parkietu z gresem?

a może ktoś ma zdjęcia żeby podzielić się? :lol:

Korek trzeba położyć razem z drugą składową łącznika tzn. przy parkiecie jeśli wcześniej położyłaś gres lub na odwrót :)

Jak są obie podłogi położone, to już znacznie trudniej "wcisnąć korek" - są podobno korki w płynie, ale znam tylko ze słyszenia.

Ja taki wynalazek mam wlasnie zamiar zastosowac:)

http://www.korkowy.pl/Korek_natryskowy_500ml_korkowa_dylatacja_w_plynie-122.html

nie nie takiej normalnej stojącej na murku przy wannie(ja mam 4 punktową). Po każdej kąpieli stoi tam woda...po jej zaschnięciu dolna część baterii biała, bardzo trudna do umycia !. A płytkarz uprzedzał :roll:

a to żeście mnie zmartwili, bo ja też mam taką baterię chowaną w półce, bez odpływu... ale mój płytkarz niestety mnie nie oświecił w tej kwestii. jak zapobiec, żeby woda nie spływała do tego otworu? no bo co ja zrobię, jak mi wody naleci pod zabudowaną wannę, będę sięgać przez rewizję tam wycierać po każdej kąpieli??? dżizas...

a to żeście mnie zmartwili, bo ja też mam taką baterię chowaną w półce, bez odpływu... ale mój płytkarz niestety mnie nie oświecił w tej kwestii. jak zapobiec, żeby woda nie spływała do tego otworu? no bo co ja zrobię, jak mi wody naleci pod zabudowaną wannę, będę sięgać przez rewizję tam wycierać po każdej kąpieli??? dżizas...

Ja niedość, że nie mam rzadnego odpływu, to jeszcze stoi toto wszystko na ciemnych płytkach :lol: :o

świetny ten zlewozmywak, robi wrażenie faktycznie super pojemnego. Masz do niego super blat, czy mógłbyś zdradzić z jakiego on jest materiału? No i jeszcze jedno pytanko - zlewozmywak jest montowany pod blatem, jak z uszczelnieniem, czystością i estetyką miejsca łączenia?

Blat to tzw. konglomerat czy innymi słowy aglomarmur. Jasno kremowy, jednobarwny. Zlewozmywak jest do niego przyklejony od spodu, dodatkowo uszczelniony silikonem. Poniewaz sam zlew jest dosyć głęboki (20cm+2cm blatu) rzadko w tym miejscu jest woda czy brud. Póki co jest szczelnie, a jak będzie ... na pewno dobrze :)

... ale mój płytkarz niestety mnie nie oświecił w tej kwestii. jak zapobiec, żeby woda nie spływała do tego otworu? no bo co ja zrobię, jak mi wody naleci pod zabudowaną wannę...

Bez przesadyzmu. Wystarczy "uważać" nieco podczas kąpieli. Ja dodatkowo zrobiłem sobie pod wanną kafle ze spadkiem w stronę rewizji. Jeszcze ani razu nie trzeba było ścierać wodę.

Tez planuje mlynek wlasnie pod zlewozmywakiem 1,5 komory. Mlynek chce zamontowac pod polowka komory.

http://www.kuchnia-online.com/mlynki-rozdrabniania-teka-c-50_65.html

A możesz wyjaśnić po co właściwie Ci taki "rozdrabniak" ?

Z podanej strony:

"Rozdrabnia obierki jarzyn i owoców, niewielkie kości, ości ryb, skorupki jaj, pestki i skorupki orzechów"

No pięknie - ale po co je rozdrabniać ?

rozdrabniacz jest ulatwieniem w zyciu, mozesz obierac jarzyny owoce bezposrednio nad zlewem ,mozesz wrzucic w niego wszelkie odpadki po jedzeniu, wcisksasz przycisk i wszystko zostaje rozdrobnione a nastepnie wpuszczone do kanalizacji.Dodatkowa zaleta jest szczegolnie w domku ,ze pozbywasz sie duzej ilosci gnijacych odpadow co ma jak dla mnie szczegolne znaczenie latem gdy roj owadow muszek i innych stworzonek tlumnie gromadzi sie wokol kosza na smieci, z ktorego po jednym dniu procesu gnilnego zwyczajnie smierdzi.

Z doswiadczenia swojego dodam ze lepiej zainwestowac w porzadny sprzet, niestety teka nie ma dobrych mlynkow, dlatego chce sciagnac takie urzadzonko ze usa, jego koszt okolo 300 $ a jakosc niewspolmierna .