Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia na werandzie

pine

Recommended Posts

Witam was serdecznie,

Przeszukiwałam forum ale trochę ciężko było mi znaleźć to czego potrzebuję, a mianowicie kupuję dom z którym kuchnia mieściła się w sumie w przedłużeniu przedpokoju w związku z czym jest niesamowicie wąska. Wymyśliłam aby ją przenieść do swego rodzaju werandy-ogrodu zimowego leżącego po południowej stronie domu. W związku z czym mam kilka pytań i próśb:

1. Prośba o jakieś aranżacje tego typu pomieszczenia. Moje to prostokąt 4x5m jeśli to komuś pomoże.

2. Póki co jest tam 'normalny' dach, który chcemy wymienić na plexi bądź płyty karbonowe, czy to jest w ogóle dobry pomysł? co by było najlepsze, żeby nie przegrzewało się to pomieszczenie?

Wszelakie pomysły i rady mile widziane za które z góry dziękuję.

Właśnie problemem będzie nagrzewanie się latem.

Rozumiem, że kwestie energooszczędności nie mają znaczenia? Bo płyta pleksi w porównaniu ze szkłem okiennym (w sensie oknem z ramami wielokomorowymi i próżnią) w zasadzie przed ucieczką ciepła nie chroni.

Zimą będzie trzeba ostro palić.

Edytowane przez Elfir

pine

Jaki jest u Ciebie rozkład okien? Same wymiary to zbyt mało, by coś sensownie doradzić :) Jedno mogę napisać - kuchnia na werandzie rządzi się takimi samymi prawami jak kuchnia w innym pomieszczeniu - rozkład sprzętów musi być funkcjonalny i wygodny, a styl dopasowany do tego, jak urządzony jest dom.

Po co chcesz wymienić część dachówek, dla doświetlenia?

Ja mam w domku letnim dwie kuchnie. Jedna jest wewnątrz, ale używam jej tylko do zrobienia kawy czy kanapek. Druga, w której gotuję, jest na zewnątrz. Latem, gdy jest gorąco, otwieram wszystko i zostaje mi tylko zadaszenie. Inaczej nie dałoby się tam wytrzymać, bo to strona południowa. Najlepsze miejsce na kuchnię w domu jest od północy/wschodu. Jeśli masz tam dużo przeszkleń, musiałabyś mieć dobre rolety, ale generalnie to dobry pomysł, w kuchni spędza się przecież dużo czasu i możesz sobie zrobić tam piękny zakątek domu :p

http://3.bp.blogspot.com/-LNT07bnf3a8/TzaOvt2lSjI/AAAAAAAAAaQ/1edPIH3b73c/s1600/galley.jpg

Witam ponownie i dziękuję za tak liczne odpowiedzi i pomysły.

Właśnie problemem będzie nagrzewanie się latem.

Rozumiem, że kwestie energooszczędności nie mają znaczenia? Bo płyta pleksi w porównaniu ze szkłem okiennym (w sensie oknem z ramami wielokomorowymi i próżnią) w zasadzie przed ucieczką ciepła nie chroni.

Zimą będzie trzeba ostro palić.

pleksi to tylko jedna w opcji, jakby nie patrzeć jesteśmy w remontach zieloni...ale dzięki na zwrócenie mojej uwagi na ten fakt.

heh, nie wiem jak dodać drugi cytat...

Piu, oto jak wstepnie rozplanowałam kuchnie, w sumie głównie po to aby zobaczyć wstępny koszt szafek, ale widać kształt pomieszczenia.

i teraz tak, okno widoczne na obrazku prowadzi do salonu, sciana ze stołem to w sumie okna i drzwi na ogród. Szafki są takie krzywe bo póki co dach jest spadzisty i w dość kiepskim stanie dlatego właśnie planujemy go wymienić i być może otworzyć na swiat bo z tego co słyszałam za plecami cały dach to koszt a z płytami karbonowymi czy właśnie plexi będzie taniej...niestety klucza do domu jeszcze nie mam, dopiero za miesiąc go dostanę, tu gdzie mieszkam wszytsko koszmarnie długo trwa. Więc póki co kosztorysów też nie mogę dostać od nikogo aby sie zorientować ile to faktycznie by kosztowało dlatego za wczasu chciałam zdobyć chociaż ogólne opinie.

Jesze raz dziękuje wam za pomoc

kuchnia2.jpg

Edytowane przez pine

nie, to jest najzwyklejszy dom z cegły, tyle że wąski.

No to może ten dom leży w jakimś ciepłym klimacie południowej Francji?

Masz ogrzewanie za darmo?

Inaczej nie rozumiem kompletnie rozważania na temat zamiany dachu na pleksi.

To jest jakoś w ogóle ocieplone? Ty się zastanawiasz nad meblami w kuchni ale ja bym się przede wszytskim zastanowiła nad wentylacją i ociepleniem. Czy ściany nie będą przemarzać? Czy przy zimnej przegrodzie i wysokiej wilgotnosci nie pojawią się pleśnie?

Edytowane przez Elfir

niestety nie leży we Francji:no:, mieszkam w Belgii. I wcale się nie chcę na siłę tej plexi, jest to jedna z opcji która jest tu po prostu stosowana i widać jakoś ludzie żyją, byłam ciekawa opinii kogoś mądrzejszego ode mnie w tej kwestii jak to życie wyglądać może :)

Z ociepleniem, myślę że nie powinno być większych problemów, temperatury raczej rzadko spadają tu poniżej zera. A co do reszty to zapewne więcej będę wiedziała jak już klucze będą w ręce i zawoła się jakiegoś fachowca.

Wszystko zapisuję, dziękuję i pozdrawiam.

Witam w BE :D fajnie zobaczyc kogos na FM rowniez z BE :)

czy macie opcje wstawic np. cos jak okna dachowe i zeby latem chronic przed sloncem [czyli tutaj to srednio-czesto] dac takie rolety sufitowe?

mi opcja kuchni w takim jasnym pomieszczeniu sie podoba, ale grunt zeby bylo dobrze zaizolowane. z tego co wiem to koszt werandy w BE jest niesamowicie wielki i niestety domy sa typowo bardzo waskie.

nicol21, no proszę nie jestem sama:D zerknęłam na wątek, gratuluję domku.

A wracając do tematu, jak najbardziej myślę o takich roletach, teraz kuchnię mam również od południa i mimo że to Belgia to nie wyobrażam sobie w niej życia bez nich :no:

I zgadzam się niestety co do cen werand tutaj datego właśnie myślimy o wymianie jedynie dachu, całość na szczęście nie jest przeszklona jak to ma miejsce w typowych tu werandach, to w sumie taka przybudówka robiona na werandę.

Opinie o pleksi zostały już ugruntowane a co sądzicie o płytach poliwęglanowych bo tak to sie chyba nazywa?

pozdrawiam

Edytowane przez pine

a myslalas o wstawieniu okien dachowych? moze nawet z 3 szybami zeby bylo szczelnie? bedziesz miec duzo wiecej swiatla a jednoczesnei nie powinein byc to az tak duzy wydatek jak zmiana calego dachu [plus czas na zrobienie tego]. a w ktorej czesci BE mieszkasz? okolice Bxl czy moze gdzies indziej?

dobrze zapytac jakiegos fachowca o wycene i tego co jest mozliwe. nie musisz od razu zgadzac sie na prace ale po prostu powiedziec ze chcialabys dostac wycene i dopytac dokladnie jak to zrobic. my pytalismy o rozne wyceny i zwykel spotkanie trwalo ponad godzine gdzie zadawalismy wszelkie pytania o technologie/sposob wykonania. a potem decydowalismy na to co nam odpowiada. u nas sporo prac mielismy robione przez polakow i niektorych fachowcow moge polecic :) a niektorych wrogowi bym nie zyczyla !

o takich oknach to myślałam od samego początku, ale już usłyszałam, że przy tych pracach jakie nas czekają niekoniecznie musi nam zostać pieniędzy na normalny dach, który by te okna utrzymał ;), natomiast aktualny według naszych obserwacji raczej na pewno tego nie zrobi. Dlatego jak mówiłam, zanim będę mogła w ogóle zaprosić kogokolwiek w celu zrobienia kosztorysów chciałam poznać ogólne odczucia innych na te materiały (zwłaszcza tańsze opcje) i skonfrontować to z poglądami głoszonymi przez mojego domowego 'eksperta':cool:, nic więcej póki co nie mogę.

Dom jest na północy Bxli,a Twój Nicol?

pine - cięzko pytać ludzi, którzy w większości mają do czynienia z polskimi zimami o doświadczenia i poglądy na temat materiałów używanych w łagodniejszym klimacie.

W Polsce pleksi czy poliwęglan nie jest materiałem do budowy domu. To można zostosowac na nieogrzewanych werandach, ogrodach zimowych, daszkach nad wejściem.

Chyba powinnaś szukac pomocy na belgijskich forach budowlanych.