Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdyby? móg? ZMIENI? STROP...

Gdybyś mógł zmienić strop  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdybyś mógł zmienić strop

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzetelnie można to obliczyć tylko na podstawie projektu,biorąc pod uwagę cenę stali.Największym plusem stropu lanego jest to,że dobrze wykonany nie pęka-a jezeli już to widac to po1-2 m-cach.Teriva może zacząć pękać i klawiszować np.po2 latach,rysy pojawiają się szybciej.Poszukaj dzisiejszego wątku na ten temat.

Jak szukałem ekipy to jedna mi powiedziała że mam archaiczny strop. Bo już lanego się nie robi. Oni preferowali Terriva tylko jak mi powiedzieli że zrobią dom ale jak zmienie projekt i że Terriva będzie miał grubość około 30 cm przy moim lanym 12 cm to im podziękowałem za zainteresowanie i "poświęcony" czas. Dzięki lanemu stropowi mam tak zaprojektowane że kominy stawiam od poddasza a nie od parteru. I na razie nie zbudowuję poddasza a ścianki w przyszłości postawię jak będę chciał.

Ja będę miał lany bo taki był w projekcie, ale gdybym wykonał Terive to byłaby o około 1000zł tańsza. Wszystkiemu winna cena stali która kosztuje mnie majątek. Zostawiłem lany bo Teriva byłaby jednak grubsza a po za tym trzeba by zrobić dodatkowe podciągi do Terivy bo projekt nie przewidywał takiego rodzaju stropu i nie można było ot tak sobie go zamienić.

Tomi