ENDO 05.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam całe forum muratora Zabieram się właśnie za projekt indywidualny domu, i jedną z dziesiątek kwestii do rozstrzygnięcia jest sposób ogrzewania. W grę wchodzą dwa: gaz i pompa ciepła. Chodzi o dom jednorodzinny (150m po podłodze) z użytkowym poddaszem, bez garażu oraz bez piwnic. Gaz jest blisko. Masa z Was przez to przechodziła, dlatego prośba o: rachunek ekonomiczny uwzględniający instalację oraz koszty użytkowania obu rozwiązań. Ile Was to kosztowało, jak wyglądają Wasze rachunki wady zalety obu opcji, szczególnie przydatne będą opinie użytkowników Temat był już "liźnięty" ale do wyczerpania daleka droga, stąd nowy post. Zachęcam do dyskusji, z góry dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Na punkt 1 nikt odpowiedzialny Ci nie odpowie,ponieważ nikt nie jest jasnowidzem i nie wie jakie straty ciepła będzie posiadał Twój dom,inaczej mówiąc koszt eksploatacji zależy w głównej mierze od materiału użytego do budowy domu, izolacji termicznej domu,wentylacji,ilości i jakości przeszkleń itp. Dom domowi nie równy i nic nie dadzą Ci rachunki innych osób czy to z gazu czy z pompy ciepła. Także najpierw wykonaj OZC swojego domu czyli sprawdź zapotrzebowanie domu na ciepło,a wtedy konkretnie można pisać o kosztach eksploatacyjnych,bo być może będziesz miał zapotrzebowanie rzędu 15kWh/m2/rok a wtedy ani gaz ani pompa ciepła nie będą opłacalne do takiego domu a jedynie ogrzewanie bezpośrednio prądem. Na punkt 2 odpowiem przedstawiając zalety samego prądu w domu bez gazu a więc,jest to brak konieczności dodatkowego przyłącza co wiąże się z dodatkowymi kosztami oraz nie małą papierologią,brak konieczności płacenia podwójnych kosztów przesyłowych,w przypadku pompy ciepła tańsza eksploatacja o ok.50% niż w przypadku gazu ziemnego. O wadach gazu ziemnego nie mnie pisać,chociaż są takowe i osobiście dla mnie jako inwestora są duże do tego stopnia,ze mając nie daleko gaz zdecydowałem się w początkowej fazie na grzanie bezpośrednio prądem Edytowane 5 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Temat był już "liźnięty" ale do wyczerpania daleka droga, stąd nowy post. 1) czy nie przeszkadza Ci gaz w domku? 2) czy bedziesz wogole robil jakikolwiek komin (np dymowy do kominka)? 3) czy masz na tyle duza dzialke aby wykonac kolektor poziomy do PCi (tak nie mniej niz 4 ary wolnego ogrodu)? 4) jak daleko gaz i jakie koszta jego podlaczenia i odbioru instalacji? 5) czy "jara" Cie korzystanie z energi geotermalnej, czy tylko sprawa ekonomii gra role? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 05.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam całe forum muratora Zabieram się właśnie za projekt indywidualny domu, i jedną z dziesiątek kwestii do rozstrzygnięcia jest sposób ogrzewania. W grę wchodzą dwa: gaz i pompa ciepła. Chodzi o dom jednorodzinny (150m po podłodze) z użytkowym poddaszem, bez garażu oraz bez piwnic. Gaz jest blisko. : Jeżeli dom dobrze ocieplony to gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Temat był już "liźnięty" ale do wyczerpania daleka droga, stąd nowy post. Zależy do czyjego wyczerpania. Ja już jestem wyczerpany podobnymi wątkami (sprawdź tylko dzisiejsze wpisy), a niektórzy użytkownicy "liżą" temat od dawna i regularnie Przejrzyj wpisy Arturo72/ArturWi. Takie porównanie jak z Twojego pytania powinieneś znaleźć tam wielokrotnie, ale może Wasza dyskusja musi się jeszcze rozwinąć, zanim pojawi się po raz kolejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Jeżeli dom dobrze ocieplony to gaz. Tu pozwolę się nie zgodzić,jeśli dom dobrze ocieplony,ok.40kWh/m2/rok i poniżej to tylko ogrzewanie na prąd z COP1 Edytowane 5 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.01.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Tu pozwolę się nie zgodzić,jeśli dom dobrze ocieplony,ok.40kWh/m2/rok i poniżej to tylko ogrzewanie na prąd z COP1 W stosunku do swojego domku to już taki zasadniczy to nie byłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 W grę wchodzą dwa: gaz i pompa ciepła. Mam jedno i drugie. Gaz jest droższy w eksploatacji, ale może być tańszy inwestycyjnie jeśli przyłącze jest blisko. Grzeje jedno i drugie, z różnic kocioł gazowy jest cichszy. Wolimy gotować na gazie niż na prądzie, ale to kwestia gustu. Na razie nie musisz się decydować na 100%. Zrób wodną podłogówkę na całej powierzchni, a będziesz mógł podłączyć jedno i drugie. W kotłowni/pompowni zaprojektuj albo komin (jeśli chcesz mieć kominy, myślę, że jeden warto mieć choćby na wszelki wypadek), albo ustaw ją tak, żeby się dało wyrzucić spaliny przez ścianę. Oszacuj koszty wykonania jednego i drugiego, a następnie na spokojnie podejmij decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Jeżeli dom o niskim zapotrzebowaniu to można spokojnie dobrać kociołek gazowy o niskiej modulacji od 3 do 11kW Kotłownia wyjdzie około 10k różnica pomiędzy PC a kotłownią gazową to około 15k do 25k.. Jest to sporo więc raczej nie ma sensu montować PC lepiej zrobić ogrzewanie gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.01.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) W stosunku do swojego domku to już taki zasadniczy to nie byłeś! W moim przypadku przeważyło zużycie cwu,które będzie większe niż na potrzeby c.o,4800kWh na c.o i 5000kWh na cwu Ale ja będę miał w domu tylko wannę,bez prysznica,także dlatego takie zużycie cwu a głupio by było,jakbym płacił więcej za wodę niż za ogrzewanie Sama pompa do cwu+Kospel nie kalkulowało się. Gdybym korzystał z prysznica i miał zużycie cwu na poziomie 2000kWh to nie oglądał bym się za pompą ciepła tylko grzał Kospelem i bojlerem 7000kWh=2800zł za c.o i cwu na rok przy inwestycji tylko 3tys.zł ? Jak najbardziej warto Edytowane 5 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 W moim przypadku przeważyło zużycie cwu,które będzie większe niż na potrzeby c.o,4800kWh na c.o i 5000kWh na cwu Ale ja będę miał w domu tylko wannę,bez prysznica,także dlatego takie zużycie cwu a głupio by było,jakbym płacił więcej za wodę niż za ogrzewanie Sama pompa do cwu+Kospel nie kalkulowało się. Gdybym korzystał z prysznica to nie oglądał bym się za pompą ciepła tylko grzał Kospelem i bojlerem To nim doradzisz potencjalnemu klientowi spytaj się czy będzie się kąpał w wannie czy tylko pod prysznicem- może wtedy mimo wszystko doradzisz PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 1) 5) czy "jara" Cie korzystanie z energi geotermalnej, czy tylko sprawa ekonomii gra role? Wiesz, właśnie wróciłem w Białki Tatrzańskiej i z geotermi to oni tam korzystają, nie Ty. Tylko, że oni dowiercic musieli się na 1950m Ty korzystasz ze słońca, podobnie, jak i użytkownicy PC P-W A dla autora wątku. Nie podałeś żadnych danych, aby ocenić Twój przypadek. Powinieneć zacząc od obliczen w OZC, a póżniej porównać koszt instalacji gazu i PW Najprawdopodobniej gaz wyjdzie znacznie taniej - ale też droższe będzie jego użytkowanie. Teraz trzeba sobie przeliczyć - bo: 1. Różnica w kosztach inwestycji może wystarczyć ci na XX grzania gazem 2. Różnica w kosztach inwestycji zainwestowania w lepszą izolację domu może zniwelować różnicę w kosztach ogrzewania. W tym drugim przypadku jesteś "na plusie" gdyż mniej interesują Cię ewentualne, przyszłe zmiany cen nośników energii. Warto też zastanowić sie nad prognozami dynamiki wzrostu cen prądu i gazu. W skrócie - łupki w USA, gazoport w Świnoujściu, nadmiar tego surowca na rynkach dobrze prorokują dla gazu na najbliższe kilkanaście lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) To nim doradzisz potencjalnemu klientowi spytaj się czy będzie się kąpał w wannie czy tylko pod prysznicem- może wtedy mimo wszystko doradzisz PC Ale ja narazie nie doradzam bo nie znam konkretów,napisałem tylko o zaletach tylko prądu w domu Fakt,zapomnialem o cwu ale mało inwestorów nie posiada prysznica w domu tak jak ja Edytowane 5 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Wiesz, właśnie wróciłem w Białki Tatrzańskiej i z geotermi to oni tam korzystają, nie Ty. Tylko, że oni dowiercic musieli się na 1950m Ty korzystasz ze słońca, podobnie, jak i użytkownicy PC P-W Powinienem napisac "geotermalnej". Jesli chodzi o kolektor plaski to tak, ale przy odwiertach to juz nie jest takie jednoznaczne: http://www.mae.com.pl/odnawialne-zrodla-energii-energia-geotermalna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ale ja narazie nie doradzam bo nie znam konkretów,napisałem tylko o zaletach tylko prądu w domu Fakt,zapomnialem o cwu ale mało inwestorów nie posiada prysznica w domu tak jak ja Skoro piszesz z płatnego profilu , a nie jako arturo , to raczej traktuje to jako doradztwo , dosć wybiórcze doradztwo skoro ,,zapominasz" o cwu , było nie było dość istotna sprawa w domu bardzo dobrze ocieplonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Skoro piszesz z płatnego profilu , a nie jako arturo , to raczej traktuje to jako doradztwo , dosć wybiórcze doradztwo skoro ,,zapominasz" o cwu , było nie było dość istotna sprawa w domu bardzo dobrze ocieplonym. A widzisz,nie jestem tylko sprzedawcą i nie zmieniam poglądów jak mi ktoś zarzucił,ale jestem też aktualnym inwestorem i piszę także uwzględniając punkt widzenia inwestora Jeśli dla kogoś prąd będzie najlepszym rozwiązaniem to nie "wpakuję" mu pompy ciepła. To inwestor ma świadomie decydować o wyborze źródła ciepła a nie tylko być skazanym na to co inni powiedzą Dlatego u mnie jako inwestora najważniejsze od zawsze były cyferki we wszystkim i dlatego nie gaz,nie węgiel,nie porotherm,nie BK,nie WG,nie poddasze itp,oczywiście tylko dla mnie Edytowane 5 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 A widzisz,nie jestem tylko sprzedawcą ale też aktualnym inwestorem i piszę także uwzględniając punkt widzenia inwestora Jeśli dla kogoś prąd będzie najlepszym rozwiązaniem to nie "wpakuję" mu pompy ciepła. To inwestor ma świadomie decydować o wyborze źródła ciepła a nie tylko być skazanym na to co inni powiedzą Dlatego u mnie jako inwestora najważniejsze od zawsze były cyferki we wszystkim i dlatego nie gaz,nie węgiel,nie porotherm,nie BK,nie WG itp,oczywiście tylko dla mnie sorry stary ale takimi wpisami starasz się wpłynąć na ŚWIADOMOŚĆ potencjalnego klienta- czemu podajesz tylko opcje czysty prąd - czemu jako inwestor nie podałes że sam masz PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 05.01.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 sorry stary ale takimi wpisami starasz się wpłynąć na ŚWIADOMOŚĆ potencjalnego klienta- czemu podajesz tylko opcje czysty prąd - czemu jako inwestor nie podałes że sam masz PC? Bo będzie to właśnie rozumiane,że "wciskam" coś komuś To inwestor ma sam wyliczyć,sam zdecydować. Podpowiadam tylko jak i co trzeba zrobić,żeby nie być podatnym na sugestie Przeczytaj mój pierwszy post Może to nie za bardzo polityczne z punktu widzenia "sprzedawcy" ale tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Bo będzie to właśnie rozumiane,że "wciskam" coś komuś To inwestor ma sam wyliczyć,sam zdecydować. Podpowiadam tylko jak i co trzeba zrobić,żeby nie być podatnym na sugestie Może to nie za bardzo polityczne z punktu widzenia "sprzedawcy" ale tak mam Przeczytaj mój pierwszy post czytałem wyobraź sobie , i myślę że sam nie rozumiesz tego co sam piszesz. Ide spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 05.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Tu pozwolę się nie zgodzić,jeśli dom dobrze ocieplony,ok.40kWh/m2/rok i poniżej to tylko ogrzewanie na prąd z COP1 Co Ty z tym prądem...? Autor pyta: gaz vs PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts