Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogromna prośba w zaprojektowaniu mieszkania - 40m2

marrgaret

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Obecnie właśnie jestem na etapie projektowania swojego mieszkania. Projekt dewelopera wraz z metrażem dodałam w załączniku. Jesto to moje pierwsze mieszkanko, mam swoje pomysły, ale nie jestem pewna czy wszystko będzie ze sobą współgrało. Chciałabym, żeby mieszkanie było nowoczesne, ale jednocześnie przytulne :) Dlatego też mam nadzieję, że fachowcy obecni na forum będą w stanie mi pomóc. W mieszkaniu wszystkie okna są balkonowe, co zabiera dużo miejsca, no ale niestety. Myślałam, żeby w łazience zrobić blat, pod którym będzie pralka i szafki, a na nim umywalki. Ale jest jeden problem, a mianowicie, w miejscu gdzie stoi pralka na projekcie wystaje rura 15x15cm, i jeżeli chcę zrobić blat to muszę zabudować tą rurę i unieść pralkę do góry na podeście, wtedy zlew będzie za wysoko, czyli musiałby być niżej od pralki o te 15-20cm. Prysznic narożny z drzwiamy otwieranymi, podwójnymi. W kuchni mamy zamówioną zabudowę, tak jak na projekcie od prawej lodówka, kosz cargo, zlew, szuflady 90cm, szafka 60 cm z płytą i piekarnikiem i na samym końcu zmywarka 45 cm. Górne szafki mają aż 95 cm długości. Niestety po odebraniu pojawił się problem, o którym dowiedzieliśmy się ostatnio. Wyjście rury wentylacyjnej od okapu jest przy ściane, na której jest zlew, a przed tym wyjściem jest kratka wentylacyjna, której nie można zdementować ani zamienić miejscem z okapem, więc jest teraz problem z jego podłączeniem. Nie mam zupełnie pomysłu co zrobić z korytarzem oprócz zabudowania szafy i ustawienia niewielkiej półeczki, sypialnią (w której zmieści się jedynie łózko i szafa), no i z salonem. Będę bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś z Państwa zechciałby dać mi kilka wskazówek lub podzielić się swoimi pomysłami.

Z góry ślicznie dziękuję :)

Bez tytułu.jpg

Całkiem dobry pomysł. Tylko nie wiem czy nie będzie problemu z przeniesieniem instalacji wod-kan ;/ niestety nie mieliśmy możliwości miejsca usytuowania wszystkich punktów i deweloper zrobił po swojemu ;/ I w miejscu gdzie postawiłaś kibelek na wysokości 110 cm jest grzejnik, a przy posadzce 15 cm rura nie wiadomo po co i na co ;/ Edytowane przez marrgaret

Nad kibelkiem grzejnik to dobre miejsce.

Inna kuchnia:

http://images43.fotosik.pl/1689/ae288caa7aad8db2.jpg

Gdybyś planowała duże zmiany to można zamienić łazienkę z kuchnią i sypialnię z salonem. Przestrzeń powiekszy się o korytarzyki.

A ta rura przy posadzce nie będzie utrudniała zamontowania stelaża? W salonie musi być jeszcze miejsce na biurko niestety. Ustawienia kuchni nie można za bardzo zmienić - meble już do odbioru. Tylko nie było wentylacji, zrobili ją dopiero przed odbiorem i wyszło jak wyszło..