ogrodnikTomek 09.08.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Gdy ja zakładałem trawnik, to przejrzałem wiele stron i forów z poradami, którą trawę wybrać. Po tej lekturze zdecydowałem się na gazon dekoracyjny Trawy z Iławy. Nie żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Ja również wybrałam mieszankę gazonową Trawy z Iławy.Trawnik mam już 3 lata. Raz w roku na wisnę nawożę saltrą amonową ( rośnie po tym jak zwariowana i ma piękny ciemnozielony kolor).Trawa ta bardzo dobrze się przyjmuje - co roku dosiewam wypalone przez pieska dziury.Rosnie dobrze, jak jest bardziej sucho kosi sie co ok. 10dni.W tym roku jest wyjątkowo mokro więc trawa wygląda cudnie zielono jak na wiosnę ( nwet bez nawożenia).Tworzy gęsty miękki kobierzec a po ścięciu wygląda jak pole golfowe. Osobiście polecam. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 15.08.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No i dalej nie wiadomo które opakowanie kupić Żółte czy zielone Skład niby ten sam a jednak żółte dwa razy droższe:eek: I bądź tu człowieku mądry Możecie coś doradzić? bo w najbliższą sobotę wysiew a trzeba jeszcze zamówić żeby doszła do soboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 15.08.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Poradzić to nie. Ale tak na oko to ta zielona jest bez loga wiadomej firmy. Najllepiej zapytac u żródła czym sie różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 15.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Bez loga ale firmowana przez tą firmę Było nie było jutro z rańca dzwonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rastabart 15.08.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Ja mam Barenbrug universal w zielonym opakowaniu.Skład niemalże identyczny do trawy w opakowaniu żółtym.Fotka z lipca, trawnik tegoroczny.Dla mnie trawnik jest super, poniżej fotkahttp://images41.fotosik.pl/1007/00897d18e3969b88m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet 16.08.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 @rastabrat trawa przepiekna Dzwoniłem dzisiaj do barenburga i oto co usłyszałem Trawę w zielonych opakowaniach też przygotowuje ta firma Są to mieszanki traw które barenburg używał parę lat temu Te w żółtych opakowaniach to niby nowości ulepszone od tamtej pory i stąd ta wyższa o prawie drugie tyle cena Było nie było nie mam aż tak dużo tego trawnika Potrzebuję 15kg trawy więc jak zapłacę 300zł za żółte opakowanie może z torbami nie pójdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 22.08.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Hej, dzięki za wszystkie porady - na pewno się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2 05.09.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Przygotowaliśmy działkę pod trawkę - przekopane, nawieziona ziemia i zrobione roundapem. Ile muszę poczekać, aby posiać trawę? Teraz mija 5 doba. Przeszukałem forum i wszędzie jest min. 2 tygodnie, ale zaczyna się robić chłodno i moja żona chce siać już. Czy tydzień wystarczy, aby trawie nic się nie stało? Kto czekał mniej niż 2 tygodnie i jaki był efekt? Rounup jest herbicydem, który wnika do rosliny przez liscie. Dostaje się do korzeni w czasie fotosyntezy i powoduje ich obumarcie. Nie zaszkodzi więc trawie wysianej nawet następnego dnia. Ale roundup rozpylamy bo to by uschły chwasty.Jesli wcześniej zaorzemy(skopiemy) roundup nie dotrze do korzeni chwastów i nie wytruje ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jocer 03.03.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam, mam mały ogródek i pytanie jakiej firmy i jaki rodzaj trawe polecacie ? trawa do domowego użytku - dzieci, piłka, kocyk itp. oczywiście nie chce kupić za sztabke złota pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 łączę tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 22.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) oczywiście nie chce kupić za sztabke złota Oczywiście uważajmy na ceny, ale to powinno działać w obie strony. Są w sprzedaży mieszanki traw które niesolidni producenci i MOIM ZDANIEM -NIEUCZCIWI sprzedawcy próbują wcisnąć klientom. Podam przykład z allegro, jeden z wielu, choć nie miałem ochoty przeglądać wszystkich, do dwóch wystawców telefonowałem. W jednym przypadku na infolinię doradztwa technicznego, sic! panienka 0 pojęcia, myśli że gatunek trawy i mieszanka (gatunków i odmian) to to samo. Pomoć strasznie roztrzęsiona przekazała sprawę właścicielowi który reklamuje się " fachowiec od traw gazonowych i pastewnych" gość oddzwonił i tłumaczył się że nie ma pojęcia o tym co sprzedaje, a poza tym skoro ktoś wyprodukował .., ale obiecał sprawdzić. Minął miesiąc i co? i nic! A w czym sprawa? wystawiony produkt opisywany jest jako: EFEKT TRAWNIKA DYWANOWEGO NASIONA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI Mieszanka traw złożona z kwalifikowanych traw gazonowych przeznaczonych do ogólnego użytkowania Uniwersalna kompozycja niskich traw nie wymagająca dużych nakładów pielęgnacyjnych. PIĘKNIE no i jeszcze cena!!! w składzie m/n Życica m. Gosia to nic innego jak życica MIESZAŃCOWA - trawa wybitnie pastewna, a odmiana gosia jest 4N, ma podwojony genom, na łąkach daje b. dużą zieloną masę jak i bardzo dużo siana (suchą masę) to sorki jak to się ma do trawy gazonowej? pomijam inne składniki mieszanki. Jak wygląda taki trawnik? To fachowcy od traw czy od nabijania kabzy? PROPONUJĘ WSZYSTKIM ROZWAGĘ. No i jeszcze jedno, spotkałem bardzo znane i popularne mieszanki traw z małym napisem "market" lub "wyprodukowano dla.." i nie mają wiele wspólnego z tym czego oczekują nabywcy. I to tyle, myślę że elfir może zebrać do kupy podobne sprawy, bo niestety walą nas w rogi na każdym kroku, a bezczelność niektórych sprzedawców przekracza wszelkie granice. Edytowane 22 Marca 2012 przez yurec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Ja po prostu nie kupiłabym mieszanki z logo marketu lub z allegro. Dobra trawa musi kosztować dużo. Dlaczego?Trawa jest wiatropylna a utrzymanie czystości odmianowej nasion danego gatunku trawy wymaga kontrolowanego zapylania. Czyli nie może sobie wiatr swobodnie hulać i mieszać cenną odmianę z pyłkiem dzikusa zza miedzy. Stąd niska wydajność produkcji. A jak czegoś jest mało i trudne do uzyskania to jest też drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.03.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Bardzo dobry wontek. Wyciągam go na górę. Mam pytanie, bo kupuję trawę z firmy Barenbrug i na opakowaniu jest napisane że 5 kg starcza na 200-250m2, a tu czytam o wysypywaniu 3 kg na 100m2 - no chyba aż takiej różnicy nie może być w zużyciu??? No dobra przeliczyłam sobie na kg i kilo w jedną czy w drugą różnicy cenowej strasznej nie robi Ja siałam barenburga własnie około 70 % więcej niż na opakowani- uwierz widać różnicę między tym co na pudełku a tym ile posypiesz. Widzę w praktyce sąsiad ma dużo słabszy trawnik. a do tego polecam nawóz hydrokompleks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.03.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 aha i jeszcze odnośnie traw w marketach - nie wszystkie są złe - dalszy sąsiad kupił w castoramie trawę gazonową ( żółte opakowaniew nazwie ekskluzywny trawnik) i ma piękny trawnik...skład tej trawy jest rzeczywiście gazonowy a nie pastewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.04.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 a co to znaczy, że mieszanka jest pastewna na inne cele niż pastewne? znalazłam coś takiego - trwa Gold Grass, świadectwo ma następujące:http://www.roens-nasiona.pl/allegro/aukcje/gold_grass/gold.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 sądząc po składzie mieszanka na gleby suche. Chyba można ją nazwać "parkową".Odmiana Bila wiechliny rośnie mniejsza niż macierzysty gatunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 02.04.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 To znaczy że, użyte są odmiany gazonowe(większość), gatunków pastewnych, takie ble,ble.Ta mieszanka składa się z b. dobrych odmian gazonowych, na gleby suche. Trudna w pielęgnacji, ze względu na mietlicę.Da trawnik w odcieniu jasno-zielono-błękitno-szarym.Nie jestem zwolennikiem stosowania mietlic na trawnikach, owszem na suche skarpy, przydroża autostrady...Ale tam stosuje się kilka procent, jest to bowiem najdroższa z traw gazonowych.Co innego na polu golfowym, ale to inny rodzaj pielęgnacji i całkiem inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 hmmm, no to teraz mam zagwozdkę, jaką dać mieszankę - glina, mocno nasłoneczniona, oczywiście chciałabym jak najmniej się narobić, ale żeby była ładna jasnozielona trawa. (błękitno-szara? eeeee, nie rozumiem ). Będą dzieci po niej biegać, ale teren jest duży, więc może nie wydepczą do cna. Jeszcze brałam pod uwagę dwie pozycje Barenburga: 1. Barenbrug Trawa Trawnik Polski Desert Professional skład: 20,00% Lolium perenne BAREINE Życica trwała 35,00% Festuca arundinacea DENISE Kostrzewa trzcinowa 20,00% Festuca arundinacea FAWN Kostrzewa trzcinowa 15,00% Poa pratensis RUGBY II Wiechlina łąkowa 2. Barenbrug Trawa Trawnik Polski Gazon skład: 30% Lolium perenne LORETA (HOLANDIA) Życica trwała 30% Fastuca rubra rubra BARUSTIC( DANIA ) kostrzewa czerwona 30% Fastuca rubra rubra BOREAL( NIEMCY) kostrzewa czerwona 10% Poa pratensis BARON ( NIEMCY) wiechlina łąkowa Ale bladego pojęcia nie mam, co lepsze i dlaczego. Co to znaczy, że "trawnik jest trudny w pielęgnacji"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 za dużo życicy :/Glinę musisz rozluźnić, trawy wymagają przepuszczalnego podłoża, zwłaszcza kostrzewyNie planujesz nawadniania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts