kerad85 28.08.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 W końcu po dużych opóźnieniach przyszła pora na mnie Gleba klasy IVa dosyć ciemna na podłożu gliniastym. Przez większą część roku jest dosyć wilgotno (z uwagi na glinę). Ok. 90% nasłonecznione, łącznie ok. 7-800 m2. Raczej nie będziemy używać zbyt intensywnie. Zależy nam na tym, żeby często jej nie kosić i w miarę możliwości nie podlewać, chociaż przy suszach się tym zajmę (ręcznie). Co możecie polecić? Pierwotnie chcieliśmy mieszanki typu Sahara, ale od nadmiaru informacji kompletnie zbzikowałem. Może Exclusior, Diana ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 11.09.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Cześć. Mam problem z trawnikiem na glinie. Po 3 tygodniach od zasiania wygląda to tak (widok z góry): Jest szansa na uratowanie tego jeszcze przed zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.10.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Czy jest różnica warta ceny pomiędzy produktem Barenbrug Universal a produktem tejże samej firmy wypuszczanym na rynek Polski "Trawnik Polski"? Cena o 50 % wyższa, a skład procentowy różni się zasadniczo tym, że Barenbrug ma w składzie kostrzewę czerwona kępowa - 30 %; a Trawnik Polski zamiast niej życice wielokwiatową - 30 %. Czyżby ten składnik robił aż taką różnicę w cenie ? Pytanie 2 czy jeżeli na dniach wysieję taką trawę to jeszcze wzejdzie przed zimą? Dolny Śląsk jest ciepłym rejonem przymrozki raczej jeszcze się nie pojawią.... czy też czekać do wiosny? Ziemia zasadniczo wyrównana i oczyszczona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Zycica wielokwiatowa to odmiana pastewna. Nasion daje duzo, i sa one spore, dlatego tanie.Jak wyglada na zadbanym traawniku nie wiem, bo odmien pastewnych raczej unikalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 (edytowane) W tej chwili odchodzi się od używania życicy (w tym rajgrasu) w trawnikach profesjonalnych. Kostrzewa czerwona, czasem owcza + wiechlina + mietlica Edytowane 3 Października 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 03.10.2017 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Hej, w tym roku zalozylem trawnik. trawa wysiewana w okolicach lipca-sierpnia. czy nalezy nawozic tak mlody trawnik czy juz jest na za pozno ? czy jakies zabiegi pielnegnacyjne sa wskazane dla mlodego trawnika przed zima ?jak krotko skosic przed zima? dzieki wielkie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Nie nawoziles go wcześniej ? Teraz mozesz nawozem jesiennym bez azotu. Co do koszenia na zime to sa dwie szkoly - jedna mowi nisko, zeby grzyby nie mialy sprzyjajacych do rozwoju warunkow, druga wysoko, zeby ochronic przed mrozem Ja kosze nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Czy przed zimą powinno się opryskiwać trawnik i nasadzenia specyfikami pleśniobójczymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Ja pod koniec sierpnia robilem oprysk Polyversum WP i poki co zadna choroba grzybowa sie nie pokazala. https://poradnikogrodniczy.pl/polyversum-wp-opinie-jak-stosowac-dawkowanie-cena.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 04.10.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Nie nawoziles go wcześniej ? Teraz mozesz nawozem jesiennym bez azotu. Co do koszenia na zime to sa dwie szkoly - jedna mowi nisko, zeby grzyby nie mialy sprzyjajacych do rozwoju warunkow, druga wysoko, zeby ochronic przed mrozem Ja kosze nisko. nawozilem przed posianiem trawy. pytanie czy tak mlody trawnik tez sie nawozi przed zima ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 15.10.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) Witam Mam problem z trawnikiem. Troche poczytalem na forum ale niestety dalej nie wiem co jest problemem. W skórcie: -ziemia na dzialce przekopana na 20cm (zakladana byla siatka na krety) -nawóz (jakis drozszy w granulkach brazowy naturalny do trawnika-bez azotu) -ziemia wyrównana i przewalcowana -posiana trawa barenbrug w żółtym opakowaniu (ta droższa) -rozsypana na ziemie a nastepnie przegrabiona -siana na poczatku sierpnia -po trawie nikt nie chodzil Na poczatku trawa wzeszla bardzo bardzo rzadko wiec dosypalem na wiechu sporo nasion trawy i przykrylem to lekko kolejną warstwą dość ciężkiej ziemi. Ziemi bylo dosypane z ręki wiec bardzo mało. Zamontowane nawadnianie w całym ogrodzie wiec trawnik byl podlewany każdego wieczora. Generalnie trawa jest beznadziejna-rośnie dosłownie pare sztuk na m2. W innym miejscu siałem trawe takim samym sposobem ale tym razem dalem bardzo duzo nasion. Efekt jest duzo lepszy ale są spore placki gdzie nic nie rośnie. Jutro wrzuce fotki. Ziemia u mnie ogólnie ciężka, dość kwaśna-ph okolo 4.5 Edytowane 15 Października 2017 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 15.10.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 tutaj zdjecie trawy ktora byla siana na poczatku wrzesnia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.10.2017 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ja bym proponował skontaktować się z producentem trawy, opisać sytuację i zobaczyć jaką opinię przestawi. Kontaktowałem się z nimi w pewnej sprawie i bardzo szybko udzielają odpowiedzi. Natomiast co do doboru mieszanki, to usłyszałem informację od ogrodniczki zakładającej ogrody, że trawa Barenbrug żółta nie sprawdza się w polskich warunkach środowiskowych i zim część zastosowanych gatunków w mieszance nie przetrwa, dlatego ona stosuje trawy tego samego producenta ale serii "trawnik polski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 16.10.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Kontaktowalem sie ze sprzedawca ktory sprzedaje na znanym portalu alle... ale mnie olał i nic nie odpisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.10.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Kontaktowalem sie ze sprzedawca ktory sprzedaje na znanym portalu alle... ale mnie olał i nic nie odpisal. Wejdź na stronę polskiego dystrybutora, a nie sprzedawcy z serwisu ... ten jest tylko jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 19.10.2017 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Nasiona utopione za głęboko. Jeśli zostało ci trochę nasion to nastaw je na kiełkowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Ja bym proponował skontaktować się z producentem trawy, opisać sytuację i zobaczyć jaką opinię przestawi. Kontaktowałem się z nimi w pewnej sprawie i bardzo szybko udzielają odpowiedzi. Natomiast co do doboru mieszanki, to usłyszałem informację od ogrodniczki zakładającej ogrody, że trawa Barenbrug żółta nie sprawdza się w polskich warunkach środowiskowych i zim część zastosowanych gatunków w mieszance nie przetrwa, dlatego ona stosuje trawy tego samego producenta ale serii "trawnik polski". Moj zakladany we wrzesniu ubieglego roku, młody trawnik, przetrwal ostatnià, ostra zime bez problemow i nic nie stracił, jeśli chodzi o wartość estetyczną. Na stronie Barenbrug.biz mozna przeczytać w wlaściwosciach i potrzebach (m.in Ph) kazdej z uzytych w mieszance odmian. Są tam odmiany nadajace sie do klimatu kontynentalnego, a nawer nordyckiego. Byc moze mieszanki z poza oficjalnej, polskiej dystrybucji są dedykowane dla innego klimatu. Edytowane 19 Października 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian_o 05.02.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam, Chce tej wiosny posiać nową trawę w ogrodzie tylko nie do końca wiem jaką wybrać mieszankę. Oceniając jakość ziemi moim zdaniem jest taka pośrednia, problem jest w tym, że nie będę miał możliwości regularnego podlewania w okresie letnim, ponieważ często wyjeżdżam. Czym się w takim przypadku sugerować przy wyborze trawy ? Słyszałem, że dobre są trawy barenbrug i widziałem że są takie mieszanki na suszę water saver. Czy będzie odpowiednia ? Czy lepiej szukać dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) byle jaka bo jak padnie w letnie susze to będzie rosło to, co przetrwa. Drogie mieszanki ma sens kupować tylko przy systemie automatycznego nawadniania (chyba, że ktoś będzie wstawał rano by podlewać wężem co 2-3 dni) i regularnym koszeniu. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts