Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nic nie ukrywa, bo na każdej paczce masz wypisany.

Wiesz na paczce to dobrze, że drukują, ale ja chcę zweryfikować skład zanim paczka wpadnie w moje ręce.

barenbrug.pl skład ukrywa/nie podaje, barenbrug.biz ładnie podaje. Już sobie poczytałem.

Ja mam wysianą Barenbrug Universal i Barenbrug Water Saver.

Fakt, żę ta druga bez wody radzi sobie lepiej, a jak usuwałem kępki zarastające przy kostce brukowej, to korzenie wyciągałem i 30cm.

Wizualnie nie ma większej różnicy- fakt, że po zimie Uniwesal szybciej zaczyna ładnie wyglądać, ale szybciej marnieje, jak przychodzi susza (czyli nawet w chwili obecnej)

A teraz po fakcie gdybyś miał siać wybrałbyś tylko jedną z nich?

Możesz się do końca zmóżdżyć :)

Osz ty, już po mnie :)

giman - ja też się zdecydowałem na watersavera, dziś zamówiłem więc się nie wypowiem jeszcze. Kupuj, najwyżej będziesz cierpiał wraz z innym forumowiczem, razem raźniej :D

Ale tam 80% to kostrzewa trzcinowa.

Jeszcze rozważę w ramach mózgowania te bardziej zróżnicowane mieszanki Babilon i DSV 220.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Mamy trawnik z rolki, zakładany w zeszłym roku. Niestety ale jego część jest zacieniona (generalnie światło ma tylko rano i przed samym wieczorem). Ten fragment na jesieni zaczął się pogarszać, a po zimie wygląda tragicznie. Potrzebne jest dosianie trawy, a producent trawy z rolki oczywiście nie zdradza jakie mieszanki używa. W tej sytuacji co byście polecili do miejsc zacienionych (nie jest to wielka powierzchnia, mogą być drogie mieszanki, byle dostępne w obecnych czasach w internecie)?

Trawnik z systemem podlewania, regularnie koszony itp itd.

Jest sporo głosów, że życice są niefajne (za szybko rośnie, za dużo chce wody, szybko brzydzieje itp.)

Dobrze wypowiadacie się o kostrzewach.

A jak ma się sprawa odnośnie wiechliny łąkowej (założenie: na trawniki rekreacyjno użytkowe, mają i jakoś wyglądać i dzieci mają po nich biegać).

Dobra ta wiechlina? większość mieszanek ma jej kilka-kilkanaście procent lub wcale. Ta DSV 220 ma 40% to plus czy minus na ten typ trawnika?

życica jest fajna - we właściwie prowadzonym trawniku, gdy zależy ci na jej właściwościach (szybka regeneracja, szybkie zielenienie po zimie, szybkie kiełkowanie po siewie)

Powtarzam do znudzenia - odmiany i gatunki traw nie są uniwersalne. Każda ma wadę i zaletę.

Kostrzewy czerwona i owcza słabiej znoszą deptanie, później zielenią się na wiosnę. Wolno regenerują. ale mają cieniutkie liście, przez co ładniej wyglądają.

Wiechlina łąkowa jest silnie ekspansywna, dlatego rzadko kiedy jest gatunkiem dominującym w mieszance. Nie toleruje zacieniania. Wolno kiełkuje, wiec w początkowym okresie zakładania trawnika jest podatna na zachwaszczenie.

Edytowane przez Elfir

Masz mnie :D To mieszanka nudów i dążenia do doskonałości:)

Znalazłem kilka mieszanek i teraz (z nudów i trochę z rzeczywistej potrzeby) próbuje dociec, która najlepsza.

Bo na te 20kg nasion nie wydam tysiąca, ale czy będzie to 300 czy 500zł to obojętne jeśli te droższe byłyby naprawdę lepsze.

Mam do zregenerowania (gruntownego) jakieś 40m2 trawnika. Stara darń już skasowana, jeszcze doplewiam jakieś resztki. Gleba jest gliniasto-torfowa (taka mieszanka), pH 5,-0 - 6,0, nawadnianie ręczne. Trawnik częściowo w słońcu, częściowo w cieniu, ale nie w takim głębokim cieniu.

Co sądzicie o Kiepenkerl Royal Supreme o składzie jak ponieżej?

Życica trwała - Lolium perenne *Eurodiamond* 15%

Życica trwała - Lolium perenne *Eurodiamond* 15%

Życica trwała - Lolium perenne *Vesuvius* 20%

Życica trwała - Lolium perenne *Traffic* 10%

Kostrzewa czerwona kępowa - Festuca rubra commutata *Eurocrown* 10%

Kostrzewa krótkorozłogowa - Festuca rubra trichophylla *Niola/Finesto* 10%

Kostrzewa czerwona -Festuca rubra rubra *Relevant* 10%

Wiechlina łąkowa - Poa pratensis *Linares* 10%

Wiechlina łąkowa -Poa pratensis *Joker* 10%

Wiechlina niska - Poa supina *Supranova* 5%

za dużo życicy. Moim zdaniem nie powinno jej być więcej niż 40%.

Nie podoba mi się, że te odmiany życicy są też w mieszance sportowej (Eurodiamond to odmiana typowo sportowa, do boisk profesjonalnych).

Życica i wiechlina łąkowa nie lubią zacienienia.

Najlepszy byłby dodatek wiechliny gajowej lub spłaszczonej.

Ale cóż, ideały są tylko przy indywidualnym tworzeniu mieszanki.

Na ogrodowisku napisano o tej mieszance, że rośnie bardzo szybko. To by pasowało do trawnika sportowego.

Częste koszenie będzie koniecznością. Za to będzie szybki efekt po siewie.

Chyba, że twój trawnik jest w kiepskim stanie z powodu zbyt intensywnego użytkowania? No to wówczas jest ok.

Edytowane przez Elfir

Trawnik musiał być usunięty z powodu zmiany koncepcji w ogrodzie - podwyższenie części terenu.

No to chyba pójdę w kierunku DarkGreen z tej samej firmy:

Lolium perenne - Steimke 40%

Festuca rubra commutata - Livista 33 %

Poa pratensis - Brooklawn 27 %

Tylko czy ona nie jest zbyt mało zróżnicowana?

Ta DSV 230 też wygląda ciekawie, IMO lepsza od tego DarkGreen, bo bardziej zróżnicowana.

Jednak nie podają konkretnych odmian.

20% kostrzewa czerwona kępkowa

10% kostrzewa czerwona krótkorozłogowa

10% kostrzewa czerwona rozłogowa

20% życica trwała 1. odmiana

10% życica trwała 2. odmiana

20% wiechlina łąkowa 1. odmiana

10% wiechlina łąkowa 2. odmiana

Edytowane przez Franio

Z niemieckiego opakowania DSV 230:

(zycice)

15% Deutsches Weidelgras Turfgold zertifiziert

15% Deutsches Weidelgras Bokser zertifiziert

10% Deutsches Weidelgras Turfsun zertifiziert

(wiechlina)

10% Wiesenrispe Zeptor zertifiziert

5% Wiesenrispe Brooklawn zertifiziert

(kostrzewa czerwona)

25% Rotschwingel Caracter zertifiziert

15% Rotschwingel Relevant zertifiziert

5% Rotschwingel Catherine zertifiziert

Skład zupełnie inny. :eek:

I całkiem fajny, dokładnie taki jaki bym się spodziewała po tej firmie.

https://www.agrar.shop/saatgut-silage/grassaatgut/2460/dsv-230-spielrasen-rsm-2.3-10-kg

Nie wiem czy pod kodem DSV 230 sa różne mieszkanki, czy na rynek polski odwalają pogardliwe badziewie (jak w przypadku proszków do prania)?

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

Ha! Czyli znów ktoś robi nas w konia. Szkoda, że nie mam możliwości zakupienia tego z Niemiec.

Wysłałem zapytanie do dostawcy i producenta z prośba o specyfikację. Zobaczymy, czy cokolwiek przyślą.

Tymczasem, jako alternatywa wybrana trawa DECOR-LAND z AgroLand'u. Też wygląda ciekawie.

15% Życica trwała SANDRA

15% Kostrzewa czerwona RYDER

20% Kostrzewa czerwona JASPERINA

8% Kostrzewa czerwona ADIO

20% Kostrzewa czerwona RAPSODIA

5% Kostrzewa czerwona ANTOINETTE

5% Kostrzewa szczeciniasta BORNITO

10% Wiechlina łąkowa GERONIMO

2% Mietlica pospolita HIGHLAND

giman

Bez odmian to wróżenie z fusów, co tam jest. Skład jest inny, odmian nie podają.

Taka odmiana życicy Bokser jest odmianą o nietypowych dla życicy właściwościach, bo wolniej rośnie od formy wyjściowej, ma wezsze liscie.

Edytowane przez Elfir