Franio 16.04.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 odmiana Sandra jest podobno boiskowa. Nawet jeśli, to jest jej tylko 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 mieszanka doskonała powinna mieć wyrównany wzrost wszystkich komponentów.Bo co z tego, że kostrzewa będzie wolno rosnąca, jak pomiędzy będzie wybijać szybko życica?I tak będzie potrzebne koszenie co 5 dni i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 16.04.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 To prawda, więc może lepsza byłaby mieszanka składająca się wyłącznie z kostrzew i wiechlin, z dodatkiem np. śmiałka darniowego? Taki Barenbrug Shadow&Sun? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Nie wiem, gdzie znajdziesz jeszcze Shadow ze śmiałkiem darniowym, tegoroczne mieszanki go już nie zawierają:https://www.barenbrug.biz/turf/products/shadow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 16.04.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Nie wiem, gdzie znajdziesz jeszcze Shadow ze śmiałkiem darniowym, tegoroczne mieszanki go już nie zawierają: https://www.barenbrug.biz/turf/products/shadow W sklepach internetowych jeszcze są. Pytanie jak długo nasiona nadają się do wysiewu. Na pudełku jest tylko data zapakowania. Nie ma daty przydatnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 zwykle około roku, ale po tym terminie też wykiełkuje, ale nie 100%. Nasiona pomidorów kiełkują 4 lata (wysiewałam co roku, póki mi się opakowanie nie skończyło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 16.04.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Teoretycznie można byłoby kupić ze dwie albo trzy paczki tego Shadow&Sun z tym śmiałkiem. Z drugiej strony jednak, jeśli trzeba będzie potem coś dosiać, a ta mieszanka już nie będzie już dostępna to i tak klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 19.04.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 To bardzo ciekawe, że polecane przez wielu mieszanki Kiepenkerl składają się gównie z odmian życicy trwałej (nawet 60%). One chyba będą strasznie szybko rosły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Szybko rosły i szybko dawały efekt po siewie. Ale to tez kwestia klimatu na który są projektowane były te mieszanki. Życica najlepiej sobie radzi w bardziej łagodnym od polskiego klimacie. Natomiast te mieszanki są polecane z powodu wysokiej jakości. W polskich mieszankach zdarzają się nasiona chwastów. Dlatego firmy ich nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.04.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Ta DSV 230 też wygląda ciekawie, IMO lepsza od tego DarkGreen, bo bardziej zróżnicowana. Jednak nie podają konkretnych odmian. 20% kostrzewa czerwona kępkowa 10% kostrzewa czerwona krótkorozłogowa 10% kostrzewa czerwona rozłogowa 20% życica trwała 1. odmiana 10% życica trwała 2. odmiana 20% wiechlina łąkowa 1. odmiana 10% wiechlina łąkowa 2. odmiana Z niemieckiego opakowania DSV 230: (zycice) 15% Deutsches Weidelgras Turfgold zertifiziert 15% Deutsches Weidelgras Bokser zertifiziert 10% Deutsches Weidelgras Turfsun zertifiziert (wiechlina) 10% Wiesenrispe Zeptor zertifiziert 5% Wiesenrispe Brooklawn zertifiziert (kostrzewa czerwona) 25% Rotschwingel Caracter zertifiziert 15% Rotschwingel Relevant zertifiziert 5% Rotschwingel Catherine zertifiziert Albo i takie: (kostrzewy) 25% Rotschwingel Joanna zert. 15% Rotschwingel Relevant zert. 5% Rotschwingel Cathrine zert. (życice) 25% Dt. Weidelgras Jubilee EG zert. 15% Dt. Weidelgras Turfgold d. zert. (wiechlina) 10% Wiesenrispe Zeptor zert. 5% Wiesenrispe Lincolnshire zert. I wszystko pod tą samą nazwą. Czyli nie ma co tak patrzeć na skład nawet na stronie producenta, bo możesz kupić coś innego. PS A ta mieszanka wklejona przeze mnie to zacne czy niezacne ma gatunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.04.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Przecież sam możesz sprawdzić wpisując odmiany w necie i czytając o ich właściwościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 22.04.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Tak też uczyniłem.Pytałem też o opinię bardziej doświadczonych. Jednak to był tylko PS a mój post głównie odnosił się do dziwnej dla mnie żonglerki ilościami i gatunkami i nazywanie tego tą samą nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.04.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 zmiana składu może wynikać z testów w ogrodach. Starsza mieszanka nie spełniała oczekiwań, wyhodowano nowe odmiany i skorygowano skład.Tak jak Barenbrug w mieszance do cienia nie ma już cienioznośnego śmiałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandez 23.04.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Witam podpinam się pod temat, szukam do zasiania trawy na obecne suszowe warunki, która ma płytki system korzeniowy. Trawa będzie co dzień nawadniania oczywiście. Jakkolwiek moja gleba to miejscami szara ziemia a miejscami zbite jak skała, twarda mieszanka, glina, piach, ziemia. Planuje to wszystko naruszyć kultywatorem i nawieźć maks 3 cm warstwe czarnoziemu przesianego bo na tyle pozwala mi poziom chodników, posadzek itp.Czy ktoś może polecić niewymagającą trawę, która odbije mi przy płytkiej ziemi?PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 jak będzie nawadnianie to nie ma znaczenia czy kiepska gleby czy sucha.Trawa zasadniczo korzeni się płytko. Za to nie znosi wody stojącej po roztopach. Więc tam gdzie jest zbita gleba trzeba rozluźnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 23.04.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 A co jesli woda tworzy kałuże już podczas nawadniania? Zauważyłem ten problem u siebie, podejrzewam jakaś gorzej przepuszczalną warstwę pod wierzchnią piaszczysta glebą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 jak szybko wsiąkają te kałuże? Bardzo piaszczyste gleby z ubogą warstwą próchnicy i silnie przesuszone sa hydrofobowe i po pierwszym podlewaniu woda wsiąka bardzo niechętnie. Dopiero lekko wilgotna gleba wchłania wodę.Ja mam u siebie na ogrodzie taką glebę. Przy podlewaniu jakiejś rośliny, woda rozlewa mi się szeroko i jakiś czas stoi na powierzchni, zamiast wsiąkać wokół rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wulipo 01.05.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Dzień dobry,mam pytanie odnośnie zakupionej przeze mnie trawy KIEPENKERL Dark Green Profi-Line. Sprzedawca w opisie trawy miał napisane, ze zawiera ona następujący sklad: Lolium perenne *Vesuvius* 20%, Lolium perenne *Eurodiamond* 15%, Lolium perenne *Jubilee EG* 10%, Festuca rubra commutata *Eurocrown* 10%, Festuca rubra trichophylla *Javelin/Euromaster* 10%, Festuca rubra rubra *Jasperina* 10%, Poa pratensis *Linares/Limousine* 10%, Poa pratensis *Limousine/Linares* 10%, Poa supina 5%. A otrzymałem trawę, która miała nalepkę z informacją o następującym składzie: 40,00% - Lolium perenne Totilas33,00% Festuca rubra commutata Livista27% Poa pratensis Brooklawn Jest mi ktoś w stanie to wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Trawe bierze się najtańszą uniwersalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Jest mi ktoś w stanie to wytłumaczyć? Zaczynam podejrzewać, że to jak z proszkami do prania na rynek niemiecki i polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts