Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

narazie zacząłem od zorania działki. teraz chcę posadzić trawę, aby zaczęłą się zawiązywać i rosnąć (może jakiś żywopołot lub drzewko do tego dojdzie, ale bez szaleństw). w międzyczasie będzie budowa domu więc czasu na pielęgnację trawy i ogrodu jako takiego nie będzie. po zakończeniu budowy zacznę poważniej myśleć o ogrodzie. ogród chcę zrobić dla leniwca tzn. aby nie poświęcać mu każdej wolnej chwili (wziąłem do siebie twoje słowa - że trawa to pożeracz czasu).

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po prostu mając budowę nie będziesz miał ładnego trawnika. Trawnik trzeba regularnie kosic, podlewać i nawozic by był ładny. Raz zapuszczony nadaje się do przeorania i założenia na nowo. Dlatego piszę, że jest to wyrzucenie kasy w błoto, bo dobrej jakosci nasiona kosztuja. Można kupić tania mieszankę traw pastewnych w markecie ale z tego nigdy nie będzie ładnego trawnika tylko rżysko.

Przy dosadzaniu krzewów trzeba będzie wycinac trawnik. A co jesli po budowie stwierdzicie, że chcecie mieć system nawadniający? Rozryjecie wszystko?

Jak nie chcesz chwastów - posiej nawóz zielony. Zyto, facelię, łubin - 3-4 razy w sezonie.

• 2 weeks później...

No dobrze, ale jaką trawę kupić?

Przymierzamy się do założenia trawnika, prace ziemne zakonczone, dom wybudowany. W markecie i internecie pełno traw "najlepszej jakości". Grunt mamy piaszczysty, więc pewnie będzie wymagał dużego nawilżania. Na co zwracać uwagę przy wyborze mieszanki traw?

ana - najważniejsza sprawa - jaka masz ziemię? Czy planujesz nawadnianie automatyczne? Być może trzeba nawieźć żyznej ziemi? Jeśli nie będzie nawadniania, żyzna, próchniczna warstwa musi mieć min 10 cm, żeby gromadzić wodę.

Dokładne odchwaszczenie terenu pod trawnik to jest podstawowa zasada przy zakładaniu. Drugą zasadą jest bardzo dokładne wyrównanie i ubicie gruntu wałem.

Co do siatki - a masz krety na działce lub w pobliżu?

kretów u siebie nie widziałam, ale trzy działki dalej jest łąka poziomowo dużo niżej niż nasza działka obok niej plynie strumyczek i tam są krety (na tej lące). ziemia nawieziona, wyrównana, wczoraj kupiliśmy wał do zwałowania, mam też coś takiego do rozłożenia. http://allegro.pl/trawnik-efekt-puszystego-dywanu-mikoryza-na-200m-i1537170872.html

na warunki jakie sie ma na działce. Rożne gatunki traw wymagają rożnych warunków.

Skoro masz piaski to może mieszankę o nazwie "Sahara" ?

Elfir dziękuję bardzo za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie - doczytałam się, że mieszanka Sahara ma korzenie do 70 cm - czy w związku z tym można ją siać tam, gdzie jest pole rozsączające przydomowej oczyszczalni?

Jeśli nie, to czy możesz polecić ewentualnie jakąś inną mieszankę, która nadawałaby się na piaszczysty grunt?

• 1 month później...

Witam was, jestem zielony w sprawach ogrodniczych.

Otóż chciałbym posiać trawę. Czy nadaje się do tego miesiąc jakim jest czerwiec? Domyślam się że musiałbym dokładnie wygrabić ogród, ale czy tylko to wystarczy ? Ile kg będę potrzebował na ok 400 mKw . Aha istotne chyba tez jest to że oprócz trawy, która rośnie! rosną tam chwasty wszelkiego rodzaju. Proszę o rady tylko prostym językiem :)

Witam,

Ogólne zasady zakładania trawnika są następujące:

PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA

a) Usuwanie istniejącej roślinności: wybrać środek chwastobójczy, w którym substancją czynną biologicznie jest glifosat. Po trzech tygodniach od użycia preparatu można przystąpić do prac związanych z uprawą gleby.

b) Zastosowanie substancji użyźniających lub nawozów organicznych.Zaleca się rozrzucenie nawozu organicznego jesienią lub, ewentualnie zastosowanie, nawozu sztucznego na wiosnę.

Podłoże można przygotować o każdej porze roku, co najmniej tydzień przed jego obsianiem.

1. Przekopać ziemię na głębokość 20 cm szpadlem lub glebogryzarką.

2. Zniwelować powierzchnię grabiami o 4 zębach, rozbić bryły ziemi, usunąć resztki roślin.

3. Wyrównać szpadlem (zebrać kamienie, zasypać otwory).

4. Zwałować glebę

5. Zebrać ponownie kamienie

6. Zagrabić powierzchnię

CZAS WYSIEWU:

1. Najlepszymi miesiącami są: kwiecień, maj i wrzesień

2. Przy sprzyjających warunkach możemy siać trawę także w: marcu, czerwcu, lipcu, sierpniu

3. Sprzyjające warunki to ziemia nagrzana i wilgotna; nie należy siać trawy przy deszczu i silnym wietrze.

ILOŚĆ NASION - każda mieszanka dostępna w zakupie ma na opakowaniu optymalną ilość nasion / mKw

Pozdrawiam, Wojtek

Ekspert Leroy Merlin

trawę, zawsze mozna siać, zwłaszcza kiedy pada deszcz jest super, zalezy co tam masz, chciec miec ładny trawnik, trzeba pozbyc się chwastów, siac i ubijac, ja nie miałam wałka ani nic takiego i lepiej ubiłam deptając w pełnym tego słowa znaczeniu, tzn, wyrównałam ładnie kawałek , posiałam trawę, zagrabiłam i deptałam

[tosia 125] - zbyt duża wilgoć może przeszkadzać nasionom - gniją bowiem przed wzniesieniem się (dlatego też deszcze i ulewy nie są wskazane w procesie siania trawy). Być może masz nierównomiernie spulchnione podłoże lub różnice w strukturze gruntu...Może być także zła mieszanka i stąd niektóre z nasion po prostu się nie przyjmują.

Pozdrawiam, Wojtek

Ekspert Leroy Merlin

• 4 weeks później...