Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów

Na wstępie przepraszam jeśli nie w tym miejscu, jeśli tak proszę o przeniesienie.

Piszę w sprawie nieładnego trawnika (jak większość  )

Trawnik zakładany 2 lata temu w maju z plantacji Czarnociny. Podłoże chyba dobrze przygotowane-rodzima ziemia gliniasta przekopana na 20 cm pózniej walcowana nawiezione z pól rolniczych ziemia około 10-15 cm pózniej czarnoziem (podobno) 5 cm wszystko wyrównane i walcowane następnie siatka na krety i jakiś nawóz sypki na chwasty i rolka. Rozkładali 2 dni. Na początku lekko żółtawa później coraz ładniejsza aż w końcu ideał koło połowy czerwca. Oprócz widocznych miejsc łączenia rolki wszystko spoko. Okres letni w miarę dużo podlewana. Na jesień trochę zmarniała podobna do zamieszczonych zdjęć plus pojedyncze grzybki stożkowe lekko żółte. (na razie bez niepokoju) Nawieziona nawozem jesiennym z niską zawartości azotu ( tak doradzono) Po zimie cały trawnik żółty dosłownie równiutko. Zadzwoniłem do plantacji i pytam co jest Pan że u nich to samo posypać Rokafert lub jakiś inny mi podał 5 Kg na 1m2 i będzie spoko. Posypałem w marcu i trochę było lepiej ale grzybów więcej. Przeżółknięcie coraz większe i więcej. Oczywiście regularnie podlewana tylko rano(4/5) 20 min na sekcję plus deszcz. Koszona nieregularnie ponieważ różnie rosła i nierówno ale tak co 2 tygodnie na 5 cm. Kosiarka naostrzona. Psa brak. Czujnikiem sprawdzone wilgotności w normie ph 6,5-7.

Z moich obserwacji do teraz

Trawa bardzo słabo rośnie i nie równo, sąsiad kosi raz na tydzień ja jw. Dodatkowo te żółte plamy które kolorystycznie nie dają żadnych odcieni bieli, niebieskiego czy czerwonego tylko przypalony brąz ciemna żółć. Zaobserwowałem że zwiększone podlewanie nie skutkuje szybszym wzrostem trawy czy zazielenianiem się tych placów tylko pojawieniem się większej ilości grzybków. Grzyby są jednego rodzaju, żadnego innego. Jak na próbę sypnąłem w miejsca przeżółknięte to w niektórych piękna szybko rosnąca trawa a w niektórych bez wpływu. Co zauważyłem ostatnio w dwóch miejscach rano biały glutowaty nalot widoczny na zdjęciach. Ten ciemno zielony pas na jednym zdjęciu to moje uporczywe wygrabianie Z chwastów to widzę na pewno trochę skrzypu polnego, kończynę i pojawił mi się pojedynczy mniszek. Trawnik do estetycznych nie należy szczególnie że nie rośnie w żółtych placach tak równo jak obok nich. Zauważyłem że w cieniu lepiej się ma bez przebarwień ale pojedyncze grzybki są. Proszę zatem o poradę czy zastosować preparat przeciwgrzybiczny i dorzucić nawozu jeszcze raz.

Pozdrawiam i dziekuje za rady

IMG_8774.jpg

IMG_8781.jpg

IMG_8775.jpg

IMG_8776.jpg

IMG_8778.jpg

Edytowane przez rowekkk

A ty w ogóle nawozisz?

Bo jeden raz na jesień to DUUUUŻO za mało. Do dziś trawa powinna była dostać już przynajmniej 2-3 dawki nawozu wysokoazotowego.

Grzyby zwalczasz zwykłym opryskiem najpospolitszego fungicydu typu Topsin.

A ty w ogóle nawozisz?

Bo jeden raz na jesień to DUUUUŻO za mało. Do dziś trawa powinna była dostać już przynajmniej 2-3 dawki nawozu wysokoazotowego.

Nawozilem w sumie 2 razy na jesień 5kg na 1m2 nawozem agro... jesiennym z niska zawartością azotu tak mi doradzono. Wiosna

Jak pisałem z dawka drugi raz ... nie kazali mi nawozu azotowego na jesień to raz a w zeszła wiosnę nie kazali ze względu na glebę gliniasta oraz na fakt że jak z rolki to dużo nawozu jest...

W takim razie co na teraz radzisz

Przecież nie nawozisz. Ostatnie nawożenie, z tego co zrozumiałam, było w zeszłym roku!

Powinieneś był sypnąć wieloskładnikowego nawozu zaraz po pierwszym koszeniu wiosną 2018 roku i kolejne co 4 tygodnie, już wysokoazotowego.

Masz zagłodzoną trawę.

o matko, co drugą stronę jest napisane, jaką mieszankę polecamy.
Przepraszam za irytację, obecnie mamy 2 gatunki pod lupą zaproponowane prze 2 różne firmy dla warunków: ekspozycja trawnika południowa, duże nasłonecznienie, glina z dodatkiem czarnej, nawadniane auto umiarkowane, sport -sporadyczny.

I duże różnice udziałowe - co Ty/Wy na to? Którą wybrać?

1. Barenbrug Green Universal

-Życica trwała - Lollium perenne 30%

-Wiechlina Łakowa – Poa Pratensis 10%

-Kostrzewa Czerwona Rozłogowa - Festuca Rubra Rubra: 60 %

2. GRACJA TRAWNIK OZDOBNY

-Życica trwała (Lolium perenne): 60%

-Kostrzewa czerwona (Festuca rubra): 30%

-Kostrzewa szczeciniasta (Festuca trachyphylla): 10%

Nawozilem w sumie 2 razy na jesień 5kg na 1m2 nawozem agro... jesiennym z niska zawartością azotu tak mi doradzono. Wiosna

Jak pisałem z dawka drugi raz ... nie kazali mi nawozu azotowego na jesień to raz a w zeszła wiosnę nie kazali ze względu na glebę gliniasta oraz na fakt że jak z rolki to dużo nawozu jest...

W takim razie co na teraz radzisz

Nawoz NPK z min 3% zawartoscia magnezu , siewnik, zeby bylo rownomienie rozrzucony.

Ja uzywam:

http://allegro.pl/nawoz-compo-novatec-classic-12-8-16-3-25kg-i6615416283.html

A ty w ogóle nawozisz?

Wysokoazotowego? Bez przesady z tym azotem, po którym wszystko "buja" i nic poza tym. Jest on potrzebny, owszem ale nie za dużo. W myśl Twojej rady Elfir to nic tylko nawalić Mocznika a później ...nie wygaszać kosiarki.

wg - bo tak pielęgnuje się trawnik - powinno się kosić co ok. 3 dni. Trawnik jest najbardziej pracochłonnym i kosztownym elementem roślinnym ogrodu.

Z tą pracochłonnością zgadzam się. Zamierzam zakupić kosiarkę z funkcją mielenia i co 3 koszenie mielić pokos. Kiedyś zaszalałem z azotem i trawa tak pociemniała jak sztuczna, a o szybkim wzroście nie wspomną. Na swój trawnik sypnąłem w tym roku Yara Mila HydroComplex a teraz planuję (po zbadaniu ph) dać Wapniak Kornicki. Trochę słabo zagęszcza się mój trawnik ale nie wszędzie. Widać gdzie lepsza ziemia.

Jeśli chodzi o trawe barenbrug to jest świetna. Ja dodatkowo stosuje nawadnianie z sterownikami- genialny pomysł, mega oszczędność czasu :D:D A trawka jest śliczna i zielona. Swoją kupiłam jak dla mnie po przystępnej cenie na lSPAMER]. Spoko stronka, fajnie doradzają, bo też jestem zielona w tych sprawach :D Moja znajoma kupiła od nich projekt, noo i powiem że nawet nawet :D

Tylko trawka lubi rosnąć... Jaką kosiarke doradzacie? no wiecie tak żeby była łatwa w używaniu i żeby koszenie nie męczyło za bardzo:D

Edytowane przez Elfir

Z tą pracochłonnością zgadzam się. Zamierzam zakupić kosiarkę z funkcją mielenia i co 3 koszenie mielić pokos. Kiedyś zaszalałem z azotem i trawa tak pociemniała jak sztuczna, a o szybkim wzroście nie wspomną. Na swój trawnik sypnąłem w tym roku Yara Mila HydroComplex a teraz planuję (po zbadaniu ph) dać Wapniak Kornicki. Trochę słabo zagęszcza się mój trawnik ale nie wszędzie. Widać gdzie lepsza ziemia.

W nawożeniu nie chodzi o to by "szaleć". Nigdzie nie napisałam, że trawnik trzeba przenawozić.

Fosfor po prostu stymuluje trawniki do kwitnienia, dlatego daje się nawozy z przewagą azotu.

A ty w ogóle nawozisz?

Już odpowiadam nawoziłem dokładnie 2 razy raz na jesień jesiennym nawozem niskoazotowym i drugi raz rokafertem w kwietniu. Nie stosowałem nawozu wysokoazotowego na zimę ponieważ podobno nie powinno się .. Co do grzybów to ten topsin to w oprysku ? Jaka dawka ? kiedy najlepiej i w jakich warunkach nawieźć i opryskać / odgrzybić ?