Mirek_Lewandowski 19.04.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 O wiele większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 19.04.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 O wiele większe Ej, no proszę się nie nabijać, ja naprawdę chcę się dowiedzieć trochę o trawach. Mam już dosyć patrzenia na klepisko, chcę coś posiać a nie bardzo wiem co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Czasem trzeba się i pośmiać.A tak poważnie, to siejemy nie jedną trawę, a mieszankę nasion kilku gatunków, każdy producent na worku napisze, że jego najlepsza, a w dodatku w różnych latach nasiona mogą być różnej jakości. I jak Ci tu doradzić. Ja uważam, że ze względu na klimat nie powinno się siać importu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 19.04.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ja uważam, że ze względu na klimat nie powinno się siać importu. a propos - na trawach Barenbruga ostatnio pojawil sie napis - "przystosowane do polskich warunków klimatycznych" ; chyba mieli sporo reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.04.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Ja uważam, że ze względu na klimat nie powinno się siać importu. a propos - na trawach Barenbruga ostatnio pojawil sie napis - "przystosowane do polskich warunków klimatycznych" ; chyba mieli sporo reklamacji natka nie ostatnio...ja kupowalam w zeszly roku i juz napisik byl.....a trawka jest super..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.04.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 OKW ubiegłym roku planowałem kupić Wembley, chyba dlatego że reklamowany tu na Forum że dobry.Ale okazało się że tem oryginalny jest trudno kupić i pioruńsko drogi, a sprzedawane trawy o tej nazwie w umiarkowanych cenach nie mają z tą właściwą wiele współnego.Kupiłem więc Wilmorin trawę sportową. Przyznam, że trawnik niest nierówny, ale to chyba wynika z nierównego posiania i różnych własności ziemi. Przed zakładaniem trawnika była traktowana glebogryzarką, a wcześniej rozplantowana przez koparkę. Była to ziemia zdejmowana podczas prac przy fundamentach, więc istotnie mogła być z różnych warstw i nie koniecznie jednakowo dobra. Inna sprawa, że trawnik był dopiero co założony jesienią i nie miał wiele czasu na dobre zadarnienie.Jednakże po zimie wygląda rewelacyjnie. Jak stopniały śniegi trawnik kolorem przypominał trawnik wiosenny. Już trawka zaczęła rosnąć i mam nadzieję, że w tym roku będzie ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 20.04.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam. Czy ktoś mógłby napisać jakie są odmiany traw wolnorosnących które ścina się powiedzmy raz na miesiąc lub rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 20.04.2006 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Mozna rozpatrzyc łąke, chocby na czesci ogrodu : wystarczy ja scinac 2 razy w roku, i jest duzo bardziej dekoracyjna zwalaszcza kiedy beda na niej takze kwiaty polne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.04.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Witam. Czy ktoś mógłby napisać jakie są odmiany traw wolnorosnących które ścina się powiedzmy raz na miesiąc lub rzadziej. Tak sobie myślę, że jakbym wyhodował trawkę do koszenia raz na miesiąc albo i rzadziej, to do końca życia bym se leżał do góry brzuchem, a i na gejszę by stykło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 21.04.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 A słyszał ktoś o trawie "Cumberland"?Podobno piękna - dywanik, tylko czy się nadaje u nas i gdzie ją można dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 21.04.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 A ja bym sie chciała dowiedzieć, czy do ogródka, po którym bedą latac dzieci (bedą miec swoją wydzielona część, ale pewnie będą czasem biegac po innych cześciach działki) należałoby posiać trawę sportową czy taką do "umiarkowanego deptania"? Czy są jakieś wady trawy sportowej? Mirek, ale ci sie dowcip wyostrzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.04.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 A słyszał ktoś o trawie "Cumberland"? Podobno piękna - dywanik, tylko czy się nadaje u nas i gdzie ją można dostać? a ja wyhodowałam piękny dywanik z trawy, którą kupiłam w castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.04.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 A słyszał ktoś o trawie "Cumberland"? Podobno piękna - dywanik, tylko czy się nadaje u nas i gdzie ją można dostać? a ja wyhodowałam piękny dywanik z trawy typu "wembley", którą kupiłam w castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.04.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 A słyszał ktoś o trawie "Cumberland"? Podobno piękna - dywanik, tylko czy się nadaje u nas i gdzie ją można dostać? a ja wyhodowałam piękny dywanik z trawy typu "wembley", którą kupiłam w castoramie A my zaczęliśmy wczoraj kopać nasz ugór, wybieram korzenie perzu, ale strasznie powoli nam to idzie i nie wiem co dalej. Nie ma czego pryskać, bo nic nie rośnie więc i liści nie ma. Jak już kiedyś to skończymy (tylko kiedy to będzie ?), to co mamy robić - rozrzucić piasek, a na to ziemię? Jakie warstwy powinno mieć podłoże pod trawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 22.04.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Sonika, może poczekaj trochę, aż zielsko urośnie, to wtedy spryskasz (teraz wegetacja ruszyła, więc zielsko prędko powinno się pokazać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.04.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Mirek, ale ci sie dowcip wyostrzył Nawet trochę pomarzyć sobie nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 23.04.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Witam. Czy ktoś mógłby napisać jakie są odmiany traw wolnorosnących które ścina się powiedzmy raz na miesiąc lub rzadziej. jest jeszcze inne wyjście (skoro wątek żartobliwy) zamiast specjalnych traw można zastosować specjalną glebę polecam sprawdzoną rędzinę 5-6 klasy pomieszaną z rumoszem wapiennym, poza wiosną, szczególnie gdy deszcze w normie trawa ledwo rośnie i czasem wystarczy kosić w maju, lipcu i jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.04.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Witam Własnie przesiadłem się z forum "Wymiana doświadczeń" na to forum, bo czas nastał by zająć się "pobojowiskiem" po zakończeniu budowy. I właśnie tutaj pojawia się pierwszy dylemat - jaka trawa ??? Przeszukałem forum i trochę tam było. Właściwie to przewija się tylko BARENBRUG albo WEMBLEY, ale jakie rodzaje to już gorzej. Czy naprawdę nie ma lepszej trawy (mieszanki) od Brandenburga. Proszę o wasze opinie na temat waszych trawników, mile widziane odpowiedzi "zaawansowanych użytkowników" trawników. Jaka trawa w większości mieszanki będzie dominująca, zależy od paru czynników: - jak użytkowany będzie trawnik - jaka jest struktura gleby i nasłonecznienie Poniżej, parę nakjczęsciej używanych w polskich mieszankach, gatunków traw. Jesli możesz określić swoje potrzeby i charakterystykę poszczególnych części działki, to w niektórych sklepach przygotują Ci odpowiednią mieszankę traw, która najlepiej sprawdzi się w danym miejscu. A oto trawki. 1)Kostrzewa czerwona kępowa - rośnie na każdej glebie, z wyjątkiem ciężkich glin. Bardzo wytrzymała na niekorzystne warunki siedliskowe - na okresowe susze. Znosi umiarkowane zacienienie. Średnio wytrzymała na deptanie. Polska odmiana - Nimba 2)Kostrzewa czerwona rozłogowa - rośnie na każdej glebie, z wyjątkiem ciężkich i gliniastych.Najlepiej rozwija się na glebach lekkich, piaszczystych, lecz zasobnych w próchnicę. Znosi umiarkowane zacienienie niezbyt "intensywne deptanie. Polskie odmiany to : Leo, Areta, Jagna, Adio 3) Życica trwała (Rajgras angielski)- podczas suszy szybko zamiera. Rośnie na każdej glebie.Najlepiej rozwija się na wilgotnych i żyznych. Jest trawą o bardzo dużych zdolnościach regeneracyjnych. Jest podstawowym gatunkiem na wszystkich rodzajach trawników intensywnie użytkowanych. Polskie odmiany :Stadion, Nira, Inka, Niga, Gazon 4)Wiechlina łąkowa -nie lubi silnego zacienienia. Rośnie prawie na każdej glebie, z wyjątkiem podmokłych i wapiennych. Doskonale rozwija się na glebach lekkich i przepuszczalnych. Tworzy równą, bardzo mocną darń wytrzymałą na deptanie i dość niskie koszenie. Odmiany - Alicja, Gol 5) Mietlica pospolita - rośnie na wszystkich typach gleb; może dominować na glebach suchych i zakwaszonych. Szczególnie przydatna na trwaniki koszone krótko. Stosowana na ekstensywnych trawnikach, założonych na glebach ubogich. Jednym słowem - trawa nie do zdarcia! Odmiany - Igeka, Niwa, Boni. Generalnie trawy lubią glebę o odczynie zbliżonym do obojętnego, czyli ok. 6- 6,5 pH. Jesligleba jest kwaśniejsza, warto ją " uzasadowić" np. dolomitem lub wapnem magnezowym. Gliniastą - rozluźnić piaskowaniem, korą odkwaszoną lub kompostem; piaszczystą - dowartościować humusem i kompostem, czyli stworzyć trawie optymalne warunki, byśmy musieli później poświęcać jej jak najmniej czasu, przy jak największej radości z wyglądu trawnika. P.S. A doświadczenia? Moje w systemie angielskim - nawóz azotowy - razem z ostatnim śniegiem, potem wertykulacja i ewentualne dosiewanie tam gdzie psy wypaliły siśkami dziury, a potem koszenie, podlewanie raszarnią, koszenie, podlewanie raszarnią...i po 2 latach - kobierzec A co 3-5 lat- nieco rozsianego kompostu dla odświeżenia struktury gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.04.2006 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 A tak wygląda trawa w maju, po zabiegach pielęgnacyjnych. Strona południowo-wschodnia, gleba gliniasto-ilasta, 70% mietlicy w wysianej mieszance. http://www.mFoto.pl/uploads/1048/trawa-maj_8abaa.jpg A tu , ta sama mieszanka w ekstremalnych warunkach - 10 cm gleby, a pod nią ...betonowy zbiornik szamba. http://www.mFoto.pl/uploads/1048/p1010010_547b4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 25.04.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 natka nie ostatnio...ja kupowalam w zeszly roku i juz napisik byl.....a trawka jest super..... Teska, mój barenbrugowy trawniczek jednak się podniósł w ogóle po tym nawozie barenbruga trawa rośnie jak opętana! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts