grzeniu666 09.01.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tak się niestety podziało, że jeśli nie chciałbym podcinać nadproża (a nie jest to moje hobby) to na długości 10m miał bym spadek 2cm (chodzi o odcinek drzwi zewnętrzne - drzwi balkonowe). I zastanawiam się czy wykonanie takiego spadku (równego w swej "pochyłości") jest osiągalne dla wylewkarzy, a może jest dodatkową (extra płatną?) trudnością? I druga sprawa - czy użytkowo niesie to potencjalne kłopoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wylewkarzem nie jestem, ale moi sami mi zaproponowali, że w garażu dadzą spadek w kierunku bramy garażowej. Tak więc chyba wykonywanie spadków nie jest zbytnią trudnością, jeżeli sami to proponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 nie jest to żadnym problemem, nie powinno być też dodatkowo płatne (chyba, ze ktoś będzie chciał Cię naciągnąć), ja jednak chyba bym się zdecydował na podcięcie nadproża (jeśli jest taka możliwość oczywiście) lub zmianę wysokości okien/drzwi o te 2 cm, albo grubości wylewki/styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.01.2013 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 trik polega na tym, że przy poziomie podłogi który mogę "upchnąć" pod aktualnym nadprożem, rama balkonu (spód, balkon i okna już zamonotawane) jest 1cm pozyżej poziomu docelowej podłogi. Teraz przygotowuję "podmurówkę" do osadzenia drzwi zew. i muszę podjąć decyzję (cięcie nadproża vs spadek, ). Jeszcze opcją (uważam słabą) jest stopień ~1cm w drzwiach wiatrołap/hol). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jeszcze opcją (uważam słabą) jest stopień ~1cm w drzwiach wiatrołap/hol).Jeżeli wiatrołap będzie słabiej ogrzewany, to warto o tym pomyśleć. Doszczelnisz w ten sposób drzwi dając na dole uszczelkę, gdyż standardowe drzwi wewnętrzne mają szparę na dole, którą może wiać. Ja dorzuciłem próg między kuchnią a spiżarnią, w której jest chłodno obecnie i na tym progu wkleiłem uszczelkę dla szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 10.01.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Tak się niestety podziało, że jeśli nie chciałbym podcinać nadproża (a nie jest to moje hobby) to na długości 10m miał bym spadek 2cm (chodzi o odcinek drzwi zewnętrzne - drzwi balkonowe). I zastanawiam się czy wykonanie takiego spadku (równego w swej "pochyłości") jest osiągalne dla wylewkarzy, a może jest dodatkową (extra płatną?) trudnością? I druga sprawa - czy użytkowo niesie to potencjalne kłopoty? jest wykonalne bez zadnego problemu i za to nic nie placisz.dlaczego jednak chcesz robic taki spadek po calosci?nie wiem jakie jest rozmieszczenie pomieszczen ale jesli jest taka mozliwosc zrob to np na korytarzu,holu,bez sensu jest jechac po calej szerokosci,dlugosci budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.01.2013 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Wiatrołap będzie grzany raczej domowo (20*, podłogówka). Jest mały wiatrołap (2m dł.), reszta (dokładnie 6,8m dł) to wspólna otwarta przestrzeń (salon+hol). Koniec końców terroryzowani przez pogodę wykonaliśmy tę podmurówkę do drzwi zew. zakładając jednak podcięcie tych nadproży (wystarczy chyba na szerokość ościeżnicy, drutów nie ruszymy) aby trzymać poziom (mam nadzieję że wyszło bo kończyliśmy po zmroku ), choć cały czas jest opcja lekkiego uniesienia posadzki w salonie aby schować ramę balkonu (i obniżyć tym próg przejścia) więc rzeczywiście mały stopień (1cm) w wiatrołapie lub mini spadeczek cały czas jest do rozważenia. Dzięki Wam dobrzy ludzie za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loophole 24.04.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Podpinam się pod wątek. Mam malutki balkon (2,75m długości x 0,63m szerokości), w kamienicy z lat 50', pokryty lastryko. Postanowiłam w końcu coś z nim zrobić. No i teraz pytanie, jak wykonać spadek (i o jakim pochyleniu) jeżeli balkon na długości 1,70m otacza murek? Całość powinna być skierowana w ten fragment odsłonięty? Tam nie ma rynien. Co więdzej, z podłogi wystaje zatopiona barierka, której nie uda mi się zakryć kafelkami. Więc cały "ściek" byłby tak naprawdę pod kafelki, bo przed tą barierką będą się kończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loophole 24.04.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 O, coś takiego. I tak ma iść skos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts