Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom będzie kiedyś naszym domem - remont domu z lat 70'

Recommended Posts

Idziemy jak burza, tzn. Panowie Majstry przez duże "M" i my również :) Mamy już pół komina i mamy już nadproża. Nadbitka się maluje, jedynie Vidaronu zabrakło i w żadnym składzie go nie ma, na jutro będzie dopiero. Więc akcja "malowanie" przełożona na jutro, ale za to cegły czyścimy i tak ciągle. Dziś nawet miałam urlop z tej okazji, teraz jeszcze na piątek wezmę również wolne na ciąg dalszy prac :) Jak ja to kocham :p

I relacja foto dla niedowiarków :)

nadbitka, ta trzecia deska od prawej jest pomalowana dwa razy, reszt raz - dla porównania:

25.09 (1).jpg

komin:

25.09 (2).jpg

widok z naszej sypialni (no ja nie widzę tam żadnych koszy i przyczepki :p) :

25.09 (3).jpg

okna wydłubane na froncie :)

25.09 (4).jpg

No i ciągle do przodu :) Wczoraj mąż zawiózł też kozły do heblowania.

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Akcja "malowanie" zakończona powodzeniem :) Drzewo wygląda super. Tylko oczywiście na sam koniec zabrakło dosłownie na drugą warstwę Vidaronu... Eh, dokupiłam małą puszkę, więc łącznie wymalowałyśmy z babcią 23 litry vidaronu... Nie mogę się doczekać, kiedy będzie już dach.

Mąż zamówił gruchę - 13 kubików betonu B20 na poniedziałek, ale musi przełożyć na wtorek, bo chłopaki się nie wyrobili ze stropem. Ale nie, że leniuchowali, tylko nasz Kierbut coś wynalazł i kazał poprawić. Tak więc w starciu Majstry vs Kierbut wynik jest 0:1. Ale chłopaki jeszcze się odgryzą, jeszcze się odgryzą :p

No a poza tym nadal pracujemy jak mrówki :) Ciągle coś, w pracy, w domu, mały i budowa - całe nasze życie :)

Dziś zalewają nam strop, niestety zdjęć nie będzie, bo jestem w pracy a mąż raczej nie pomyśli o tym :p

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Strop zalany, a nawet starczyło na taras i na korytarz :) I mąż mówi, że mieliśmy pierwszego nieproszonego gościa - mysz :jawdrop:

A po powrocie z pracy ujrzałam taki widok:

09.10 (5).jpg

09.10 (4).jpg

09.10 (3).jpg

A tak wygląda taras i korytarz, które niespodziewanie się udało zalać:

09.10 (2).jpg

09.10 (1).jpg

To teraz panowie mają do wtorku free :) My chyba też :stereo:

Edytowane przez monikazhr

Panowie są i robią podmurówkę, mąż dokupił kilka pierdołek i wychodzi już prawie 40 tys. zł wydanych na nasz dom, cieszy i martwi, bo skąd na resztę???

A ja już powoli kupuję sobie graty do domu :) Bo tak szczerze, to nie mam nic... Mieszkaliśmy ciągle z męża rodzicami, którzy są dla mnie jak mama i tata i jakoś tak nigdy nie musiałam nic mieć. Więc powoli zebrałam już jakieś szklanki, talerze, sztućce, miseczki i inne gadżety głównie kuchenne :) Teściowa powiedziała, że teraz co okazja (gwiazdka, urodziny lub imieniny), to kupi mi ręczniki, garnki i takie podobne rzeczy. No powiem, że cieszy mnie to bardzo :rolleyes:

A po rozszalowaniu (nie wiem czy tak się mówi) wieniec wygląda tak:

IMG_3938.jpg

IMG_3937.jpg

No i teraz Panowie Majstry przyjdą dopiero 12 listopada... Nie lubię... przestoju na budowie :p A w tym momencie stuknęło ponad 40 tys. zł wydanych już na dom, a kolejnych parę tysięcy mamy jeszcze do wydania tylko do stanu surowego...

Edytowane przez monikazhr

• 3 weeks później...

Dziś już stoją pierwsze kozły, ale ja mam zdjęcie z wczoraj. Na aktualne trzeba poczekać do jutra, bo jak wyjeżdżam i jak wracam z pracy, to ciemno, a na męża nie mam co liczyć.

A wiec tak:

IMG_4006.jpg

I teraz pytanie do forumowych ekspertów: czy ta plama to normalka? Bo murarze uważają, że tak. Mówią, że martwili by się, gdyby ta woda nie odchodzila w ten sposób ze stropu. No ale żeby aż tak ciągle ten jeden bok był mokry? O co kaman?

Rano zatrzasnęły się nam drzwi w firmie i miałam się nie spieszyć do pracy, więc z mężem pojechaliśmy i wybraliśmy klinkier - nie miałam wyboru, więc wzięliśmy cegłę klinkierową Robena w kolorze antracyt. Wszędzie objechaliśmy i tylko w tym składzie był klinkier, na dodatek w dobrej cenie. Takie zakupy to ja lubię, bo nie muszę wybierać między czymś a czymś, bo jest jedno :p

klinkier.jpg

I teraz niech mnie ktoś oświeci, czy jego parametry są dobre, bo doczytałam, że przepuszczalność 6%, a klasa wytrzymałości 35 :sick: