Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom będzie kiedyś naszym domem - remont domu z lat 70' - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tych dwóch szkiców z pewnością wybrałabym ten z wiatrołapem, co więcej powalczyłabym o jego wielkość aby w wiatrołapie zmieściła sie mała garderoba (szafa) na kurtki, płaszcze i buty..

Jeśli chodzi o pozostały układ pomieszczeń to za mało wiem... tzn nie wiem gdzie są ściany nośne, okna, z której strony jest ulica a z której podwórko.... którą scianę można przesunąć a która jest nietykalna.... ale z własnego doświadczenia polecam wygospodarowanie pomieszczenia pralnio-suszarnio-prasowalnię...

Dziewczynki dziękuję za wszystkie dobre rady, ale po przemyśleniu wszystkiego chcę zrezygnować z prowadzenia dziennika budowy, przynajmniej na razie. Bo i tak nic nie będzie się tu działo. Projekt chyba zostanie ten z wiatrołapem, ogładzony jedynie przez projektanta. Pozdrawiam

PS ja i tak będę Wasze poczynania śledzić :D Poprosiłam już admina o usunięcie konta, mam nadzieję, ze mnie szybko wysłucha :bye:

• 1 month później...
10 tyś to chyba jednak drogo ale to pojęcie wzgledne.... ja 3 lata temu za rozbiórkę starego dachu + stropu, wyburzenie 2 ścianek a potem postawienie 2 nowych na parterze (cegła) , zrobienie nowego stropu terriva, ścianek kolankowych, szczytowych i działowych na poddaszu z suporeksu oraz kompletnego dachu i otynkowania salonu 34m2 zapłaciłam 45 tyś (wszystko robiła 1 firma) ale 2 lata temu gdy remontowaliśmy garaz i trzeba było przebudować 1 ścianę zewnętrzna(tam gdzie wjazdy), zrobić wieniec i potem pomurować ścianki szczytowe to ekipa współpracująca z moimi dekarzami (którzy za rozbiórkę starego dachu i zrobienie nowego razem z więźbą wzięli 20 tyś)... zarządała 11 tyś a ekipa polecona przez kolezankę zrobiła to samo za 3,5 tyś...

Mnie się też wydaje drogo... Tam jest do zburzenia jedna ściana (co zrobi mój mąż), dach sami rozbierzemy. Zakres obowiązków to: postawienie czterech małych (ok. 3 m) ścianek działowych, zamurowanie 4 dziur po oknach lub drzwiach. Noooo i podmurówka pod strop i dach oraz szczytów, wzmocnienie fundamentów (kopaniem zajął by się mąż, majster ma tylko zalać po swojemu) i mam nadzieję, że wliczył w to taras... Chyba muszę zapytać gdzie indziej. Mój wuja zapłacił za rozbudowę starego domu (prawie 3xwiększy) z dachem 23 tys zł. A tam było wg mnie laika 200% więcej pracy... Wiec te 10 tys. zł to kosmos...