wikariusz 11.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. W sierpniu tego roku zaplanowaliśmy weselę: ja i moja druga połówka. Jak to zazwyczaj bywa trzeba gdzieś mieć ten swój kąt. Moja babcia zaproponowała żebyśmy zamieszkali u niej. Tyle tytułem wstępu Poniżej układ pomieszczeń: http://images49.fotosik.pl/1759/c04aa599dfda7ac9.jpg Jak widać jest to dom bliźniak (lewa ściana bez okien). Dom był rozbudowywany (grube ściany -ściany nośne) stąd też dziwny rozkład pomieszczeń -okno z pokoju do pokoju itp. Pomieszczenia oznakowane X to pomieszczenia babci (poza nimi ma do dyspozycji podpiwniczenie). Pomieszczenia oznakowane 1,2,3,4,5,6 będą do naszej dyspozycji i chciał bym uzyskać waszą pomoc w związku z tymi pomieszczeniami. Mój plan jest taki: http://images49.fotosik.pl/1759/8ae2cc6df0bdf0b5.jpg Poniżej legenda do drugiego obrazka: 1 -korytarz 2-korytarz (na jego końcu była by szafa wnękowa -zmniejszyło by to optycznie kolejny korytarz) z korytarza było by szerokie wejście (w miejscu okna) do pomieszczenia nr 6 3- łazienka (pomieszczenie bez okien (przeszklone drzwi naprzeciw okna) 4-garderoba (wejście w miejscu okna) 5-sypialnia 6- salon połączony z kuchnią Co o tym myślicie? Jeśli macie jakieś pytania to piszcie Naprawdę liczę na waszą pomoc oraz na jakieś inne propozycje niż moje. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez wikariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Jest możliwośc wykucia dodatkowych otworów w wewnętrznej ścianie nośnej?Jesli tak, to proponuję wykuć dodatkowe wejście do salonu:http://images47.fotosik.pl/1681/90f6d449662e1aa2.jpgDodatkowo poprzesuwałam trochę ścianki (zmniejszylam sypialnię i dodałam wnękę na szafę w korytarzyku. Korytarzyk poszerzyłam do 110 cm.Przeszklona szyba w łazience może krępować gości. I tak potrzebujesz tam sztucznego światła do normalnego korzystania, więc czy to ma sens? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 12.01.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 może zrobić wejście do łazienki z drugiej strony bliżej sypialni, to jest wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 12.01.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 *Elfir -pomysł ze zmniejszeniem sypialni na rzecz salonu wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. -kolejne wejście do salonu (nie wiem czy jest możliwe) strasznie wydłużyło by korytarz Po otwarciu drzwi oddzielających korytarze w sumie cały korytarz miał by aż 740 cm (nie jestem przekonany co do tego pomysłu) -nieco poszerzenie drugiego korytarza wydaje się dobrym pomysłem -wnęka na szafę na początku korytarza (zobaczymy - być może) *lelik Nie brałem pod uwagę wejścia do łazienki z tej strony. Spodobał mi się ten pomysł (nie trzeba było by z sypialni biegać na około) Nie jestem pewien co to jest (zaznaczyłem na obrazku poniżej na czerwono)? Tam gdzie wstawiłem ogień jest komin (myślałem o wstawieniu kominka widocznego na dwie strony (był by on w centrum mieszkania i można było by dodatkowa dogrzewać mieszkanie) http://images33.fotosik.pl/524/5e538ae7f5f3756c.jpg Nie do końca jestem przekonany takim rozmieszeniem narożnika i tv na tej ścianie. Ja bardziej wyobrażałem sobie na ścianie po lewej stronie kominka. Dzięki za pomoc i proszę o jeszcze Wierzę, że z waszą pomocą wyjdzie super:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 12.01.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 wiem że to komin, dlatego zaznaczyłam obudowę (ewentualnie) narożnego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 12.01.2013 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 *lelik czy w Twojej wizji kominek jest dwustronny?Siedząc na kanapie nie widać go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 12.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 ustawiłam tv w miejscu o którym myślałeś, zrobiło się więcej miejsca, które można zagospodorować na domową bibliotekę albo miejsce pracy przy biurku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 12.01.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) *lelik czy w Twojej wizji kominek jest dwustronny? Siedząc na kanapie nie widać go. masz rację, w tej wersji z kanapą (narożną), kominek jest nie bardzo widoczny, ustawiając zwykłą kanapę 3 os. albo 2 plus krzesło można już mieć płomień w polu widzenia Edytowane 12 Stycznia 2013 przez lelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Zrobiłam dodatkowe wejście by nie wchodzić do salonu przez kuchnię. Nie kazdy ma stale porządek w zlewie, by prowadzić gości przez kuchnię. Ja nie mam Wejście do łazienki z salonu jak dla mnie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 13.01.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) wikariusz - na rys. który załączyłam zrobiłam jeszcze dodatkowy pokój, pod warunkiem że jest możliwość wykucia jeszcze jednego okna, to jest jedna z opcji, na rys.2 można podzielić mieszkanie na dwie strefy, zamykając prywatną, a w dziennej robiąc wc dla gości np. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez lelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 13.01.2013 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Chyba jednak z dodatkowym wc dla gości sobie darujemy.Też zastanawiałem się nad dodatkowym pokoikiem ale nigdzie nie potrafiłem sobie go wyobrazić.Pomysł jest ciekawy ale wydaje mi się, że był by problem z oknem. Na dodatek dom został ocieplony i pomalowany w zeszłym roku.Czy był by sens robienia dodatkowego pokoiku bez okna? Być może zastosowanie luksferów na ścianie było by opcją? Co o tym myślicie?Fakt,że kiedyś będziemy mieli dziecko i wówczas będzie problem... Sam nie wiem.*lelik bardzo podobają mi się Twoje pomysły (nigdy by mi do głowy nie przyszły)*Elfir Ty też wprowadziłaś kilka fajnych zmianBardzo proszę o jeszcze jakąś pomoc...Może ktoś jeszcze będzie miał jakiś pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 garderoba wg. lelik wymaga przesunięcia otworu wejściowego 0 30 cm w prawo. Nie planuj domu "na przyszłość". Dziecka nie ma jeszcze a po urodzeniu i tak pierwsze 2-3 lata życia może mieszkać w sypialni rodziców, bo w tym wieku nie potrzebuje odrębnego pokoju. Kto wie, co wydarzy się w waszym zyciu za 4 lata? Jak chcesz zmienić wejście do łazienki (zamiast toalety dla gości mozna zrobić pralnię albo spiżarkę) na bliżej sypialni, to pozostaw ściankę tworzącą korytarzyk, tak, żeby nie otwierać drzwi łazienki na pokój dzienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 14.01.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 *Elfir " garderoba wg. lelik wymaga przesunięcia otworu wejściowego 0 30 cm w prawo. " Patrząc na obrazek- lelik przesunęła ścianę działową między łazienką a garderobą zwężając garderobę na koszt większej łazienki (tak mi się wydaje) A może zostawić wejście do łazienki tak jak poniżej i zostawić prysznic (tylko gdzie kibelek wcisnąć?) Jeszcze jedna kwestia. Na obrazku zaznaczyłem gdzie jest pion odpływowy wody (niebieską strzałką). Jak widać znajduje się on w garderobie; zastanawiam się czy by sobie hydraulik poradził z odpływem z prysznica do pionu. Teoretycznie na dole jest podpiwniczenie i być może jakoś by się tam wpiął zjeżdżając niżej po ścianie. Albo po prostu trzeba prze aranżować łazienkę i garderobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 wikariusz - lelik wrysowała szafę po lewej stronie od wejścia a tam jest tylko 30 cm (jeśli dobrze czytam wymiary), więc wejdzie tylko wąska półka.Szafa ma szerokośc min 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 14.01.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Wikariusz, a może faktycznie zaaranżować łazienkę i garderobę inaczej i zamienić ich miejscami, co prawda bez prysznica, wc zostaje, a część prywatna jest całkowicie oddzielona od reszty mieszkania Edytowane 14 Stycznia 2013 przez lelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 14.01.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Poniżej wrzucam jeszcze jeden obrazek z wymiarami części mieszkania, którą chcemy zagospodarować (tym razem wyraźniejszą). *Elfir nie do końca jestem pewien czy piszesz o szafie w korytarzy czy w garderobie. Jeśli chodzi o garderobę to jest tam szerokie okno, które będzie przerobione na wąskie drzwi. A może wyburzyć ścianę między łazienką i garderobą. Przekręcić garderobę o 90 stopni. Powstał by jakiś nieregularny kształt łazienki. Oczywiście nie mówię by zostawić to tak jak poniżej ale po prostu rzuciłem pomysł. Nie wiem czy ma on sens ale warto zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 14.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 a mógł byś, proszę, skomentować mój ostatni pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 14.01.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 lelik wydaje mi się, że dwie szafy w korytarzu są zbyteczne (być może się mylę). Nie jestem też przekonany co do wc dla gości (nie jestem osobą, która się krępuje tym by wpuszczać do łazienki gości; za niepozmywane naczynia też wstydzić się zbytnio nie będę przed znajomymi).Łazienka wyszła malutka (identycznych rozmiarów łazienka jest poziom niżej). Ja bardzo chciał bym mieć prysznic za to moja połówka upiera się i chce wannę. Uff muszę sobie jeszcze to wszystko poukładać oraz zapytać się mojej narzeczonej co ona o tym myśli (w końcu będziemy tam mieszkać razem). Na chwilę obecną najbardziej mi się podoba Twoja opcja nr 1 z postu 12-01-2013 12:23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikariusz 31.01.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Po dłuższym namyśle postanowiliśmy: -drzwi do łazienki będą z korytarzyka (kiedyś, kiedyś zapewne przejmiemy całą kondygnację a toaleta w centralnym miejscu będzie chyba najlepsza opcją), -nie będziemy szukać na siłę kolejnego pokoiku (sypialnia, salon z kuchnią, garderoba, łazienka i korytarzyk wystarczą), -jako, że będzie garderoba to nie będzie potrzeby dwóch szaf w korytarzu, -w łazience musi być wanna i prysznic, -jako, że pion odpływowy jest w garderobie dlatego: kibelek, prysznic, wanna powinny być na ścianie bliższej garderoby, Jeśli ktoś ma jeszcze siłę mi pomóc będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 31.01.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 wikariusz, ale w czym szukasz pomocy, nie rozumiem, napisałeś że postanowiliście jak to wszystko ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts