Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylot boczny spalin - w praktyce

hokejgk1

Recommended Posts

Ktoś ma może zrobiony wylot boczny przez ścianę z kotła kondensacyjnego ?

U mnie w nowo projektowanym domku, początkowo miałem 2 kominy systemowe:

- na paliwo stałe SCHIEDEL "RONDO PLUS"

- na gaz SCHIEDEL "AVANT"

Chce zrezygnować z komina systemowego do gazu i zostawić tylko ten na paliwo stałe, bo przecież można zrobić wylot przez ścianę i zamiast około 2500 PLN (za sam komin), to jeszcze zaoszczędzi się pare PLN na klinkierze itd. można wydać około 300PLN na system wylotu bocznego z PVC ...

Moja odległość od kotła do wylotu to około 1.5m

Tylko jak takie rozwiązanie się sprawdza w praktyce:

- czy ma to wpływ na działanie kotła ?

- wiem o możliwym oblodzeniu wylotu ale (to nie problem dla mnie dopilnować tego)

- podobno mogą się również robić zacieki na elewacji wokół wylotu ?

- dla informacji to kocioł bedzie stał w kotłowni w pomieszczeniu nieogrzewanym.

Witam. Ja mam taki wylot przez ścianę przy kotle Hoval 12 kW. Budynek jeszcze nie zamieszkały, ale grzeję minimalnie aby było te 5 st. max.i nie zauważyłem negatywów. Zacieków nie robi, bo wylot jest i nic nie kapie, żadne sople nie wiszą tylko delikatna para się unosi. Jak dla mnie może być - pozdrawiam.

• 4 years później...
ratunku... mam kocioł gazowy vaillant ecoCompakt i w poniedziałek mają doslać do niego poziomy przewód do wyprowadzenia spalin przez scianę, firmy vaillant. Tylko że on podobno ma sterczeć z tej ściany na 40 cm!!! ja tam żadnego okapu nie mam, nie wiem co to za numer modelu a gazownik dopiero w poniedziałek będzie dostępny, zwariuje do tego czasu. Kogo spytać o wyloty spalin pasujące do ecoCompact/4 VSC 206/5, 150 L ??? firmy vaillant? do tej pory nie znalazłam zaleceń że 40 cm od ściany to ma byc... chociaż jeden z typów podawał wymiary do ssumowania i wychodzilo jakies 38, mam instrukcje i nie znalazłam w niej nawet jaka srednica potrzebna tutaj... na żadnym rysunku firma vaillant nie przyznaje się do życzenia coby taki kij sterczal prostopadle do ściany, jak juz to rysują ten poziomy pistolet jako wyprowadzony poziomo z dachu przez dymnik....

Tu masz wszystko w tym temacie (str 34), z tego, co widzę to min odległość końcówki wylotu spalin od ściany to 136mm i spadek 3st w kierunku kotła (kondensat), ale doczytaj sobie.

https://www.vaillant.pl/downloads/projektanci/materia-y-wg-urzadze/katalog-ecotec-vu-466-656/instrukcja-instalacji-przewod-w-spalinowo-powietrznych-3/ii-0020023001-przewody-spal-pow-vu-466-656-246998.pdf

ale wlasnie to co ma przyjsć jest firmy vaillant.... wiec gdzies doszło chyba do pomyłki, z tego pdfu nie wynika koniecznosć 40 cm... jeszcze jak szukałam tej informacji w opisie kotła, to tam nie znalazłam że kociol musi mieć tył aż 16 cm od sciany, w każdym razie nie jest to odległosć krawędzi obudowy od ściany... a mi zależy żeby był jak najblizej ściany bo przekracza dozwolone odległosci od miski sedesu

No to nie bardzo rozumiem - skąd Ci się te 40cm wzięło? W instrukcji Vaillanta jest 13,6, dzwoniłaś na infolinię i też nie mówili o 40cm ?

Jeśli zamówiłaś oryginał, to dotyczą go wymiary montażowe z w/w instrukcji.

A jeśli chodzi o odległości montażowe samego kotła od ściany itp, to nie szukaj w instrukcji obsługi tylko instrukcji dla instalatora (to najczęściej osobny dokument).

PS

A są wyznaczone dozwolone odległości kotła od miski sedesowej? Czy raczej chodzi Ci tylko o wygodę użytkowania... .

Edytowane przez przemo1

infolinia w weekend nieczynna. nie mi sie wzięło tylko instalatorowi. poinformowal mnie że producent wymaga żeby to sterczalo na 40 cm. Gdyby to dzwoniło radiozet i kamil nosal to byłabym wkręcona na 200%, szału dostałam... to samo z tymi 16 cm to też chyba niewłaściwie odczytane życzenia producenta. w folderze reklamowym kotła widać że kociol stoi blisko ściany, a nie daleko jak u mnie...

Te 40 cm on chyba z pamięci lecial, ale widocznie pamięć dotyczyla czegos innego...

jest wytyczna że odległosć czegokolwiek od krawędzi sedesu wynosi minimum 20 cm. Pan zgodził sie o 3 cm przesunąć kociol do ściany ale wtedy będzie 18 cm, będą siadać na ukos...

hej wiec jest tak: Pan instalator dopoki nie zobaczyl pieca to dalej chciał parenascie cm od ściany no bo ponoć takie mamy rury, tak wychodzą z podlogi, że nie da sie inaczej. powiedziałam, że w takim razie rozkuwam wszystko, żeby dalo sie inaczej. nie będę z powodu żalu po świeżo ułożonych kafelkach, cale życie mieć pieca na srodku malej łazienki. Niby wczesniej sie zgodziłam że piec będzie ze 15 cm od sciany odstawal, na ale nie wiedziałam, że piec ma konstrukcje "na plask do ściany" i że muszla sedesowa okaże sie za blisko pieca. Propozycje kucia wstrząsnęły nieco panem. dojechał na budowe i stwierdzil, że jednak moze jakieś inne rurki dać tak, żeby piec był blisko ściany. jeszcze straszyl utratą gwarancji ale mowię, że jesli będzie 16 cm od środka rur do ściany to gwarancje będą zachowane. serwis też musi dać radę bo tak wynika z instrukcji.

natomiast rura przez sciane okazała sie być nie firmy vaillant tylko saunier duval! ciekawostka czy saunier duval chce 40 cm od ściany... w ciemno zaraz obdzwaniam za systemem vaillant, bo powinien byc od ręki bez żadnego czekania... szok, że tyle inwestor musi sie nauczyć, żeby instalatorzy nie odstawiali mu jakichs piruetów... i tak mam piruety pomiędzy rurami wychodzącymi z płyty fundamentowej a przyłączami ściennymi wszelkich instalacji... to moze juz wystarczy...