Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nagła i nieoczekiwana zmiana w niedomu

domanki

Recommended Posts

Wiedziałam, że prędzej czy później będę potrzebowała życiowych rad :)

Problem - salonokuchnia

Plan: cała podłoga - parkiet przemysłowy dąb- i tam gdzie meble kuchenne i tam gdzie mebli brak

Realizacja: dziś okazało się, że jest zdecydowanie za mokro, żeby w najbliższym czasie położyć drewno. A wiadomo- podłoga mi blokuje wstawienie mebli kuchennych, które za 2 tygodnie będą.

Najpierw po sprawdzeniu wilgotności miałam chęć gryźć tynk i wyć do księżyca, ale po chwili zaczęłam - jak zwykle- szukać wyjścia z sytuacji.

Poczekać na położenie drewna do jedno, ale od położenia, do zaolejowania mijają 2 tygodnie, a to już przegięcie w kontekście czekania na meble kuchenne.

Styl mieszkania- wolno-skandynawsko-wyluzowany :) Ale generalnie biel i dewno. Salonokuchnia miała być - meble białe - kuchnia lakier błysk, blat dąb, biblioteka - biały Billy. Sofę mam by ikea, chciałam kupić jej białe pokrycie i już.

Na korytarzu jest gres szaro-betonowy i taki sam w łazience.

I teraz - pomyślałam czy by jednak pod aneksem nie zrobić tego gresu, to by rozwiązało problem czekania z meblami kuchennymi, problematyczne zostałyby tylko szafy w sypialniach, ale z tym się nie pali.

Ale wprowadziłoby dodatkowy kolor w pomieszczeniu, którego początkowo tam za bardzo nie widziałam.

I znów ALE mogłabym wtedy kupić szare obicie sofy, które jest o niebo bardziej praktyczne zwłaszcza przy pięciolatce i ubłoconym psie.

Ale wtedy wnętrze nie było tak drewniano-białe :D

Ale za to pasek gresu pod meblami kuchennymi zapobiegłby totalnemu uświnieniu drewna, co stało by się przy moim użytkowaniu dość szybko....

Jest jeszcze jedna opcja - ułożyć gres tylko pod meblami, tak, żeby nie wychodził spod cokołu. Ale nie wiem czemu jakoś mnie to nie przekonuje...

Ostatecznie mogłabym poczekać te 1,5 miesiąca, chociaż powinnam z teraźniejszego mieszkania się wyprowadzić i jak najszybciej je wynająć, ale jednak z dzieckiem 'na betonach' mieszkać nie chcę...

Jeszcze dodam, że samo pomieszczenie jest prawie kwadratowe, przez co aneks nie jest nijak szczególnie wydzielony, nie ma typowej wnęki czy czegoś w tym stylu.

I co Wy na to?

M?

A może macie gdzieś jakieś inspiracje zdjęciowe nawiązujące do tego o czym piszę?

dzięki

Edytowane przez domanki

Sofę szarą i tak i tak mogę :))) wiem wiem ;)

wysokość jest ok, tj głowa kafelkarza w tym.

Elfir - przepięknie tam...

Poczekać mogę, problem z meblami kuchennymi, teoretycznie za tydzień będą do montażu.

Mam obawy co do mojego użytkowania kuchni- jestem chodzącym chaosem :) i obawiam się o olej wylany na drewno i tak dalej...

Chociaż chyba sama rozwiałam swoje wątpliwości.

Gres w pokoju po prostu mnie się nie podoba...

http://imageshack.us/a/img20/8784/scandinaviankitchendesi.jpg