Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w aranżacji salonu z aneksem 24,4 m

dorianka

Recommended Posts

Witajcie!

Poniżej plan mieszkania, które właśnie kupuję. Jest to mieszkanie z rynku wtórnego, więc instalacje są już założone i stanowią pewne ograniczenie, ale liczę się również ze zmianą rozmieszczenia gniazdek elektrycznych i przyłączy wody.

całe mieszkanie.jpg

salon i aneks.jpg

kuchnia.jpg

Chodzi mi o ustawienie mebli itp. w salonie z aneksem kuchennym. To pomieszczenie nie jest zbyt ustawne :( Reszta pomieszczeń jest na razie drugorzędna.

Problem u nas stanowi znalezienie miejsca na książki. Książek mamy dużo i musi się znaleźć dla nich trochę półek, ale chciałabym uniknąć zagracenia pokoju.

Zależy mi też na stole, który byłby rozkładany i mógł pomieścić większą liczbę gości.

Ważna jest również rozkładana sofa, aby kogoś móc przenocować.

W rogu kuchni miałaby być szafka narożna z koszem obrotowym lub magic cornerem, tylko na projekcie to mało podobnie wygląda (nie mam wprawy w tych programach graficznych). Górna zabudowa kuchni - szafki wiszące na całej długości, okap podszafkowy.

Moje wątpliwości co do pokoju z kuchnią:

1. odległość telewizora od sofy – czy nie jest zbyt mała, ok. 230 cm, w ogóle te odległości, ciasnota trochę…

2. brak symetrii w ustawieniu słupków na książki po obu stronach szafki RTV – do przeżycia

3. długa jednolita zabudowa górnych szafek w kuchni – czy nie sprawia wrażenia ciężkości

4. krótki blat roboczy pomiędzy płytą grzewczą i zlewem – ok. 15 cm

5. czy warto zrobić wysokie cargo szer. 30 cm zamiast krótkiego, takiego do blatu przy słupku z piekarnikiem, ale kosztem blatu roboczego w rogu kuchni. Z niskim cargo blat w rogu ma 120 cm.

I głowię się na oświetleniem.

Górne oświetlenie w części pokoju dziennego jest. Planuję halogeny pod szafkami wiszącymi w kuchni i lampę nad stołem. Ponadto być może kinkiety nad TV i jakąś lampkę w okolicy sofy.

Pytanie: czy w części kuchennej jeszcze jakieś górne oświetlenie by się przydało?

Kolorystyka mebli nieważna. Planujemy wystrój pomiędzy klasyką i nowoczesnością.

Z góry dziękuję za wszelkie propozycje i pomoc!

Pozdrawiam.

kinka, dziękuję za odpowiedź :)

Zaproponowane ustawienie nie przyszło mi do głowy. Rzeczywiście wtedy odległość do TV jest odpowiednia.

Jedyny minus, że nie do końca da się takie ustawienie zastosować, ponieważ okno styka się ze ścianą przy balkonie (poprzedni mój rzut mieszkania nie do końca to odzwierciedla). Teraz wrzuciłam poprawiony. Nie ma tam miejsca na takie ustawienie szafki wzdłuż ściany, bo zasłaniałaby okno.

sam salon z aneksem1.jpg

A czy ewentualnym mankamentem takiego rozstawienia nie jest TV na wprost okna, które jest oknem wychodzącym na południe? Światło słoneczne nie będzie się odbijać w ekranie, nawet przy zasłoniętych roletach czy zasłonach (jeszcze nie wiem, co będzie)?

Myślałam też o takim rozstawieniu, ale wtedy mniej szafek na książki wejdzie. I kanapa mniejsza.

salon krotka kanapa.jpg