pawelchc 16.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. chciałbym zrobić przed remontem łazienki ogrzewanie podłogowe z powrotu grzejnika (drabinki) , łazienka znajduje się nad piwnicą (kotłownią) , dom ogrzewany jest miałem i drzewem czyli temperatury na kotle są różne nawet do 70 stopni ole to jak się pieca nie przypilnujeChciałbym się dowiedzieć czy z takiego grzejnika da radę ogrzać podłogę ok 5 m kw oraz zależy mi aby wylewka była jak najcieńsza - jakimi materiałami zrobić wylewkę żeby wyszło jej jak najmniejdziękuje za odp Edytowane 16 Stycznia 2013 przez pawelchc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.01.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Zły pomysł. Za wysoka temperatura powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelchc 17.01.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 ale ta temp. 70 stopni to na piecu i tylko chwilowo może się trafić a na powrocie to myślę że będzie ok 45 stopni albo może bym zamontował na grzejnik jakiś zawór regulujący temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati92 17.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Z 70 do 45 stopni nie realne chyba, że to ogromna willa:no:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 17.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 ale ta temp. 70 stopni to na piecu i tylko chwilowo może się trafić a na powrocie to myślę że będzie ok 45 stopni albo może bym zamontował na grzejnik jakiś zawór regulujący temp. Wiele osób ma tak zrobione i jakoś grzeje, tym bardziej że to łazienka i parkietu tam chyba nie położysz a z powrotu grzejnika to raczej max 50 stopni będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.01.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 zamiast do powrotu podłogówke wpinasz "równolegle" do grzejnika i na powrocie z podłogówki dajesz zawór RTL i wtedy śmiga aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 18.01.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ja mam w łazience na poddaszu tak zrobione i działa bardzo dobrze. Byłem pełen obaw ale jestem mile zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelchc 17.04.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 witam. zrobiłem z grzejnika i na razie działa tylko ciężko to odpowietrzyć ale jakoś poszło i mam pytanie ile powinna nagrzewać się taka podłogówka w przybliżeniu jest jej jakieś 4 m kw. na pewno nie tak jak grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 17.04.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 obwod podlogowki podlaczony do powrotu grzejnika w lazienkach 4-8 m kw jest dobrym rozwiazaniem zapewnia odpowiednia temperature w lazience i deje konfort cieplej podlogi przy stosunkowo niewielkim nakladzie kosztowjak dlugo sie nagrzewa ?jest zbyt wiele zmiennych aby to okreslicpodloga w lazience nie powinna przekraczac temperatury 32*cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 09.10.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Witam Mam zrobione ogrzewanie podłogowe z powrotu drabinki w łazience. Jak w łazience jest zimno to grzeje i drabinka i podłogówka jak jest ciepło to nic nie grzeje. Czy da się coś zrobi żeby grzało cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.10.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 A na grzejniku jest glowica? Jesli tak, to ja zdjac - bedzie grzac caly czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 10.10.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Głowica jest, tylko jak ją zdemontuję to na podłodze nie stanę coś tam czytałem o zaworze rtl, nie wiem czym się różni od głowicy. Może by zamieni głowicę na ten rtl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demo_user 11.10.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witam Mam zrobione ogrzewanie podłogowe z powrotu drabinki w łazience. Jak w łazience jest zimno to grzeje i drabinka i podłogówka jak jest ciepło to nic nie grzeje. Czy da się coś zrobi żeby grzało cały czas? To są uroki podłogówki z powrotu, albo grzeje wszystko ,albo nic. Tak jak kog=lega pisał wcześniej trzeba założyć zawór RTL http://instalacjebudowlane.pl/obrazki2/ogrzewanie_podlogowe_schemat_ogranicznik_rtl_prandelli_060214.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 11.10.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ja mam tak Może zamienic termostat na rtl ? Czy zdemontowac termostat i dac rtl na wylocie przy rozdzielaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demo_user 11.10.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 czynnik grzewczy np.o temperaturze 55st.Celsiusza wchodzi do rury grzewczej podłogi i jest zatrzymany przez zawór głowicy RTL aż do moment uzyskania spadku temperatury do około 32-37stopni.Wtedy to otwiera się zawór termostatyczny głowicy RTL i czynnik grzewczy o ustawionej temp.na głowicy przepuszcza do instalacji centralnego ogrzewanioa a więc do rury powrotu.Podłoga w tym czasie się nagrzewa do żądanej temperatury i pozwala uzyskać założony konfort cieplny danego pomieszczenia.Cykl ten powtarza się w zależności od utrzymywanych parametrów temperaturowych w pomieszczeniu. czyli jak zmienisz termostat na rtl to grzejnik będzie szalał. raz grzał raz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 12.10.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Jak dam rtl na powrocie przy rozdzielaczu w kotłowni i zdemontuję termostat z grzejnika to będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts