Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - twój wróg !!!

kaz1719505673

Recommended Posts

Zapaliłem sobie w kominku ot tak, po prostu mi się zachciało. Temperatura powietrza podniosła się, podłoga (tam gdzie mam czujnik są płytki) nagrzała się powyżej temp. zadanej na PCi. Efekt ? PCi nie grzała w nocy (na zewnątrz w nocy około -10) na wieczór drugiego dnia miałem zimno . O 22 PCi zaczeła grzać wychłodzoną podłogę, w między czasie temp. zew. spadła wg. krzywej grzewczej PCi musiała jeszcze nadrobić 1 stopień. PCi zapierdzielała 24 godziny wciągając jedynie 90kWh. Zapalając w kominku więcej straciłem niż zyskałem.

Czy u was jest podobnie ?

kamieniarz, masz ten czujnik w zlym miejscu chyba, skoro tak długo oszukiwala go energia oddana przez kominek.

U mnie czujnik to bezprzewodowy Auraton i w sytuacji kiedy zapale w kominku, wynosze go z salonu na klatke schodowa.

I choc po dluszym okresie palenia ta czesc salonu, gdzie mieści się kominek jest nieco przegrzana, to temperatura ta nie wpływa na pracę kotła gazowego.

Zapaliłem sobie w kominku ot tak, po prostu mi się zachciało. Temperatura powietrza podniosła się, podłoga (tam gdzie mam czujnik są płytki) nagrzała się powyżej temp. zadanej na PCi.

Bo masz kominek z plaszczem wodnym. Temat powinien brzmiec: "Kominek z plaszczem - twoj wrog!"

Wczoraj palilem w kominku wieczorem i mojej PCi to nic a nic nie ruszylo. Zapierdzielala skubana cala nocna czesc taniej taryfy. Do 7:00 rano :)

Bo masz kominek z plaszczem wodnym. Temat powinien brzmiec: "Kominek z plaszczem - twoj wrog!"

Wczoraj palilem w kominku wieczorem i mojej PCi to nic a nic nie ruszylo. Zapierdzielala skubana cala nocna czesc taniej taryfy. Do 7:00 rano :)

Mam kominek bez płaszcza, tylko wymiennik na rurze spalinowej, mogę sobie dogrzać CWU lub CO.

Ja mam piecokominek i po przepaleniu w nim oszczędzam na prądzie nie więcej niż koszt spalonego drewna. Czujnik temperatury na parterze, ale brak rozprowadzenia ciepła na poddasze co w efekcie powoduje lekkie niedogrzanie pomieszczeń poddasza. W celu wymieszania ciepłego powietrza można zwiększyć intensywność wentylacji (mam rekuperator). Użytkuję rekreacyjnie kilka razy w roku, a posiadam na wszelki wypadek w razie braku prądu. Nie traktuję go jak "wroga" Twoim sposobem, ale też nie chołubię go jak kbab. Po prostu nie chce mi się codziennie palić w kominku, zwłaszcza, że finansowo wcale nie jest lepiej. A mam to przebadane praktycznie. Poza tym po wprowadzeniu prawidłowych danych do arkusza kbab-a teoria potwierdza moje wyniki ;).

Też myśle że mój kominek to będzie awaryjne źródło ciepła i dodatkowy efekt wizualny, PC jest zbyt wygodna żeby chcieć bez przymusu bawić się w palacza i to w salonie ,zwłaszcza że drewna mamy sporo i to za darmoche póki co, więc brykiet mimo że czystszy się nie kalkuluje

Ojciec grzeje w kominku do grudnia, i od marca, ma piec 24 albo i 28 KW na eko groszek w domu 140m2 i kiedy temp są na plus piec więcej stoi niżeli pracuje, a tak zapali na pare godzin w kominku, przy okazji ładnie to wygląda, mnie się bardzo podoba

A tak w ogóle k***a*z w nocy 22-6 i w dzień 13-15 mam podbicie na maxa czyli o19st i pompa zawsze pracuje te 10 h w taniej taryfie

A tak w ogóle k***a*z w nocy 22-6 i w dzień 13-15 mam podbicie na maxa czyli o19st i pompa zawsze pracuje te 10 h w taniej taryfie

No to nie dajesz jej szans na prace w drogiej zupelnie. :)

Ja zadalem obnizenie temp wylewki w drogiej o 3*C, wiec jak powstalby niekorzystny splot okolicznosci z cyklem pracy pompy w nocy i spadkiem temp zewnetrznej w dzien, to pompa zalaczy sie w drogiej z histereza 0,4*C, co u mnie w praktyce przeklada sie na 2h jej pracy. IMHO tak chyba "bezpieczniej", bo w praktyce oznaczaloby to spadek temperatury powietrza od wartosci zadanej o 1,2-1,5*C. To juz i tak sporo.

Pyxis, ja jeszcze nie mieszkam, dom się wygrzewa, trwają prace wykończeniowe no i nie widze sensu grzania w drogiej, a normalnie ustawiłbym temp min 21st zhisterezą 2 st i wtedy zakładam przy większych mrozach jak ostatnio powyżej -5 PC będzie musiała grzać mniej-więcej dodatkowe 2h

Ale po to mam 2 taryfy żeby je wykorzystywać i założyłem że lepiej w nocy podbić temp wylewki żeby miała z czego schodzić do 13stej ,

Sprawdziłem też moje odwierty made by GHS z zapewnieniem że po 12stu godzinach nie będzie 0st , na 8h wystarczają spokojnie

Jak będzie zobaczymy.

Edytowane przez rosomakx4

Pisałem tylko jak ja bym rozwiązał problem z PC gdybym jednocześnie wieczorem palił w kominku, mały gwałt od 22giej i tyle ;)

Tylko trzeba raczej dazyc do takich ustawien, zeby jak najmniej ingerowac w system "recznie". Zawsze mozna sobie wlaczyc pompe "z palca", tylko stajac przezd perspektywa recznego sterowania ogrzewaniem oleje kominek calkowicie ;)

A może moim problemem jest podłoga z anhydrytu i płytki w salonie ? (czujnik temp. w podłodze jest oddalony 8m od kominka) szybko reagują na zmiany temperatur, gdybym miał panele to ten proces trwał by wolniej przez co PCi miała by szanse załączyć się w 2T.

Zapowiadają na przyszły tydzień po -18 temp. zew. Pyxis moja krzywa licząc od -20 to 26,23,23,22,20 i podbicie w 2T 1stopień histereza 0.2stopnia, przy tych ustawieniach mam od 21.5 do 23.5 stopnia w środku, a Pci pracuje 12h w 2T i 1 godz. w 1T,. Na razie oleję kominek i sprawdzę jak PCi poradzi sobie w te mrozy.

Powoli dochodzę do wniosku że lepiej u mnie sprawdzi się czujnik temp. powietrza niż temp. podłogi. Albo zrobię dodatkową funkcję w moim rejestratorze żeby oszukiwał PCi podczas palenia w kominku.

Edytowane przez k***a*z

Zapowiadają na przyszły tydzień po -18 temp. zew. Pyxis moja krzywa licząc od -20 to 26,23,23,22,20 i podbicie w 2T 1stopień histereza 0.2stopnia, przy tych ustawieniach mam od 21.5 do 23.5 stopnia w środku, a Pci pracuje 12h w 2T i 1 godz. w 1T,. Na razie oleję kominek i sprawdzę jak PCi poradzi sobie w te mrozy.

Jak dzisiaj patrzylem na prognozy, to az tak zle to nie wygladalo, ale prognozy moga byc rozne :)

Stroma masz ta krzywa od zimnej strony. Ja dla -20 dalem tyle samo co dla 0*C, bo nie szlo w domu usiedziec przy -8* na zewnatrz. Mialem ponad 23*C a to juz dla mnie sauna.Powinno byc ustawianie co do dziesiatych czesci stopnia. Mam teraz 22,22,21,20,19 i podbicie 3*C. Histereza 0,4*C.

Mieszcze sie na styk w taniej, ale jak faktycznie temp tak drastycznie spadnie, to wejdzie pompa tez w droga.

Chyba 11h w 2T i 1h w 1T? Taniej masz w powszednie dzien raczej 11h tak jak u mnie.(?)

Ile razy na dobe startuje Ci pompa przy histerezie 0,2*C?