Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przytulny i nowoczesny

Recommended Posts

No i widzisz, doszliśmy w naszej rozmowie do ściany. Bo mam taka zasadę, że na forum nie projektuję. To mój zawód, zbyt sobie szanuję moją pracę. Broń Boże nie sugeruję zlecenia mi projektu i nie namawiam tym do zapłaty (bo takie komentarze zaraz mogą się pojawić).

Podobnie jak pestka56, zmieniłbym wszystko... Nie da się tu nawet nic doradzić nie znając rzutów i Twoich wymagań.

Moją podstawową sugestie już znasz. Skoro masz ustalony i przemyślany program, dane z planu miejscowego lub Warunki Zabudowy, zwróć się do architekta.

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maciej, pokaż rzuty. Opisz pomysł czego oczekujesz od domu.

Chętnie podzielę się z Tobą moim doświadczeniem, jako osoby już mieszkającej w wymyślonym przez siebie domu.

Powiem od razu, że błędów w naszym domu nie uniknęliśmy. Dopiero teraz wiem na co zwróciłabym więcej uwagi uczestnicząc w projektowaniu mojego domu.

Z pewnością nie ja jedna na fm pomogę Ci od strony użytkownika domu. Na konstruktywne komentarze Roberta już możesz liczyć.

Może powstanie wspaniały dom.

Macieju, co do pasywności podobnie jak asolt uważam że nie ma szans, liczyłem podobny dom (dla siebie) i uważam że w najlepszym razie wyjdzie 25-30kW. Nie ciął bym się z tego powodu, ładowanie mega kasy aby osiągnąć pasywność z ekonomicznego względu sensu wiele nie ma IMO.

Co do projektu - wiem po sobie (podobne złożenia) że to ciężka sprawa, sam musiałem trochę iść na zgniły kompromis, jednak mam nadzieję że efekt będzie lepszy jak na twojej wstępnej wizualce :D (nie obraź się za uszczypliwość). Wielu architektów wypuszcza potworki, tym bardziej inwerstor może być na to ślepy.

Pytanie na FM o przepis na projekt jak ze "stodołowych inspiracji" uważam nie ma sensu, zbyt złożona sprawa.

Co do grzania spokojnie, handlarze pompami cię znajdą i "wytłumaczą" czy "zasymulują" co trzeba ;) Moim zdaniem gaz może być warty zachodu przy sprzyjających warunkach, i wtedy inwestycja kosztować ze 70% wartości PCi PW.

Dołożę 3 grosze do urody domu pasywnego.

Przed chwilą Oresund wstawił dom z Bessancourt we Francji

Bessancourt_passive house.jpg

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodo%C5%82y-inspiracje&p=5766211#post5766211

A tu bryły dosyć podobne zewnętrznie do Twojego domu

cover-jonas.jpg

terrahaus.wordpress.com Na stronie jest sporo o nim napisane

wizualizacje-3d_01.jpgwizualizacje-3d_02.jpgwizualizacje-3d_03.jpg

http://www.wizualizacje-3d.eu

Maćku, a jakiej okolicy – wizualnie, widokowo – będziesz stawiał swój dom i jak duża działka ?

Bo ja mam taką przestrzeń naokoło do podziwiania, że żałuję, że mam dość mało okien :wiggle: Nie myśl o domu tylko pod względem praktycznym, niech też da Ci duchową przyjemność z mieszkania.

Co do tego czy duże przeszklenia w Polsce działają (dają zyski) opinie są sprzeczne. Dlatego w naszej stodole okna są głównie od południa, ale niezbyt duże (bo i pomieszczenia małe), poza oknem tarasowym w salonie, na które mamy przewidziane 3.6 metra szerokości. Zobaczymy tylko co tam ostatecznie wstawimy, ale raczej nic mniejszego :)

co do projektu. ciężko będzie zejść do pasywności z garażem raczej nie wykonalne. Bo brama będzie miała przedmuchy u góry i na dole może niewielkie ale i tak idealnie jeszcze nie spotkałem nawet na chłodniach gdzie przyjmują do tego dużą wagę. Chyba że przesuwne drzwi. Tu jest to łatwiej rozwiązać ale jaka cena:sick:

Ale nie ma się co zamartwiać. Ja zaplanowałem 200 m2 pasywnego a wyjdzie 191 m2 ;) przez wz i będzie potrzebował 21,2 kwh m2/rok wg obliczeń . życie to jeszcze zweryfikuje.

Ale na podstawie tego nie chcę widzieć w domu gazu. Bo za drogo jest robić instalacje kocioł serwis etc. Wodę bieżącą, możesz policzyć w ten sposób że jeżeli 1 raz dziennie bierze prysznic 1 osoba + myje ręce od czasu do czasu to za podgrzanie prądem zapłacił byś mieś ok 50 zł za każdą osobę. Pomnóż to teraz razy ilość osób. Następnie policz ile taniej będziesz miał cwu. ( gaz 2zł* 1 m3= 10 kwh0 prąd 10 kwh= 5,7 zł w taryfie dziennej. Czyli na gazie zaoszczędzisz jakieś 30 zł miesięcznie (+/-) na każdej z osób. Do tego dojdzie koszt serwisu. i na końcu się okaże że zaoszczędzasz 25 zł na osobie. w instalacje włożysz 30 tyś zł i zakładając 4 osobową rodzinę okaże się że po 25 latach gaz zaczyna ci się dopiero opłacać. :p

Ja obmyślałem wiele opcji . Ale stanęło na kominku z płaszczem do tego bufor . W kominku zawsze coś się spali bez względu na sytuacje na świecie. A obecnie drewno wychodzi 0,1 zł za kwh . Przy 2,1 l domku zakładam palić 15 kg co 24h