chcialbympompe 21.01.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Arturo to nie ta chinka:) To jej młodsza siostra (robiona przez chińczyków dla innova - z Finlandii;) A skąd ta informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.01.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, ja też mam podobne parametry jeśli chodzi o budynek bo pow ok. 200m2, porotherm dryfix 25 , na zewnątrz będzie 22 cm styropianu, na posadzce 20, w dachu 40 cm wełny, okna też 0,8 nie montowane w warstwie ocieplenia ale z taśmami illbrucka, tylko połaciowe 1,1, i zastanawia mnie jaki koszt ogrzewania wyjdzie przy zastosowaniu pompy ciepła IVT. Napisz proszę jakie koszty ponosisz za prąd miesięcznie, oraz dlaczego zdecydowałeś się akurat na Dimplexa, dzięki Radek Nie napisałem powierzchni domu, dom 215m2 a podłogi 280m2 To co moge Ci poradzić w sprawie docieplenia - Co do okien połaciowych ja mam FTT 06 Fakro, U=0,81 i kołnierze termo (podobno podstawa) Jeśli chodzi o ocieplenie, zwróć uwage nie tylko na grubość styro ale i na to jak Ci będą styro kleić, większość klei na tzw placki a to nie te czasy, poczytaj o systemach ociepleń, jak to powinno wyglądać, wydaje mi się że to równie istotne, pamiętaj też o zamknięciu pianką po całym obwodzie przy cokole żeby CI powietrze nie hulało pomiędzy styro a ścianą. W środku ściany wewnętrzne mam w niektórych miejscach z kg i jest bardzo duża różnica w temp. ściany kg(jest też izolatorem) a ściany tynkowanej. Co do PC. Pytasz o koszt, czy to będzie ivt czy dimplex wyjdzie podobnie, dużo zależy od tego jak masz ocieplony i szczelny dom i jak dobierzesz pompe. Dimplexa wybrałem bo miał dobrą opinie i cene Akurat ja budowałem z nastawieniem na dom mocno energooszczędny ale Ty akurat możesz być nieświadomy że ciepełko Ci ucieka gdzieś konwekcyjnie, polecam badanie z kamerką termowizyjną, w GHsie taki sprzęt posiadają, dla mnie to była miła niespodzianka Jeśli chodzi o prąd w tej chwili płace ok 300 zł miesięcznie bo mam PC ustawioną na grzanie tylko w taniej taryfie, 10 h grzania i temp przeważnie 18-20 st zależnie od pogody. Póki co wynik nie jest miarodajny bo nie mam drzwi wejściowych tylko płyta pilśniowa, uszczelniona pianką i drzwi do nie ogrzewanego garażu... szkoda gadać, ale zimno nie jest a prawie 10 zeta na dzień nie majątek. Będzie decyzja jakie to wstawie od razu na gotowo. Wracajc do pytania, zakładam że w taką pogode musiałbym dogrzać ze 1h do 2 wieczorem w drogiej taryfie, 1 h pracy PC to zaokrąglając w góre w taniej 96 groszy a drogiej 2,07 zł ( powinno mi się zamknąć ok 450/miesiąc w okreśie grudzień-luty) Przy różnicy jak pamiętam ok 1500 zł między PC 11,7 kW a 14,x kW dziś wybrałbym 14stke, mimo ciepłego domku. Tobie też polecam pare kW więcej jeśli cena będzie przystępna, zawsze lepiej wykorzystasz tanią taryfe i będziesz miał lepsze DZ Edytowane 22 Stycznia 2013 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.01.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jako, ze firma ze śląska to i piszący tu w wiekszości też. Powiedzcie mi czy nie ma problemow z odwiertami? U mnie w grę wchodzi jedynie odwiert, brak miejsca na poziome i zastanawiam się, czy nie bedzie problemow? na jakie glebokosci macie pojedynczy odwiert? Ciężko cokolwiek mi napisać, problemów brak ale ja nie mam odwiertów 10 lat , na plus spora stabilność temp DZ A tak to jakby ich nie było, nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poluks 22.01.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź, co do projektu, to też buduję dom energooszczędny z pustakami isomur jako pierwsza warstwa na ścianie parteru, z łącznikami balkonowymi bodajże halfen deha czy coś takiego, zrezygnowałem natomiast z montażu w warstwie ocieplenia, jako że mam dużo okiem to koszt montażu byłby koszmarny, więc zamontowałem okna na taśmach illbrucka, okna dwukomorowe oczywiście.Jeśli idzie o ocieplenie to wszystko przede mną więc dziękuję za poradę. W sprawie kosztów eksploatacji, widzę że są rzeczywiście nieduże, a zakładam, że będą jeszcze mniejsze skoro brakuje Ci drzwi wejściowych i do garażu, ponadto to pierwszy sezon grzewczy więc raz jeszcze gratuluję udanej inwestycji i dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.01.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pamiętaj w oknach połaciowych zastosować kołnierzy thermo A jeśli chodzi o ocieplenie to jeśli miałbym się dziś zrobić to raz jeszcze to całe ściany zewnętrzne "otynkowałbym" klejem i jeśli miał bym płyty styro zakładać na tzw packi każdy rząd opiankowałbym z góry w koło domu tak żeby tworzyć zamkniętą przestrzeń dla migracji powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 22.01.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A na jaką głębokość macie odwierty (na śląsku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ja mam max 82 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poluks 22.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A napisz Miki121 jakie reku preferujesz, zhender, brink, może jakiś inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.01.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam Brink Excellent , słyszałem o nim tylko dobre opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Generalnie wątek to wielki OT, bo ludzie gadają o oknach, ociepleniu, a wątek jest o opiniach dotyczących tej firmy.Moje pytanie brzmi, kto jeszcze miał robioną instalację przez nich? Mają na prawdę dobre oferty, w okolicach 40-45tys zł, podczas gdy mój instalator zażyczył sobie 55-57tys zł za pompę 8kw i 3 x 60m odwiertów + robocizna pod klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
california1977inter 20.10.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Generalnie wątek to wielki OT, bo ludzie gadają o oknach, ociepleniu, a wątek jest o opiniach dotyczących tej firmy. Moje pytanie brzmi, kto jeszcze miał robioną instalację przez nich? Mają na prawdę dobre oferty, w okolicach 40-45tys zł, podczas gdy mój instalator zażyczył sobie 55-57tys zł za pompę 8kw i 3 x 60m odwiertów + robocizna pod klucz Nie Ty pierwszy odkrywasz to że instalatorzy drą z ludzi ile wlezie, masz tu wątek ile powinna kosztować pc, malux20 i reszta dobrze to opisuje GHS ma tu na forum dobrą opinie, też miałem obawy jak Ty ale jestem zadowolony, żeby więcej było takich w branży budowlanej... Pytaj rosomakax4, pytałem go przed zakupem i coś tam chłopak wie na temat PC, i zna GHS bo kupowałem przede mną Jeszcze kojarze Arturo72 chociaż on ma pC PW ale też ma jakieś doświadczenia i pojęcie, mimo to polecał na forum GHS A co do pytania o GHS - osobiście brałbym ich raz jeszcze, czy inni mają podobną opinie musisz pytać ja nie znalazłem niezadowolonego użytkownika a to już chyba syukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 21.10.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Nie Ty pierwszy odkrywasz to że instalatorzy drą z ludzi ile wlezie, masz tu wątek ile powinna kosztować pc, malux20 i reszta dobrze to opisuje GHS ma tu na forum dobrą opinie, też miałem obawy jak Ty ale jestem zadowolony, żeby więcej było takich w branży budowlanej... Pytaj rosomakax4, pytałem go przed zakupem i coś tam chłopak wie na temat PC, i zna GHS bo kupowałem przede mną Jeszcze kojarze Arturo72 chociaż on ma pC PW ale też ma jakieś doświadczenia i pojęcie, mimo to polecał na forum GHS A co do pytania o GHS - osobiście brałbym ich raz jeszcze, czy inni mają podobną opinie musisz pytać ja nie znalazłem niezadowolonego użytkownika a to już chyba syukces No generalnie tamten poprzedni instalator wyczuł chyba fakt, że nie mamy żadnej alternatywy, więc tak wywindował cenę . Ale , że cena od razu wydała się nam nienaturalnie wysoka, gdzie ludzie pisali, że za 5-6tys więcej mieli full hydraulikę, czyli wod kan podłogówka i pompa, poszukaliśmy w internecie i trafiliśmy na firmę GHS. Umowa już praktycznie podpisana, jestem przekonany, że żałować nie będziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 22.10.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Również czytałem same dobre opinie o tej firmie. Niestety pierwsza ich oferta ze stycznia tego roku dla mnie to Dimplex SI 14 TU za 58000 (podobna cene miałem u lokalesów). Dziś na ich stronie ta pompa wisi za 48500 (komplet). Gdybym instalował dziś- brałbym ich w ciemno. Niestety u mnie instalacja dopiero za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.10.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Również czytałem same dobre opinie o tej firmie. Niestety pierwsza ich oferta ze stycznia tego roku dla mnie to Dimplex SI 14 TU za 58000 (podobna cene miałem u lokalesów). Dziś na ich stronie ta pompa wisi za 48500 (komplet). Gdybym instalował dziś- brałbym ich w ciemno. Niestety u mnie instalacja dopiero za rok. Jak znam życie to dziś możesz podpisać umowe na montaż za rok, tylko co będzie jak za rok ceny spadną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 22.10.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 No właśnie Ale i tak muszę wybrać dostawcę w najbliższym czasie. Czy ktoś korzystał Z GHS przy instalacji systemu ogrzewania (podłogówka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.10.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 ja dopiero będę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 10.12.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 PCi niemieckiej firmy GDH (produkcja w kraju środka) 10, 2kW z COP 4, 32 dla B0W35 potwierdzonym przez niemiecki BAFA. Ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał coś o pompach GDH oferowanych przez firmę GHS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 10.12.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 PCi niemieckiej firmy GDH (produkcja w kraju środka) 10, 2kW z COP 4, 32 dla B0W35 potwierdzonym przez niemiecki BAFA. Ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał coś o pompach GDH oferowanych przez firmę GHS? dodam że chodzi o gruntową oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts